餐厅: 珠記冰室
资讯:

2017-06-23 595 浏览
點解會話隱世,只因佢係觀塘某大廈轉角地鋪經營,以香港人忙碌又樣樣都要快嘅性格,其實您唔細心停低……您係唔會留意到佢存在。至於我點樣發現佢?其實係有次坐的士番觀塘公司,個司機叔叔介紹架。自此食過一次之後就番尋味。今日就帶埋朋友仔嚟嘆下午茶先~話俾大家知珠記係食飯時間都經常爆滿,唔係您想排隊就會輪到,所以大家想真係試就會提議15:00後吧!我就鍾意食特餐之類,呢度下午茶特餐都只係$35 ,有豬扒出前一丁,炒雙旦再加多士,經典配搭係人都like。豬扒煎至金香,配上彈牙一丁,湯底又夠熱,好味到不得了。炒蛋滑而帶牛油香味,再加上牛油多士,十分滿足。朋友仔就叫左手打漢堡配薯角。wa……一上枱大大個漢堡再加大大份嘅薯角,全部都係即叫即煎同炸,所以朋友仔讚漢堡扒好juicy,薯角非常香脆。珠記除左普通飲品外,更會有多款特飲,我就叫左紅豆奶茶,竟然比我想像中好,一啲都唔甜,茶香豆甜,mix埋味道剛剛好。朋友仔就叫紫薯紅豆,岩哂紫薯迷嘅佢

2017-06-05 441 浏览
同事介紹我們去珠記冰室午餐, 到達後, 店內環境都是走懷舊風, 有點像元朗的老馮茶居, 樓底很高, 都是用圓摺枱摺椅, 我點了清仔常餐, 我的同事點了椒鹽豬排飯, 椒鹽雞飯, 叉燒蛋飯, 評價如下:清仔常餐: 我要豬扒拼煎蛋, 中規中矩, 一般茶餐廳水準, 如果講, 元朗永順食店的豬扒麵更好, 而且便宜10蚊椒鹽豬排飯, 椒鹽雞飯: 椒鹽的味道很好, 是濕的椒鹽叉燒蛋飯: 中規中矩, 沒有什麼不好但也沒什麼好整體而言, 食物水準不過不失, 不過價錢偏貴, 反觀龍城冰室價錢比較合理個人評分表

椒鹽豬排飯, 椒鹽雞飯: 椒鹽的味道很好, 是濕的椒鹽

叉燒蛋飯: 中規中矩, 沒有什麼不好但也沒什麼好

個人評分表
2017-05-29
2017-05-29 342 浏览
今日星期六可以遲DD番到公司,咁就去附近的冰室嘆個早餐。地方寬落,楼底高,前面個section是圓櫈,摺枱,入面有卡位。但我喜愛坐前面,無咁大油煙。叫了份街坊早餐……火腿通粉,煎双蛋配厚多士,熱檸水……HK32元通粉的湯底無乜味,煎蛋無乜蛋味整份早餐好普通,比不上一些連鎖快餐店。整體無乜突出之處。但這冰室星期六通常係好少人,静静地,坐得舒服。工作之前可以冲下電
今日星期六可以遲DD番到公司,咁就去附近的冰室嘆個早餐。
火腿通粉,
煎双蛋配厚多士,
熱檸水……HK32元
通粉的湯底無乜味,
煎蛋無乜蛋味
整份早餐好普通,比不上一些連鎖
快餐店。整體無乜突出之處。
但這冰室星期六通常係好少人,静静地,坐得舒服。
工作之前可以冲下電

2017-05-27
2017-03-27 732 浏览
今日同3位同事去食,我地打算4個人叫3個餐。但係個員工態度非常惡劣話我地咁樣唔得,其後自稱既老闆娘既人用手指指住我地其中一位同事,好無禮貌咁趕佢走,因為佢話佢無叫野食所以唔準坐係度,但重點係餐廳完全無話過要一人一個餐。如果有女孩子就會明白,好多時女仔都要兩個人share一份野食,假如餐廳唔允許的話大可以設最低消費,甚至可以有禮貌咁同我地講,而唔係大大聲指住我同事個頭就話自己係老闆娘,然後就鬧到我地走。我知自己而家咁鬧佢都好無禮貌,但我完全覺得我女同事好委屈。明明我地入黎消費食午餐俾錢你地,仲要俾你鬧。我以後唔會再同同事去,因為我驚我既其他女性朋友又會俾佢鬧走。
今日同3位同事去食,我地打算4個人叫3個餐。

