2006-03-30 7 浏览
十日啦!十日啦!重未開鋪;聽講東主姨姨結婚之喜。恭喜!恭喜!好掛住啲榴槤西米露、老娑湯圓、草莓荳腐杯!
2006-02-08 8 浏览
"老薑芝麻糊"($15)頗滑,吃後不會覺得飽滯,可見芝麻多而不是加入太多粉,算真材實料。"芝麻豆腐西米露"($17)口感佳,三樣東西混合的味道也頗夾。但外賣的碗比較細,整體而言,味道不錯,但不算抵吃。
"老薑芝麻糊"($15)
"芝麻豆腐西米露"($17)
口感佳,三樣東西混合的味道也頗夾。
但外賣的碗比較細,整體而言,味道不錯,但不算抵吃。
2005-12-14 19 浏览
估唔到這間糖水舖是由一個咁後生的女仔開,佢D豬扒包好特別,個包好脆,同出便食既豬扒包好唔同。豬扒包餐連凍飲都只不過$20,個飲品唔係普通奶茶咖啡喎,而係好似飛雪既特飲。佢D 甜品好新穎,選擇又多,價錢唔算好貴。芝麻豆腐西米露有好香豆腐味,仲有一舊雪糕係中間。我買左一碗外賣,返到屋企舊雪糕都未溶,犀利! 我又係餐牌見到我最鍾意食既榴槤西米露,不過個肚裝唔晒,留返下次再幫襯。
2005-12-10 14 浏览
今日2個人食咗芝麻豆腐西米露同阿旺湯丸。芝麻豆腐西米露嘅芝麻雪糕幾好味,份量都幾多,但係多啲芝麻味就更好!阿旺湯丸都唔錯,將芒果湯丸加入芒果汁裡面,另外仲有芒果粒、椰果同西柚,啲芒果汁好甜,好好味~
今日2個人食咗芝麻豆腐西米露同阿旺湯丸。

2005-10-29 6 浏览
這間甜品店最近的食評很旺場,就決定跟朋友再去試一試。之前已試過芒果豆腐杯,感覺不錯。看見前兩篇食評批評得這麼差,於是再試一次。我是一個很喜歡甜品的人,甜和不甜實再很見仁見智,我就是喜歡那種不太甜的飲品,飲後感覺清涼,這個豆腐杯很適合我。朋友點了個芝麻豆腐西米露,份量很大,可供二人食用。芝麻雪糕配豆腐漿加西米露,味道比預期還好。如可以多些芝麻味必定會更好!有些香港人的確難招呼,不太理睬就投訴服務不週,跟客人多點溝通就懶熟。老板娘不必氣結,我很欣賞你對待顧客像對待朋友的感覺,加油!
這間甜品店最近的食評很旺場,就決定跟朋友再去試一試。

2005-10-28 10 浏览
清風街有多間甜品店, 我與老公都試過. 最好還是甜姨姨芒果豆腐杯-有濃厚的豆腐味,很清,很健康.加上粒粒芒果,好味.朱扒包-軟綿綿的朱仔包加上份量十足的朱扒,當然還有她的秘制醬料,好好味.天氣轉涼了,一定要吃老公老婆湯圓.價錢合理-抵食年輕老闆娘以禮待客-肯定不用受氣
清風街有多間甜品店, 我與老公都試過. 最好還是甜姨姨

天氣轉涼了,一定要吃老公老婆湯圓.

價錢合理-抵食
年輕老闆娘以禮待客-肯定不用受氣

2005-10-25 1 浏览
有日經過甜姨姨(好細間, 印象中, 十個位都唔知有冇), 見有幾張明星相, 就即管入去試下, 我叫了個"秘制醬汁豬扒包" 加杯"奇異果冰冰", 我朋友叫了"麻辣牛丸" 加個"碗仔翅".先講我食既"秘制醬汁豬扒包" , 面包係一般既無芝麻豬仔包, 只放入焗爐一陣, 包皮唔脆, 失望, 內有很多切片磨菇, 有好似翻煎左好多次既豬扒<---- 好油同好靭, 又失望, 但醬汁真係幾好味, 果然係秘制, 但可惜, 個包整體黎講, 說服唔到我叫朋友試."奇異果冰冰" 十蚊雞, 可解喝, 味道唔錯, 但話明叫冰冰, 居然杯野唔多冰, 真搞野, 如加番多d冰, 咁就perfect!朋友既"麻辣牛丸", 我忍唔住搶左一粒黎食, 食得辣既我, 覺得牛丸唔係咁辣, 但朋友就話辣到想死, 都唔知係唔係路, 只不過用麻辣湯浸住煲啫, 無咩特別, 又無醬, 好乾好齋lor."碗仔翅" 唉, 最失望, 又淡又稀, 似飲湯, 問你點頂.

