2022-12-03 1254 浏览
平時都唔多鍾意食外賣,前兩日冇時間食飯,諗住懶健康,去球哥度買咗個set。套餐差唔多$100,個雪菜雞絲伊麵,唔知煮咗幾耐,好清淡,啲麵好林,以為煮俾老人院冇牙嘅老人家食😒嗰個湯,好特別,以為飲緊齋湯(其實齋湯都好味過佢!),點解可以淡味到咁?係唔係一斤豬骨反覆煲咗一個禮拜?學之前有一篇話齋,真係$5都俾多佢!💸可一不可再!

可一不可再!

雪菜雞絲伊麵
青紅蘿蔔粟米瘦肉湯
2022-07-06 1274 浏览
極度難飲嘅胡椒豬肚湯。係咪趕住中午出貨?咁嘅價錢咁嘅質素叫燉湯,有冇少少羞恥?你不如叫胡椒豬肚雞煲水啦! 胡椒味勁濃,除咗雞同豬肚係真係有呢個湯料之外,呢碗湯仲衰過餐廳啲例湯,完全飲唔落!其他同事叫左其他味道的湯也是飲水一樣,極度過分,沒有可能會飲第二次。講真你呢碗湯我比$5都嫌多。

講真你呢碗湯我比$5都嫌多。

2022-06-27
2022-05-23 906 浏览
未飲過咁難飲嘅燉湯, 完全冇味好似飲水咁, 可惜我係叫外賣如果唔係一定叫個廚師試一下, 勁難飲完全係水來咁,冇味一啲肉的甜味都冇,咁嘅質素仲要賣咁貴, 下次一定唔會幫襯😡
外卖送餐
2022-04-22 910 浏览
我公司和同事都經常幫襯他們買外賣,自備食物盒以及每星期公司訂湯. 以前態度和藹親切. Work from Home已完結,我便回來買外賣. 現在大住肚懷孕,站在收銀前,三位職員也沒有理會,只專注落外賣單. 冇關係,我站着等幾分鐘,主動問有沒有我想點的食物. 一個穿黑衣服的黑眼鏡的女士,態度不太友善,知道我自備盒,把我袋中的盒拿出來. 我說可以用我的膠袋裝回食物. 她說他們根本沒有時間理會,叫我自己處理. 其實當時只有一位客人在看外賣餐牌. 如果唔想用外賣盒,可以出聲. 我對他們的態度很失望. 下次買外賣還是找別的地方吧!
2022-01-20 1026 浏览
原本喺上環嘅球哥燉湯開到嚟中環街市,一於就黎飲番個靚湯先😋😋Order 左 Set A (蟲草花蒸雞飯+一款燉湯),蒸飯我轉左紅米飯,而燉湯我揀咗白菜豬肺燉湯!個燉湯好足料,入面豬肺都好多好大舊,食極都有咁🤣豬肺都洗得好乾淨冇異味👍🏻👍🏻👍🏻蟲草花蒸雞飯入面蟲草花份量唔係好多,但係蒸雞好大件而且雞肉好滑,唔會過老!!調味都唔錯,唔會過咸亦夠味,拎黎餸飯非常好👍🏻成個餐食曬會好飽,份量好足夠
個燉湯好足料,入面豬肺都好多好大舊,食極都有咁🤣
豬肺都洗得好乾淨冇異味👍🏻👍🏻👍🏻
調味都唔錯,唔會過咸亦夠味,拎黎餸飯非常好👍🏻
成個餐食曬會好飽,份量好足夠
2021-12-09 792 浏览
今日又試試中環街市的小食店, 其實係中環食過lunch, 一般唔算平。 當然亦有啲會平的。 但我見尼間, 有湯有飯就試。(5⭐️最好)我選了一個鎮江骨飯+無花無排骨湯套餐(5⭐️)鎮江骨我就預左係肥, 但佢用豬軟骨,醬汁唔算好酸, 紅米飯有少少咬口(不是生, 而是真煙靭), 飯與餸是分開的, 紅米飯約有1碗多少少, 鎮江骨亦都有5-7粒🉐,亦有少少生菜係係底到。 湯就真係超足料👍🏻, 我之前都有試過order 燉湯, 份量都有約兩碗。只可惜係無湯料,好似有d唔實在😂😂。但尼間係超足料, 目測排骨亦有5-8粒, 開邊無花果有4粒, 有准山, 妃子等🥰。但因為足料, 帶有少少肥。真係胞足一個下午🤣

