2023-05-08 814 浏览
因為今次同行有長者,其他餐廳全都很多人排隊,而呢間酒樓有很多位。佢選擇了呢間酒樓。環境似舊式的酒樓。有套餐,但價錢略嫌貴了一些。今次三人行,所以散叫。散叫都好多選擇。椒鹽鮮魷(例)$108,炸粉薄薄地,魷魚感覺上很新鮮。味道很好吃。但份量勁少。宮保雞丁$98,份量很多,沒有雪藏味。有少少麻辣,很惹味。蠔仔粥$98。服務員表示我們的三個人叫例牌便夠食。是有良心的。不會為了賺錢而亂說不夠吃。份量都幾多。蠔仔都好很多,不過有一半沒有鮮味的。整體味道不過不失,以郊區來說,價錢都合理。

環境似舊式的酒樓。有套餐,但價錢略嫌貴了一些。

今次三人行,所以散叫。
散叫都好多選擇。

宮保雞丁$98,份量很多,沒有雪藏味。有少少麻辣,很惹味。

蠔仔粥$98。

份量都幾多。

蠔仔都好很多,不過有一半沒有鮮味的。

整體味道不過不失,以郊區來說,價錢都合理。
2023-02-20 568 浏览
食飯前真的要登上OpenRice網頁,認真考慮清楚才可進內,這一次我們就是沒有上OpenRice看網頁的評價,貿貿然選擇了這間酒樓食中午飯。簡直不能形容,真的好難食,大澳炒飯,上枱時候微暖嘅。星洲炒米濕炒的,配料又少。最經典最後一碟西檸雞上枱,啲雞不能說出口的味道,碟雞肚餓都食唔落了,簡直係送俾你都唔會食,前邊兩個餸由於太肚餓的原因,四個人求其食完就算了,奉獻將會進來食飯的人慎重考慮清楚,如果沒有要求的就不用考慮以上的問題。
2023-02-19
2022-12-27 614 浏览
希望大家出街食飯!一定要上OpenRice 睇下❗️唔喺真喺❗️食到一肚氣❗️又貴又唔好食❗️大澳可能做旅遊生意,唔愁做❗️加上依間酒樓喺自己鋪位❗️更加似勢凌人❗️正一垃圾食店😭不知所謂😭叫佐8雙扇貝,難怪上枱用一大堆蒜蓉粉絲…冚住D扇貝!打開黎睇👀D扇貝真喺好細粒,食落又硬,又唔新鮮!同店員反應,點知佢好串😢佢不繼強調「從來無話過,d 海鮮🦞喺新鮮❗️」我聽佐真喺無言以對😤好無奈😮‍💨投訴無門….所以我一定在openRice ,寫出我不愉快嘅用餐體驗!希望大家不要上當!8隻扇貝要$296,我不如買急凍❗️難怪平時,行過路過❗️鋪頭裡面冇乜人食喇❌今次,真喺用錢買難受
希望大家出街食飯!一定要上OpenRice 睇下❗️
唔喺真喺❗️食到一肚氣❗️又貴又唔好食❗️
大澳可能做旅遊生意,唔愁做❗️
加上依間酒樓喺自己鋪位❗️更加似勢凌人❗️
正一垃圾食店😭不知所謂😭
8隻扇貝要$296,我不如買急凍❗️
難怪平時,行過路過❗️鋪頭裡面冇乜人食喇❌
今次,真喺用錢買難受
2022-11-20 459 浏览
若要食得好, 應該選擇套餐, 套餐以外的, 不得一定好食 , 交通方便,餐廳位置好,方便買手信, 夥記服務態度好, 今晚食飯的人不多, 只收現金和八達通, 所以最好準備現金, 晚市開五點半
2022-11-08 492 浏览
水鄉一日遊 ,行到攰攰哋 ,要搵地方食嘢醫肚 ,見到呢度都幾乾淨企理 ,就勇敢嘗試 ,店員似乎冇乜禮貌 ,大聲呼喝, 因太肚餓馬上點餐 ,點了最普通嘅菜式, 京都豬扒 ,加蒜蓉西蘭花, 當時冇乜其他客 ,上菜速度還算快, 京都豬扒好鹹好酸 ,豬扒冇乜鮮味 ,只有調味料的味道 ,蒜蓉西蘭花, 都幾大碟,炒得香口又美味 ,都好 ,有一半菜色好味, 碗飯都唔錯 ,細細碗, 夠熱有飯香 ,價錢都唔平 ,九十幾蚊一個餸 ,仲要加一, 茶就每位六蚊, 算好平, 酒樓地點好 ,做遊客生意 ,定價偏貴, 碟頭飯都要85蚊一碟 ,本地人應該唔會去幫襯 ,最值得讚係地方乾淨企理。
2022-07-26 606 浏览
難得入到大澳,點都要試吓大澳飲早茶。這一間看上去都算老字號,看見入邊也有不少人在飲早茶,不知道多唔多點心食呢?點心牌上邊寫着很多點心,但去到點心檔問的時候,實際上很多都是沒有的。去到點心檔自助攞點心,但選擇並不多。真的有少許失望,只有幾款點心可以選擇,而且味道都是一般般。蝦餃比較乾身,燒賣粉質比較重,鯪魚球和雞扎都是普普通通。可能大澳酒樓比較少,可以飲早茶嘅地方選擇有不多,所以點心選擇也比較少,而且價錢也不是便宜。
難得入到大澳,點都要試吓大澳飲早茶。

