2018-01-22 186 浏览
跟朋友們玩完車,都沒吃晚餐,就隨街選了家餐廳去試試,門前貼了些明星合照,估計還可以吧晚上差不多十點才到,就是吃宵夜時間點菜后就送上餐包和餐湯,餐包偏硬脆身,口感偏乾,羅宋湯偏酸和口感較濃厚,喜歡酸的朋友會較喜歡日式咖哩蛋包飯,咖哩不算多,咖哩味亦較淡,蛋包裡的飯有蛋汁,但味道也偏清淡,飯身較軟,但又緊密結實,每匙下去,就整匙上來,米飯不會散開,蛋黃皮厚度適中,其實內層就在八,九成熟狀態,作為宵夜來說,份量也剛好,旁邊有些熟青瓜和一小紅茄,算是點綴,整錢價錢$57,對比之前那餐,感覺平宜好多

晚上差不多十點才到,就是吃宵夜時間

2018-01-21
$57 (宵夜)
2017-12-31 165 浏览
平日晚飯時間, 沒多食客, 餐廳中式懷舊裝修, 食物西式為主。點了兩個晚餐, 附有餐飲, 餐湯及焗法包, 味道正常。意大利飯好味味道濃如平時食的膩, 所以食了大半便已經覺飽了。整體食物okay。
烤虎蝦伴黑松茸海鮮忌廉燴意大利飯
2017-11-13 297 浏览
上次午餐時段經過,已好想試但真的太多人今次下午茶時段,我就來一試下午茶時的,主要都是意粉、飯為主可能多店舖,比一些sales等人食飯叫了一個,菠菜茸燒雞柳野菌天使麵,等待了10分鐘左右來到嚇了一跳,好大碟又好好味再送了一杯熱🍋茶,茶濃,合晒我口味整体比我感覺,正,下午茶時間比較貴,不過當午餐食,又好合理
上次午餐時段經過,已好想試
但真的太多人
今次下午茶時段,我就來一試
下午茶時的,主要都是意粉、飯為主
可能多店舖,比一些sales等人食飯
叫了一個,菠菜茸燒雞柳野菌天使麵
,等待了10分鐘左右
來到嚇了一跳,好大碟

又好好味
再送了一杯熱🍋茶,茶濃,合晒我口味

整体比我感覺,正,下午茶時間比較貴,不過當午餐食,又好合理
菠菜茸燒雞柳野菌天使麵
2017-11-13
菠菜茸燒雞柳野菌天使麵
2017-09-21 399 浏览
這間餐廳幾個月前更新餐牌,有部分餐不知為何增加了豬肉?如大家所知,很多人有食物過敏,要戒牛肉、豬肉或雞蛋,之前下午茶餐有一個芝士菠菜龍脷柳焗飯,現在轉為芝士粟米火腿龍脷柳焗飯,本人就是為了不吃豬才叫這個餐,你現在加火腿,我又要跟待應説「走火腿」,何必呢?而今天午飯時再到此餐廳,餐牌有白汁龍脷柳煙肉磨菇飯,我不想要煙肉,但待應説煙肉已放於白汁內,不能「走煙肉」,我豈不是以後只能叫牛肉餐?本人只想吃有魚的餐,真的那麼困難嗎?不是所有餐加煙肉或菠蘿就叫「好味道」,而是要讓客人可以選擇自己所需要的才叫好。
這間餐廳幾個月前更新餐牌,有部分餐不知為何增加了豬肉?

