2020-10-18 1045 浏览
難得颱風有一日假期,就到附近嘅酒樓飲茶,估唔到中午時段,都坐了八成滿,現在可以四人一台,就可以食多一啲點心。呢間百匯軒都坐得幾舒服,鹹水角新鮮炸起脆卜卜,好新鮮好好食。另外腸粉即叫即做,雖然等得來一啲,不過都好呀,而且份量都大。叉燒包就係飲茶一定要食嘅點心,白雪雪幾靚仔,叉燒餡份量適中,汁也唔會太多。好好食,好滿意。今日叫咗一個炒麵,就係薑蔥牛肉撈粗麵,可能牛肉真係太貴,所以成碟野好難搵到牛肉,不過面就有好多,所以一定夠食,而且會夠飽,味道就比較鹹,食完都有少少口乾。飲呢餐茶我哋三個人,都要$220 ,所以飲茶都幾貴,不過打風係計假日收費,所以就冇平嘅特價點心。

2020-10-13
午餐
2020-05-10 919 浏览
簡簡單單陪媽媽飲一個早茶, 已是一個最好的母親節禮物🎁!到屋邨酒樓飲茶, 所見大多數是成人及長輩, 小朋友比較少見, 始終都是人口密集地方, 加上每枱放寬可以坐八個人,而枱上没阻檔, 可以搭枱,有見及此我們匆匆飲完就離開, 再找節目!酒樓點心味道方面, 水準都不錯。 價錢方面 ,在母親節都有早晨優惠,不過要早些起身, 才可享有!祝願天下母親身體健康!
簡簡單單陪媽媽飲一個早茶, 已是一個最好的母親節禮物🎁!

祝願天下母親身體健康!

2020-04-19 678 浏览
晚餐叫左個京都骨外賣, $68 , 已為有白飯跟,點知一大個飯盒打開,得餸, 仲要一睇就知煮好一大盤個隻。已為佢俾少左, 返轉頭問,侍應話,系甘家,唔跟飯。大酒樓,系唔同d, 唔同一般茶記。大開眼界。
酒樓,系唔同d, 唔同一般茶記。大開眼界。
2020-04-19
10 分钟 (外卖自取)
2020-01-02 759 浏览
中午和一班同事到頌安邨喝茶,這酒樓提供的茶點絕對不遜色。我最喜愛的是豉椒鳳爪,汁很濃郁,配上爽滑鳳爪,絕對是必點。而喜歡的蝦餃,配上晶瑩剔透的蝦餃皮,加上大大隻的蝦肉,是我的喜愛呢。總括來說,馬鞍山絕對不是美食沙漠,能夠中午來這裏喝一喝茶,簡直是人生樂事。
中午和一班同事到頌安邨喝茶,這酒樓提供的茶點絕對不遜色。

我最喜愛的是豉椒鳳爪,汁很濃郁,配上爽滑鳳爪,絕對是必點。

2020-01-02
午餐
2019-11-02 968 浏览
今日喺馬鞍山,近近地就揀咗喺頌安邨嘅百匯軒食飯。之前依個舖位好耐好耐都係稻香,係幾個月前就唔續租做。裝修咗之後就,變咗而家嘅百匯軒,好似係百樂門的。間酒樓人士行過見到都幾多人,可能因為近街坊地方啊,之前新開黎過一次食晚飯,感覺都唔錯,今次又嚟咗食飯。叫咗一個孖寶,即係清蒸石斑一條,配半隻吊燒雞。另外都見到佢幾多海鮮嘅選擇,不過不過今日隨便嚟食飯,就嗌左幾個小菜就就算啦。除咗個孖寶,然後再叫多個特價嘅懷舊小菜,咕嚕肉同金銀蛋莧菜,三個人都應該好夠食。最快來的就係一品吊燒雞,一上枱嘅時候我哋都有少少呆左,因為真係好細碟,好似半隻燒春雞咁瘦小,影出嚟玩OK,但係可能佢擺得有啲鬆散,變咗成個感覺好似好小好細嘅。味道都還可以,雞皮係非常之脆,雞髀地方肉質都幾嫩滑,配嘅甜豉油都唔錯。但係可惜就係,雞胸嘅部份就比較乾,係炸到乾晒咁,就比較差一啲。因為份量比較少嘅關係,如果係四個人應該都會麻麻地夠食。另外嘅特價小菜食咕嚕肉,都係比較細份,其實你話特價佢都已經成$60,咁味道就一般,好似比較清淡,唔太夠味咁。反而另外嗌嘅金銀蛋浸莧菜就唔錯,份量都幾多,好大碟,菜比較嫩口,應該係有揀過,所以整體感覺都唔錯