去到點心檔自助攞點心,但選擇並不多。

真的有少許失望,只有幾款點心可以選擇,而且味道都是一般般。
蝦餃比較乾身,燒賣粉質比較重,鯪魚球和雞扎都是普普通通。

2022-02-12 579 浏览
係大澳行下見好攰,本身想食既又要等就真係好random 入左間酒樓入到去 地方好大 座位都算寬敞 望一望餐牌,都係普通酒樓會食到嘅小菜,喺店員好落力嘅推介之下我哋試咗:椒鹽鮮魷🦑炸得都幾香口而且炸粉唔算厚,但係一啲調味都冇,味道都幾單調,冇諗過會係咁嘅整法😅墨魚餅同椒鹽鮮魷🦑嘅整法一模一樣,只可以靠附送嘅泰式辣醬先有味,唔知係咪因為大澳係食海鮮為主所以用原味就足夠。鹹魚雞粒炒飯鹹魚雞粒炒飯都做到粒粒分明,不過整體偏鹹,朋友都覺得好普通。腐乳通菜最後腐乳通菜都係正常味道,但朋友覺得可能炒耐左/本身d 菜比較老,都係評價一般。最後買單都食咗接近$500. 相信都係做遊客生意所以價錢都幾貴。
係大澳行下見好攰,本身想食既又要等
就真係好random 入左間酒樓
入到去 地方好大 座位都算寬敞

椒鹽鮮魷🦑

墨魚餅

鹹魚雞粒炒飯

腐乳通菜

2021-11-14 532 浏览
中秋同🐖🐖去大澳影水鄉花燈節sweet 下,晏就入去就求其搵間餐廳食個靚飯😝醫下肚仔…見到有樓酒就以為有點心食,點知…枱枱都好似食小菜…而睇到menu 都幾貴🤭 成一百蚊一個餸…真係少貴~不過中秋節又唔係成日入黎~無所謂啦🤣 🐷 大澳蝦醬蒸豬腩肉 $88呢道菜要等幾30分鐘🙈我地食哂啲鮮魷都出現😹但侍應一擺上枱,就聞到陣陣蝦醬嘅鹹香味😍😍 而豬腩肉切到好薄😀肥瘦一半一半,塊塊都沾到蝦醬…而整塊食落去,肥膏部分幾爽脆🙈一咬口腔充滿油脂,送飯一流😋🍚 若果唔鍾意食肥膏嘅人,呢一道菜不要點🤣🦑 椒鹽鮮魷 $98可能近海既關係,鮮魷特別新鮮🤤 粉漿薄薄的一厚,脆脆地,而鮮魷唔會炸得太乾,入面仲可以保持本身嘅水份😆 相當彈牙😂 又可以送飯送酒 🍚 靚仔 🥤可樂 *收茶介的📎 食物水準中上,但係貴左少少😂

