百芳池上便當 (活@KCC) 📌葵涌葵昌路72-76號Life@KCC 1樓108號舖紅燒湯麵配酥炸豬扒 $68雖然麵同湯分開但食嘅時候d麵都係一pat湯底正常不過不失豬扒感覺似煎唔算特別酥脆😅凍蜂蜜檸檬加珍珠 $17反而鍾意個飲品多d少甜檸檬味比較出同埋加錢要珍珠飲到尾仲剩好多🤣👍🏻⭐️Rumple港女評分⭐️味道: 3/5環境: -/5服務: -/5抵食: 3/5Please follow Rumplestiltskin aka 名字古怪的小矮人呢個港女代你試盡香港好食好用嘅🤩#Rumplestiltskinaka名字古怪的小矮人 #飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #香港美食 #香港美食推介 #香港平食 #香港平民美食 #香港平價美食 #平民小食 #香港打卡餐廳 #情侶好去處 #拍拖好去處 #週末好去處 #葵涌美食 #葵涌美食推介 #葵涌好去處 #葵涌餐廳
百芳池上便當 (活@KCC)
📌葵涌葵昌路72-76號Life@KCC 1樓108號舖

服務: -/5
抵食: 3/5

代你試盡香港好食好用嘅🤩

外卖自取
百芳池上便當 (活@KCC) (葵涌)百芳池上便當於多區都有分店總有一間在附近今次去了位於Life@KCC的分店想不到於葵興約晚上7點多堂食及外賣的人也不少台灣鹽酥雞便當 $63鹽酥雞每件一口大小,份量不少不會太鹹,所以食到最後味道剛好而且整盒飯也有配菜分佈有粟米,粉絲,菜脯,椰菜,鹵水蛋半隻務求每口飯都有餸菜飯量對女士來講會剛好但男士的話應該略少而且作為平日常吃的話會略貴間中一次就好了珍珠豆乳 $20(跟套餐 -$9)本來打算健康一點叫豆乳飲品但嗜甜的我也覺得超甜所以怕甜的人勿點這款了百芳池上便當 (活@KCC) (葵涌)葵涌葵昌路72-76號Life@KCC 1樓108號舖
百芳池上便當 (活@KCC) (葵涌)

百芳池上便當於多區都有分店
總有一間在附近
今次去了位於Life@KCC的分店
想不到於葵興約晚上7點多
堂食及外賣的人也不少

台灣鹽酥雞便當 $63
鹽酥雞每件一口大小,份量不少
不會太鹹,所以食到最後味道剛好
而且整盒飯也有配菜分佈
有粟米,粉絲,菜脯,椰菜,鹵水蛋半隻
務求每口飯都有餸菜
飯量對女士來講會剛好
但男士的話應該略少
而且作為平日常吃的話會略貴
間中一次就好了

珍珠豆乳 $20(跟套餐 -$9)
本來打算健康一點叫豆乳飲品
但嗜甜的我也覺得超甜
所以怕甜的人勿點這款了

百芳池上便當 (活@KCC) (葵涌)
葵涌葵昌路72-76號Life@KCC 1樓108號舖
百芳有多款台式便當選擇,每款都配有當日配菜同半隻滷水蛋,份量對女仔黎講都好大份,好味又食得飽jenggg! .今日食咗滷肉飯便當,滷肉都好入味,拌飯一流!如果想食多啲肉我就會揀控肉,一樣唔錯架🤤👍🏻#hungrykuuu_hongkong #hungrykuuu_kwaihing #葵興美食 #香港台灣美食 #香港好去處 #香港美食 #hkfood #hkgoodwest #相機食先 #食好西 #台灣菜 #香港餐廳

一直都有食開無論堂食或者外賣基本上質素都一樣完全唔洗擔心的一間台式料理之前多在food court 堂食今天想食嚕肉飯咁岩返工地方有間於是直接手機落單了用料配菜照舊豐富( 看圖)員工跟單都算準時會盡量配合Lunch time 岩曬但如果放太耐會開始淋淋地咁叫埋香腸$60搞掂+外賣$1飲品依然大大杯台式飲料風格
一直都有食開
無論堂食或者外賣
基本上質素都一樣
完全唔洗擔心的一間台式料理