2017-09-21
2017-09-09 411 浏览
今日去左旺角女人街行街,行到很肚餓,就在女人街附近揾野食,發現一間很懷舊的冰室,門囗佈置很吸引,便不妨試下,我進入冰室,看見牆上掛滿懷舊的裝飾,感覺很特別。服務員俾左餐牌我,餐牌裡有很多選擇,價錢仲好抵。我揀左德國肉腸、煙肉、香草番茄肉醬螺絲粉,螺絲粉很有蕃茄味,好好食,肉腸和煙肉味道不錯,大致味道適中。還有奉送雜菜湯,雜菜湯比較鹹了一點,蒜蓉包好脆,賣相不俗。德國肉腸煙肉香草番茄肉醬螺絲粉蒜蓉包和餐湯

傯國肉腸,煙肉香草香茄肉篇螺絲粉

德國肉腸煙肉香草番茄肉醬螺絲粉

蒜蓉包和餐湯
2017-09-08
傯國肉腸,煙肉香草香茄肉篇螺絲粉
2017-08-24 382 浏览
呢間野態度好差,一坐低個女侍應已經黑面掉餐牌落張枱,真心唔明入黎食野有咩得罪到佢!算啦我地忍佢,到落單我地叫1份扒1個飯,講咗好多次女侍應都係錯,我唯有講no. 317啦,佢無覆單,仲好串咁問我要幾多成熟,但no.317係飯黎!另外我地叫咗份7成熟嘅肉眼,送到埋黎變10成熟(碟上),用刀都切唔開咁濟,咁同侍應講返有問題,點知女侍應係咁響我地後面不停指住我地黎講。最後換咗碟西冷俾我地,塊扒落咗好多鬆肉粉,梅到好似食緊屎咁,都算啦,個女侍應仲專登行去響我地附近問哂其他枱落飲品,係唔問我地,Find無所謂,你地咁對客無下次咁解!
2017-06-27 553 浏览
做野做到無時間食lunch,一放工都已經3點3下午茶時間啦,出去旺角女人街求其搵間舖頭食個下午茶,呢間皇后冰室,裏面坐位不多,下午茶時間亦都唔算多人,可能係平日既關係啦。蘇格蘭煙三文魚蜆肉刁草忌廉汁炒天便麵天使麵都幾淋,但本身佢個質地都係咁,無辦法,煙三文魚好細粒,但都放得算正常份量,蜆肉都有返咁上隻數,忌廉汁唔會太杰身,意粉亦都唔會太乾,仲配返粒番茄仔同少許沙律菜作裝飾,味道唔錯,配埋個凍檸茶都係$4X,西餐下午茶來說,價錢算合理,份量都足。

蘇格蘭煙三文魚蜆肉刁草忌廉汁炒天便麵
2017-06-20 366 浏览
這晚放假又和女食神來食餐好一坐低先看Menu,有不少菜式有圖片,讓人份外想吃菜式種類也有不少,讓人開始有選擇困難症幾經考慮,最後選擇了: 皇后冰室雜錦鐵板燒 $118燒大蝦意式墨汁墨魚麵 $98前菜的忌廉湯也相當好味皇后冰室雜錦鐵板燒 $118好處是可以一個菜吃到多款的扒,但缺點是每款也不太夠喉呢。這個雜錦扒質素不錯,肉質也幾好口感,調味也不錯燒大蝦意式墨汁墨魚麵 $98大蝦肉質爽口彈牙,相當惹味黑魚麵也質素不俗,味道略為鹹了些但仍然好食實在不錯,下次可encore
這晚放假又和女食神來食餐好

一坐低先看Menu,有不少菜式有圖片,讓人份外想吃

菜式種類也有不少,讓人開始有選擇困難症

幾經考慮,最後選擇了:

