2022-06-09 854 浏览
本以為同集團,質素不會差得太遠,誰料到長沙灣分店,服務差,食物也差,比起其他分店,相差甚遠,片皮鴨一陣颾臭味,燒鵝是凍的,燒鵝皮韌到咬極都咬唔開,重差過快餐店的質素,膏蟹係bb蟹,花甲更是細得離奇,同五毫子的大小差不多,龍蝦伊麵就正常。光顧過東涌百匯軒很多次,覺得性價比幾好,推薦和朋友晚飯,怎料到長沙灣分店,竟然差咁遠,有點唔好意思。這裡也有其優勝之處,就係完全無需擔心冇位,假期前夕都係得兩成客。冇下次囉!
2022-05-15 579 浏览
今日約咗同事飲完早茶先一齊開工🤭 其實兩個人都食唔到幾多野 但係我哋都嗌咗六個點心😂 呢間酒樓唔算太貴 又有早晨孖寶鳳爪排骨飯份量還可以 面頭嘅排骨同鳳爪都多 飯粒唔會蒸得過火 太腍 都可以話每粒飯都分明嘅🐥潮式蒸粉果有三粒 餡料同出邊酒樓食到嘢都差唔多有花生 沙葛 豬肉咁樣😮黑椒金錢肚呢碟醃得幾好食 金錢肚每一塊都好厚身 而且牛肚嘅紋可以吸晒啲汁🐮家鄉煎釀尖椒呢碟都剪得幾香脆 咁啱尖椒味道都幾辣 啱晒鍾意食辣嘢嘅我 尖椒上面有好厚嘅鯪魚肉🐟金珠鹹水角鹹水角外皮炸得香脆 而且非常軟糯😺碧綠叉燒腸叉燒餡料好多 腸粉外皮都幾滑呢間茶樓嘅食物都幾OK 又唔太貴😗 如果第日再有閑情逸致飲完茶先返工 都可能會考慮再嚟一次

鳳爪排骨飯
叉燒餡料好多 腸粉外皮都幾滑
碧綠叉燒腸
早餐
2021-07-03 1715 浏览
今期又有一元鴿真係抵食確係盞陳皮蒸大連鮑魚半打只係六十八蒜茸粉絲蒸聖子又係平到八十八清蒸一斤沙巴仔真係抵到無得揮彩虹石榴脆脆骨拔絲脆肉好咬口椒絲腐乳通菜牛炒翻碟菜送吓口—————————-🟥乳鴿:一元優惠食乳鴿皮脆肉嫩好鬼滑炸得脆又香噴噴食隻髀又影一餐鍾意食嘢好似玩咁都可以影成晚😂——————————🟫陳皮蒸大連鮑魚:陳皮蒸大連鮑魚六十八元有半打果皮蔥香蒸上碟肉質彈牙好鮮甜—————————🟨蒜茸粉絲蒸聖子:蒜茸粉絲蒸聖子八十八元四大隻新鮮肉質夠爽口粉絲蒜味好迷人——————————🟪清蒸沙巴仔:薑蔥清蒸沙巴仔:斤幾重的確好抵蒸嘅時間又恰當肉嫩鮮甜好妥當———————————🟧彩虹石榴脆脆骨:彩虹石榴脆脆骨拔絲做到好了得皮脆香口又開胃菠蘿石榴都有齊香葱紅辣椒洋蔥青椒配撘又足料廚師確實好廚藝——————————🟩椒絲腐乳通菜牛:椒絲腐乳通菜牛腐乳味道好足夠通菜幼嫰又軟熟足料牛肉滑溜溜—————————-🟥甜品:红豆沙紅豆煲得好夠沙甜味適中啱口味紅豆夠焾夠火喉飯後最愛吃甜品————————-每日開心吃晚飯開心就係咁簡單🥳—————————
今期又有一元鴿

————————-
每日開心吃晚飯
開心就係咁簡單🥳
2021-04-02 1038 浏览
呢間酒樓好抵食,抵到爛👍👍好嘢就梗係encore🟫新鮮生猛🦪鮑魚:一打新鮮即蒸鮑魚都只係136元,愛吃鮑魚的我又怎能不吃,果皮蒸鮑魚,又香又鮮味、彈牙有口感⋯⋯鮑魚🦪👍👍—————————-🟧薑蔥龍蝦🦞:上湯龍蝦🦞食過又正又滑,今日來一個另一吃法,薑蔥龍蝦🦞⋯⋯薑葱一樣咁好味,加入薑葱的龍蝦🦞原隻新鮮即劏澳洲龍蝦🦞,新鮮又爽又彈牙,香氣另人越吃越想吃又不停不了口😋———————🟩啫啫腩排大芥菜煲:小炒餸菜的煲仔,一樣做得咁出色,夠香夠熱又夠哂穫氣,芥菜爽口又足料、大大隻的蝦🦐乾,腩排夠爽又好味.炆得不會過火,腩排入味又有口感,芥菜又爽又甜,🦐蝦乾夠香又惹味,煲仔的熱辣辣又香噴噴的香氣,望見聞到未吃已經知道味道一定掂⋯⋯吃落完全係掂......掂......掂.........😋—————————-🟥紅豆沙:飯後甜品紅豆沙,煲得濃郁又夠沙——————————飯後吃一碗甜品滋味人生又開心🥳⋯⋯簡單———————-
呢間酒樓好抵食,抵到爛👍👍
好嘢就梗係encore
🟫新鮮生猛🦪鮑魚:

