2017-07-09 3164 浏览
之前已經嚟過盈海四季,飲下午茶和夜晚火鍋,今次試下晚飯。今晚點咗至愛嘅- 咕嚕肉,通菜鮮魷,芥末西芹牛柳粒,泰式雞翼和啤酒🍺。咕嚕肉味道很好,真的好食通菜鮮魷,鮮魷有鮮味和不靭芥末西芹牛柳粒,芥末味不太强,但牛肉粒很有水準。泰式雞翼很脆口和熱辣辣,必食。整體食物水準很好。這間店真係早午晚餐,都沒令人失望,除咗個別後生侍應啲態度就一般般嘞...科學園食晚飯其實幾方便,如果有車🚗嘅話。食晚飯還有三個鐘頭免費泊車。
之前已經嚟過盈海四季,飲下午茶和夜晚火鍋,今次試下晚飯。

咕嚕肉味道很好,真的好食

通菜鮮魷,鮮魷有鮮味和不靭

芥末西芹牛柳粒,芥末味不太强,但牛肉粒很有水準。

泰式雞翼很脆口和熱辣辣,必食

泰式雞翼

科學園食晚飯其實幾方便,如果有車🚗嘅話
。食晚飯還有三個鐘頭免費泊車。
泰式雞翼
2017-06-30 1370 浏览
星期六想飲茶又想去遠少少郊區地方 終於揀咗入大學站 科技園 這間 fusion 餐廳, 今次是第一次試佢哋的點心, 估唔到都做得唔錯有一定水準,我哋嗌咗佢哋嘅乾炒牛河都炒得好乾身唔油膩, 春卷同燒賣都做得好好即叫即做。 其實之前我哋都入嚟幫襯過這間餐廳的下午茶佢哋會有好多泰式和西式小食, 整體都唔錯。 佢哋晚市都有火鍋早前我哋都曾經試過 水準都唔錯㗎。 天氣不是好熱時 坐出面露天 位置都幾有feel㗎
2017-06-09 2217 浏览
打邊爐我其實一年四季都啱嘅,雖然呢排天氣熱左,不過夜晚有陣時都仲有少少風。朋友就選擇咗呢度打邊爐,因為戶外可以方便佢飲住酒呼吸一下。因為喺科學園,而且坐戶外,基本上就唔使訂枱。呢度環境都唔錯可以睇下啲人踩單車,感覺輕鬆自在。湯底選擇比較平實,冇話出邊有啲好吸睛花巧嗰啲。味道相對比較亦清淡。生料方面今次叫咗,安格斯肥牛,牛柳粒,手打墨魚丸,黑柏葉,雜菇拼盤肥牛比較薄,不過脂肪均勻,大火幾秒就食得。入口即溶,都唔錯嘅。牛柳粒就要煮耐啲,肉味香濃。手打墨魚丸夠彈牙。呢間火鍋店所有生料水準合乎預期,但冇驚喜。因為人唔多所以都坐得幾舒服,唔會話食完一身邊爐味。想靜靜地同朋友吹下水都係一個好選擇

呢間火鍋店所有生料水準合乎預期,但冇驚喜。
2017-04-02 2102 浏览
第一次黎,叫餸食飯。五個餸都超級難食。1) 黃咖哩雞- 唔熱,雞只有雪藏味。仲要同個waitress 講,佢同我講無可能2) 香茅牛仔骨 - 超級乾3) 菩提素菜- 超級咸!4) 炸蝦餅- 還可以5) 炭燒豬勁肉 - 唔熱難食仲要收得貴
第一次黎,叫餸食飯。五個餸都超級難食。

2) 香茅牛仔骨 - 超級乾
3) 菩提素菜- 超級咸!
4) 炸蝦餅- 還可以
5) 炭燒豬勁肉 - 唔熱

難食仲要收得貴

2014-12-20 8230 浏览
這陣子天氣寒冷,昨天還下雨,冷得人索索的。今天卻風和日麗!雖然溫度不高,但陽光普照,所以,見天氣好,便到科學園午飯。雖然天氣還寒冷的,但,難得冬日太陽,所以,想找一間可以坐在室外的餐廳。在Open Rice找,覺得這間盈海不錯,既可面對吐露港海景,遠眺八仙嶺,而且,價錢不太貴。好!試一試!午餐有中西日韓四種。天氣冷,我選了韓式鰻魚石頭飯,一邊吹著海風一邊吃熱辣辣的石頭飯,好滋味!石頭飯上桌時,熱得滋滋作響。兩片鰻魚大塊,配甜甜醬汁和蔬菜,好好味! 而且,石頭保溫!冬天的美味午餐!Honey點中式,京都豬扒飯。味道Ok,只是稍嫌甜了一點。價錢比韓式石頭飯還要貴,不太值。當等餐時,看到點心紙!咦!連點心都有?這店食品款式真多!我們點了蝦餃和雞扎:蝦餃不錯,晶瑩,蝦也爽甜。但是,雞扎就...腐竹太老太稔,不太好吃。雖然吹著風,但,天氣好陽光好,可以一邊享受午餐一邊看海景,真寫意!
這陣子天氣寒冷,昨天還下雨,冷得人索索的。

戶外座位

午餐有中西日韓四種。
而且,石頭保溫!冬天的美味午餐!

鰻魚石頭飯

京都豬扒飯

當等餐時,看到點心紙!
咦!
連點心都有?這店食品款式真多!
我們點了蝦餃和雞扎:

蝦餃

雞扎

蝦餃不錯,晶瑩,蝦也爽甜。
但是,雞扎就...腐竹太老太稔,不太好吃。

2014-12-20
鰻魚石頭飯
蝦餃
2014-10-19 6344 浏览
在這個紛亂時勢下, 渴望找到片刻的喘息,於是想在星期日拉著男朋友到科學園找個海景坐下來發呆。然後意外地發現這裡開了好多快餐/餐廳,還有幾間面向吐露港。2:30 行到海邊,選了一間火鍋店,哈 但當然不是食火鍋啦!望到餐牌午餐有烏冬 石鍋飯和西餐(港式),價值由幾十至一百多。做選了個望海露天位坐下。正呀!望到個景加上陣陣秋風, 身心舒暢!前邊是單車路,星期日比較多人。我點了燒汁鰻魚石鍋飯加凍啡,賣相不錯,石鍋熱辣辣,不斷發出滋滋聲 ^_^ 味道不錯啊所有石鍋都會跟一盤調味,有辣醬、七味粉、紫菜等 十分細心。他點的是紅酒燴牛柳飯加熱啡。牛柳林而有牛味。總結來說,這裡食景為主,本身對食物期望不高,反而最後有意外驚喜,下次想試火鍋。如果想吃貴一點加小酌幾杯,旁邊有bar 。這裡是個好地方,城市中的休閒慢活次選。

正呀!望到個景加上陣陣秋風, 身心舒暢!

前邊是單車路,星期日比較多人。

所有石鍋都會跟一盤調味,有辣醬、七味粉、紫菜等 十分細心。

他點的是紅酒燴牛柳飯加熱啡。牛柳林而有牛味。

2014-10-19
  • 燒汁鰻魚石鍋飯