2020-12-08 212 浏览
🍴香脆啤酒洋蔥圈 HK$68啤酒脆漿比一般脆漿更鬆脆,洋蔥亦夠爽脆,簡直爆脆。🍴是日餐湯、法包、沙律(跟餐) HK$48是日餐湯係番茄湯,口感濃稠,酸味突出,好開胃。🍴澳洲肉眼牛排 HK$188肉眼都幾大塊,表面夠焦香,五成熟啖啖肉夠晒腍,仲放左舊香草牛油向Café de Cxxxl經典鐵板致敬,但我覺得煎扒時加牛油會香d,好在塊扒夠熱,牛油算易溶。車打芝士焗薯好香,其他配菜都幾甜。🍴香草黃金燒春雞 HK$98平日一至五晚市有98蚊特別優惠,晚晚唔同,今晚星期四係原價168蚊嘅燒春雞,以為得半隻,點知係全隻,薯角份量仲多過平時散叫一份,抵到爆。春雞皮脆肉滑,充滿肉汁,薯角亦夠脆,飽到我唔想郁。🍴鮮奶咖啡 HK$42奶味較重,啡味唔算濃,估唔到連凍飲都咁有心機拉隻貓出黎。📍當下(和富道)北角和富道126號地舖

🍴香脆啤酒洋蔥圈 HK$68
啤酒脆漿比一般脆漿更鬆脆,洋蔥亦夠爽脆,簡直爆脆。

🍴是日餐湯、法包、沙律(跟餐) HK$48
是日餐湯係番茄湯,口感濃稠,酸味突出,好開胃。

🍴澳洲肉眼牛排 HK$188

🍴香草黃金燒春雞 HK$98

🍴鮮奶咖啡 HK$42
奶味較重,啡味唔算濃,估唔到連凍飲都咁有心機拉隻貓出黎。

📍當下(和富道)
北角和富道126號地舖
當下 Present @presentnorthpoint📍 北角和富道126號地舖.呢間cafe嘅餐廳名好有意思,當下Present提醒我哋要活在當下💛 而身為foodie嘅我就要食在當下🤣 內部裝修走vintage風,環境舒適,食物夠哂大份👍🏻.🥐 All Day Breakfast $78: 有牛角包、煙肉、香腸、黑松露炒蛋、茄汁焗豆、蕃茄、蘑菇😋 非常豐富,而且每樣都做得好食 👍🏼: 跟 Matcha Latte.🍔Fish Fillet Burger 深海魚柳芝士漢堡 $68: 原來早餐都有大大份burger食😆 炸魚外脆內嫩,麵包烘得香脆,加埋千島醬、生菜同蕃茄,成個組合好match😜 仲有麻醬沙律伴碟,感覺健康😚: 跟 Earl Grey Organic Tea
當下 Present @presentnorthpoint

: 跟 Earl Grey Organic Tea
All Day Breakfast
Matcha  Latte
Fish Fillet Burger 深海魚柳芝士漢堡
早前已經見過唔少人介紹佢哋嘅晚餐🥸不過原來佢哋早餐都好高質,好有驚喜💯🍔深海魚柳芝士漢堡冇諗過早餐可以食得咁豐富,除咗🐟漢堡包之外仲配有麻醬沙律🥗漢堡包嘅配料全部都好齊全,好喜歡佢嘅魚柳炸得酥脆但一啲都唔油膩😋而且炸醬好薄 ,入面嘅魚柳好香滑,包嘅兩邊都塗左牛油🧈,所以食物好香脆🥓煙肉水波蛋配法包呢個個賣相真係超靚😍不過要打卡就快喇📸因為如果耐咗嘅話個法包會變得韌 🤭煙肉好厚身,但同樣地都係冇平時食嘅油膩感😌配埋啲沙律同包食感覺亦好清新✨好鍾意佢個醬汁,同個水波蛋好夾😋食晒兩份真係大滿足🥰早餐仲會包嘢飲,咖啡同有機茶都好推介👍🏻呢間餐廳我絕對會回頭❗️

🍔深海魚柳芝士漢堡

🥓煙肉水波蛋配法包

2020-11-29 137 浏览
$98 迷你叉燒飯 適合食量小的人仕性價比之選 總共有四塊叉燒加隻 蛋 氣氛唔錯 我下次一定有機會再黎叉燒好香 四份絕對足夠 建議各位女仕可一試保證回味無窮 營養之選 我本人熱列推薦認真 未試過無幾好既叉燒飯有四份咁多 好過 大家樂大快活 迷你下午茶性價比見人見智 有四舊叉燒 依個係事實我個人未必會再去 四舊叉燒唔夠我食 可能雖然環境氣氛唔錯 但我覺得$98 四舊叉燒唔足夠 食完唔飽 不過唔知其他人可能會夠除左食氣氛之外 我諗未必適合我圖為真實 真係得四塊 大家可以一試 當然 唔排除係我樣衰 所以由 十塊變四塊 我就不得而知了
$98 迷你叉燒飯 適合食量小的人仕