皇后冰室雜錦鐵板燒 $118

燒大蝦意式墨汁墨魚麵 $98

前菜的忌廉湯也相當好味

皇后冰室雜錦鐵板燒 $118

好處是可以一個菜吃到多款的扒,但缺點是每款也不太夠喉呢。
這個雜錦扒質素不錯,肉質也幾好口感,調味也不錯

燒大蝦意式墨汁墨魚麵 $98

大蝦肉質爽口彈牙,相當惹味
黑魚麵也質素不俗,味道略為鹹了些但仍然好食

實在不錯,下次可encore
2017-06-07 242 浏览
在旺角找吃的一點都不困難,我們小倆口找到了這家冰室,裡面的幽暗環境及氣氛也挺適合情侶去光顧的。我們到的時候剛好有位子,想了一會之後便點了皇后冰室雜錦鐵板燒及鐵板燒德國鹹豬手。我是很喜歡吃德國鹹豬手的,這隻豬手的水準可算是中上的等級,外皮烤焗得非常脆,而肉質吃起來仍然有嫩度;雜錦鐵板燒包括了豬排、雞排、德國肉腸、煙肉及薯角,品種很豐富而且味道不是很差。大家要注意的是鐵板燒所配的汁是比較少的,如果喜歡多汁的朋友們可以在點餐時預先跟侍應說一聲。用餐的時段也發生了一段小插曲,因為門外已經開始排隊,於是侍應便請我們付款,在過程中他不小心把水倒了,我半個背包因此濕透,他們事後馬上關心狀況,並且不敢作出催促的行為,我也明白他們做生意的難處,不過服務上真的有點混亂,希望可以改善一下。
2017-05-27
  • 鐵板燒德國鹹豬手
2017-06-04 218 浏览
旺角通菜街兩邊最多餐廳,今次同朋友就去了其中一間未試過的食晚飯。 有扒餐、焗飯、意粉、意大利飯,還有蛋包飯。選擇非常多,可以滿足各人口味。 餐湯基本忌廉湯或羅宋湯,本人選忌廉湯,正正常常,沒有特別。朋友選羅宋,說有少少辣。配烤蒜蓉包,不錯。 黑牛,可樂搭朱古力味雪糕。 鐵板燒紐西蘭羊扒配薯菜,羊扒三支,不蘇但略肥,不介意肥膏較多的話,可以一食。旁邊配菜的酸瓜,好味。 最後還有甜品,檸檬蛋糕,肚子非常滿足的一餐。

黑牛,可樂搭朱古力味雪糕。

最後還有甜品,檸檬蛋糕,肚子非常滿足的一餐。
2017-05-27
2017-05-27 208 浏览
Happy Friday,忙裡偷閒到了皇后的冰室。懷舊的裝潢,繽紛的瓷磚,拉開吃貨的序幕。—餐湯.餐包:餐包香脆,氣洞多,像妾身喜歡沾湯而食,麵包放進湯裡一下子便吸滿湯汁,一口脆包,一口濃湯。餐湯跟一眾茶餐廳的紅湯一樣,用茄膏煮成,就普通普通。蘇格蘭煙三文魚.蛽肉.刁草忌廉汁天使麵:份量充足,配料尚可。刁草忌廉汁沒刁草味,醬汁只有第一口比較感受到味道,再吃一口像奶,第三口已經吃不出了。蛽肉有點煮過頭。餐飲.奶茶走奶:茶底香濃,奶味幼滑。可惜在主菜上桌前已到,吃完主菜經已冷掉了。#整體來說,除了上菜較慢之外,在鬧市中提供這些餐點,性價比可以。

Happy Friday,忙裡偷閒到了皇后的冰室。
懷舊的裝潢,繽紛的瓷磚,拉開吃貨的序幕。

餐湯.餐包

餐湯.餐包:
餐湯跟一眾茶餐廳的紅湯一樣,用茄膏煮成,就普通普通。

蘇格蘭煙三文魚.蛽肉.刁草忌廉汁天使麵

蘇格蘭煙三文魚.蛽肉.刁草忌廉汁天使麵:

餐飲.茶走

餐飲.奶茶走奶:

