2022-04-09
又嚟介紹下特色小店喇🥢!今次想同大家分享嘅係位於深水埗嘅人氣台式餐廳甜圓坊🤩。間餐廳係位於大南街附近㗎,所以各位文青都可以bookmark定先啦❤️🔥。講返間餐廳先,餐廳係由正宗嘅台灣人開設㗎😎,所以感覺上食物嘅味道都會一樣咁正宗✨。佢最出名嘅美食就一定係芋圓甜品☺️,不過我今次就冇叫到啦,下次有機會再試試佢🤪~食物方面☝🏻#油蔥拌麵($38)由於我真係太耐冇去台灣啦🥹,所以都忍唔住叫返我喺台灣成日食嘅蔥油撈麵🤤。餐廳標榜呢度嘅油蔥拌麵係現點現煮嘅,所以我都呢間餐廳嘅麵食都好放心😆,至少可以確定佢唔會放太耐而搞到糊晒先。講返味道先,蔥油唔單止食落香,連聞都覺得好香😍,我就算未開個外賣都已經聞到陣蔥油香味😋。滷水蛋都做得不過不失🥚,麵質都做到夠爽口彈牙😗。不過整體嘅份量真係有啲少,食完都冇咩飽足感。但係個味道就真係有去台灣食嘅感覺。#酥炸排骨($33)同樣標榜現點現炸嘅酥炸排骨都一樣吸引到我嘅注意🤩,食落口嗰陣都仲feel到份排骨係熱辣辣😛,排骨嘅調味都做得好好,食落唔會覺得好鹹好頸渴🥵。同埋都炸得啱啱好,唔會食落好油膩😚。不過整體份量同樣係有啲少,我叫嘅時候真係冇諗過酥炸排骨係會咁薄身🤐
食物方面☝🏻
#油蔥拌麵($38)
#酥炸排骨($33)
同樣標榜現點現炸嘅酥炸排骨都一樣吸引到我嘅注意🤩,食落口嗰陣都仲feel到份排骨係熱辣辣😛,排骨嘅調味都做得好好,食落唔會覺得好鹹好頸渴🥵。同埋都炸得啱啱好,唔會食落好油膩😚。不過整體份量同樣係有啲少,我叫嘅時候真係冇諗過酥炸排骨係會咁薄身🤐,所以都影響到個口感,因為成件事太冇滿足感。
👉🏻整體我覺得餐廳係味道上係做得幾出色,有去咗台灣食嘢嘅感覺,但耐何個份量真係有啲少,冇咩飽足感。
評分以🌕表示(滿分為5)
賣相:🌕🌕🌕🌑🌑
味道:🌕🌕🌕🌕🌑