2019-12-14 197 浏览
想吃煲仔飯不一定要走到去廟街這間位於坑口的 — 砂煲兄弟又有煲仔飯又有小菜今晚便約了朋友一起去試一試煲仔飯的款式十分多 總有一款適合你溫泉蛋牛肉煲仔飯牛肉肉質嫩滑 份量也不少還有一顆溫泉蛋 把雞蛋弄破 蛋汁流出淋上店裏的甜豉油 不錯不錯麻辣雞煲滑雞肉煲過帶麻辣香 卻不會很辣還加入了菌菇、洋蔥和青紅椒等 味道豐富牛油蒜蓉焗蜆滿滿奶色的一煲 蜆肉大大隻而調汁帶奶油和淡淡蒜香 細滑可口和朋友都滿喜歡的一鍋當歸杞子燉雞湯一上枱已經聞到濃濃藥材香湯料足 好喜歡這味道 養生之選龍鳳檸樂可樂原罐上 加入了檸檬和鹹檸味道更多層次
想吃煲仔飯不一定要走到去廟街

還有一顆溫泉蛋 把雞蛋弄破 蛋汁流出
淋上店裏的甜豉油 不錯不錯

麻辣雞煲
滑雞肉煲過帶麻辣香 卻不會很辣
還加入了菌菇、洋蔥和青紅椒等 味道豐富

滿滿奶色的一煲 蜆肉大大隻

龍鳳檸樂
可樂原罐上 加入了檸檬和鹹檸
味道更多層次
2019-12-10 967 浏览
今晚約左朋友去坑口食飯,最近天氣凍左好想食煲仔飯暖暖胃,我同事介紹我去坑口有間叫(砂煲兄弟)她食過話唔錯,環境都乾淨地方大座sofa位好舒服。我們叫在個(竹生杞子浸時菜$78),杞子清甜、竹生爽口、菜浸得入味,不油和不太鹹味道剛剛好,真係直得下次再食。朋友話食(鰻魚牛蒡煲仔飯$85),因她喜歡食鰻魚,鰻魚薄左D但都好鮮美,牛蒡平時用來煲湯,原來切絲放在煲仔飯上腍腍地爽口都唔錯,仲有紅蘿蔔絲甜甜地,加上自助甜豉油配合得好好,飯又一粒粒,還有一些飯焦,下次要帶亞爸黎食,佢最喜歡是食飯焦。煲仔飯和煲仔菜可以優惠價加$28有個靚燉湯原價$38,當歸杞子雞燉湯$28,內有隻好腍身既雞腳和幾件雞肉都好多湯料,有一陣陣當歸味,飲左好補身!而參鬚海底椰$28,當然有海底椰和參鬚,2個湯都是用心燉的無味精,好好飲不會太大藥材味。最後就叫個甜品:(邪惡金沙西多士$38)作尾聲,新鮮熱辣即整,有驚喜熱呼呼超好食,外面鋪滿黑、白朱古力粒粒,少許煉奶醬,包內有些花生醬,麵包也很軟熟,不會太甜所以可以食多幾件都唔怕膩,這個甜品係餐廳必食招牌甜品。😋😋👍+++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比

+++++++++++++++
天氣急降, 最好食返D熱辣辣野食。今晚同朋友係東港城行街, 經過見到間餐廳門外有唔少人等位, 原來係間主打煲仔飯既餐廳, 正好今晚一試!主打煲仔飯, 當然款式較多, 亦有少量小食供應。但整體款式唔多~冇咩選擇!【蝦多士】HK$33賣相令立立, 充滿油光, 但蝦隱藏得完全看不見, 還意為夾心, 一咬落之下, D油滲出, 中間位只是麵包, 有如白麵包放入油炸, 吸滿油入口。完全沒有蝦味, 應改名叫"油炸麵包"!對小食極度失望, 唯有期望係招牌菜煲仔飯啦! 落單後都要等15mins左右, 算是即叫即整, 上檯都是熱辣辣出煙, 但就冇沙沙聲。檯面有甜豉油自己加, 但味道極淡, 落勁多先有少少甜味~【溫泉蛋牛肉煲仔飯】HK$72溫泉蛋中蛋汁湧出, 牛肉有根而且肉味偏淡, 有飯焦生成, 但飯焦不是焦燶脆卜卜, 反而是煙韌硬到趙到牙都軟!【海南雞煲仔飯】HK$78個飯完全同圖片兩回事, 飯不是黃油飯, 只是普通白飯, 海南雞無骨, 皮跟肉比例幾乎相等, 雞肉碎得似雞絲。【鮑魚雞煲仔飯】HK$98相比以上兩款, 呢款賣相相對好得多, 雞件幾滑, 肉比例較多, 有兩粒鮑魚仔, 甜甜地。加埋一平均都要一百