2017-05-26
2017-05-20 157 浏览
叫左2個晚餐,紅湯勁酸,焗鮮茄豬扒拼芝士石班意粉,話有焗既,根本就冇焗過,南瓜意大利飯,d汁好似湯咁,杯凍野就到,冰就溶哂。其實收得咁既價錢,咁既野食,想點☹️☹️☹️☹️不過d服務都ok ga ,但1定冇下次👎🏻實在係太意想不到 5可以再有下次了。
2017-05-20
2017-05-10 230 浏览
之前同男友經過已經想試,不過門口勁多人等位所以去左食第樣。前日同男友再路經此地見差唔多8點都仲有位就入左去食。我地order左1份鐵板什扒同1份自製漢堡蛋包飯配茄汁。餐湯係蘑菇粟米湯,只食得岀濃濃既粟米味,至於蘑菇就磨碎晒,睇得到但沒有任何味道,都唔知佢點煲呢個湯🙄🙄🙄🙄🙄🙄蛋包飯味道不錯,值得一讚,食得岀飯係用忌廉汁+黑松露醬煮過,唔會太dry,蛋皮亦完整,自製漢堡扒亦非常juicy有洋蔥香。不過一定要趁熱食,放得太耐塊蛋就好似橡筋咁。鐵板什扒價錢唔平但質素同茶記一樣,雞扒有醃過但淹蓋唔到果陣雪味,豬扒鞋果我鞋底又dry,薯菜冇乜味,所以叫侍應俾左d茄汁我地。點知茄汁係變壞左既,男友食左一啖都吐返岀黎,我索左一索,嘩,果陣味就好似切開左個爛橙咁啊。已經細細聲同侍應反映佢d茄汁變左味,點知佢聞都未聞只係拋底一句「我地d茄汁日日都用架喎」就走開左,嘩,d服務態度真係好到痺,聽完簡直火都黎,永遠唔會再幫襯佢😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
2017-05-08
2017-04-29 164 浏览
平時響旺角做facial做完都會響附近搵野食今次就去左食皇后冰室食tea因為平時行過,真係比佢個餐牌吸引住今日吾太餓所以叫了一個香煎雞扒沙拉入到去都坐滿曬咁濟裝修不錯,但有少少昏暗位同位之間都好逼其實坐得吾係咁舒服塊雞扒有少少so味沙律菜就正正常常意料之外係有餐湯又有餐包仲有野飲野飲就冇影相吾知點解出親去飲檸茶都好陣水喉味咁。。。餐湯同包就茶記水準都冇抱太大期望總括黎講一間以西餐包裝的茶記如果吾知食咩都會再黎

平時響旺角做facial
做完都會響附近搵野食
今次就去左食皇后冰室食tea
因為平時行過,真係比佢個餐牌吸引住
今日吾太餓
所以叫了一個香煎雞扒沙拉

入到去都坐滿曬咁濟
裝修不錯,但有少少昏暗
位同位之間都好逼
其實坐得吾係咁舒服

塊雞扒有少少so味
沙律菜就正正常常
意料之外係有餐湯又有餐包
仲有野飲
野飲就冇影相
吾知點解出親去飲檸茶都好陣水喉味咁。。。

餐湯同包就茶記水準
都冇抱太大期望

總括黎講
一間以西餐包裝的茶記
如果吾知食咩都會再黎

2017-04-17 231 浏览
放假訓到中午先起身是常識吧, 今日打算去魚街買D魚具用品, 行街之前搵個午餐食下, 其實已經是下午茶時間, 呢度成日都好多人, 到3點下午茶時間, 我們兩位要排隊等大約10分鐘, 店員安排4人卡位, 因餐廳空間不多所以需與另外二人share 一4人卡位點了個焗豬排飯, 熱奶茶焗豬排飯配珍珠米, 但不是蛋炒飯, 醬汁偏水, 用小蕃茄, 有小量芝士, 豬排不算大塊, 不是厚豬排, 但鬆軟, 骨頭佔整塊豬排約5分1空間醬汁+珍珠米都幾好食, 小小酸, 幾開胃$42 連熱飲黎講算係咁, 份量不算非常多, 但食完約6-7成飽
點了個焗豬排飯, 熱奶茶
醬汁+珍珠米都幾好食, 小小酸, 幾開胃
焗豬排飯
焗豬排飯