2024-07-26 394 浏览
熊貓酒店悅來坊可以話係荃灣標誌性建築物,今晚約左好友來到呢度食餐便飯,揀左生記海鮮酒家聚下舊。入到悅來坊上一層就見到酒家,裝修光猛整潔,枱與枱之間好多空間,唔會坐到好迫,酒家仲有個超大電視,扲來睇波真係一流。坐低望下餐牌,見到海鮮種類繁多,醒起門口仲有個大魚缸,一於試下生記既海鮮,即刻同伙記點左幾味菜,一邊傾住計等開飯。先上枱既係蜜汁叉燒皇,例牌都好大份量,每舊叉燒大大舊,食落有焦香味,肉味同蜜糖味都好足,口感軟淋,真係必食之選。咁啱前日大暑又撞正打風,天氣熱到不得了,叫左個八寶海皇燉冬瓜盅解下暑。冬瓜盅味道清甜,冬瓜燉到好淋,飲完真係好舒服,好適合炎夏品嘗。椒鹽焗鮮魷既炸皮同平時食開有啲唔同,輕鬆脆口,魷魚實肉彈牙,絕對係下酒佳品。薑蔥台山桶蠔上到熱辣辣,隻隻蠔蠔肉飽滿,薑蔥味十足,一啲腥味都無。上湯焗龍蝦伊麵龍蝦肉彈牙鮮甜,伊麵口感爽彈,唔會煮得爛溶溶,配上上湯芡汁食,真係食唔停口。龍躉兩味,一個係班腩炒翠肉瓜,腩肉啖啖肉,翠肉瓜爽脆,炒得好入味。另一個係果皮蒸龍躉,龍躉皮食落Q彈,龍躉肉嫩滑有口感,加上果皮豉油添味,食到舔舔脷真係。生記既份量真係足料,我哋三個人叫左幾味餸都食唔哂

生記既份量真係足料,我哋三個人叫左幾味餸都食唔哂,埋單食咁多海鮮都係400頭一位,真係物超所值,下次叫多幾個食先得真係。
2024-07-26 389 浏览
🐻👨🏽👩🏽食乜之📍荃灣生記海鮮酒家🐻今晚約左🐻👨🏽朋友出嚟聚聚,之前睇過呢到嘅海鮮好抵食,所以就揀咗🌼生記海鮮酒家食番番個海鮮餐😋🐻一入門口見到佢哋嘅海鮮好生猛,講海鮮之前重點想推介佢個叉燒王,實在太好食,係比海鮮酒家耽誤咗嘅叉燒王,又軟淋味道又啱啱好😋🐻到海鮮啦,門口d🦞咁生猛,即刻嗌咗個上湯龍蝦伊麵,果然龍蝦肉厚又彈牙,伊麵都煮得岩岩好😋🐻薑蔥蠔煲,熱辣辣香噴噴香氣十足,一打開蓋薑蔥味已經湧出嚟🐻琴日大暑,所以今日都特登嗌咗個冬瓜盅,半個冬瓜煲出嚟嘅冬瓜盅加埋少少瑤柱蝦乾,鮮味🤞🏻🐻椒鹽鮮魷,上枱嘅時候見到佢個樣同平時嗰啲完全唔同,佢一啲炸粉都冇,但係就非常香脆,好特別🐻龍躉我哋就叫做一味兩食,蒸龍躉同埋龍躉炒翠玉瓜,龍躉煮得好香滑同好厚肉🐟我哋都食得好開心,因為搵到抵食又好食,環境又闊落,同朋友傾計岩晒,服務又好,🐻👨🏽講緊下次幾時要再嚟😆
🐻👨🏽👩🏽食乜之📍荃灣生記海鮮酒家