當然 唔排除係我樣衰 所以由 十塊變四塊
我就不得而知了
2020-11-20
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 迷你叉燒飯
2020-11-28 144 浏览
朋友同我食生日飯,介紹依間餐廳因為坐得舒服,食物又高質!我好想食牛扒,我柯打咗澳洲肉眼牛扒,朋友點了脆皮德國豬手!我地加咗一份沙律同餐湯,二人一齊分享。沙律配上意大利陳醋,好清新口感爽口,好好清新口腔為之牛扒做準備!餐湯:粟米濃湯將粟米打到很幼濃,配上香脆麵包,很滿足!7成熟澳洲肉眼牛扒:生熟程度煎得剛好,牛扒帶焦香,切開見到粉嫰色有肉汁,肉味香濃,仲有好不平凡又美味嘅配菜,半整棵燒蒜頭,露筍,茄子,蕃茄仔,仲有芝士焗薯,色香味俱全豐富嘅配菜可平衡食牛扒口感與味道呢!脆皮德國豬手:份量超大,焗得皮香脆肉嫰,塊皮脆到好似食緊薯片,肉帶咸香,有茄汁,燒烤汁及蜜糖芥末汁任我點絕對係值得encore 嘅餐廳
朋友同我食生日飯,介紹依間餐廳因為坐得舒服,食物又高質!

餐湯:粟米濃湯將粟米打到很幼濃,配上香脆麵包,很滿足!

7成熟澳洲肉眼牛扒:
豐富嘅配菜可平衡食牛扒口感與味道呢!

脆皮德國豬手:

庆祝纪念
生日
  • 脆皮德國豬手
2020-11-15 278 浏览
工作完畢後尋找美食放鬆下黎左present享受秋日午餐❤️一入餐廳已經有賓至如歸既感覺😍 有個比較長輩的店員服務超親民👍安排左單邊位比我 又會推介食品 勁好禮貌 隔離枱食客跌左叉之後個店員又反應好快 拎返比顧客👍👍👍主菜上枱後時女店員講左句「慢慢享用」make me surprised 😍 飲完杯Earl Grey Tea又會加水比我 真係好好👍👍成個午餐係食得好開心❤️選擇困難症既我 店只推介左New chef recommendation Lunch Set 既西式叉燒飯😋😋A barbecue pluma iberico pork + half cook egg with rice.半肥瘦叉燒不膩口 蜜汁入味剛剛好😋水煮蛋時間岩岩好 一篤開啲蛋汁自然流瀉😋 主菜配左個沙律同餐湯 個湯酸左啲啲🙈總括黎講係好味既 下次會再黎試其他美食😃😃
工作完畢後尋找美食放鬆下
黎左present享受秋日午餐❤️
一入餐廳已經有賓至如歸既感覺😍

半肥瘦叉燒不膩口 蜜汁入味剛剛好😋
總括黎講係好味既 下次會再黎試其他美食😃😃
2020-11-15
北角當下餐廳都幾有名氣,店內燈光幾柔和,環境簡約舒適,行英國風的酒吧,座位唔算多,得兩個店員,不過幾有禮貌同埋主動serve客人👍🏻------Dinner Set for two $498套餐跟兩份沙律、餐湯、小食(芝士春卷或雞翼)、飲品同雪糕,田園沙律味道正常,有沙律菜、紫洋蔥、番茄仔等,醬汁偏酸,不過幾開胃🙈是日餐湯係南瓜甘筍湯,色澤幾好,不過飲落唔重南瓜味,質感唔會太濃稠小食叫左雞翼,一客4隻單邊雞翼,調味唔錯黑松露野菌手打闊條麵 8.5/10個汁好creamy好重黑松露味🤤配料份量都幾多,啖啖都有野菌,闊條麵好煙韌好有彈性,煮得剛好澳國肉眼牛扒 $188 8/10牛扒叫左5成熟,口感軟腍,好易切開,加埋牛扒汁一齊食幾正😋另外仲有燒過既配菜同埋焗薯,都幾有誠意既一道菜芝士汁海鮮焗德國農夫包 $168 9/10強烈推介!農夫包真係好吸引🥰芝士多到漏出黎,焗得好脆,即使放左好耐依家保持到口感,海鮮方面有蝦同青口,薯條亦炸得好脆好香,不過如果淨係兩個人食會飽到升仙,建議多人食用最後仲有雪糕,有抹茶同荔枝口味,上面仲加左朱古力醬