反而另外嗌嘅金銀蛋浸莧菜就唔錯,份量都幾多,好大碟,菜比較嫩口,應該係有揀過,所以整體感覺都唔錯。
最後嘅就係孖寶嘅蒸青斑,你話有一斤應該係有,因為份量都幾大條啦。喺酒樓食蒸魚,一般來講都唔係海魚架喇,係養班,但係佢哋蒸煮嘅火候會掌握得好,魚肉質都幾鮮嫩,豉油熟油同蔥絲依D配套都合格。係唔錯嘅,送白飯食一流。

雖然係只係食餐便飯,但都要四百幾蚊,其實都唔算十分之平。呢度嘅環境係新裝修,都可以,但係因為佢哋嘅枱就擺得比較密,而且安排入座嘅時候,佢會將客人先安排起一堆,所以就感覺上坐得唔係好舒服,加上電視播嘅節目麻麻哋,所以其實環境就一般啦。而且招呼時應嘅侍應就比較忙,又唔太醒目,成日都睇唔到人揮手,所以就差啲啦。

最好笑就係食緊嗰陣時,唔知點解見到隔離有咁多人都係食龍蝦同燒鵝,有啲唔明。點知出到去先睇到個廣告版,原來唔使$40左右一份特價菜色,但係入邊嘅菜單好似係完全冇,真係唔覺眼,我哋食完出嚟先睇到,就真係有點點兒那個。感覺上酒家搞得呢啲promotion嘅,就可以做得好啲,如果唔係俾人個覺得就好似有特價嘢都唔俾人睇到嘅,就唔係咁好。希望下次有改善下,話哂都做街坊生意。
2019-09-06 756 浏览
早茶有孖寶套餐提供,價錢$26.8號,令需加一服務費,及另計茶錢。今日第一次嚟食,酒樓裝修光猛,地方尚算寬敞,早茶需要搭枱,早上九點來到,也不用等。顧客主要係村內長者居多,由於人不太多,坐得都幾舒服。食物方面,今日點左柴魚花生粥,以及家鄉炒米粉,另外叫咗一個菜苗餃,食物份量特別係孖寶套餐,就略嫌較少。男士叫一個餐,應該唔夠飽。柴魚花生燭入面,其實冇咩柴魚,炒米粉味道OK,不過真係太細碟,兩啖就食晒。至於菜苗餃,等嘅時間比較來,不過質素比想像中好。

2019-09-05
$50 (早餐)
2019-08-10 645 浏览
百匯軒早茶 110蚊馬鞍山開左間新酒樓就試下佢,假期早上唔太多人等左約10分鐘就入得,落左5樣早點入單後都唔洗15分鐘就出齊,效率幾快。叫左個鳳爪排骨飯同菜乾粥(~$26)平但抵食,個茶點都夠兩個人食。之後黎左個薑汁千層糕薑汁味淡,但蒸得都幾好火候。馬拉糕蒸得鬆軟,食落仲熱騰騰,都可接受。但個鮮蝦腸粉既腸粉皮太厚,蝦腸粉除左包蝦仲有包青瓜,係有d驚喜。整體酒樓新裝修環境幾舒服,燈飾金光閃閃,同埋侍應都快處理客人既要求。
百匯軒早茶 110蚊

之後黎左個薑汁千層糕薑汁味淡,但蒸得都幾好火候。
馬拉糕蒸得鬆軟,食落仲熱騰騰,都可接受。

2019-06-22 731 浏览
晚飯環境不錯,座位寬闊。服務很好,所有事情經理都親自處理,令客人覺得備受尊重,食物質素都可以,推薦該店的蒸海班,昨天試了,肉質鮮嫩,而且價錢不是很貴,屋村酒樓中亦是一個不錯的選擇