【蝦多士】HK$33

蝦多士

【溫泉蛋牛肉煲仔飯】HK$72

溫泉蛋牛肉煲仔飯

【海南雞煲仔飯】HK$78
海南雞煲仔飯

【鮑魚雞煲仔飯】HK$98
鮑魚雞煲仔飯

加埋一平均都要一百蚊一個煲仔飯, 份量唔多, 味道亦一般, 完全唔值! 試一次絕對唔會返轉頭!
天氣開始轉涼,今日Happy Friday,住將軍澳嘅朋友之前介紹過嗰邊有間褒仔飯幾好食,於是我地放工就過黎食喇🥳我地冇book位,估唔到過到黎都幾多人排隊等位😱我地都等左陣先入座,咁岩有圓枱同卡位,侍應哥哥都好好,問我地鐘意坐邊,我揀左卡位,坐得好舒服又闊落🥰𥚃面裝修幾有港式風情🇭🇰menu有褒仔飯同小菜,價錢亦唔算貴,我同男朋友兩個人嗌左個褒仔飯share,3個小菜好夠飽🤰🏻首先黎嘅係砂鍋雲吞雞🐔,雲吞大大粒,隻雞都好滑,湯又清菜又甜,不錯馬拉盞通菜好合我心水,因為唔辣又惹味😋溫泉蛋牛肉🐂煲仔飯黎喇!!今日黎都係為左佢,我平時叫親都係窩蛋牛肉飯,今次有少少融合日式風格,好特別,好好食牛油蒜蓉焗蜆好少茶記會有,聽名都比較法式,但佢又整得幾好食,牛油味濃,肥死我喇🙈🙈最後嗌褒仔飯嘢飲有半價,我地嗌左熱陳年柑桔檸蜜同龍鳳檸樂龍鳳檸樂好讚,有舊無花果係𥚃面,做到舊式冰室嘅味道👍🏻👍🏻埋單收銀位好有押鋪嘅感覺,好有香港特色總括黎講,砂煲兄弟性價比高,宜家天氣凍左,黎食就更好👍🏻👍🏻

𥚃面裝修幾有港式風情🇭🇰

砂鍋雲吞雞

馬拉盞通菜好合我心水,因為唔辣又惹味😋
 馬拉盞通菜

溫泉蛋牛肉褒仔飯

牛油蒜蓉焗蜆

埋單收銀位好有押鋪嘅感覺,好有香港特色

2019-11-29
砂鍋雲吞雞
 馬拉盞通菜
溫泉蛋牛肉褒仔飯
牛油蒜蓉焗蜆
呢日放假所以喺閒日同呀媽去咗將軍澳行街,順便食個晏。間舖個位置係出入口電梯位,可以話幾方便,但又有機會成為盲點位🙈。中午一點去到都幾多人,去完轉洗手間返嚟就有位。餐廳唔算細,環境幾靚,有比心機裝修過下,復古味濃,我哋2個人有卡位坐。餐廳主打香港味道🇭🇰,不乏創意料理,例如有比較新派嘅煲仔飯。午市有做客飯,都係$5x好抵,而且宜家星期一至五做緊主餐牌85折優惠,散叫都ok,又有嘢啱食啲。呀媽最愛食饅魚,所以叫咗個鰻魚牛蒡煲仔飯($85),煲仔飯賣相都幾吸引,而且個配搭幾夾,牛蒡絲好爽口,啲飯個汁又好好食😋,全部食哂。另外要咗金沙蝦($138),有成6-7隻,🍤蝦都幾新鮮同香口,不過同我想像中流哂沙嗰種金沙蝦唔同,我亦以為係無殼的。最後要咗份蝦多士($33),有4件,點沙律醬啱哂,但蝦膠份量少咗啲,所以成件多士較為薄身。飲品以半價價錢($15)要咗杯透心涼紅豆冰凍奶茶,都幾大杯,紅豆夠哂多,唔錯!總括嚟講,呢間街坊店幾好,選擇又多,而且店員好友善,好好禮貌😊。餐廳名叫砂煲兄弟,果然煲仔飯係幾正,除咗傳統臘味外,仲有啲新派款式,啱哂一家大細食,性價比唔錯。

