尖沙咀食肆林立加上交通方便,一直係朋友聚會開餐熱門之地❣️食完飯總要食碗糖水先滿足😜位於堪富利士道嘅「甘の季節」主打中式糖水,裝潢走木系簡約小清新風格🌿夠晒舒適寫意😌.🍴芋圓桂花糕涼粉💰$36招牌甜品🌟基本上枱枱都有叫🤣四色芋圓口感煙韌,佐以桂花糕,陣陣清香💕涼粉清涼爽滑😉整體唔會好甜😙.🍴楊枝甘露💰$40楊枝甘露每口充滿芒果、西米、柚肉,樂足料🥭口感幼滑,好香奶味同時芒果甜酸味平衡得剛剛好😚.🍴糖不甩💰28好耐冇食過糖不甩,估唔到係呢度遇到😍糖不甩煙韌軟糯😚灑滿香脆花生及椰絲,增添口感及香氣🥰.🍴士多啤梨窩夫💰$30窩夫即叫即焗,非常香脆且重牛油香😋士多啤梨奶油有啲似pocky味道,幾特別🤪.同朋友食完飯意猶未盡時,不妨過嚟食碗糖水😝店家仲提供好多唔同款式嘅中式糖水,總有一款啱你心水😛

🍴芋圓桂花糕涼粉

士多啤梨窩夫

糖不甩
士多啤梨窩夫
2022-10-30 118 浏览
.甘の季節 🌰……….早排發現尖沙咀新開一間中式甜品店🥰個日本身個肚唔太舒服🥹就想搵d熱野聲音舒緩下,就諗起呢間新開嘅甜品店🙂……….👩🏻‍🦰叫左熱花生腰果合桃露($32)食完就舒服左好多🥰,花生腰果合桃露磨得好幼滑👍🏻👦🏻叫左熱椰汁桃膠西米露($33)因為我唔舒服都簡左熱😂椰汁味好香濃………..價錢都只係$3X,都好抵食,仲要係尖沙咀地段📍店內裝潢都好值得稱讚下,好有文青feel!……….
甘の季節 🌰
早排發現尖沙咀新開一間中式甜品店🥰
……….
👩🏻‍🦰叫左熱花生腰果合桃露($32)
食完就舒服左好多🥰,花生腰果合桃露磨得好幼滑👍🏻
👦🏻叫左熱椰汁桃膠西米露($33)
因為我唔舒服都簡左熱😂椰汁味好香濃
………..
價錢都只係$3X,都好抵食,仲要係尖沙咀地段📍
店內裝潢都好值得稱讚下,好有文青feel!
椰汁桃膠西米露
2022-10-11
$30 (宵夜)
椰汁桃膠西米露
  • 花生腰果合桃糊
同朋友食完飯諗著搵間糖水舖食下甜品傾偈,點知尖沙咀好多糖水舖都執左,行行下就發現到依間甘の季節。店內裝修以木系為主,座位比較狹窄,主打中式糖水,另有其他小食供應。21:47店員員俾幫我地落好單,同朋友一邊食一邊傾,22:15店員突然行埋黎叫我地買單😨,當刻真係超級驚訝😦同店員講我地食左半個鐘咋喎,店員話門口好多人排緊隊,所以叫你地埋單,其實都明白想翻枱率高賺多少少,但冇理由半個鐘就趕客走囉,最後店員理直氣壯話不嬲都係半個鐘就叫客埋單。——————————————♥———————————————- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - ♥️ 紅棗雪耳糖水 $27秋天食幾滋潤,味道方面中規中矩。♥️ 椰汁桃膠西米露 $33椰汁味香濃,唔會太甜。- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -——————————————♥———————————————