🟧薑蔥龍蝦🦞:
上湯龍蝦🦞食過又正又滑,今日來一個另一吃法,薑蔥龍蝦🦞⋯⋯

———————
🟩啫啫腩排大芥菜煲:

🟥紅豆沙:
飯後甜品紅豆沙,煲得濃郁又夠沙
飯後吃一碗甜品
滋味人生又開心🥳⋯⋯簡單
———————-
2021-03-02 664 浏览
原本是去了元州商場2/F一間酒樓,點知入到去又話呢樣無嗰樣無,百無不如走人去第二度食😅,咁話乜都無我哋就走人,走人就話有,真係搞到無哂mood,一於走人去第二間食,⋯⋯「🔺點知誤打誤撞去咗間「百滙軒」,坐低見到餐牌原來係百好集團。真係又平又靚、招呼又好,環境又正🥳👍🔺」茶芥加埋一,埋單396就食到咁正嘅食物,招呼周到、坐得舒適✌️🟧上湯🥣澳洲龍蝦🦞配伊面底:168➕30伊面底,可配可不配,任君選擇。新鮮即生劏原隻龍蝦🦞⋯⋯肉質新鮮彈牙,又爽又清甜,又大隻仲斤幾重,又厚又多肉😋😋✌️✌️————————-🟩新鮮即劏生猛海斑一條配脆皮燒雞🐔:望到價錢就已經好吸引,$138元😱清蒸海斑又鮮甜、肉嫩滑,一吃就知道幾咁新鮮👍😋—————————🟥脆皮燒🐔雞:配上自調的醬汁,皮脆肉嫩的燒雞,點埋醬汁吃更加惹味⋯⋯————————誤打誤撞又搵到好嘢食兩條友又食到......飽滿肚實😂開心🥳⋯⋯就係咁簡單————————

🟧上湯🥣澳洲龍蝦🦞配伊面底:
168➕30伊面底,可配可不配,任君選擇。
😋😋✌️✌️

————————-
🟩新鮮即劏生猛海斑一條配脆皮燒雞🐔:
望到價錢就已經好吸引,$138元😱
清蒸海斑又鮮甜、肉嫩滑,一吃就知道幾咁新鮮👍😋

🟥脆皮燒🐔雞:
配上自調的醬汁,皮脆肉嫩的燒雞,點埋醬汁吃更加惹味⋯⋯

————————
誤打誤撞又搵到好嘢食
兩條友又食到......飽滿肚實😂
開心🥳⋯⋯就係咁簡單
————————
2020-12-03 1143 浏览
10月後我再不敢到此飲早茶,除了廚房即弄的炒野或燒味免強合格外,其餘的特別是特價點心,真的超難吃,22至24孖寶建議不要order, 炒米粉太油兼米粉差,奶皇包太乾身兼無多少奶皇,牛肉吃不到牛肉味,春卷超難吃,其餘的,大家心裡明白,平加大件但弄成1堆難吃的,比其他酒樓平20至30塊有何用?假日飲茶是享受不是來受罪
2020-09-26
因為朋友話好食所以去試下,第一次去呢度食飯,去食做冬飯,訂枱的,所以不用等位,訂了個B歡聚餐8人餐,$1898,未計加一茶介。1.上湯波龍伊麵 - 味道淡,龍蝦還可以。2. 竹笙雞絲花膠翅,這是我寫呢篇評論的動力,從未試過咁難食,零味道,好似水咁,好希,食唔到花膠,比起街邊既碗仔翅仲好食過佢百倍。3. 碧綠炒蚌片帶子 - 蚌片帶子超級少,味道一般。4. 清蒸大沙巴龍躉,這是比較好的,蒸的時間也掌握得比較好,養魚的味道。5. 燒雞 - 可以的,雞沒味道。6. 糯米飯 - 冇食,不評論。7. 黑糖糕 - 幾好。因為第一次寫評論,所以冇影食物相,總括來說,不會再去,不想貼錢買難受!希望可以幫到大家!