金沙蝦

蝦多士

透心涼紅豆冰凍奶茶

2019-11-25
2019-11-29 101 浏览
當日一行五人,係將軍澳行街,突然好想食煲仔飯,就俾我地見到砂煲兄弟竟然有我地想食既煲仔飯😍我地叫分別叫左手足情深煲仔飯(個名好特別)同鰻魚牛蒡煲仔飯。原來手足情深係豬手同豬腳,豬手肉質好彈,好入味!最開心係食到最後有飯焦,好香又唔燶,即刻又加分!另外,鰻魚牛蒡煲仔飯都好新奇有趣,第一次見到用鰻魚放入煲仔飯,有點fusion既氣息 哈哈!原來以為唔會太夾,但又出奇地好味,鰻魚好肥味,配埋牛蒡,口感不錯!邪惡金莎西多士真係重點推介!!!熱辣辣西多士淋上邪惡的朱古力醬加練奶,每舊西多士都均勻塗上花生醬,真係好好味!雖然邪惡,但真係抗拒唔到!

好難得先可以約一大班人食飯 今次間餐廳仲有個小房間 可以俾我地係入面大傾特傾🤣正!食物款式好多 一次過滿足晒唔同既願望 首先黎個開胃前菜!雲耳同青瓜雲耳既麻辣汁超正!微酸好醒胃 佢隻辣同平時譚仔個時唔同 更香更多層次!青瓜係酸味為主😋青瓜好爽脆 大細岩岩好!想食清啲既呢 我地就嗌左蔬菜煲🍲竹笙杞子時蔬竹笙好索湯好正!菇既配搭係替呢個煲帶出左鮮味同咸味👍🏻海味粉絲雜菜煲湯底同頭先既竹笙杞子時蔬係唔同 我係唔太食海鮮既人 一食已經feel到海鮮味好出 證明佢足料🤣肉類既分別叫左:慢煮火焰牛柳慢煮既肉質係超級超級稔 今次都唔例外 入口即溶 配上少少既黑椒汁 簡簡單單已經成為一碟好餸!黑椒蘋果牛柳粒平時食開薯仔牛柳粒 但原來蘋果粒一樣襯 蘋果既酸甜味反而為平凡既黑椒味更反不同既層次!蘋果比起平時既薯仔更為爽脆 增加口感!尾聲系列:人蔘海底椰湯作為輕熟女既我 出街已經盡量少飲凍野 今次仲揀埋養生湯 為轉天氣做好準備🤣燉湯好夠火侯 蔘味好重好出味 無味精味 飲完唔會口渴口乾 即刻feeling healthy💪🏻邪惡金沙西多士大推!一定要趁熱食!外脆內軟!西多士中間仲要搽左花生醬😋配埋淋面既煉奶同

食物款式好多 一次過滿足晒唔同既願望 首先黎個開胃前菜!

雲耳同青瓜

青瓜係酸味為主😋青瓜好爽脆 大細岩岩好!

想食清啲既呢 我地就嗌左蔬菜煲🍲

竹笙好索湯好正!菇既配搭係替呢個煲帶出左鮮味同咸味👍🏻

肉類既分別叫左:

尾聲系列:

人蔘海底椰湯

邪惡金沙西多士
大推!一定要趁熱食!外脆內軟!西多士中間仲要搽左花生醬😋配埋淋面既煉奶同朱古力醬 邪惡程度係十級!
2019-11-26 135 浏览
晚餐時間時間尚早七點左右,唔需要等位環境都幾舒適坐得幾舒服餐廳做緊優惠,全部正價單點食物八五折梅菜蒸芥蘭因為唔想食肉,見到依個菜式幾得意超級齋咁都俾佢諗到,而又真係有人會叫😅😅除咗我之外,我見隔離枱都叫咗😄😄清清地但梅菜太硬,咬到牙都軟如果係甜甜地同埋比較林身既梅菜會正啲。鮑魚雞煲仔飯呢個食落唔錯!落少少豉油,好正仲熱嘅時候,搞下啲飯,如果唔係就會太多飯焦都幾多雞肉,無骨,肉質幾彈牙方便食但偏鹹鮑魚有兩粒一般罐頭鮑,都OK既😌😌幾抵讚嘅係佢會有少少菇👍🏼咁成個煲仔飯食嘅時候就冇咁寡加$28燉湯都幾大盅參味濃,甘甘地,性價比都OK
晚餐時間
時間尚早
七點左右,唔需要等位