♥️ 紅棗雪耳糖水 $27
秋天食幾滋潤,味道方面中規中矩。

♥️ 椰汁桃膠西米露 $33
椰汁味香濃,唔會太甜。

2022-10-23 67 浏览
尖沙咀食糖水,本身都諗住貴既,但呢間糖水舖既價錢又OK WOR,一個糖水都係$30-40。叫左3個糖水,核桃露中式糖水,食落都好滑口,即係佢磨得好幼細,唔知係唔係用石磨黎磨呢^_^。仲有杏汁桃膠,桃膠份量都好多好足料,食完呢碗真係好飽肚,仲有叫左個芋圓涼粉,芋圓煙煙韌韌超好咬口,仲有涼粉都好爽口彈牙,夾埋一齊就好MATCH呀,不過,美中不足就係..佢個汁底只係用糖水,如果係台灣嗰D既話,可能個汁底係唔止得糖水味,仲有D仙草味添。總括黎講,價錢合理,食落味道都唔錯,GOOD。
2022-10-22
$35 (宵夜)
甘の季節主打中式甜品,鋪頭外面係木質文青風,除左有甜品之外,仲有各式台灣主食供應~  1️⃣芋圓桂花糕涼粉($38) 講真芋圓真係有啲失望,食落偏粉感😞不過桂花糕就好有驚喜😳清甜帶桂花淡淡既香味。另外涼粉鋪底,切粒,都幾好食。  2⃣️花生腰果合桃糊($32)(+$12 湯圓兩粒) 好濃,仲有啲杰身😋加左兩粒湯圓,芝麻餡唔算特別爆餡,正常發揮,唔加都得😂
 1️⃣芋圓桂花糕涼粉($38)

芋圓桂花糕涼粉
2⃣️花生腰果合桃糊($32)(+$12 湯圓兩粒)

花生腰果合桃糊
花生腰果合桃糊
2022-09-28 109 浏览
甘の季節Amai No Dessert尖沙咀堪富利士道6A號地舖行過尖沙咀見到隱蔽糖水見到好文青好特別咁再望清楚啲 呢間日系裝修環境唔錯但原來呢到係主打中式糖水仲有有台式麵食但8點就無啦大家想去食台式麵就要注意⚠️芋圓桂花糕涼粉🌼本身好中意食有花咪既野呢舊桂花糕🌼口感好爽唔係林”之之”超Q彈 超香桂花味🌼涼粉都好爽口因為外賣啲糖水係哂底到 食到最後先知但芋圓好多顏色 煙煙靭靭 不太甜☺️桃膠椰汁西米露椰汁勁濃郁 勁鮮重新鮮椰汁🥥我落單問可唔可以多桃膠少西米露勁好人幫我做到😆😁真心超正超多勁多桃膠 每一啖都係👏🏻👏🏻粒粒西米勁好嚼口 正🥰
甘の季節Amai No Dessert

仲有有台式麵食但8點就無啦
大家想去食台式麵就要注意⚠️

芋圓桂花糕涼粉🌼
本身好中意食有花咪既野
呢舊桂花糕🌼口感好爽唔係林”之之”
超Q彈 超香桂花味🌼涼粉都好爽口

勁好人幫我做到😆😁真心超正
超多勁多桃膠 每一啖都係👏🏻👏🏻
粒粒西米勁好嚼口 正🥰

2022-09-25 146 浏览
之前睇到開關於呢間既 posts,睇落好似幾吸引,又好似健康啲,所以就 bookmark 左。星期五夜晚大概 9:30 左右到,full house 要等位,等第4張,大概等左 20 分鐘,都算 ok。入到去裝修係幾簡潔乾淨,光猛舒服,但啲枱就迫少少。可能係新開,店員都唔係好熟手,但態度都 ok。一個人食,淨係叫左啲 posts 成日推介既芋圓桂花糕涼粉。落左單,好快就黎到。份量 ok la,一個人絕對食得晒,唔適合share。先講芋圓,好粉,基本上係沒味,而且偏硬,沒煙韌既口感。桂花糕就有好清淡既桂花味,質地就滑既,唔係爽口或者煙韌既,好易散。涼粉就係正常既涼粉,沒咩特別。成碗既主要既味就係啲糖水,就係甜甜地,甜度唔高既。個人就唔欣賞😔

芋圓桂花糕涼粉

先講芋圓,好粉,基本上係沒味,而且偏硬,沒煙韌既口感。
涼粉就係正常既涼粉,沒咩特別。
成碗既主要既味就係啲糖水,就係甜甜地,甜度唔高既。
個人就唔欣賞😔
2022-09-23
$36 (宵夜)
2022-09-18 91 浏览
平時行過都唔覺眼,今次經過終於見到入面裝修幾整齊又有格調,於是入去試吓好唔好食先。椰汁涼粉西米露 3/5其實個人黎講對甜品評論不能作準,因為我好多野都唔食,係呢個大路野先試吓佢,基本上無乜點衰嘢,涼粉有啲軟身有啲硬身,唔知係有心咁特別定係咁啱唔同。桂圓馬蹄爽 3.5/5聽我女人講幾爽甜,馬蹄係切成蓉狀同桂圓煲成,清甜,唔會太死甜。地點:尖沙咀有個出口一出就係,所以好方便,即係好多人見就腳就食,排曬隊咁。環境:黃色格調,木系同白色混合既裝修,加上白色燈飾照上小黃燈,影到幾有feel既相。貼心既係,枱底有多張櫈可以放袋,唔洗拎住。但有啲位都幾窄,大隻少少都撞到人。價錢:33蚊一碗野真係平個鮮芋仙架啦,都無乜要求。服務:30分鐘就催客走,嬲咗。

