2009-05-20 12 浏览
星期二晚上9:00. 上次食過牛肋骨 $145 2 件, 好味所以帶同男朋友去到. 我入去先, 男朋友拍車後到. 我坐係四人枱既另一對情侶隔離. ( 全店唔多人, 但所有枱都有2人坐.無空枱)點牛肋骨 , 賣哂??? Oh 專登來食最後叫了, 橋麥面, 燒牛仔骨, 辣菜抄八爪魚, 白飯.先上前菜, 食了2口, 人地食完要走,我要起身行出去先, 我隔離果個先出到去!!店員話要我地坐埋去, (其他好多枱都有位喎) . 我話Later 先, 個店員拎起我地D杯and快子放係隔離 ( 迫我 ? )我地有個拖箱, 入不到入面, 佢話" Yes,yes" 又搬翻D嘢出去主菜來到, 扒了2 口...又有一對情侶來要坐我地隔離 .......又要行出去 ...!!!!問可唔可以要多碟Kamchi ... 佢話要加$15.....人地D都係免費...這餐好麻麻, 面同個牛仔骨OK ( $108 得幾塊 )個八爪魚就得辣醬味...唔香又唔入味TOTAL $295 for 2 人坐得咁辛苦.又食吾倒想食既嘢........... 去食韓燒好過............唔會反轉頭
星期二晚上9:00.
我入去先, 男朋友拍車後到.

點牛肋骨 , 賣哂??? Oh 專登來食

最後叫了, 橋麥面, 燒牛仔骨, 辣菜抄八爪魚, 白飯.

!!!!

這餐好麻麻, 面同個牛仔骨OK ( $108 得幾塊 )
個八爪魚就得辣醬味...唔香又唔入味

TOTAL $295 for 2 人
唔會反轉頭
2009-05-19
2009-05-18 20 浏览
短短的一條金巴利街之內韓國食店林立,但有點出奇的是,這次是頗愛吃韓菜的小弟首趟來到這條被稱為"韓國街"的小巷去覓食。這麼遲才來,想起也有點汗顏呢在韓國街云云店舖中,一直最想去的是在街中央的"漢城美食"。不過來的時侯尚早,只有在街頭的"秀"正在營業。想起蔡生提過這兒特有的泡菜餃子,很有興趣最後決定不等前者開門,走入了"秀"當中.....肚子餓得很,有理無理的大叫一堆東西才是正路拿着餐牌,看到樣樣都想來一碟,可惜兩口子只得兩個胃,對着那些招牌菜如年糕牛肉卷等等就真的是無福消受了先吃些大豆芽菜、菠菜及蘿蔔絲清清味蕾,再來些泡菜入口,味道甜甜辣辣的,是兩口子都可接受的辣度吃完泡菜再喝一口冰水,"冇得頂"....平常在foodcourt吃到的炒粉絲都是味甜得要命的,這裡的做得甜度剛好,粉絲粗粗而且帶半透明,質感很煙韌,是地道的韓國出品;牛肉是全然的入了味,份量也是極多的,很抵吃,再加上有大量的蔬菜如冬菇、洋葱及紅籮蔔絲,感覺上健康得很....自己一向很愛吃韓式炸醬麵,覺得與京式的相比是絕對不遑多讓。印象中好的炸醬必定是大濃大甜的,texture是非常的杰身。這兒做的就有少許令人失望了,是沒有想像

最後決定不等前者開門,走入了"秀"當中.....

肚子餓得很,有理無理的大叫一堆東西才是正路

吃完泡菜再喝一口冰水,"冇得頂"

....

自己一向很愛吃韓式炸醬麵,覺得與京式的相比是絕對不遑多讓。印象中好的炸醬必定是大濃大甜的,texture是非常的杰身。這兒做的就有少許令人失望了,是沒有想像般的濃
麵條帶點韌勁,但又未至於太硬身,很不錯。炸醬內肉是不太多的,反而有的是大量的洋葱、青豆粒及薯仔 (吃完後那"口味"可是十分之強勁呢

選擇了吃蒸的泡菜餃子,味道相對上較清。餡內的辣泡菜及榨菜粒皆切得很細碎,味還蠻辣的,吃得太座及小弟連舌頭也伸了出來
餃子皮是挺薄及煙韌,不過太座稍嫌皮的摺位部位有些過硬,好像是淥得不夠熟似的....