2005-10-25 31 浏览
先講甜品,果d 乜乜冰甜又唔甜味又唔好,只是勁凍,飲一次就已後唔飲啦.再講果個碗仔翅,味真差,希過水,我食過已來係最差的..之後到老闆娘,同人懶熟...哈哈...
再講果個碗仔翅,味真差,希過水,我食過已來係最差的..
之後到老闆娘,同人懶熟...哈哈...
2005-10-24 10 浏览
見之前既食評均為好評, 心想以後會多一間甜品店選擇."芒果豆腐杯" 係我今次嘗試既"甜品"? 一試...感覺只係豆漿加芒果粒, 兩者既味道真的不太夾, 不會令人食過番尋味. 多明星合照相就代表好味嗎? 真的難為亨利, 為了我要試這甜品, 佢冇得去對家食甜品, 認真要陪罪.相信以後唔會再去此店.
見之前既食評均為好評, 心想以後會多一間甜品店選擇.

"芒果豆腐杯" 係我今次嘗試既"甜品"?

相信以後唔會再去此店.
2005-10-17 12 浏览
好多時食甜品最忌就係甜到"漏",小弟就喜歡比較清甜o既甜品,試過阿老板娘幾款甜品同小食都覺得好劉華(我得你),第一款係話梅可樂沙冰,可樂加左冰無平時咁甜,再加埋話梅粉,小小酸酸地,極度解渴之作,正!第二款芒果豆腐杯,睇落好似同其他芒果豆腐花無乜分別,但係食到落口就完全唔同感覺~~豆腐唔係百x果d即食豆腐,係街市買返黎o既豆腐,有豆味,又夠滑,正!!第三款就係"恩愛湯圓",朱古力同花生醬放入湯圓入面做餡,花生醬仲要係有粗粒果隻~湯圓夠滑再加埋花生醬d粗粒o既口感,無得彈,最緊要係d糖水,同平時食開o既好唔同,好夠薑,但係又好清甜~~下次去試埋其他小食先~~~^^
2005-10-07 3 浏览
o個日同d老友係德昌食完野,經過十分好奇望o下,有冇新奇好食既甜品,見到呢間甜品屋, 就試下佢d甜點!我叫左個榴槤豆腐西米露!幾好不太甜,豆腐加西米露原來可以咁滑!正!佢兩口子一齊做,我覺得幾溫馨!十分用心既一間甜品店!!!
我叫左個榴槤豆腐西米露!
幾好不太甜,豆腐加西米露原來可以咁滑!正!
佢兩口子一齊做,我覺得幾溫馨!
十分用心既一間甜品店!!!
2005-10-02 1 浏览
食飽飯,想整番個甜品,其實天后附近都幾多甜品舖,記得早幾日睇過呢間既食評都唔錯,就試下啦。舖頭細細,講真以我呢種近乎肥佬既身形,真係會迫少少,不過由於時間早,我可以包場,老闆娘俾我移出少少張檯坐。我來了一個芒果豆腐花,其實同滿記芒果豆腐差唔多,仲有好多芒果粒,不過面頭個芒果汁冇滿記咁濃同咁甜,我覺得仲好(滿記太濃啦)!一邊食一邊睇個menu,發覺仲有綠豆茸豆腐花、紅豆茸豆腐花、紫米豆腐花,不過最想試反而係豆腐杯,睇食評話幾好,下次一定要試下。除左甜品,仲有小食,當下午茶都OK。
2005-09-30 5 浏览
今日經過, 在門口見到有好多藝員和店主的合照, 試了個楊枝甘露, 幾好, 不錯, 仲好似有個豆腐芒果粒, 不過間舖好細, 而且我比較高, 坐得有d辛苦.
2005-09-27 6 浏览
昨晚同男友行去北角諗住搵甜品食,俾我地發現左呢間.叫了一個芒果豆腐杯,原來佢地將豆腐+沙冰攪埋一齊& 芒果粒粒,食落好似食豆腐ice-cream,芒果有咬口,我非常鍾意食. 我d/f叫左個芥辣豬扒飽,嘩!!!好多電話(磨菇),好好食呀...
2005-08-12 7 浏览
1. 試過店內的"芒果豆腐杯",夠凍夠豆腐味,是不錯的消暑選擇。2. 朋友則試了"紫米纖露",口感不俗,飲品中加了桂格麥片,喜歡健康飲品的,推介一試!3. 地方乾淨,唯略為細少。4. 總括來說,質數甚至較明記為佳。
3. 地方乾淨,唯略為細少。
4. 總括來說,質數甚至較明記為佳。