2024-11-16
「食物啲美味」不在於價值,餐廳的地區和餐廳的類型!今日我在觀塘的工廈裏的「皇后冰室」品嚐到一個即點即焗,很美味的「焗豬扒飯」,雖然唔係啲咩貴價食物,但看得出餐廳無論食材和處理方法都好用心!小店仲提供好多唔同類型套餐,午市只係由 $59起,已經包括主食、餐湯和飲品,另外再加$12就可以品嚐到一款精緻嘅頭盤,例如「老香港瑞士雞翼」、「即磨薯蓉焗法國田螺」、「招牌自家製芒果布丁」,真係非常抵食👍▪️鮮茄焗豬扒配珍珠米飯 $ 68前文已經提及我有多喜歡,焗豬扒飯用上珍珠米,即點即焗,上枱熱辣辣,珍珠米飯煙靭軟熟,豬扒厚薄,適中半肥瘦,入口軟腍腍又帶一點咬口,鮮茄醬汁更配上溶化咗嘅芝士,伴上米飯真係好好食!✨羅宋湯|餐湯亦絕不馬虎,湯頭濃郁到不得了,用上大量牛腩牛骨、蕃茄、紅蘿蔔、西芹等食材熬製,唔好飲嘅我一滴都唔會飲,這一碗我數清光🫶✨齋啡在這餐廳飲到即磨咖啡,我已經心滿意足,很多都是苦到喊的齋啡🤣▪️酥炸美國空運薯角 $ 15頭盤方面每樣都係只需要加十幾蚊就食到,我係薯仔控,就揀咗即炸薯角,外酥脆內軟腍,好食就係咁簡單!
▪️鮮茄焗豬扒配珍珠米飯 $ 68
✨齋啡