環境都幾舒適
坐得幾舒服

餐廳做緊優惠,全部正價單點食物八五折

因為唔想食肉,
見到依個菜式幾得意
超級齋
咁都俾佢諗到,而又真係有人會叫😅😅
除咗我之外,我見隔離枱都叫咗😄😄

清清地
但梅菜太硬,咬到牙都軟
如果係甜甜地同埋比較林身既梅菜會正啲。

呢個食落唔錯!
落少少豉油,好正
仲熱嘅時候,搞下啲飯,
如果唔係就會太多飯焦

都幾多雞肉,
無骨,肉質幾彈牙
方便食
但偏鹹

鮑魚有兩粒
一般罐頭鮑,都OK既😌😌

幾抵讚嘅係佢會有少少菇👍🏼
咁成個煲仔飯食嘅時候就冇咁寡

加$28燉湯
都幾大盅
參味濃,甘甘地,
性價比都OK

2019-11-25 85 浏览
梅菜扣肉不嬲都超鍾意食梅菜扣肉鍾意食嗰啲肥肉加上梅菜梅菜嘅口味唔錯豬肉就半肥胖瘦如果肥少少嘅話更加邪惡更加好味不過整體來講都幾好食椰香芋頭臘味煲呢個煲都唔錯不過呢如果芋頭粉啲就更好不過芋頭汁非常容易下飯唔覺意已經食咗一碗飯另外又有潤腸臘腸全部都係下飯之選。當參參海底椰燉赤肉 近排天氣轉左成日咳飲呢個湯就最啱啦海底椰非常之清甜配上當歸非常之補身雖然有少少味精不過都可以接受火焰牛肉有大概7塊牛肉,側邊總會有啲火喺度,非常之搶眼,不過呢一款我唔係特別喜歡。可能牛肉半生半熟比較硬
梅菜扣肉

呢個煲都唔錯不過呢如果芋頭粉啲就更好
不過芋頭汁非常容易下飯
唔覺意已經食咗一碗飯
另外又有潤腸臘腸
全部都係下飯之選。

當參參海底椰燉赤肉
近排天氣轉左成日咳飲呢個湯就最啱啦
海底椰非常之清甜配上當歸非常之補身
雖然有少少味精不過都可以接受

火焰牛肉

2019-11-25 94 浏览
天氣開始凍啦,食碗煲仔飯熱辣辣亂下身都好。豉汁白鱔煲仔飯 108 叔叔鍾意食白鱔,一見到呢個豉汁白鱔煲仔飯即刻叫咗,都有幾多件白鱔,份量都幾足料,蒸得啱啱好唔會太老,另外煲仔飯都相當唔錯有好多飯焦食落好有咬口鍾意。唔係酸菜魚108魚肉唔係用咗桂花魚而係鯇魚,本身都有啲失望,不過食落去又出奇地夾,雖然魚肉唔係好滑,但係都食到酸味同辣味。當歸杞子燉雞 36 食煲仔飯加$28就可以要一個湯,平時屋企冇乜飲湯嚟到都唔錯。
天氣開始凍啦,食碗煲仔飯熱辣辣亂下身都好。
豉汁白鱔煲仔飯 108

唔係酸菜魚108

當歸杞子燉雞 36
2019-11-24 55 浏览
當日叫左幾個小菜,味到不錯!再叫左個特色煲仔飯,鰻魚煲仔飯,中日合壁,fusion菜!味道ok,唔會特別唔夾。不過,邪惡金莎西多士真係推介!!!加上練奶同朱古力醬,真係好好味!
當日叫左幾個小菜,味到不錯!