2019-12-22
庆祝纪念
团年饭
2019-10-27 1677 浏览
話說早排有個親戚山長水遠出黎長沙灣話想去酒樓飲茶,咁就揀左百匯軒,因為一黎係商場入面,稍為企理,二黎又近地鐵站,行5分鐘左右就到。事前打電話上去訂位,佢話,得架啦,唔駛訂,你直接上黎啦!為咗上述兩個原因,算。一上到餐廳,當日中午12點見冇員工招呼就自己行入去,有個阿姐行過話,自己坐啦!咁就坐底左。之後有個阿叔問飲咩茶,我地話帶左茶葉,咁就比佢啦,點知佢粒搶左包野就行左去。之後叫野食,係張餐紙揀好晒,交埋比侍應,點知轉頭返轉頭話,賣晒,揀過樣啦。之後野食陸續到達,還可以接受。最後比錢,原來佢地應該好唔高興客人碌卡,比完錢一聲多謝都冇,仲要黑晒面。2個人食左6個點心,一碟炒飯,盛惠218係深水埗黎講唔算平。你放心,我有生之年都唔會再嚟

2019-10-22
2019-10-04 1201 浏览
今朝同屋企人黎飲茶食到佢碟蘿蔔糕酸同部長投訴但佢抱住質問態度碟蘿蔔糕cheap到用火腿做材料已經不在話下好人好姐使乜屈佢一碟蘿蔔糕酸酸都唔係問題,最唔gur係個短曲髮女部長態度
今朝同屋企人黎飲茶
食到佢碟蘿蔔糕酸
部長投訴但佢抱住質問態度
碟蘿蔔糕cheap到用火腿做材料已經不在話下
好人好姐使乜屈佢一碟蘿蔔糕酸
酸都唔係問題,最唔gur係個短曲髮女部長態度
2019-07-04 1584 浏览
6月的爸爸節,因為夾唔到時間所以 補回返去食我哋有七個人所以叫咗一個六人餐一齊食第一點上咗燒鴨,都幾油下爸爸嫌佢冇乜鮮味,個皮幾脆幾香都有d肉可以食下,最怕食嗰鵝我冇乜肉我覺得還可以爸爸最愛食龍蝦,我都幾鍾意食龍蝦但係唔鍾意食上湯伊面龍蝦肉量一般,個面我就真係唔鍾意食蟹肉扒時菜個菜都幾好食,眼見到有好多蟹肉花菇我都幾鍾意食,鮑魚其實我就一般,留返畀爸爸媽媽食飯個汁會 個菜都幾好食全台嘅餸就係噉啦個餐明明話跟生果,唔知點解冇算啦最後有紅豆沙食,紅豆沙好味
6月的爸爸節,因為夾唔到時間所以 補回返去食
我哋有七個人所以叫咗一個六人餐一齊食

第一點上咗燒鴨,都幾油下
爸爸嫌佢冇乜鮮味,個皮幾脆幾香
都有d肉可以食下,最怕食嗰鵝我冇乜肉

我覺得還可以

爸爸最愛食龍蝦,
我都幾鍾意食龍蝦但係唔鍾意食上湯伊面
龍蝦肉量一般,個面我就真係唔鍾意食

蟹肉扒時菜
個菜都幾好食,眼見到有好多蟹肉

花菇我都幾鍾意食,
鮑魚其實我就一般,留返畀爸爸媽媽食飯
個汁會 個菜都幾好食

全台嘅餸就係噉啦

個餐明明話跟生果,唔知點解冇
算啦最後有紅豆沙食,紅豆沙好味
2019-04-07 1658 浏览
今次晚餐選擇了百匯軒,有些小菜或套餐選擇, 我們也叫了一個孖寶套餐,內有炸子雞和龍蝦伊麵,這個套餐亦不錯,食材新鮮,不用等太久餸菜已到,環境亦算闊落,不會給人擠逼的感覺。
2019-03-30 1236 浏览
今日能和家人相約飲茶系非常幸福的帶老人家去飲下茶,食個包,笑容帶開心唔知食什麼好啦孖寶抵食,叫兩個飯先腸粉超長,好滑啊生滾粥:魚滑配豬肉片,豬肉煮得太耐不滑嫩排骨香而有爵口,腸粉入味好食最抵就是燒賣,6元有四粒燒賣,太誇張啊
早餐
早市
排骨飯
叉燒腸
2019-01-27 1337 浏览
係長沙灣亂入一間酒樓,見百匯軒個樣好grand所以入左好似擺酒地方咁靚,但完全無人帶位,問都唔理你,自由坐食物種類好多,小食到廚點到小妙到點心都好多選擇,有個套餐可以揀隻乳鴿+蒜蓉炒菜苗+一個炒粉麵+三個點心,都係$168平到令人即刻擔心質素百好蝦餃皇,賣相普通,大粒既都,食落又幾好味蝦相當足料而鮮,口感爽脆,荀味都夾得好比賣相好得多鮮蝦菜苗餃,一上以為黎錯,望落潮粉粿咁,望唔到入面好似勁厚皮,食落又唔覺,只係色太深,菜苗亦有,同平時既菜苗餃唔同,有埋葛、韮菜等,其實幾好味既但菜苗特色唔夠出濃湯花膠浸菜苗,上枱賣相....白左啲、色淡左啲,但一如以上既特色,其實係好味既菜幾嫩,湯濃而唔太咸,幾好味花膠以為幾十蚊會中伏,點知都算幾好正既,而銀芽韮王炒麵就正正常常咁啦,麵幼身,味道適中,大大碟成餐特色————賣相不代表味道其實都幾ok架,性價比極高,$168套餐三個人食都夠#要搭枱#樓下日本野同fushion菜都拍晒烏蠅#啲車不斷行而你可以係佢行緊時拎佢上面啲豆瓣醬
係長沙灣亂入一間酒樓,見百匯軒個樣好grand所以入左
好似擺酒地方咁靚,但完全無人帶位,問都唔理你,自由坐

