2025-05-17
今日同朋友經過銅鑼灣嘅時候佢帶咗我去一間餐廳係專食日本蠔嘅居酒屋,會不停見到師傅喺度開蠔😌坐低嘅時候發現不停有人入嚟都幾full喎,同朋友食嘢都幾有氣氛🌟✨6種食法生蠔生蠔非常新鮮而且肥嘟嘟,冇乜海水味有少少Creamy。六款味道有泰式蕃茄秋葵、醬油、墨西哥辣椒蕃茄、芥末烤牛肉、櫻花果凍、酸奶油三文魚子。我自己就鍾意酸奶油三文魚子,酸酸地而且三文魚子都好新鮮同生蠔好夾。✨味噌鍋烏冬日本呢一款烏冬係比較有咬口硬少少,但係都幾好味,中間係有雞肉同埋日本蛋仲有日本大蔥。✨和牛卡爾帕喬上面係和牛薄切,下面就有啲洋蔥夾埋酸酸甜甜咁樣,中和左和牛嘅油膩感。✨栃尾油炸豆腐伴魩仔魚好多魩仔魚喺上面,炸豆腐好鬆軟。✨巴馬火腿忌廉芝士凱撒沙律沙律菜好清新,加埋巴馬火腿同埋忌廉芝士係一個好食嘅前菜。✨特大吉列蠔外面炸得好脆口裏面仲係好Juicy。✨明太子芝士玉子燒超級多名太子同埋芝士係中間,食落去鹹鹹香香咁樣。✨自家製法式栗子蛋糕好多法式栗子蓉喺上面,中間係雪糕下面再有一個蛋糕一凍一熱咁樣好好食。
✨6種食法生蠔
✨味噌鍋烏冬
✨和牛卡爾帕喬
✨栃尾油炸豆腐伴魩仔魚
好多魩仔魚喺上面,炸豆腐好鬆軟。
✨巴馬火腿忌廉芝士凱撒沙律
沙律菜好清新,加埋巴馬火腿同埋忌廉芝士係一個好食嘅前菜。
✨特大吉列蠔
外面炸得好脆口裏面仲係好Juicy。
✨明太子芝士玉子燒
超級多名太子同埋芝士係中間,食落去鹹鹹香香咁樣。
✨自家製法式栗子蛋糕