2024-11-15 444 浏览
凱匯開左間新野,睇下佢menu原來係手搖甜品外賣店,成間都係綠色,感覺好清新。我同媽媽叫左個吐司+兩杯飲品即食即飲,另外仲叫左個豆腐花拎返屋企食,連個外賣袋都好靚😍墨西哥吐司🍞即叫即整,熱辣辣咁食個外皮好脆,啲餡料又多,唔錯奶蓋芋泥小丸子超好飲😍 入面超多芋泥,超香濃芋頭味,mix埋奶蓋一齊飲好幼滑好好飲,加埋小丸子就好有咬口仙草豆乳茉莉花茶🍵勁香茉莉花味,配埋豆乳飲落好清新,仲有仙草比你咬下增加口感黑白芝麻豆腐花$28超大盒😂香濃芝麻糊+豆味重既豆腐花簡直係黑白配

前排凱匯開左來自新加坡既豆漿店 今日決左一次過解決晒早午晚三餐 牛油果碎蛋吐司滿滿既牛油果 同碎蛋以飛碟形式整成 外面烤到香脆 內裡又食到麵包既軟熟樽裝燒仙草豆乳茉莉花茶 好似細細樽咁 有成500ml 開頭以為只係有櫥櫃既款式原來會即點即整 好似手搖咁 一飲落去茉莉花茶好香之後先係濃郁既豆乳呢個配搭都幾清新 再加埋仙草有野咬下因為豆乳有滿滿既蛋白質就係咁已經可以當一個午餐啦椰汁紅豆桃膠 本新唔係太好紅豆不過因為豆漿無糖配紅豆既甜做得岩岩好 底下既桃膠俾得太佛心成半碗都係 食呢個甜品真係好少罪惡感呀 下次會想試埋佢既芋圓 同咖啡豆乳
前排凱匯開左來自新加坡既豆漿店

成半碗都係
食呢個甜品真係好少罪惡感呀
下次會想試埋佢既芋圓 同咖啡豆乳
2024-11-12 383 浏览
觀塘石磨樂豆彩虹芝士吐司外層金黃酥脆的吐司,包裹著色彩斑斕的芝士,每一口都能夠感受到其豐富的層次感。而內裡的芝士綿密滑順,如同絲滑般的享受,讓人一吃就上癮。椰汁紅豆桃膠紅豆的綿密與桃膠的滑嫩相得益彰,再加入椰汁的清甜,一勺下去仿佛置身於熱帶海島的暢快感。整體口感清雅而不失風味,是夏日裡的一道清涼甜品。奶蓋芋泥小丸子裹滿了濃郁的奶蓋,咬下後能夠感受到芋泥的細軟與濃郁的奶香完美結合,讓人忍不住一口接一口。而芋頭特有的香甜更是為整款甜品增添了無數風味。樽裝木瓜雪耳雪梨豆乳滋陰養顏的不二之選。木瓜的清甜與雪耳、雪梨的滋潤完美融合,再加入豆乳的香濃,整個口感層次分明且營養豐富。每一口都能夠感受到木瓜的鮮美與雪耳、雪梨的滋潤#世一豆乳 #豆乳之鬼 #打卡able #相機食先 #職人精神 #JollibeanHK #石磨樂豆 #裕民坊 #德福廣場 #都會駅 #手搖 #豆乳 #吐司 #豆腐花 #甜品 #療癒美食 #蛋白質 #dessert #foodie #ComfortFood #觀塘美食 #觀塘探店 #觀塘甜品
觀塘石磨樂豆