我選了一個鎮江骨飯+無花無排骨湯套餐(5⭐️)
鎮江骨飯

真係胞足一個下午🤣
無花果排骨湯
鎮江骨飯
無花果排骨湯
2021-10-31 606 浏览
叫左犀牛犀牛之後覺得會吾夠飽 所以再加左個燉湯套餐 梅菜扣肉飯配椰子雞湯系拎到外賣個下望到啲湯就覺得吸引 好似好好味咁拎到反屋企 雞面鋪面了 飲落清清地 吾太濃 我覺得幾好 但爸爸就覺得太淡😂 梅菜扣肉 對我黎講味道相對重左所以食完會覺得雞湯無咩味咁 呢個配搭mama地 然後梅菜比肉既比例系3:1 肉好少 梅菜相對比較軟爛偏甜 個人偏好有少少咬口既梅菜套餐package $88 雞湯要額外加多$10 個人覺得吾太抵 cp值太低🤫

系拎到外賣個下望到啲湯就覺得吸引 好似好好味咁
椰子栗子燉雞湯

梅菜扣肉飯

2021-10-28
10 分钟 (外卖自取)
椰子栗子燉雞湯
2021-09-29 618 浏览
因為成日返工又唔帶得飯既關係所以得放假先有屋企飯食返工主打都係嗌外賣.前排試過一次球哥後心念念個湯今日又再試下唔同野食先.我今次就call某外賣APP嗌左一飯一湯個set同埋佢再advances pick 唔同飯/湯有再加錢去order ge.我就嗌左1. 青紅蘿蔔無花果螺頭排骨湯2. 蝦醬揚州炒飯total $108delivery fee +29.黎到後個湯pack 得好好最驚漏到周圍都係既湯野尼個90分.跟住湯入面d 料都係滿滿仲有好幾舊排骨滿滿我鐘情既紅蘿蔔但未見一粒螺頭.飯方面好食有蝦有菜有蛋基本蝦醬味濃無揸流攤好食真心ok又夠色水喜歡!有興趣飲下湯既朋友不妨試試
因為成日返工

有興趣飲下湯既朋友
不妨試試
2021-09-28
2021-08-27 646 浏览
星期五下雨天,去蒲下新地方「中環街市」先。忙碌工作天,飲碗熱湯就真幸福啦,現在「中環街市」二樓小食區開咗球哥新店。我今日叫咗套餐試吓先,一個飯加一個燉湯。套餐A:蟲草花蒸雞飯,d雞幾滑,份量都幾足夠,yummy!另加左$10,金銀菜白肺湯,燉湯非常足料,同埋好大碗,清清地幾好飲,飲完好舒服。套餐/燉湯款式雖然款式唔多,想食得健康可以去試試吧!
星期五下雨天,
去蒲下新地方
「中環街市」
先。

忙碌工作天,飲碗熱湯就真幸福啦,
現在「中環街市」二樓小食區開咗球哥新店。

我今日叫咗套餐試吓先,一個飯加一個燉湯。

套餐A:
蟲草花蒸雞飯,d雞幾滑,份量都幾足夠,yummy!

套餐/燉湯款式雖然款式唔多,
想食得健康可以去試試吧!

金銀菜白肺湯
蟲草花蒸雞飯
2021-08-27
1 分钟 (外卖自取)
金銀菜白肺湯
蟲草花蒸雞飯