2016-04-30 497 浏览
香港茶樓何其多,但通常都係大集團經營,稻X,明X,百X門食到厭,小人反而欣賞小型店經營茶樓式食點心,今日推介精緻點心餐廳。見到個店名"理想點"?係咪我想點就點先叫左唔係好多點心,但想推介以下兩款。鼎湖蘑菇包咩叫鼎湖呢?我都唔知,先講下個賣相先。賣相相當吸引,直頭好似孖寶兄弟粒蘑菇咁款!好可愛!以為得個樣,點知一咬入面都係蘑菇餡,好香濃的蘑菇味,包也鬆軟,價錢亦相宜,9蚊個,3個都係25蚊,叫黎影相厄like都抵啦!幻彩金魚餃造功要先一大讚!真係好似金魚!相信搓呢個餃都要成擔心機!餃皮薄,晶瑩剔透,非常煙韌。金魚餃係乜黎呢?其實係蝦餃黎,入面的蝦肉都係粒粒大蝦肉,雖然稱唔上新鮮,但都好好味,肉質實實的。賣相靚都要價錢平,呢間,算做得到!

見到個店名"理想點"?係咪我想點就點先
叫左唔係好多點心,但想推介以下兩款。
幻彩金魚餃
賣相靚都要價錢平,呢間,算做得到!
2016-04-20
  • 鼎湖蘑菇包
2016-04-13 1673 浏览
精緻點心話說我有個同事好唔鍾意飲茶,所以成日避免左飲茶,但見到呢間點心店就好想試,就帶埋MONKEY仔去,因為5日前BOOK,我地人又較多,可被安排到獨立房。‧個壺好得意,好似著左件衫咁。‧千層馬拉糕,鬆軟鬆糕唔太甜,奶皇味頗重,幾香口。‧芋頭煎堆,非一般的煎堆,佢用蟹籽放滿在煎堆球外,炸完後,蟹籽一粒粒,脆卜卜,感覺有趣,里面的是芋蓉,芋頭味很出。‧合桃包,外表已經似足合桃,很多凹痕,包皮夠鬆,合桃蓉就不太濃,易接受的。‧鮮蝦腸粉,腸粉上碟排得靚靚,腸粉皮厚度都適中,不會太厚只食到粉皮,都幾夠滑,蝦都夠大隻。呢度雖然比在同區飲茶貴少少,但食物質素都算幾好,坐得又舒服(因為有房),所以都希望可以快D再黎食第2次。

精緻點心
‧個壺好得意,好似著左件衫咁。
‧千層馬拉糕,鬆軟鬆糕唔太甜,奶皇味頗重,幾香口。

2016-01-22
2016-02-06 874 浏览
約了一位舊同事在觀塘,路過這間「名爐燒味店」,外觀也十分吸引;再加上舊同事的推薦,便抱著即管一試的心態入內。坐位不算闊但坐得舒服。當然由舊同事拍版點菜:第一道 - 义燒燒肉雙併飯;接著4份精美點心,有舊同事最喜愛的皇牌燒賣、貴氣黑松露水晶餃、潮氣合桃包、賣相像真的鴨酥 - 原隻鴨上碟,驚喜!味道更是鬆軟可口,滋味!合桃包更是少甜而軟滑,可做飯後甜品之餘,更可外賣多一份做早餐,正!本以為黑松露經熱煮過後會走了香味,卻原來香氣不失之餘,更加了一份1甜味!此餐滿意度喜出望外,再加上有良朋相伴,難得!
2016-02-06
  • 合桃包
  • 鴨酥
2016-01-09 839 浏览
今朝返工經過理想點,見到佢有個脆皮腸滑蛋三文治,富有冒險精神同勇於嘗新既我當然唔想錯過!係理想點買外賣既唔好處,就係製作需時,一般都要等成5~10分鐘先有,所以趕時間既話就唔好係呢度買。返到公司即刻開出黎。脆皮腸係切片!脆皮腸係切片!脆皮腸係切片!我仲以為係成條夾落去,有少少失望。不過滑蛋火候岩岩好熟,入口好滑,有少少奶香!配埋切左片既脆皮腸,增加左呢份三文治既口感,又幾好食!佢個早餐配埋杯野飲,凍款例牌要加錢,呢度加3蚊,叫左杯凍奶茶。杯凍奶茶都幾大杯,茶味好香,不過落奶好似重手左,攪到杯野頭幾啖都係飲到D奶,同埋飲得出加左糖水,太甜!