之前多在food court 堂食
今天想食嚕肉飯
咁岩返工地方有間
於是直接手機落單了

用料配菜照舊豐富( 看圖)
員工跟單都算準時
會盡量配合
Lunch time 岩曬
但如果放太耐會開始淋淋地咁

叫埋香腸$60搞掂+外賣$1
飲品依然大大杯台式飲料風格
2024-03-14
等候时间
12 分钟 (外卖自取)
今次係第四次去百芳池上便當,今次感覺很普通😐。食咗$92,好似食快餐:唔係佢上菜速度快,而係食材質素有快餐感覺。起初叫咗個桂花烏龍,收咗我錢之後話冇🙁桂花烏龍,咁我唯有揀同價錢嘅茶🧋,味道冇乜特別。碗麵係牛肉牛丸牛腩麵🍜,肉質係軟腍嘅,但係連同湯底都冇乜味道。但係如果你睇相,碗麵🍜個樣好吸引。仲有就係碗裏面嘅紅蘿蔔🥕。入口嘅時候係凍嘅😧。估計紅蘿蔔係預製組件再冷凍。但係煮麵🍲嘅時候,翻熱唔夠就加落碗麵度。
包種冷泡茶
快餐感覺。

牛肉牛丸,牛腩台灣麵

.#foodie #hk #hkfoodie #HTB美食推介【葵涌八款速食便當|附送台式飲品健康配料🧋】🐨台灣鹽酥雞便當 $63推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️餐廳一共有八款便當可以選擇,每款都會配上健康配菜包括粉絲、粟米、菜圃、生菜以及半隻滷蛋,非常之足料飽肚惹味~今次揀咗嘅鹽酥雞,大約有12粒左右,炸得外面非常之脆口外皮少少鹹,入邊保留到雞嘅嫩滑及肉汁~最緊要係唔會好乾或者好硬,係有食極唔想停嘅感覺!而且因為配料非常之豐富,所以感覺健康啲少啲、罪惡感😂唔知係咪因為葵涌人多嘅關係,所以基本上一叫等咗唔夠3分鐘就已經有得食!——☼——☼——☼——☼——☼——百芳池上便當📍地址:葵涌葵昌路72-76號Life@KCC 1樓108號舖🐨推薦度:😋😋😋😋/5 💰人均價格:$50-100🪸環境:👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡🛠️分類:#HTB葵涌 #HTB台灣菜.#葵涌美食 #葵涌 #台灣菜 #台式 #台式便當 #便當 #抹香綠茶 #美食推介
.#foodie #hk #hkfoodie
🪸環境:👾👾👾
🗣️服務:👍🏻👍🏻
📸食物打卡度:💡
🛠️分類:#HTB葵涌 #HTB台灣菜
星期日,去到五六點,附近已經冇咩好食,冇抱有任何期望咁入去呢間台灣野醫肚,點知又幾好食喎!我同我老公講咗呢兩樣嘢,就連BB都有份食😂😂🌟台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵($64)-配碳焙烏龍茶(免費😮)鹽水雞炸得香口唔老!個肉燥我麵好食,就連BB都食左好多(食無汁果邊)🌟雞腿肉燥乾拌麵($68)-配碳焙烏龍茶(免費😮)個雞髀炸得好好食,又多汁,唔知點解呢度可以做到個咁嘅效果!🤤 60幾蚊有呢個質素都真係好唔錯!同埋隻雞髀俾係一支咁樣變咗好容易咬!😙唔使食到成咀都係😅✨免加一

🌟台灣鹽酥雞肉燥乾拌麵($64)
-配碳焙烏龍茶(免費😮)

🌟雞腿肉燥乾拌麵($68)
-配碳焙烏龍茶(免費😮)