彩虹芝士吐司

椰汁紅豆桃膠

奶蓋芋泥小丸子

樽裝木瓜雪耳雪梨豆乳

朋友之前在九龍灣光顧過這間「Jollibean」,說他們的豆乳款式幾特別。筆者特意上網了解,原來是來自新加坡的過江龍,今天剛好在裕民坊見到他們的分店,一於試吓!熱壓吐司把麵包烘到外脆內軟,中間夾上厚厚的芋泥和肉鬆。芋泥微甜綿密,而且帶了一點紫薯香,似乎混入了紫薯蓉在內。和肉鬆搭在一起,入口甜中帶鹹。豆腐花份量都幾大碗,混合了芝麻糊,黑白相間。豆腐花滑溜,豆味都幾濃郁,再加上香氣十足的芝麻糊,甜度剛好,味道豐富。木瓜雪耳雪梨豆乳幾養生的一款豆乳飲品!豆乳入口順滑,配合木瓜、雪耳、雪梨配料,感覺幾滋潤,好適合最近的天氣。而雪耳的爽口、木瓜軟腍,都為飲品增添了口感。燒仙草豆乳茉莉花茶豆乳混合茉莉花茶,有點奶茶的感覺。當中以茉莉花茶的味道突出一點,入喉有股花香茶甘味溢出,豆味相對下被蓋過。配上粒粒燒仙草,邊飲邊咬,整體甜度也是可以的。
,今天剛好在裕民坊見到他們的分店,一於試吓!

爆餡芋泥肉鬆吐司

熱壓吐司把麵包烘到外脆內軟,中間夾上厚厚的芋泥和肉鬆
黑白芝麻豆腐花

,再加上香氣十足的芝麻糊,甜度剛好,味道豐富。

木瓜雪耳雪梨豆乳
。而雪耳的爽口、木瓜軟腍,都為飲品增添了口感。

燒仙草豆乳茉莉花茶
2024-11-09
下午茶
黑白芝麻豆腐花
來自新加坡🇸🇬既豆乳品專門店🤍用𝐀級加拿大🇨🇦黃豆,每日香港🇭🇰新鮮製造主打豆乳飲品 • 甜品,再加份吐司🍞,就配搭好一份有營養既早餐 / 下午茶 / 宵夜 / 輕食啦🍴~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• ▪田園慢煮雞扒吐司 ($40)吐司有烘過表面🍞。雞扒🐔 用左黑椒調味,慢煮食落唔會柴。再加埋蕃茄🍅 • 生菜🥬,夠營養💪🏻.▪椰汁紅豆桃膠 ($36)完全唔係碗🥣,我覺得可以用桶黎形容🤭椰汁🥥 & 紅豆🫘本身夾開,加埋大量養顏桃膠,食完好有飽肚感🤰🏻.▪奶蓋芋泥小丸子𝟓𝟎𝟎𝐦𝐥 ($38)表面係綿綿奶蓋🥛 • 芋泥𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡𝐒𝐦𝐨𝐨𝐭𝐡💜 • 小丸子煙煙韌韌。每一啖都有多重口感🤪配料本身已帶甜味,建議可揀少甜🤏🏻.▪樽裝木瓜雪耳雪梨豆乳𝟓𝟎𝟎𝐦𝐥 ($36)木瓜🧡應該每個女仔都唔抗拒吧😳雪耳有平民燕窩之稱,可以令皮膚靚靚呀🧏🏻‍♀️依排轉天氣加埋雪梨🍐潤一潤喉嚨岩晒😎.~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~• 🔺早餐𝐌𝐞𝐧𝐮 (𝟎𝟕:𝟑𝟎 - 𝟏𝟏:𝟎𝟎) $28起,幾抵食🤑~•~•~•~•~•~•~•~•
來自新加坡🇸🇬既豆乳品專門店🤍

用𝐀級加拿大🇨🇦黃豆,每日香港🇭🇰新鮮製造
主打豆乳飲品 • 甜品,再加份吐司🍞,

▪田園慢煮雞扒吐司 ($40)
吐司有烘過表面🍞。雞扒🐔 用左黑椒調味,慢煮食落唔會柴。
再加埋蕃茄🍅 • 生菜🥬,夠營養💪🏻

▪椰汁紅豆桃膠 ($36)
完全唔係碗🥣,我覺得可以用桶黎形容🤭

▪奶蓋芋泥小丸子𝟓𝟎𝟎𝐦𝐥 ($38)
配料本身已帶甜味,建議可揀少甜🤏🏻
▪樽裝木瓜雪耳雪梨豆乳𝟓𝟎𝟎𝐦𝐥 ($36)
木瓜🧡應該每個女仔都唔抗拒吧😳
雪耳有平民燕窩之稱,可以令皮膚靚靚呀🧏🏻‍♀️
依排轉天氣加埋雪梨🍐潤一潤喉嚨岩晒😎