🐻薑蔥蠔煲,熱辣辣香噴噴香氣十足,一打開蓋薑蔥味已經湧出嚟

2024-07-21 494 浏览
帶父母吃飯,星期五選擇了這家海鮮粵式酒家吃早茶🤳,十一點過來,沒想到早已經坐滿了顧客,看來很多人都很認可這家的品質👍。餐廳的招牌菜有星洲胡椒大肉蟹和蜜汁叉燒教主,我點了叉燒😍😍,太好吃了,以前在路邊一些拍長龍的隊伍買過幾次都覺得不好吃,沒想到這次有驚喜😎。除了主菜,餐廳點心也別具特色,剛來香港的時候我吃不慣港式春捲、腸粉、燒賣😑,現在反而喜歡上了,越品越有滋味,覺得真的很不錯。除此之外我們還點了七彩炒米粉,流沙包,鳳眼餃,蝦春捲,麻蓉煎堆仔,XO醬腸粉,口水雞,滑豆腐,皮蛋瘦肉粥,生菜,牛百葉,桂花糕,每一道都色香味俱全🤩,滿足了我們一家老小的不同口味。點了五人份,人均不到150,最後吃不下了,還有打包,分量很充足,性價比很高👍餐廳有大型魚缸裡面還有鲍魚、龍蝦、海魚等各式生猛海鲜,可以即點即做,孩子非常喜歡看魚🐟,下次再跟他一起來吃海鮮🥳。
2024-07-16
  • 流沙包
  • 蜜汁叉燒
2024-07-17 388 浏览
一家值得一訪的粵式海鮮酒家位於市中心的生記海鮮酒家無疑是一家不可多得的粵式海鮮酒家。從入口處已可聞到陣陣飄香,彷彿在引誘你走進店內一探究竟。首先為你推介的是招牌菜式 - 琵琶鴨。入口即化的鴨肉,配上酥脆的麵皮,肉質軟嫩多汁,鴨皮更是酥香四溢,品嚐後回味無窮。另一道不容錯過的菜式是雞蓉魚肚羹。濃郁的雞湯底配搭嫩滑的魚肚,柔滑的口感實在令人難忘。除此之外,我們亦點了蝦球。酥炸的外表包裹住飽滿的蝦肉,入口即溢出鮮甜的海味。豆腐花作為解膩佳品,清新嫩滑的口感為整頓餐加添清新氣息。作為最後一道菜式,我們選了清脆爽口的通菜鮮魷,入口爽脆,帶有海鮮的鮮甜味道。整體而言,餐廳提供了優質的粵式海鮮菜式,無論在味道、口感還是份量方面也都非常出色。如果你也熱愛粵菜和海鮮,那一定不能錯過這家酒家。
一家值得一訪的粵式海鮮酒家

2023-12-26 1370 浏览
服務態度極差 我15個人想分兩張台都有話說講同一張單分台送都唔識分部長走黎同我地講仲要話怕我分單 找大個張單唔已細個張單 佢地會蝕 (意思即係話我地會走數?)實在太過份 比錢買難受😡
服務態度極差
我15個人想分兩張台都有話說講
同一張單分台送都唔識分
實在太過份 比錢買難受😡
2023-12-26
早餐
2023-08-14 1730 浏览
上次黎飲茶見到晚市冬瓜盅二人餐都幾吸引, 所以今日都專程黎食下, 一坐低叫嘢食竟然冇晒冬瓜盅, 不過可以轉老火湯,  轉其他湯就要另外加錢, 再揀一款魚, 我地揀龍蠆.燒鵝麻麻地魚正常發揮老火湯偏鹹最後有送豆腐花整體偏貴, 飲返茶食返點心會開心啲
燒鵝麻麻地

魚正常發揮

老火湯偏鹹

最後有送豆腐花
整體偏貴, 飲返茶食返點心會開心啲
2023-07-18
2023-05-22 1696 浏览
簡簡單單食個晚飯,一條魚一碟肉加一碟菜,滿足的晚上,當中最有驚喜竟然是叉燒。蜜汁叉燒例牌一碟,唔係得好多舊,燒得好靚好好食。最正係燒到少少燶邊,好香口。另外,佢個肉質都幾好,少少煙韌兼帶有彈性,個叉燒本身都幾Juicy。條魚就揀咗清蒸珍珠龍躉,老老實實,食落去就真係無乜龍躉嘅feel,不過條魚都幾新鮮,而且又蒸到啱啱熟所以都幾滑。碟菜就揀咗金銀蒜蒸茄子,味道OK啦,不過不失。呢間酒樓整體都唔錯,值得一試。
2023-05-07 1343 浏览
千層馬拉糕唔係舊式一籠好大件嗰隻,反而細細件一籠切開四件,做到好似千層糕咁樣入邊有奶黃都幾好食。懷舊蜂巢芋角好似越嚟越少地方有得食,呢間都做得唔錯,個芋蓉好香,唯一缺點係唔夠熱。七彩炒米粉就麻麻哋,始終吵得唔夠乾身同埋冇鑊氣。鮑汁叉燒包同出面其他地方食到嘅差唔多,冇乜特別。蔥花煎腸粉又幾好食喎,煎得夠乾身。家鄉鹹薄撐味道都OK,不過就好似油咗少少同埋唔係好夠蔥,如果落多啲蔥應該香啲好食啲。