🐷 大澳蝦醬蒸豬腩肉 $88

🦑 椒鹽鮮魷 $98

🍚 靚仔
🥤可樂
*收茶介的

📎 食物水準中上,但係貴左少少😂
2021-09-19
  • 大澳蝦醬蒸豬腩肉
  • 椒鹽鮮魷
2021-04-17 895 浏览
第一次来这间食,讲真,真系唔抵食,90多一碟菜,份量全部都很小份,叫左个汤,好耐没上菜,原来漏了,上左个虾酱蒸猪肉,很小份,味道一般,个饭迟迟没来,提下服务员,也很慢才上,个虾煲算系好d,底下的粉丝比较入味,不过也是很少,总的来说,唔抵食,上菜又慢,临走时,还听到员工和老板争论
2021-03-31 663 浏览
唉!叫左3樣野,福建炒飯/廈門炒米粉/椒鹽鮮魷實質係屋企炒飯/茄汁炒米粉/炸冰鮮魷魚炒飯似係普通三色炒飯,飯又爛又唔係一粒粒明明炒米粉,就濕笛笛一坺坺炒飯同炒米粉除咗澱粉質形態轉換左用嘅材料基本上都係一樣蝦係冰鮮蝦,仲要無味道仲食左一隻臭 總知十分之差 只係椒鹽鮮魷不過不失,但都唔係有鮮味3樣野,300多 收茶錢 又收加一想點?服務費係邊到得出來要收?食食下佢地員工仲要鬧交吓到全場靜哂! 無論環境定食物,我都真心唔推薦完全係十面埋伏。
唉!
叫左3樣野,福建炒飯/廈門炒米粉/椒鹽鮮魷
實質係屋企炒飯/茄汁炒米粉/炸冰鮮魷魚

炒飯似係普通三色炒飯,飯又爛又唔係一粒粒
明明炒米粉,就濕笛笛一坺坺
炒飯同炒米粉除咗澱粉質形態轉換左
用嘅材料基本上都係一樣
蝦係冰鮮蝦,仲要無味道
仲食左一隻臭
總知十分之差

只係椒鹽鮮魷不過不失,但都唔係有鮮味

3樣野,300多 收茶錢 又收加一
想點?
服務費係邊到得出來要收?
食食下佢地員工仲要鬧交
吓到全場靜哂!
無論環境定食物,我都真心唔推薦
完全係十面埋伏。

2020-03-05 1499 浏览
入嚟呌呌新鮮空氣,終於行到我好想行嘅虎山,咁就食埋晚飯先出返去啦 😜行到出去最先見到就係佢就行入去,朋友話行完山梗係要啤啤所以好快就叫椒鹽鮮魷送酒,鮮魷算香口,但試埋個海哲墨魚餅就立刻比下去 🤷‍♀️原本想叫金沙大蝦,但老細話啲吓細隻喎,都好老實喎,跟住叫個蒜蓉白菜仔同咸魚蒸肉餅,咸魚好香口,食落有啲喺口度溶化嘅感覺,肉餅夠鬆,豬肉新鮮,3個人無叫飯都清晒啲餸 🤭老闆娘行過見佢哋差唔多啤完,話早知都過嚟啤返 2 杯,其他食客似係街坊,好熱鬧。