椰汁涼粉西米露 3/5

椰汁涼粉西米露

桂圓馬蹄爽 3.5/5

桂圓馬蹄爽

地點:

環境:

價錢:

33蚊一碗野真係平個鮮芋仙架啦,都無乜要求。

服務:

30分鐘就催客走,嬲咗。
2022-09-18 60 浏览
呢度既裝修好簡潔, 白色加淺木色既文青風, 甜品既選擇唔算多, 不過正常中式糖水既款式都有🥰杏仁露🍬($30)比起傳統既糖水舖始終都係差啲, 但係食落都有淡淡既杏仁香而且唔太甜, 熱既杏仁露食完係好舒服既😌芋圓桂花涼粉🌼($36)完全俾呢個吸引左黎呢度, 桂花糕切成四方一粒粒, 再加埋三色芋圓好色彩繽紛🌈 桂花糕既味道偏淡, 芋圓入面綠茶味最出, 口感未夠煙韌🤨呢度既甜品未算好突出, 不過食完飯搵個地方食下中式甜品都唔錯既😌

杏仁露🍬($30)

芋圓桂花涼粉🌼($36)

2022-09-12
$33 (宵夜)
2022-09-11 73 浏览
好心你叫foodie寫po 就唔該整好d野食啦 比foodie嘅料永遠都多過街客 玩嘢我個碗,芋圓得個幾粒(每隻色有兩粒),好多啊,多謝曬。涼粉硬身,似街外買個d一盒盒嘅,糖水底都係你平時係百佳買開嗰隻涼粉剩低嘅涼粉水。芋圓比較少都算啦,竟然係比較硬(相比其他甜品舖嘅芋圓),煮得唔淋。綠色嗰隻有抹茶味,粉紅色嗰隻有芋頭味,正常發揮啦。呢啲芋圓都應該係買供應商返嚟嘅個隻😅成碗嘢最好食係個桂花糕,夠香,一食落去成個口都係桂花味。間舖頭成日影嘢,我去嘅時候有人係度shooting,但係做出嚟嘅產品真係唔值得一去

我個碗,芋圓得個幾粒(每隻色有兩粒),好多啊,多謝曬。

成碗嘢最好食係個桂花糕,夠香,一食落去成個口都係桂花味。

2022-09-06 75 浏览
Thought we'd try this new dessert place in TST. I tried the signature Osmanthus Grass Jelly with Taro Balls.First of all, it doesn't look like the promotional/menu photos, there's hardly any Osmanthus. The taro balls doesn't look freshly made and just looks sad. The dessert itself is also lacking something - there is hardly any syrup so some bites are quite bland. Maybe it needs some Osmanthus shaved ice or fruit? 🤷🏻‍♀️This was a waste of calorie quota 👎🏻

2022-09-06 45 浏览
最近友人有顆吃芋圓的心剛好搜到尖沙咀新開不久的甘の季節距離吃正餐時間又有點久 就先吃糖水果腹了位置正正是已結業的 ᴀɴᴏᴛʜᴇʀ ᴏɴᴇ 舊址整體裝潢幾乎沒什麼變動除了主打港式糖水 也有提供幾款麵餐小吃等等𓋪 芋圓桂花糕涼粉應該是店裡比較 sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ 的甜品從外貌看就已經相當吸睛由三種不同的質感的小甜點組合而成芋圓 ǫ 彈 桂花糕微甜爽口 涼粉冰涼滑口下面也有小量糖水保持濕潤 口感蠻豐富𓋪 椰汁桃膠西米露 (熱)前面吃了個涼爽的甜點 就點一個熱的平衡下椰汁味很香濃的一款糖水 桃膠份量也不少 熱食感覺比較滋陰吃到最後椰汁有點甜膩了𓋪 糖不甩一份有六粒 灑上芝麻和花生口感煙軔 算是正常發揮的一款 才發現原來不少人也喜歡中午吃糖水當天下午到訪 也坐了半滿整體雖不算很特色 但勝在糖水款式不少新潮跟傳統的糖水都並存能適合不同客人需求
最近友人有顆吃芋圓的心