七彩炒米粉就麻麻哋,始終吵得唔夠乾身同埋冇鑊氣。
鮑汁叉燒包同出面其他地方食到嘅差唔多,冇乜特別。
蔥花煎腸粉又幾好食喎,煎得夠乾身。
2022-08-14 3214 浏览
因為係悅來酒店有公司活動,所以朋友book左生記食晚飯,估唔到都有啲驚喜👍😋一行6人,叫左6餸,1炒飯,1湯烏冬🔆脆滷豆付 (好入味,真係做到外脆內軟)🔆砂窩豉油皇飽魚雞粒炒飯(呢個砂窩keep到整個飯熱度,食到尾都仲係好熱辣辣)🔆鮮魚湯海鮮稻庭烏冬 (魚湯好鮮甜,值得推薦)🔆拔絲鮮果咕嚕肉🔆味上鮮蒸肉餅 (超大份量,不過略嫌有少少味精)🔆鮮魚湯野菌雲耳浸田園蔬🔆翠瓜蘋果牛柳粒 (好清新既配搭,牛柳粒好淋,夠入味,好食)🔆蜜汁叉燒最後埋單,每位$213@ 少少貴,平均一碟餸$130左右,仲綜合黎講 野食質素ok,如果叫我再來都會再食呢間中菜👍👍

一行6人,叫左6餸,1炒飯,1湯烏冬

🔆脆滷豆付 (好入味,真係做到外脆內軟)

🔆鮮魚湯海鮮稻庭烏冬 (魚湯好鮮甜,值得推薦)

🔆拔絲鮮果咕嚕肉

🔆味上鮮蒸肉餅 (超大份量,不過略嫌有少少味精)

🔆鮮魚湯野菌雲耳浸田園蔬

🔆蜜汁叉燒

2022-08-13
2022-07-12 2040 浏览
今晚同幾個朋友👫👫約埋去熊貓酒店🏨食晚飯。酒家座位闊落😊,圍埋一齊傾計食飯好舒服。😉🥣 杏汁燉白肺湯好滋潤嘅湯。🥰但平時屋企唔會煲,清洗豬肺太麻煩啦,唯有出街飲啦。😂🧆 XO醬小炒皇辣辣地🌶,用嚟送啤酒,正🍻!🥠 脆鹵豆腐大大件豆腐,外脆內軟。😋脆卜卜得嚟又有鹵水味道!😚🥒 雲勝鮮蝦煮魚肚咁熱嘅天氣個個都冇咩胃口。食清清地嘅餸就最適合啦!🥄 豆腐花每人贈送滑捋捋嘅豆腐花一碗😍做飯後甜品。填飽正餐個胃之餘🥳,仲可以滿足埋第二個胃!🤤
今晚同幾個朋友👫👫約埋去熊貓酒店🏨食晚飯。

酒家座位闊落😊,圍埋一齊傾計食飯好舒服。😉

🥣 杏汁燉白肺湯
好滋潤嘅湯。🥰
但平時屋企唔會煲,清洗豬肺太麻煩啦,唯有出街飲啦。😂

🧆 XO醬小炒皇
辣辣地🌶,用嚟送啤酒,正🍻!

🥠 脆鹵豆腐
大大件豆腐,外脆內軟。😋
脆卜卜得嚟又有鹵水味道!😚

🥒 雲勝鮮蝦煮魚肚
咁熱嘅天氣個個都冇咩胃口。
食清清地嘅餸就最適合啦!

