2021-04-23
又係賞花季節,好掛住日本啊。估唔到舖位小小,打卡位咁多。最重要係枝「清酒」據說係老闆的選擇,特別配他的食物,來到唔飲清酒+食物,係永遠唔會知道日本人做「居酒屋」的含意,未吃東西前飲一小杯,望見棵「樹」就如去高級野餐咁,有枱、有串燒、有刺身,好在訂了龍蝦刺身,簡單得黎「高享受」再飲一杯Sake, 直頭上講句日文。如果高興,老闆有好多入厨的故事,同你邊講笑邊飲番杯,老闆更會和你玩吓D「懷舊game」,有興趣同佢哋「挑戰吓」,你就會知什麼叫「無敵」玩法。講番D食物,真係好特別,食材質素一食就知,唔係新鮮做唔到呢D水平。最後,支持小店係我的推薦,支持有「心」,對「人」有交流、有「溝通」,從而讓我感覺到他們想做好「料理」嗰份心意,同一班實幹型的厨師、服務生,絕對係現今難以預見的「居酒屋」
估唔到舖位小小,打卡位咁多。