2024-11-06 276 浏览
💡【新加坡過江龍甜品】呢間新加坡過江龍係我近期甜品店最愛至一,選擇夠多,豆乳味夠曬香濃。🍞爆餡芋泥肉鬆吐司 吐司外脆內軟,裡面滿滿嘅芋泥同香脆的肉鬆,口感層次豐富,甜中帶鹹,有驚喜❤️🍵白玉紅豆燒仙草 仙草的清爽口感搭配Q彈的白玉和甜蜜的紅豆,食完好清涼,特別適合炎熱的日子。🍐樽裝木瓜雪耳雪梨豆乳 呢杯係清新之選!口感滑順,木瓜和雪耳的搭配又幾夾,清甜的雪梨味道解渴又有營養。🍡奶盖芋泥小丸子 Q彈的小丸子搭配香濃的奶蓋,淋上香甜的芋泥,口感好豐富。
💡【新加坡過江龍甜品

🍞爆餡芋泥肉鬆吐司

🍵白玉紅豆燒仙草

🍐樽裝木瓜雪耳雪梨豆乳

🍡奶盖芋泥小丸子
Q彈的小丸子搭配香濃的奶蓋,淋上香甜的芋泥,口感好豐富。

2024-11-06 244 浏览
星加坡過江龍豆品店,主打豆乳同甜品之外,仲有吐司食🎈田園慢煮雞扒吐司新鮮製作熱辣辣,熱壓吐司夾住雞扒、蕃茄及生菜🥬雞扒厚肉滑嫩,以黑椒調味幾香口吐司以紙盒裝住再放入保溫袋,乾淨企理🎈芋泥西米露西米露豆香味濃郁,芋泥份量都幾多,豆乳無加糖,撈埋芋泥一齊食甜度啱啱好,口感一流🎈桂圓桃膠豆乳好滋潤嘅飲品,將桂圓桃膠加入豆乳,味道清甜好似食緊糖水咁,飲完好有飽肚感🎈咖啡豆乳咖啡控會鍾意嘅一款,咖啡味加上豆香,配搭頗有新鮮感

星加坡過江龍豆品店,主打豆乳同甜品之外,仲有吐司食

🎈田園慢煮雞扒吐司
新鮮製作熱辣辣,熱壓吐司夾住雞扒、蕃茄及生菜🥬

雞扒厚肉滑嫩,以黑椒調味幾香口
吐司以紙盒裝住再放入保溫袋,乾淨企理

🎈芋泥西米露

🎈桂圓桃膠豆乳

🎈咖啡豆乳
咖啡控會鍾意嘅一款,咖啡味加上豆香,配搭頗有新鮮感
外卖自取
作為豆漿、豆花、豆腐控、見到新開既有關餐廳、小食店絕對會去試下,今次就去左裕民坊既新加坡過江龍【Jollibean石磨樂豆】 試下。墨西哥肉醬吐司:吐司係用熱壓方式整。墨西哥肉醬本身標注係辣既、但連唔係好食得辣既人都覺得只係BB辣、墨西哥香料既味道比較突出。香味十足。三色芋圓豆腐花:呢個價錢CP值極高、本身個size好大、芋圓非常多,而且非常煙靭、芋頭、地瓜味道都好出。另外豆腐花豆味濃、又好滑。樽裝木瓜雪耳雪梨豆乳:豆乳味道好濃厚、加左木瓜雪耳雪梨有D似食緊珍珠,但係健康版既珍珠。非常清爽滋潤、好岩宜家既天氣。樽裝燒仙草豆乳茉莉花茶:豆乳加左茉莉花茶、飲得出好香茉莉花味、而加左豆乳好creamy,燒仙草增加口感。
2024-11-05 248 浏览
最近觀塘裕民坊開咗新加坡🇸🇬豆乳品牌Jollibean,有多款豆乳飲品同吐司選擇,午餐作為輕食都唔錯。🍞田園慢煮雞扒吐司:吐司烘得香脆,裡面有嫩滑雞扒,生菜同蕃茄,沒有醬料感覺清新健康。🫘椰汁紅豆桃膠:盒裝份量很多,桃膠養顏,混合椰汁紅豆很好味,對我來說小甜更好。🍐木瓜雪耳雪梨豆乳:雪耳雪梨滋潤又健康,豆乳味濃郁。🍠奶蓋芋泥小丸子:有綿密芋泥同Q彈小丸子,奶味香濃,小甜都較甜。飲品甜品整體較甜,不喜歡可選少甜/無甜會更好。