2017-03-22
2017-03-22 672 浏览
依間餐廳真係佢第一差無人第二架拉去一次就夠。話說今日同班同事去食Lunch ,果時入座就1315,有一位同事想食炒公仔麵,其他三個已落單。點知個落單丫姐叫我同事去外面等。。。我地呆晒,一行幾人叫左既午餐都送上,佢叫我同事去外面等??因為佢叫炒公仔麵未夠鐘。好拉,個男老闆就過黎話我地規矩炒公仔麵1330先叫得,如果下次食炒公仔麵麻煩外面排隊到1330先入來食。咁算拉,我地1330就嗌左一個炒公仔麵。落單吾夠3分鐘,有個女人走埋黎。話我地規矩點點點,話你地班人阻住我做生意,又手指指我同事,我同事終於忍吾住問佢,你咁多規矩對第一次黎既客人好難理解,你應該寫明比客人知。你話吾可以點半前嗌依個餐牌,我同事個飯都係依個餐牌,點解又比落單!之後個老闆娘仲話依到佢話事,佢定既就係規矩。話我地食客吾係大晒!我想話你員工態度差叫我同事去門口等!我地都算,點知你老闆娘態度更差!所以依啲咁差既服務真係去一次都嫌多!!!當日用餐一開始叫了三個餐,當中鼓油飯飯量好小好小,應該不足一碗飯。叉燒偏乾,其他味道可以,鼓油是甜的。另外炒公仔麵真係好普通,完全無鑊氣,同叮熱既感覺一樣!好失望又話招牌,結果真係唔好食,但個辣
依間餐廳真係佢第一差無人第二架拉

叉燒偏乾,其他味道可以,鼓油是甜的。
又話招牌,結果真係唔好食,但個辣醬就幾好味。
個公仔麵既配菜同雞扒似撈落去,唔係炒落去咁。
老老豆豆,對面街市鑊氣好過佢十倍,真係唔會再去!
2017-03-11 549 浏览
我一向都好唔中意嚟呢間到食,原因係除左個炒蛋之外,其他嘢都無乜特別,價錢又唔係平,但無奈地有幾位同事都係中意食呢到嘅快餐。而我最討厭就係拒地食西式四寶飯。。。火腿,餐肉,腸仔同雞蛋。乜飯嚟架。。。今日叫食飯,又話要嚟呢到,算喇,剛好今天想食芙蓉蛋。點知去到,今日係無嘅。無計,轉食叉燒炒蛋飯。呢到嘅蛋係好食嘅,樣子金黃色,嫩滑,有蛋香。加埋叉燒炒係無得輸。份量嚟講係夠嘅,起碼3隻蛋,我一個女仔係食唔完嗰種。52蚊仲送多杯嘢飲,呢到好嘅係有鮮果汁飲,略為健康番d。另外就係同事叫的豆腐火腩,好明顯係整好唒,一畢起就可以淋上個飲到嗰種。但拒又整得幾好味嘅,個火腩有7舊左右,有肥有瘦,唔會剩係得骨嗰d。個豆腐火腩飯就47蚊包個嘢飲或者湯,對於平時無乜湯水的男人,係幾吸引的因素嚟嘅。不過我都係點到即止,只為炒蛋而光顧,哈。

2017-02-21 532 浏览
聽聞觀塘這間「珠記冰室」以前在灣仔開店,水準OK,這天經過便試吓。傳聞呢度請了以往曾效力「澳牛」的師傅,即本叫個特餐試吓。個重點炒蛋外觀上遠不及澳牛,但實際吃落比外表濕潤,幾滑口,有澳牛七、八成水準。至於個沙爹牛肉腸仔通粉有些人或許覺得偏硬,但我剛好愛吃硬身一點的,因此可接受。其實這裏食物的水準已比想像中好,但要像澳牛般特登去食倒未夠班,只算屬四平八穩罷了。何況,即使澳牛的炒蛋也有水準飄忽的日子,所以去這類冰室不抱期望的話,反而會有希望。