椒鹽鮮魷
海哲墨魚餅
蒜蓉白菜仔
咸魚蒸肉餅
海哲墨魚餅
咸魚蒸肉餅
2019-08-11 1156 浏览
非常難吃的酒家難得週末和母親二人吃午餐叫了海魚二味及蒸扇貝和白飯一碗海魚二味其中的清炒魚球,用料竟然是急凍龍利魚柳。我問服務人員,這是什麼魚。他沒有回應。根本就是騙人。另外一碟蚊魚也是豆腐多過魚。用的魚塊是硬硬鯹鯹的,極之難吃。母親是老一輩,不會浪費食物,吃不下,第一沒有帶走吃剩的!蒸扇員也是急凍貨。不是生鮮的。得過咸字可言,死實實的扇員,以為在吃石頭。竟然收$138!如果你要吃海鮮的話。請不要上當!除非你喜歡急凍貨。小心受騙!白飯也是黃黃的,像隔夜飯不知所謂!二人吃了$468非常不值!
非常難吃的酒家
難得週末和母親二人吃午餐
叫了海魚二味及蒸扇貝和白飯一碗
如果你要吃海鮮的話。請不要上當!
除非你喜歡急凍貨。
小心受騙!
白飯也是黃黃的,像隔夜飯
不知所謂!
二人吃了$468

非常不值!
2019-08-10
2019-04-24 1164 浏览
4月5日去大澳,傍晚時分喺大澳本來打算去嗰間酒家,見到勢色唔對路!就去咗呢間其實之前經過見到太多人,不過最後都係嚟咗呢間,坐低睇下有啲乜嘢食?見到餐牌有套餐 ; 五個人諗住食四人餐,不過見到啲餸唔係好啱,所以叫咗個六人餐 ; 首先嚟咗個秘製鹽焗🐔,比想像中好食嫩滑仲有少少微熱,相當之唔錯食過好多唔同嘅類型嘅🐔,今次真係回味無窮值得推介其他嘅食物就不過不失啦!至於壓軸嘅大澳蝦羔炒飯,真係鹹香適宜個個食完讚不絕口重點大澳美食推介!
食過好多唔同嘅類型嘅🐔,今次真係回味無窮值得推介
重點大澳美食推介!

秘製鹽焗雞

大澳蝦羔炒飯
2019-04-05
秘製鹽焗雞
大澳蝦羔炒飯
2018-10-14 1115 浏览
今日參加左旅行社的一日團去咗大澳,由九龍塘坐車去要一個多小時,好彩冇暈車浪。在帶我行咗一個圈,沿途見到建築於水上的鐵皮屋,有村民話打風嘅時候都有水浸,行返出大街,就有好多不同的小食,例如有炭燒雞蛋仔、砵仔糕、花生/豆沙糯米糍、仲有茶果,有咸有甜,仲有好多傳統小食。我地中午就去左福滿樓酒樓食飯,啲餸都幾大碟,豬扒味道唔錯,雞都算又滑又多肉,我最欣賞就係條魚又厚又多肉,不過因為最遲送上,食完都唔記得左影相。
午餐
2018-06-14 1184 浏览
星期六我們一家到了大澳行。原本在Open rice 見橫水渡有很多人話好食多以諗住去横水渡吃午餐但經住大澳的朋友告知橫水渡只是虛有其名、所謂出名的燒鵝很多時也是隔夜和大澳的「自己人」去食也比唔靚的食物時我就叫朋友介紹邊間好比我朋友就叫我去這間吃。入到去冷氣夠坐得舒服很多「大澳人」一家大細在吃午餐。因為不算太肚餓所以我們坐了一段時間也未揀到食咩?樓面叫我們快些下單因為差不多時間有三十圍訂單如果到了這邊的單就不煮。我們要了炸墨魚餅拼海蜇、蒸貝、白灼蝦、乾炒牛河。各樣食物味道也不錯,乾炒牛河很夠鑊氣,海鮮算新鮮,炸墨魚餅外香內爽口吃得出没有下太多粉。總括來說這餐食物絕對不錯~
炸墨魚餅拼海蜇
乾炒牛河