------

澳國肉眼牛扒 $188 8/10
澳國肉眼牛扒

芝士汁海鮮焗德國農夫包 $168 9/10
芝士汁海鮮焗德國農夫包

最後仲有雪糕,有抹茶同荔枝口味,上面仲加左朱古力醬
2020-11-12
黑松露野菌手打闊條麵
澳國肉眼牛扒
芝士汁海鮮焗德國農夫包
2020-11-05 450 浏览
餐廳在北角街市附近,地鐵A1出後沿渣華道,穿過糖水街就到喔,位置尚算方便😊 裝修都幾靚,樓底很高,最重要是💛💛💛餐牌很清晰。晚市套餐都幾豐富,前菜餐湯野飲都齊仲有每日特價餐牌,價錢經濟實惠!叫左一個澳洲肉眼牛扒,大大件,肉質鮮嫩多汁,有點咬口😋 好好食😋 配菜都很用心,薯角都炸得香脆星期一特價的黑松露手打闊條麵,非常有驚喜!黑松露味非常突出,配了點忌廉芝士,好好食 😋 如果份量再多啲就好啦會想再來💛

餐牌很清晰。晚市套餐都幾豐富,前菜餐湯野飲都齊

仲有每日特價餐牌,價錢經濟實惠!

會想再來💛

2020-11-02 263 浏览
之前係九龍城都留意到當下呢間餐廳 今日就試左北角分店🤓 餐廳裝修都幾有格調架 岩哂同朋友食飯🥰佢地既dinner set都幾吸引 2個人包哂餐湯 沙律 2個主菜 1個小食 飲品甜品都係$498‼️ 不過 佢地每日都有1款主菜特價$98就更加吸引到我哋🤤 我地食既係脆皮德國豬手 本身已經配埋薯角 上菜真係嚇左一大跳 豬手超級大隻 好厚肉😍 外皮香脆 肉質夠味唔會太鹹 不過起肉方面真係切到手都軟😂😂 薯角份量好足 好脆👍🏻另外 我哋散叫左一個主菜 炭烤頂級西班牙黑毛豬 留意後面散叫同前一頁特價既黑毛豬係唔一樣架😜 同樣呢個都跟左薯角同薯菜 黑毛豬正常係8成熟 熟到岩岩好 表面用滾油高温煎好鎖住肉汁 邊位帶少少肥 肉味更濃更加香😋主菜加$88仲有金巴利汁香煎鵝肝 鵝肝好厚身好大塊 2面煎到金黃色 一口咬落去油份出哂泥 連埋香脆既多士食好正🤩最後我地仲叫左杯凍特濃朱古力 原因其實係因為貪得意有3D拉花😆🌟

脆皮德國豬手

炭烤頂級西班牙黑毛豬
金巴利汁香煎鵝肝
特濃朱古力
2020-10-27 169 浏览
今天去完晨運,朋友提議去此店吃個豐富的早餐。餐廳環境舒適。早餐選擇多,價錢合理。侍應有禮,服務有效律。全日早餐好豐富有營,為你繁忙的一天加油。有煙肉,香腸,黑松露炒雞蛋,茄汁焗豆,薯餅,蕃茄,磨菇及牛角包。個餐送到來見到已很滿足,味道也很好。腸仔香草黑椒味,不咸不肥。牛角飽香酥,非一般連銷店貨色。茄汁豆好味。焦糖咖啡香濃滑口,有水準。朋友好欣賞佢個澳洲和牛漢堡。和牛煎得恰到好處,好味有肉汁,不油膩。伴碟的沙律菜新鮮。熱奶茶有茶味。此店因為價廉物味,有很多顧客。早餐免費添飲。如你想試下,建議你預先訂位。見到有很多人外賣飲品,原來全日餐飲外帶自取85折。
今天去完晨運,朋友提議去此店吃個豐富的早餐。