傳聞呢度請了以往曾效力「澳牛」的師傅,即本叫個特餐試吓。

2017-01-08 720 浏览
雙拼三文治($30)豬扒沙律($35)👅行過門口唔會知道呢間係一間行懷舊路線既冰室😂入面比想像中闊落,食下下午茶都唔錯🤓個三文治簡左炒蛋拼咸牛肉😋兩者真係絕配❤️炒蛋算幾滑,啲咸牛肉咸香味好出好惹味👍🏻👍🏻個包厚身好軟林林😆係個價錢就覺得有啲唔抵🤔另外個沙律好足料好新鮮好好味😋塊豬扒夠鬆軟但可惜冇乜味道🙁🙁值得一讚嘅係個餐可以免費陪果汁飲🍹🍹行開觀塘想食下下午茶既可以一試🤗🤗🤗
雙拼三文治($30)
豬扒沙律($35)
行開觀塘想食下下午茶既可以一試🤗🤗🤗
2017-01-06 447 浏览
咸牛肉炒蛋治 ($30)豬扒沙律($35)好姊妹一個whatsapp,即刻出黎同佢食tea👯咸牛肉🐂同蛋🍳簡直係perfect match,炒埋一齊個種咸香👅好正!配上鬆軟既厚方包🍞,係三文治界既精英😎豬扒沙律都唔輸蝕,沙律係一般茶餐廳既雜果沙律,酸甜開胃都幾fresh😋而豬扒🐷肉質好腍同juicy💦可惜,敗筆在於唔入味,拉低左唔少分👎🏻最欣賞個下午茶餐可以配果汁😆不過,下午茶黎講,價錢算貴😣
咸牛肉炒蛋治 ($30)
豬扒沙律($35)
好姊妹一個whatsapp,即刻出黎同佢食tea👯
最欣賞個下午茶餐可以配果汁😆不過,下午茶黎講,價錢算貴😣
2016-12-17 398 浏览
星期六收工,午餐去到工廠區食珠記,門口唔易搵,又無招牌,星期六下午去到唔多人,坐低睇完餐牌叫左個咖哩雞飯,好快就有得食,碟飯份量都唔少,雞同埋薯仔都幾多,最重要個咖哩汁幾好,唔太辣,啱香港人口味,只不過就無乜特別,同其他茶餐廳差不多,或者下次再試下其他
2016-11-08 650 浏览
一諗起茶餐, 大家必定即時諗起澳牛, 華星.....近期觀塘又多了一間, 雖然呢間冰室都是主打茶餐, 但在工廠區開業, 午市時間當然有其他飯餐及炒粉麵供應。講番茶餐先, 佢地提供的都係有一碟炒蛋/煎蛋, 和一碗通粉, 與以上2間冰室最大分別就是通粉可轉米粉, 公仔麵, 甚至出前一丁都有。我今天就點了煎蛋多士, 火腿出前一丁。煎蛋不錯, 是有燶邊的荷包蛋。多士軟硬適中。這個醒神早餐, 可令打工仔精神一陣。
一諗起茶餐, 大家必定即時諗起澳牛, 華星.....
我今天就點了煎蛋多士, 火腿出前一丁。
煎蛋不錯, 是有燶邊的荷包蛋。
多士軟硬適中。
這個醒神早餐, 可令打工仔精神一陣。
2016-11-08
早餐
2016-10-26 522 浏览
午市時間 不建議到訪呢間食店明白食肆都希望於黃金時間爭取更多客人 多賺幾轉但客人的食物仍未享用完畢 便下逐客令 讓其他人入座更收走尚未能吃完的食物態度惡劣 亦不尊重食客如此服務 難以再吸引本人再次光顧
午市時間 不建議到訪呢間食店
態度惡劣 亦不尊重食客

如此服務 難以再吸引本人再次光顧

午餐
2016-10-24 555 浏览
今日lunch食左個唔知咩丙餐 黑蚊蚊 完全唔會覺得佢係瑞士汁豬軟骨羅😨平時食開佢個常餐都ok 點知今次試個午餐丙就中伏了😓 完全係豬肉干口感 賣相又唔靚 好後悔無換過個呀
2016-08-16 1200 浏览
我有個大肚朋友去依間餐廳食飯,我只不過遲五分鐘先到,我朋友坐左入去,佢已經睇緊Menu,準備落單,d 員工竟然怪我朋友揀得慢,俾哂面色我朋友睇,最後仲趕埋佢出去,最搞笑係裡面勁多吉位!咁既服務,基本尊重都無,你俾錢我都唔去。
我好少去OPENRICE 度留言, 今次我真係想不吐不快.今日我約左朋友去珠記食野. 我12:45PM 去到.我朋友就未到. 一入到去, 就同個女職員講2位.佢就指左張3人枱俾我, 叫我坐低...我坐低睇緊餐牌...睇睇下..佢行過黎同我講...「你個朋友幾時到? 如果佢再吾到, 我就要俾第二個人坐呢張枱..你要讓返出黎架啦」個時我望望錶, 我只係坐低左5分鐘..我見四周圍都係吉枱..我正想打俾朋友, 問下佢去到邊, 電話還未接通, 個女職員就立即返轉頭,就叫我起身讓返個位出黎...有三個客要坐我張枱...佢叫我企係出面等 (出面係落緊雨GE)...其實我唔介意人齊先入坐, 我明白繁忙時間, 搵食係緊張D. 但係你當初明知我一個人黎, 點解又俾枱我?5 分鐘後又要我起身讓返張枱出黎,仲要語氣好差. (我全個過程都係十分被動, 聽佢指令)再者, 我本人係一個大肚婆...我未去過一間餐廳會咁樣對D 大肚婆.呢間餐廳D職員太無人情味啦...我唔會再黎試....
我好少去OPENRICE 度留言, 今次我真係想不吐不快.
佢就指左張3人枱俾我, 叫我坐低...
我坐低睇緊餐牌...睇睇下..佢行過黎同我講...

佢叫我企係出面等 (出面係落緊雨GE)...
呢間餐廳D職員太無人情味啦...我唔會再黎試....
2016-08-11