✨免加一
2023-12-17
用餐时段
2023-09-17 340 浏览
好味程度跟價格成正比,但係一個餐要70幾蚊,對於我來講唔可以經常食,(我通常兩至三個月先至食一次)而且飲品又大大杯根本一個lunch就飲唔晒;對於女士嚟講飯和餸份量都少,佢哋可能比較啱,但係對於男士來講應該唔夠食;70幾蚊一個餐,我主要係最鍾意食佢哋嘅粉絲同埋菜圃,問過有冇得賣佢哋話冇,如果有得買,我願意長期購買一樽樽呀!希望可以單買飯盒,價錢平多$10,唔係個個都鍾意飲茶,雖然佢有豆漿選擇,但上次外賣我買豆漿走甜,佢根本就俾咗超甜嘅豆漿我,毫無選擇。
  • 滷肉飯
每次經過都見到有好多人在等外賣,心思思今日就用咗openrice 叫外賣,點了一個滷水雞翼魯肉飯+凍阿薩姆紅茶。雞翼和魯肉真的不錯,賣相相當有台灣便當風味,可惜飯嘅份量就實在太少,女士們都覺得唔夠,相男士一定下午要叫個下午茶先搞得掂!紅茶味道都不錯!

2023-04-27
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2023-03-28 538 浏览
我可以說是是這件店舖的忠實fans,食物真的很不錯的,常常會在工作前外賣自取,拿回去吃。唯一覺得是貴店的紅茶味道有點奇怪,不過黑糖鮮奶和豆奶也挺不錯。不過我今次重點不是要說食物,是要說店舖的方式。我外賣自取的,明白吃飯時候繁忙時間很忙碌,但也請員工保持細心。首先我T22號,到達的時候,T21號的客人已經拿了,覺得很快我便會有。可是再等多一會兒,後面的幾個no.的人25、24、23已經出了,我還未有。當然同時也有即場叫外賣的人,場面很混亂。於是我叫員工跟廚房說不要跳單,但員工跟我說openrice的單no.是隨機的,言下之意就是我排頭也不一定是第一個拿到。但本人也有做餐廳,我的餐廳也有openrice服務,單no.是跟順序的,從來沒有出現過隨機的問題。不知道是不是貴公司的機器有問題還是怎樣?更何況,我看見放在一旁的T25號,黏著的單上寫提取時間是53分,而我是47分。那麼為甚麼22號的47分的我未有,而25號的53分已經有呢?我想到的解釋就是一堆單做出來時,廚房倒後做單,那麼早下單的人不是很不公平嗎?這個情況我不是第一次遇到,之前都試過,我後面的no.都拿了,剛外賣下單的人也拿了,而我和

不過我今次重點不是要說食物,是要說店舖的方式。

這個情況我不是第一次遇到,之前都試過,我後面的no.都拿了,剛外賣下單的人也拿了,而我和另外一個客人早下單的,卻等了十幾分鐘也未有。於是我只能回去處理工作,半小時後能才回來拿外賣。

懇請貴公司正視這個問題,我叫得外賣自取就是沒有那麼多時間等待,所以每次都預留時間叫外賣,但卻被後面的客人搶先,那麼排隊有什麼意義。

然後就是員工的疏忽。我前面拿外賣的客人有飲品,但員工不小心給了筷子,而不是飲管,幸好那名客人注意到,於是換回飲管。

而我則是沒有注意,飲黑糖珍珠奶茶,員工卻給了幼飲管,導致我現在都飲不了,卻不能出去拿很徬徨,熱飲都已經變凍飲了。

然後我也聽到一名男顧客說員工沒有接他的外賣單,但我也不知道實際情況如何,不知道是男顧客還是員工疏忽。但要是真的員工疏忽的話,那麼真的要再好好留意,甚至需要考慮在繁忙時間請多點人。