🥄 豆腐花
每人贈送滑捋捋嘅豆腐花一碗😍做飯後甜品
填飽正餐個胃之餘🥳,仲可以滿足埋第二個胃!🤤

就是因為要用身份證才去食十分後悔!蝦餃。菜苗餃皮那麼厚!價錢又不是便宜!算是十分貴!衛生環境也不同很多老人家!沒法想像為何可以生存到!為何那麼差的酒樓可以在酒店生存!????????職員態度也十分為何可以在酒店二樓呢?熊貓酒店是不是有問題???!!為何那麼難食呢?蝦腸蝦餃都是不新鮮的!!!太離譜太離譜太離譜太離譜太離譜!
2021-12-28 1427 浏览
今次已是第三次來這裏晚飯!喜歡這裏的環境比較寬敞和安靜,可以和家人享受一頓豐富的晚餐!🙂每次來必點這裏的紅燒乳鴿,新鮮熱辣而且味道很好不會太鹹另外鯪魚球蝦米時菜湯鍋也吃過好幾次,同樣也是不會味精很重, 鯪魚球爽口彈牙很不錯!👏 再來也是吃過好幾次的上湯龍蝦伊麵! 龍蝦很新鮮又多肉!價錢合理性價比不錯!另外清蒸海魚和椒絲腐乳通菜也是推薦菜式!
每次來必點這裏的紅燒乳鴿,新鮮熱辣而且味道很好不會太鹹[强]另外鯪魚球蝦米時菜湯鍋也吃過好幾次,同樣也是不會味精很重, 鯪魚球爽口彈牙很不錯!👏
2021-12-15 1281 浏览
早前約了友人在荃灣吃飯都未約成, 到今日終於成行,到達飯店因為七點鐘時間尚早,店肉食客不多,見到地方亦算寬敞,坐得不算太擠迫 ,今次由友人發版,我可以坐定定等著吃。友人點了個晚市優惠八道鮮味,八選二中的聖子和酸菜魚。酸菜魚汁的酸辣濃度做得味一般般,用來灼魚片就覺得不夠入味,而且湯汁溫度稍嫌不夠熱,魚片份量不算多。聖子三隻剛剛好每人一隻,加上粉絲來蒸,都做到不會蒸得過老,醮著醬油來吃,味道和口感亦好好。另外可以半價選半隻豉油雞豉油雞的肉亦算得嫩滑,雞肉就沒怎麼雞味,尚幸肉還未過老。芋頭南瓜臘味煲是今餐之中就是最為出色,芋頭和南瓜已經煮得化開了,混和了臘味的油香、鹹味融入其中, 臘肉和鴛鴦腸的口感、味道都相當之好。下次都會再來試吓其他菜式。
友人點了個晚市優惠八道鮮味,八選二中的聖子和酸菜魚。

另外可以半價選半隻豉油雞

豉油雞的肉亦算得嫩滑,雞肉就沒怎麼雞味,尚幸肉還未過老。
芋頭南瓜臘味煲

下次都會再來試吓其他菜式。
2021-08-31 1783 浏览
𝒞𝒽𝒾𝓃𝑒𝓈𝑒 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒯𝓈𝓊𝑒𝓃 𝒲𝒶𝓃餐廳係悅來坊扶手電梯一上既位,唔算大間但早茶都多人光顧,有早晨孖寶優惠,價錢算幾優惠,但點心選擇唔算多。叫左野食10分鐘左右就上菜,都算幾快。樓面侍應都好快手,冇水好快有人黎𝘳𝘦𝘧𝘪𝘭𝘭。🌟鵪鶉蛋燒賣有三粒鵪鶉蛋,而且都算大粒,味道唔錯。🌟雞絲炸春卷春卷外表炸得幾脆,裏面既雞肉味道一般。🌟秘製魚湯雲吞呢個反而最有驚喜,平時好驚雲吞混埋包好多豬肉。但呢道既雲吞雖然唔大粒,但係成粒都係蝦、仲加左少少羅白絲同莞茜。而且仲有超級多生菜,食一碗都已經夠飽。📍生記海鮮酒家 𝐒𝐚𝐧𝐠 𝐊𝐞𝐞 𝐒𝐞𝐚𝐟𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭荃灣荃華街3號悅來坊2樓203號舖𝘚𝘩𝘰𝘱 203, 2/𝘍, 𝘗𝘢𝘯𝘥𝘢 𝘗𝘭𝘢𝘤𝘦, 3 𝘛𝘴𝘶𝘦𝘯 𝘞𝘢𝘩 𝘚𝘵𝘳𝘦𝘦𝘵, 𝘛𝘴𝘶𝘦𝘯 𝘞𝘢𝘯

🌟鵪鶉蛋燒賣
有三粒鵪鶉蛋,而且都算大粒,味道唔錯。

🌟雞絲炸春卷
春卷外表炸得幾脆,裏面既雞肉味道一般。

🌟秘製魚湯雲吞

荃灣荃華街3號悅來坊2樓203號舖
由細到大都黎呢個位置光襯點心,無論間點心有無換名,食開有情意結。因為第一次食紅棗糕後愛上了它,所以食完一次,成日都想黎再食紅棗糕。口水雞唔辣,相當健康,唔會刺激皮膚!鮮蝦雲吞都醃得幾好味,菜心很新鮮!豆腐炸得剛剛好,但一定要趁熱食,冷掉很難吃!鮮竹卷都很有素食感!總括而言,無樣伏!😂