2019-11-19 241 浏览
和朋友到坑口飯聚,選擇了「砂煲兄弟」。店內裝潢以七八十年代風格為主,非常吸睛。環境也乾淨衛生。我們一行六人,更被安排到包廂裡面用餐。在自己的空間用餐、和朋友談天說地,簡直是一種享受和浪漫。涼拌小雲耳 - 味道酸酸帶辣,十分開胃。前菜來說,非常出色。鰻魚牛蒡煲仔飯 - 牛蒡香,配上鰻魚是不錯的配搭。煲仔飯最令我期待的就是「飯焦」,香脆黏牙。慢煮火焰牛柳 - 肉質嫩滑,喜歡吃牛的值得一試。海味粉絲雜菜煲 - 湯底清淡沒有味精,小白菜、西蘭花等蔬菜也是新鮮的。健康之選。手足情深煲仔飯 - 豬手肥而不膩,煙肉較厚身。邪惡金沙西多士 - 必食之選。熱烘烘的送上來,厚厚的多士鋪滿煉奶和朱古力粒粒。咬下去,中間有淡淡的花生醬味,鬆軟無比。整體而言,砂煲兄弟是一間整潔美味的中式餐廳。食物味道不會太濃,份量適中。
和朋友到坑口飯聚,選擇了「砂煲兄弟」。
慢煮火焰牛柳 - 肉質嫩滑,喜歡吃牛的值得一試。
手足情深煲仔飯 - 豬手肥而不膩,煙肉較厚身。
手足情深煲仔飯
芥末蜜糖一字骨雞翼
紅豆冰
熱陳年柑桔檸蜜
2019-11-03 106 浏览
星期天放假天,看完電影後來到將軍澳東港城商場砂煲兄弟吃個下午茶餐,聽個名都大概估到呢間店係食煲仔飯為主,的確以煲仔飯居多。下午茶亦都有煲仔飯供食客選擇,今日選左個紫薑雞球煲仔飯,價錢$52,比起其他食店的下午茶餐稍為貴的價錢,因突然好想吃煲仔飯,一於試下吧!店內不算太多人,有卡位坐都幾唔錯,留意煲仔飯製作時間稍稍需時的。熱辣辣煲仔飯內有雞塊、紫薑和兩塊菠蘿片,味道風味好不錯呢!雞塊亦幾嫩滑,配上凍擰茶,在開始轉涼的天氣吃著煲仔飯實在適合不過。

2019-10-21 104 浏览
天氣開始入秋令人有想吃煲仔飯既意欲,就諗起砂煲兄弟,決定一試!環境// 入座唔洗等位,空間闊落,位置四正企理!服務//待應都好有禮貌,幫你定時加水,又立即為你下單,唔洗好耐食物就有啦!食物質素//我地叫左兩樣餸,都係餐廳推薦嘅臘味煲仔飯 同埋 鐵板慢煮牛仔柳兩樣都賣相唔錯架慢煮牛仔柳肉質非常嫩滑,配上黑椒同三色椒,吃落非常醒胃!臘味煲仔飯,加上煲仔飯豉油更具色香味!臘腸同臘肉吃落也不錯,重點係煲仔飯當然要有飯焦啦!價錢//平均一樣菜都係80蚊,晚餐黎講非常超值!二人賣單$160!總結// 食物質素環境以及服務都不錯!係晚飯嘅好選擇啊!

環境//
入座唔洗等位,空間闊落,位置四正企理!

服務//

食物質素//
我地叫左兩樣餸,都係餐廳推薦嘅
臘味煲仔飯 同埋 鐵板慢煮牛仔柳
兩樣都賣相唔錯架
慢煮牛仔柳肉質非常嫩滑,配上黑椒同三色椒,吃落非常醒胃!

價錢//
平均一樣菜都係80蚊,晚餐黎講非常超值!
二人賣單$160!

總結//
食物質素環境以及服務都不錯!
係晚飯嘅好選擇啊!
  • 慢煮火焰牛仔柳
  • 臘味煲仔飯
2019-10-02 114 浏览
在10月1日各地反政府暴動事件, 將軍澳坑口東港城商場多間食店都已關門而有開門的就排長龍,老公選擇了呢間, 未食過, 一早知是食煲仔飯為主.點了, 沙爹牛肉煎面, 蝦多士, 肉餅煲仔飯.最特最驚喜是沙爹牛肉煎面,好多蔬菜, 沙爹牛肉不太辣, 惹味之選,可惜, 面餅是公仔面, 有些位置沒有烚過,是原身打開包裝面.蝦多士, 蝦膠簿到看不見,以為是炸多士, 食落都有少少蝦味.肉餅煲仔飯,薑絲甚多, 飯焦都唔少, 飯粒未夠方圓, 似米碎. 肉餅正常.另外, 咸檸七,都值得推介.不好意思, 沒有拍照.

而有開門的就排長龍,

老公選擇了呢間, 未食過, 一早知是食煲仔飯為主.

點了, 沙爹牛肉煎面, 蝦多士, 肉餅煲仔飯.

另外, 咸檸七,都值得推介.

不好意思, 沒有拍照.
2019-10-01