最後,在食評打這些真的有些不好意思,原本是想找官網的留言區,但找了找,發現只有ig和fb,然後就沒有了,所以還是決定打在這裡。因為是貴公司的忠實顧客,因此希望你們可以加以改進,不要令我迫於無奈不能繼續光顧。
2023-01-11 628 浏览
見喺公司附近開咗一段時間,今次第一次幫襯。餐牌好多選擇,一時間好眼花。最後選擇咗百芳豬扒便當同夜市名物拚盤。豬扒便當好豐富,豬扒炸得好香脆,亦好Juciy,冇炸到乾晒,配菜有啲粉絲,有好多椰菜甘荀絲同半隻蛋,亦有好味粟米粒,所有配菜都好好送飯。夜市名物拼盤有古早味香腸,腸面脆口,入面幾濃味,生甜地唔錯,有鹽酥雞炸到好脆,雞肉唔乾身,地瓜丸我最鍾意,外脆內軟,地瓜蓉好香甜,食到停唔到。絕對可以一試。
2023-01-01
2022-09-23 756 浏览
依間食過好多次 因為覺得好好味 葵興呢間分店午市期間 長期勁多人排隊 店舖位又唔多 所以大部分上班族 學生們 都會揀外賣。百芳豬扒便當$61 個人最愛 雖然一d都唔脆 但係佢 好香 好入味 肉質又鬆軟 都算大件 成個便盒 配料滿滿 有粉絲 粟米肉粒  菜脯 椰菜 半隻滷蛋 非常可口 值得一試 台式鹽酥雞便當$61依個係第一次叫既 都唔錯 有九層塔味 皮薄肉嫩 幾香口 有肉汁 唔算太乾 份量都OK滷肉飯便當$55半肥瘦 同樣係煮到好入味  唔會好淋 配埋好好味嘅醬汁 甜甜咸咸地 好有台灣風味 整體都唔錯 慢滷豬手飯$63豬手滷得好入味  肉質夠軟糯 而且仲好多舊  食完好飽 好滿足*加台式飲品會減8蚊 *送既紅茶、綠茶、烏龍茶都係麻麻地 題外話:店舖午市太忙,工作有點混亂,有頻繁送錯餐飲情況。環境比較細,枱與枱之間,間距近,清晰會聽到隔離客人傾計。
百芳豬扒便當

慢滷豬手飯

慢滷豬手飯$63
紅茶

*加台式飲品會減8蚊
*送既紅茶、綠茶、烏龍茶都係麻麻地

題外話:
店舖午市太忙,工作有點混亂,有頻繁送錯餐飲情況。

環境比較細,枱與枱之間,間距近,清晰會聽到隔離客人傾計。
2022-09-14
百芳豬扒便當
台式鹽酥雞便當
滷肉飯便當
2022-08-05 1784 浏览
個人其實有少少抗拒食飯盒,總覺得好頹好慘,而且香港啲飯盒質素又…… 唉!之後出嚟做嘢接觸到日本飯盒(便當),印象改觀咗好多,原來便當可以咁精緻又好味 。今日嚟到百芳池上,更令我愛上台式便當。台灣便當,配菜豐富,主菜惹味,配搭有葷有素,色香味全。搞到我去咗兩次,就係想再試多啲。鹽酥雞講起台灣小食,點少得鹽酥雞呢!池上嘅鹽酥雞,皮脆肉嫰。以炸雞嚟講,好食過好多炸雞專賣店。如果佢可以加多啲調味粉同九層塔就完美喇!小食拼盤 拼盤有台式香腸、炸花枝丸、鹽酥雞。講真冇乜驚喜,而且價錢唔平,下次只點鹽酥雞就可以喇!控肉便當 控肉便當其實就係原條豬腩肉。 望落去好肥膩,但食落去竟然係肥而不膩。腩肉鹵得入味,入口即化原條食超爽!而每個便當都配半隻鹵水蛋、粉絲、粟米粒、鹹菜、椰菜,味道豐富,顏色艷麗,色香味全。豬扒便當 呢款係店入面嘅招牌便當,同控肉便當並列王牌。可見地位超然。豬扒係厚切裹脆漿酥炸,肉汁被鎖住,所以皮脆肉嫰,肉質鬆化又爆汁。雖然冇醬汁,但非常餸飯。配清爽配菜,真係百吃不厭。紅燒牛肉麵(麻辣)終於……終於……終於食到真正台灣味道喇!原來之前响台灣食嘅紅燒牛肉麵,係麻辣湯底嚟,唔怪之得,食極
。今日嚟到百芳池上,更令我愛上台式便當

鹽酥雞

小食拼盤

控肉便當
。腩肉鹵得入味,入口即化原條食超爽!