平到令人即刻擔心質素

百好蝦餃皇,賣相普通,大粒既都,食落又幾好味
蝦相當足料而鮮,口感爽脆,荀味都夾得好
比賣相好得多
但菜苗特色唔夠出

百好蝦餃皇

蝦餃

鮮蝦菜苗餃

菜苗餃

菜幾嫩,湯濃而唔太咸,幾好味
花膠以為幾十蚊會中伏,點知都算幾好

濃湯花膠浸菜苗

蝦餃
濃湯花膠浸菜苗
濃湯花膠
2019-01-13 742 浏览
今日和太爺出巡,當然作為小孫女,一定陪同啦好滑好便宜鮮蝦腸粉,這個抵食,1-3位只可以叫一碟好香馬拉糕,鬆軟好吃好足料魚肚整得超香超好吃蜜汁叉燒包:叉燒味濃郁鮮蝦菜苗餃:好似蝦餃,以棒薑汁雞包仔:肉質鮮美滋味潮州蒸粉果:超多花生,好香薑汁千層糕:薑味不重味,有嚼口排骨好入味,辣椒和洋蔥味飄香,河粉炒得好香好好吃,但偏油
今日和太爺出巡,當然作為小孫女,一定陪同啦
翡翠鮮蝦腸
好滑好便宜鮮蝦腸粉,這個抵食,1-3位只可以叫一碟
馬拉糕
好香馬拉糕,鬆軟好吃
百花釀魚肚
好足料魚肚
整得超香超好吃
點心拼盆
蜜汁叉燒包:叉燒味濃郁

鮮蝦菜苗餃:好似蝦餃,以棒

薑汁雞包仔:肉質鮮美滋味

潮州蒸粉果:超多花生,好香

薑汁千層糕:薑味不重味,有嚼口
豉味排骨炒河
排骨好入味,辣椒和洋蔥味飄香,河粉炒得好香好好吃,但偏油
翡翠鮮蝦腸
馬拉糕
百花釀魚肚
點心拼盆
豉味排骨炒河
2018-10-12 1620 浏览
因為早睡所以早起。早起的鳥兒有茶飲。一大早同同事去飲早茶。依家酒樓好係好在佢坐得舒適,完全唔會逼。甘早黎飲茶,當然叫返D低食既早餐優惠。我地叫左叉燒腸,鳳爪排骨飯,炒米粉同埋唔係間間有得食既鵪鶉蛋燒賣。先講叉燒腸:叉燒腸既用料幾新鮮而且料足,咬落啖啖叉燒。而且腸粉算幾滑。跟住到鳳爪排骨飯:飯量同其它茶樓差不多,不過佢夠乾身,加埋排骨同鼓油既滋潤,整個飯食落口就剛剛好,唔乾又唔會太濕。用料算新鮮,所以蒸出黎既鳳爪同排骨都好香滑。到炒米粉:炒米粉炒得有D太乾身,而且食落唔太夠味。 最後係好少食既鵪鶉蛋燒賣:因為太耐無食過,一食就將童年回憶鈎返出黎。鵪鶉蛋味道好濃郁,下面既肉整得幾實,味重有咬口。想搵鵪鶉蛋燒賣食就可以考慮黎試下。
甘早黎飲茶,當然叫返D低食既早餐優惠。

先講叉燒腸:

叉燒腸既用料幾新鮮而且料足,咬落啖啖叉燒。而且腸粉算幾滑。
跟住到鳳爪排骨飯:

到炒米粉:

炒米粉炒得有D太乾身,而且食落唔太夠味。
最後係好少食既鵪鶉蛋燒賣:

2018-10-11
$54 (早餐)