🍞田園慢煮雞扒吐司:

🫘椰汁紅豆桃膠:

🍐木瓜雪耳雪梨豆乳:
雪耳雪梨滋潤又健康,豆乳味濃郁。

🍠奶蓋芋泥小丸子:
有綿密芋泥同Q彈小丸子,奶味香濃,小甜都較甜。

飲品甜品整體較甜,不喜歡可選少甜/無甜會更好。

2024-11-04 250 浏览
今日買咗裕民坊的石磨樂豆 Jollibean 外賣做lunch,佢哋嘅嘢食好食又健康,選擇豐富非常吸引。牛油果碎蛋吐司吐司微微烤香,外脆內軟,牛油果和蛋的比例剛好,餡料豐滿,讓人一口咬下去就感受到濃郁的滋味。黑白芝麻豆腐花口感滑嫩,黑白芝麻的香氣融合得恰到好處,甜而不膩,是一款非常適合搭配豆乳飲品的甜品。樽裝火龍果豆乳500ml粉紅色賣相好靚,火龍果味豆乳清新爽口,估唔到火龍果與豆乳都好夾。樽裝芋泥豆乳500ml健康又美味的選擇,芋泥豆乳濃稠香滑,帶有淡淡的芋香。

牛油果碎蛋吐司

樽裝火龍果豆乳500ml

樽裝芋泥豆乳500ml
健康又美味的選擇,芋泥豆乳濃稠香滑,帶有淡淡的芋香。

2024-11-02 261 浏览
每次經過呢間來自新加坡🇸🇬豆乳專門店都會見到好多人排隊,等我都試吓係咪咁好食先😋爆餡芋泥肉鬆吐司($38)🥪吐司熱辣辣、外脆內軟,裡面有好多芋泥同肉鬆,微甜嘅芋泥同充滿鹹香嘅肉鬆非常夾,食落有層次🤤~三色芋圓豆腐花($30)好大碗嘅豆腐花,同朋友share岩岩好☺️,芋圓入口Q彈,配搭濃郁滑嫩嘅豆腐花一齊食,都幾夾,仲有一包糖水俾你自由添加,我唔落糖水都已經覺得好好味😍奶蓋芋泥小丸子(凍)($38)賣相層次分明,估唔到豆漿同香滑濃厚嘅奶蓋同芋泥好夾,口感非常順滑,甜度適中,飲完幾飽肚😋樽装火龍果豆乳($42)🩷好sharp嘅粉紅色,入口同平日覺豆乳差唔多,係多咗好多火龍果籽,每啖都飲到火龍果籽同濃郁嘅豆乳,健康又美味🤤

爆餡芋泥肉鬆吐司($38)🥪
爆餡芋泥肉鬆吐司

三色芋圓豆腐花($30)
三色芋圓豆腐花

奶蓋芋泥小丸子  &  火龍果豆乳

奶蓋芋泥小丸子(凍)($38)

樽装火龍果豆乳($42)🩷

三色芋圓豆腐花
奶蓋芋泥小丸子  &  火龍果豆乳
2024-10-30 352 浏览
又多間豆製品甜品同野飲,好重要一定要叫微糖味道岩岩好,下次會試下無糖。推介奶蓋芋泥小丸子豆乳,有微咸厚身既奶蓋,軟軟糯糯,細膩濃稠既芋泥,煙韌既小丸子, 口感超豐富, 飲曬成樽都幾飽,可以當light 午餐。招牌黑白芝麻豆乳係芝麻豆腐花嘅飲品版。三色芋圓豆腐花,$30超大盒太抵了吧, 4個女仔分黎食都得,芋圓煙韌係我要嘅口感。彩虹芝士吐司🌈 色彩繽紛🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🍽️:石磨樂豆 Jollibean (觀塘)📍:觀塘協和街33號裕民坊YM² UG樓UG1號舖🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodreview #hkig #hkfoodie #foodstagram #eatstagram #世一豆乳 #豆乳之鬼 #打卡able #相機食先 #職人精神 #JollibeanHK #石磨樂豆 #裕民坊 #德福廣場 #都會駅 #手搖 #豆乳 #吐司 #豆腐花 #甜品 #療癒美食 #蛋白質 #dessert #foodie #ComfortFood #觀塘美食 #觀塘探店 #觀塘甜品