豬扒便當
呢款係店入面嘅招牌便當,同控肉便當並列王牌
。可見地位超然
。配清爽配菜,真係百吃不厭。

紅燒牛肉麵(麻辣)
終於……終於……終於食到真正台灣味道喇!
原來之前响台灣食嘅紅燒牛肉麵,係麻辣湯底嚟,唔怪之得,食極香港啲紅燒牛肉麵都唔似啦!😅 講返,個湯底好香濃,麻辣中帶點點甜味
。我揀咗牛筋腩,肉味濃啲,牛腩鹵得入味,加埋牛丸,紅蘿白,口感又再豐富啲有層次啲。麵條係直乾麵,粗幼適中,口感偏軟。

因為店內地方唔大,如果想嚟食最好避開啲繁忙時間。平日7點半後,星期六12點半前嚟就最好喇!

2022-07-02 702 浏览
Yehhh🤩😍我期待左好耐的百芳池上便當 終於開左喇 多謝我同樹報料🌳👍🏽👍🏽👏🏽👏🏽今日返工即刻飄去潮聖先😂🤣今次是外賣的🥡現場落單買 等了10分鐘就🈶️喇 超快手的啊👍🏽👏🏽揀左台灣鹽酥雞便當 🧂🐥🍱仲加了三隻#滷水雞翼 同埋一杯黑糖珍珠鮮奶 ⚫️🥛真係好🈶️誠意 便當同埋鹽酥雞是分開的 鹽酥雞 🈶️6大舊喔 食嘅時候還是脆脆的😋🤤便當都很出色 100分🈵️分喔!!!!配菜係🈶️滷蛋 粟米粒 粉絲娃娃菜同埋辣菜甫 全部撈埋嚟食係非常出色 好好食👍🏽👍🏽滷水雞翼 🐥味道都唔錯😀😁肉質好嫰滑同埋好入味喔 正正😍🤩飲品方面都好okay喎 唔會好甜 有黑糖味🉐️嚟又🈶️鮮奶味 珍珠又好煙韌 整體都好高質 絕對有回頭的機會!
鹽酥雞便當
滷水雞翼
2022-04-19
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
鹽酥雞便當
滷水雞翼
葵興一帶工作,實在不用多愁吃的問題,一棟kcc裡,就有不少選擇了!走到這間百芳池上便當,看到餐牌上的便當圖片就有食慾了,跟同事各點了一份回公司吃。香酥炸雞腿便當 $65炸雞腿另外用紙袋盛著,外帶也不會變淋。雞腿外皮非常酥脆,咸咸香香,肉嫩多汁,非常不錯呢。木盒便當很精緻,滿滿的配菜很豐富,鹵蛋,粉絲,粟米,鹵肉碎,蔬菜等等,除了味道好,也足夠了午餐所需的營養了。紅燒牛肉麵 $66牛肉軟硬適中,有咬口,口感不錯,牛味也香濃。湯頭鮮甜,還配有白蘿蔔。這個外賣配上的大湯匙用來喝湯也太爽了吧!把分盒的麵條,酸菜,鹵蛋,蔬菜放進湯裡吃。麵條入口口感細滑,夠彈牙。夜市花枝丸 $22真材實料的花枝丸,咬下去充滿花枝粒。阿薩姆紅茶,碳焙烏龍吃台式便當就是要配冰茶,可愛的包裝,怡人的茶香,好喝,解渴。

香酥炸雞腿便當 $65

炸雞腿另外用紙袋盛著,外帶也不會變淋。
雞腿外皮非常酥脆,咸咸香香,肉嫩多汁,非常不錯呢。

紅燒牛肉麵 $66

夜市花枝丸 $22
真材實料的花枝丸,咬下去充滿花枝粒。

阿薩姆紅茶,碳焙烏龍