2015-11-12
5 分钟 (外卖自取)
$25 (早餐)
2016-01-09 767 浏览
一個人飮早茶,想吃多種優質點心,想必有點難度吧。哈,給我找到了落腳點。 此店標榜點心是本地工場新鮮製作,即叫即蒸。最得我歡心的是,多款點心可以件數計。今早我便選了三款廚師推介,自組點心拼盤。 翡翠珊瑚餃是蝦餃燒賣的混合物,既有蝦,亦有豬肉,還有大量微細粒狀瓜菜類物體,加上頂頭的一片雪耳狀物體,添了點點健康元素。 蘑菇包是近年才流行的點心。包做成蘑菇狀,饀料亦是蘑菇。此店的蘑菇包饀料略少,但很香。 合桃包我還是第一次見。要把包做成合桃形狀,需花師傅不少心思吧。饀料滿是合桃,甜甜的,為此餐劃上一個完美的句號。 此餐連茶錢加一,𠄘惠37元。
鼎湖蘑菇包+理想合桃包+翡翠珊瑚餃
理想合桃包
理想合桃包
此餐連茶錢加一,𠄘惠37元。
2016-01-04
早餐
2015-11-17 531 浏览
週五,天陰,微雨。秋分已過,然暑氣未退,胃口無慾,友人提議飲茶,遂到理想點午膳。新食肆喜用同音字作號,有趣。奈何失落之感總是暗暗湧上心頭,半世紀前從南洋來港,見酒樓菜館的名號多有意境,雅俗共賞,將飲茶這小事變成生活雅事,小弟一介粗人亦有幸沾幾份文人墨客之光,無奈今非昔比,可惜。正值午膳時間,即便客人眾多竟不用多等,未己已能入座。廳內不大,裝潢簡單,無酒樓之俗氣感,惟食具雖具特色但欠實用。到茶樓午膳這回事,茶本是重點,惜一般茶樓不太重視,茶質粗,色濃味淡而不香。點了多款常見點心,賣相不錯,尚算整潔雅緻。腸粉味道尚可,多肉飽滿。蘿蔔糕不油膩,蘿蔔與糕粉比例各佔一半,不過不失。燒腩仔為小弟頗為喜愛,每到茶樓用膳必點之一嚐,肉鮮味香皮脆為上,肉腥味騷皮硬為劣,今回肉鮮皮脆惜味偏咸,中品也。炸蝦春卷香脆可口,蝦肉頗多,不錯。蘑菇包如其名,可愛,味道尚可。其他飯品味道尚可,米質偏乾,為小弟欣賞。友人膳後表示價錢略貴。
週五,天陰,微雨。
點了多款常見點心,賣相不錯,尚算整潔雅緻。
腸粉味道尚可,多肉飽滿。
蘿蔔糕不油膩,蘿蔔與糕粉比例各佔一半,不過不失。
炸蝦春卷香脆可口,蝦肉頗多,不錯。
蘑菇包如其名,可愛,味道尚可。
其他飯品味道尚可,米質偏乾,為小弟欣賞。
友人膳後表示價錢略貴。
叉燒腸
燒腩仔
炸蝦春卷
蘑菇包
2015-11-13
2015-10-22 493 浏览
放假過黎觀塘接老公收工,順便去海濱長廊拍下拖,見肚餓去搵野食,行入呢間叫“理想點”個餐廳~個名幾過引!晚飯時間靜應應得三幾丁人,同午市時好似打仗咁個場面真係好大差别,呢區D晚市都幾難做!睇下食乜先,電視度介紹餐廳的點心都好精緻,但夜晚黑肚餓想有D米落肚,就鳳爪排骨飯啦,配菜添 ,再加D點心,簡簡單單,横掂晚飯日日一齊食,反而因工作關係好少同老公一齊飲茶食點心!鳳爪排骨飯 配菜($48) 山竹牛肉球($18) 鲜蝦帶子腸($28) 魚腐高湯浸時蔬($32)D湯咸到苦,魚腐亦無乜味茶果子芋蓉煎堆($18)賣相吸引,食落仲好味,個皮卜卜脆,加埋入面流沙架芋蓉,唔會太甜,啱晒中意食香口嘅我地
鳳爪排骨飯

鳳爪排骨飯 配菜($48)

山竹牛肉球

山竹牛肉球($18)
鲜蝦帶子腸粉

鲜蝦帶子腸($28)
魚腐高湯浸時蔬

魚腐高湯浸時蔬($32)D湯咸到苦,魚腐亦無乜味
茶果子芋蓉煎堆

2015-10-15
鳳爪排骨飯
茶果子芋蓉煎堆
  • 鳳爪排骨飯,茶果子芋蓉煎堆
2015-10-08 541 浏览
想飲茶, 但已經試過所有在鱷魚恤大厦的酒家, 質素不太突出沒有哪一家想再次光顧。突然想起有家點心店在apm附近, 於是去踫踫運氣。門外有外賣部及燒味部, 其中有黑椒燒鴨及燒乳豬有特別推介, 賣相不錯。有精美的點心照片引領我們走進點心店。店內装潢簡約, 有别傳統酒樓這裡以四人枱為主。星期天客人不多, 因此用餐環境都幾舒服。留意到枱上這個牌, 詢問經理原來「理想點」是旗下以生產及出口拉鏈為本業的理想集團(最界第二大)。集團近年更進軍酒店及餐飲業, 原來稻菊及阿鴻小吃都是旗下成員, 認真巴閉。電視播放中的點心圖片精緻又有特色, 賣相吸引。可是在點心紙上是找不到的。經理話這些圖片是上手的, 言詞含糊不清。茶壺茶杯的圖案可愛, 而且整潔程比想像中高。點心併盤$48點心包括蝦餃、燒賣、粉果、馬拉糕及叉燒包, 而且點這併盤可以免茶介。賣相一般, 點心質素同樣一般, 但勝在每樣一件。黑椒燒鴨飯$46第一次食黑椒燒味飯是數年前在澳門的陳光記, 其獨門醬汁味道令人回味。在香港會提供黑椒燒味飯的地方不太多, 因此老公見到這裡推介黑椒燒鴨飯已經留下印象。燒鴨及白飯上都有黑白胡椒, 味道充斥著胡椒的香味。可是胡
有精美的點心照片引領我們走進點心店。
茶壺茶杯的圖案可愛, 而且整潔程比想像中高。
點心併盤$48
黑椒燒鴨飯$46
燒鴨及白飯上都有黑白胡椒, 味道充斥著胡椒的香味。
可是胡椒味只是停留在燒鴨面, 沒有滲入肉裡。燒鴨皮沒有期待的香脆 , 加上燒鴨偏瘦, 肉質不太嫩滑美味。如果換上燒鵝, 效果更佳。
燒味飯跟例湯。青紅蘿蔔煲豬骨: 料足而且味道精甜, 不太覺有味精。
2015-10-04