招牌黑白芝麻豆乳係芝麻豆腐花嘅飲品版。

彩虹芝士吐司🌈 色彩繽紛

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲
🍽️:石磨樂豆 Jollibean (觀塘)
📍:觀塘協和街33號裕民坊YM² UG樓UG1號舖
🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲

• 奶蓋豆乳
友人見觀塘裕民坊新開左間甜品店,佢試飲過豆乳飲品話都ok所以今日就外賣埋甜品一齊試下😗🍠芋泥西米露加大芋圓 $38+$15 (大芋圓)芋泥份量幾多,撈埋西米一齊甜度剛剛好,食得多唔會太漏太甜,都幾好味😋連平時唔好芋泥既老公都話幾好喎。但可惜佢比漏左芋圓。。。最鐘意食煙韌野既蕃薯老母感到失望🥺 🍠黑白芝麻豆腐花 $28價錢黎講係抵既,但個豆腐食落去粗「鞋」,一啲都唔滑,個芝麻糊仲要有啲澀,越食個口越粗糙,真心唔推薦。📍石磨樂豆 (觀塘)觀塘裕民坊YM² UG樓UG 1號鋪

🍠芋泥西米露加大芋圓 $38+$15 (大芋圓)

🍠黑白芝麻豆腐花 $28

📍石磨樂豆 (觀塘)
觀塘裕民坊YM² UG樓UG 1號鋪
2024-10-27 447 浏览
滿懷期待地過來試新開張嘅Jollibean,豆乳飲品味道不錯☺️豆乳茶係常溫,本身冇冰,我地買嘅兩款都可以自選甜度,選左半甜,ok唔會話好甜~ღ培茶豆乳+珍珠:豆乳味較培茶味重,仲會食到少少豆漿渣,珍珠就係正常sizeღ仙草豆乳茉莉花茶:仙草係正長方size,細細粒但份量好多;飲到淡淡嘅茉莉花味,茉莉花茶佔8成,豆乳味得2成,不過整體係幾好飲但toast方面就令人失望🥹ღ黑椒免治牛肉吐司:男朋友話完全冇牛肉味,而且肉嘅份量極少,都係得啲醬汁嘅味道,唔推薦😓ღ爆餡芋泥肉鬆吐司:肉鬆份量ok,但奇怪地我完全食唔出芋泥味,感覺似紫薯味多啲(但好彩我本身都鍾意紫薯)😅👍🏻其他:- 落單嗰陣店員提醒 download apps做會員嘅話,首次買滿$50有9折!- 因為登記左會員,收據會顯示你個名,幾得意😂- 裝Toast嘅包裝紙內裡係錫紙質地,比較保溫

但toast方面就令人失望🥹

👍🏻其他:
- 因為登記左會員,收據會顯示你個名,幾得意😂
- 裝Toast嘅包裝紙內裡係錫紙質地,比較保溫

2024-10-25 190 浏览
路經裕民坊想喝茶飲, 見位於地面 (UG層) 的這間店未曾光顧過, 且自身背著很重的東西, 為了省點力氣, 便沒有光顧商場內曾經光顧過的茶飲店了。買了一杯 $36 的芋泥豆乳沙冰 (700ml) 品嚐, 由於 500ml 跟 700ml 只差 $4, 故買了 700ml 的。購買時已請店員幫忙沙冰的攪拌時間長一點, 希望冰的質感再幼細些, 怎知一喝之下, 是一粒粒的冰粒, 與我的期望有明顯的落差。至於味道方面, 芋泥和豆乳的味道是有的, 但因冰粒實在多, 喝了約1/3也不想喝了, 忍不住向店員反映, 店員溫婉地告知沙冰是用冰打出來的, 願意製作另一杯給我。基於落單時我已提出要求, 且大家對沙冰的理解不同, 心想再重新給我製作, 出來的效果應該不會有太大的分別, 為免浪費, 故最後也拒絕了。對於沙冰, 如我沒有理解錯誤, 應是以冰, 水和其他配料打碎拌勻至沙般, 不經咀嚼便可吞下的一款飲品。這杯沙冰明顯與我的期望有差, 下次如再光顧, 還是選其他款式的飲品, 始終一杯茶飲並不便宜。

2024-10-24