餐廳環境舒適。早餐選擇多,價錢合理。侍應有禮,服務有效律。

2020-10-23 146 浏览
近日經橫行去北角匯時,留意到一間歐美酒館,竟然都有早餐售賣。⠀⠀前天早上,茶包終於一嚐小酒館的All Day Breakfast,配上新鮮即磨的咖啡。⠀⠀=ll All Day Breakfast HK$78 ll=All Day Breakfast不外乎都是薯餅﹑松露炒蛋﹑大蕃茄﹑牛角包…….而食物質素都是一般般。但當下的All Day Breakfast 叫人有意外驚喜!松露炒蛋蛋香嫩滑,而且蛋味濃郁,配上松露的香氣,令人不禁一口接一口清光了炒蛋。(牛角包配上松露炒蛋也很好吃喔)⠀⠀當下的腸仔是用上金妹牌的雞肉腸,雖然肉質有一點鬆散,但是香草的調味,茶包覺得滿特別的。⠀⠀其他早餐雖然種類不多,但麵餐的配搭全都是很不錯的選擇,例如雞蛋有日本無菌雞蛋﹑SPAM 餐肉﹑黑毛豬扒﹑和牛漢堡…… 可能選擇配辛辣麵﹑日版出前一丁﹑讚歧烏冬﹑台灣新竹米粉……..⠀⠀不論環境或是食物質素都叫人有滿足感的餐廳。如在北角想享受一個悠閒的早餐,值得一到和富道Present。 #HK茶包日記 #茶包泡港島 #hkfoodie #852girl #discoverhongkong #foodie #訪店日記

⠀⠀

#HK茶包日記 #茶包泡港島 #hkfoodie #852girl #discoverhongkong #foodie #訪店日記 #茶包脂肪紀錄#followers #eatingout #hkg #igfoodporn #hkfoodblog #yummylicious #thefeedfeed #instafood #hkfoodie #hkfoodblogger #likeforlikes #followme #foodstagram #foodphotography
2020-10-21 107 浏览
去完北角匯打卡,我同朋友喺附近揾咗呢間小店食個靚飯😝 呢間舖頭裝修好靚好復古,嘢食味道都唔錯!燒春雞呢度嘅weekdays有唔同嘅特價飯,今日星期四可以用$98食到原價$168嘅燒春雞,好抵😝 價錢平咗,但嘢食一樣咁正同咁大份,燒春雞好嫩滑,文毋雞胸位都好滑,燒到好香😆 仲配埋煮到好軟腍嘅薯仔同番茄仔🥰安格斯牛肉眼扒呢肉眼扒係$238,我哋叫咗五成熟真係好腍,一啲唔會韌,好正!牛扒仲好香🥰 佢配有脆薯角、燒茄子等配菜,落足心機💕雪糕特飲 朱古力加曲奇雪糕,邪惡又好飲😝

燒春雞

安格斯牛肉眼扒

雪糕特飲
朱古力加曲奇雪糕,邪惡又好飲😝

2020-10-19 101 浏览
活在當下,認真去活每一分秒❤️今晚來到和富道嘅當下 present 享受咗一頓豐富嘅晚餐。🍽️美國汁燒豬肋骨$168 豬肋骨燒得夠香,卻唔會overcooked ,火喉剛剛好,肋骨仲保留肉汁。調味適中,唔會過鹹,酸酸甜甜好滋味。餐湯,法包及沙律只需加$48,今晚嘅是日餐湯係粟米湯,入口 creamy,囡囡自己一個人ko曬。 跟餐沙律都幾大份,沙律菜新鮮。咖啡或茶就加$18 🍽️金巴利汁香煎鵝肝$88鵝肝好肥美,入口油脂豐富,味道甘香。 🍽️西班牙香辣蒜片蝦$128 蒜片蝦肉質爽彈,辣辣地好惹味。
活在當下,認真去活每一分秒❤️

🍽️美國汁燒豬肋骨$168

🍽️金巴利汁香煎鵝肝$88

鵝肝好肥美,入口油脂豐富,味道甘香。

🍽️西班牙香辣蒜片蝦$128

蒜片蝦肉質爽彈,辣辣地好惹味。

2020-10-19
用餐时段
  • 美國汁燒豬肋骨
2020-10-16 89 浏览
去到餐廳環境非常好,而且衛生程度都高。^_^ 野食好快就送到,同埋服務員好細心,服務周到!是一間食物同環境都十分好的餐廳。當晚叫了set dinner, 十分飽肚好好味~
當晚叫了set dinner, 十分飽肚好好味~

2020-10-14 115 浏览
朝早係北角交收完後,順便係附近搵左個間人小小既餐廳嘆個早餐啦~可能今日係平日同餐廳係內間關係,朝早黎食早餐唔多,而且店內設計古典優閒,播放住輕鬆音樂,可以比人放鬆既環境靜靜地嘆個靚早餐All day breakfast $78有靚環境當然要叫番過all day breakfast 嘆嘆佢~入邊有香脆薯餅,多汁烤過既蕃茄,入口香滑既松露炒蛋,磨菇,茄汁豆同熱辣辣牛角包🥐🤤配埋杯凍啡😌👌早上時段仲有免費添飲飲品,大家可以飲住野,聽住音樂,玩住手機,睇住報紙咁嘆番個屬於自己style既早晨時段,都咪話唔happy啊~

All day breakfast $78

2020-10-14