從外貌看就已經相當吸睛
由三種不同的質感的小甜點組合而成
芋圓 ǫ 彈 桂花糕微甜爽口 涼粉冰涼滑口
下面也有小量糖水保持濕潤 口感蠻豐富

𓋪 椰汁桃膠西米露 (熱)
前面吃了個涼爽的甜點 就點一個熱的平衡下

整體雖不算很特色 但勝在糖水款式不少
新潮跟傳統的糖水都並存
能適合不同客人需求
2022-09-04 78 浏览
⚘ • ⚘ ⚘ • ⚘ 三天內吃了兩次的尖沙咀糖水小店多款糖水都不算很甜 很適合飯後的小小嚐甜程度當中最喜歡馬碲露 暖熱中帶點爽脆鮮甜如能加上蛋花更有香色俱全還有那款芋圓涼粉也不錯 少有地用上糖水涼拌形式三色芋圓口感稍欠軟糯 有點粉粉實實的涼粉粒伴上清甜小巧的桂花小糕 感覺新㯋吸睛餐牌上還有其他台式麵食和炸物 有機會經過也可以當作下午茶嚐嚐看𓏭𖤥 甘の季節尖沙咀堪富利士道6A號地舖༶ 桂圓馬碲爽 ₃₀༶ 蛋白杏仁露 ₃₈༶ 芋圓桂花糕涼粉₃₆༶ 椰汁桃膠西米露 ₃₃༶ 杏仁露 ₃₀𓏭
⚘ • ⚘ ⚘ • ⚘

𓏭
芋圓桂花糕涼粉₃₆
芋圓桂花糕涼粉₃₆
桂圓馬碲爽 ₃₀
$36 (宵夜)
桂圓馬碲爽 ₃₀
  • 桂圓馬蹄爽
2022-09-03 63 浏览
早排放寬番晚市 終於都約到朋友收工去食野 收工時間因為都比較夜 所以就簡左依間新開既甜品店。店舖前身係cafe, 即使轉左糖水店 門面內裡改變都不大。 日間除了糖水都有提供台式食品今次同朋友分別叫左「椰汁芒果西米露 」($36) 同埋「花生腰果合桃糊」($32) 。 雖然此店既主打特色甜品係桂花糕涼粉 但係我地暫時都不太感興趣😂😂😂。 可能因為比較晏到 岩岩坐低menu都未睇就係咁問落order未😅😅 有啲chur😅😅好快食物就到 。 椰汁芒果西米露第一眼差啲以為黎錯😅因為芒果沉哂底😂😂 不過食落椰汁味好重 芒果都算甜 唔會酸。 而花生腰果合桃糊, 食落偏似花生糊 花生味偏重 唔係太飲得出腰果同合桃feel , 比較岩中意花生糊既朋友

上:  花生腰果合桃糊。下:  椰汁芒果西米露
2022-08-26 74 浏览
📍甘の季節(尖沙咀)🪧 芋圓桂花糕涼粉 💰36 第一啖食桂花糕,慢慢咬佢,會有香濃嘅桂花香🤤芋圓係四色芋圓,好QQ彈彈,全部嘅味道都好重,就算合埋眼都會估到食緊咩味嘅芋圓!最鍾意綠茶芋圓,好香綠茶味🥰係涼粉底,如果加啲花奶或者黑糖水會正啲😋🪧椰汁桃膠西米露(熱)💰33好足料,食到底仲有好多桃膠🥳 椰汁唔會話太甜,因為係熱嘅原因,有椰汁香飄出來😍🪧椰汁芒果西米露 💰36一樣好足料,好多芒果🥭 凍嘅椰汁入口好清涼😋#尖沙嘴美食 #尖沙咀糖水 #甘の季節 #芋圓 #桃膠糖水 #香港台灣美食 #foodie #foodiehk #香港美食推介 #香港糖水舖 #香港甜品
📍甘の季節(尖沙咀)

🪧 芋圓桂花糕涼粉 💰36
第一啖食桂花糕,慢慢咬佢,會有香濃嘅桂花香🤤
係涼粉底,如果加啲花奶或者黑糖水會正啲😋

🪧椰汁桃膠西米露(熱)💰33

🪧椰汁芒果西米露 💰36
一樣好足料,好多芒果🥭 凍嘅椰汁入口好清涼😋