吃了很多澱粉質進肚,飽得很,但也極過癮

2009-05-01 10 浏览
見網友讚多彈少,便和兩位好朋友去試試.先不談食物,單講服務態度,已顯出這間小店是超級有性格!我6時45分先到,老闆娘立刻過來指住枱面上聲明,90分鐘後要交枱,由我坐低開始計.(她一直講英文,下同.)致電問兩位未到的朋友,覺得可以接受.然後老闆娘又話,三個人暫時可以坐這張四人枱,但人多時,就一定要坐埋一邊,其中一個更要改坐圓凳,讓出兩個位給其他客人搭枱,體諒店小座椅有限,都覺得算.兩位朋友分別在10分鐘和15分鐘後到.我們極速落單叫食物.其間,店外有一對情侶等位,老闆娘即時過來叫我們三個坐埋一邊讓位,我們合作,但情侶見到環境如此擠迫,走了...我們就坐番原本三個位.又之後,有兩個女仔進來,老闆娘再次要求我們坐埋一邊,讓她們搭枱.我們照做,但感覺不好受,想安安樂樂食啖飯都不可以. 我們見這麼煩,冷氣又勁凍,打算速速食完就走.接近8時,個女侍應就開始頻頻過來收碟,明明碟上仍有食物,她也想收.我其中一個朋友阻止她,話未食完.8時10分,距離交枱還有5分鐘,個老闆娘過來講,話時間到,要求我們結單離開.我當時食緊最後一件凍豆腐,個朋友還有半碗飯未食完.我用英文答我們會盡快.8時15分,夠鐘,老闆娘
見網友讚多彈少,便和兩位好朋友去試試.
先不談食物,單講服務態度,已顯出這間小店是超級有性格!
(她一直講英文,下同.)
致電問兩位未到的朋友,覺得可以接受.
體諒店小座椅有限,都覺得算.
兩位朋友分別在10分鐘和15分鐘後到.我們極速落單叫食物.

我們見這麼煩,冷氣又勁凍,打算速速食完就走.
我其中一個朋友阻止她,話未食完.
8時15分,夠鐘,老闆娘黑面走過來,再次催促我們馬上離開,並要求我們即時埋單.
我朋友忍不住,問她幾錢,她連單都不給我們看,就說出價錢.
如此趕客,強留無益.我們放下碗筷,即時夾錢,一個仙貼士都沒比,即時起身走.
剛出門口,個老闆娘追在我們身後好大聲講了一句韓文,雖我們不知她說什麼,但看她表情和語氣,猜她是在罵我們.

其實好多餐廳都會限住交枱時間,但用如此態度迫人走,實在是第一次見識.
我們是真金白銀付錢的,想好好吃一餐飯;我們不是難民,要人施捨座位和食物.
況且論食物水準,又不見得有何出色.
凍豆腐ok,石頭海鮮飯淡而無味.芝士蛋卷亦很淡.
蒸餃皮相當厚.雞肉炒粉絲算是最好.

我和兩位愛飲飲食食的朋友,外出吃飯無數,卻從來未遇過這種令人火滾的另類服務態度.
各位親愛的網友如自問EQ夠,包容度極高,受得起面色,不妨去見識一下這顆飲食界的超級性格巨星.
我自問就不敢高攀了.下次要食地道韓國菜,都係去錦城好.

2009-04-30
2009-04-03 7 浏览
韓國食物不只是一般香港人以為的韓燒和石頭飯,其實最看到食店的食力就是他的前菜等的食物是否美味,這裏的泡菜辣酸味度很好,很開胃,青瓜也很好味。什錦飯和煎餃子味度一般,最好味的是豬肉炒韓式粉絲,很美味,可是這裏的泡菜煎餅味度麻麻,泡菜煎餅的味度有點怪怪,泡菜配煎餅可能是不配合的啊,埋單二百五十多元食到很飽肚,環境很干淨雖然有點逼迫,服務可以接授,始終他們是韓國人不太懂廣東話,要正宗就是如此的了。http://icuteee.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1649538

韓式炒粉絲
韓式炒粉絲
2009-02-22 16 浏览
2月13日, 和友人到尖沙咀霸王山莊吃飯, 飯後無意間走到一條滿是韓文的巷中, 食市林立,回家後往openrice查看, 發現那裡的食市評價不錯,於是便於一周後與女友往那裡試試看。本想試漢城美食, 誰不知那裡裝修中, 唯有試另一間, 巧合下便走進了「秀」。店內整齊企理, 店員似乎是韓國人, ....我們先點了個泡菜石頭飯, 女友曾於韓國吃過好吃的炒粉絲, 於是亦點了一客雞肉炒粉絲, 最後還加了一個豆腐湯。點菜後, 先來泡菜兩客.........女友說感覺跟韓國吃的沒有兩樣接著, 石頭飯也到了, .......不過不失...很普通雞肉炒粉絲......略嫌味道太平淡豆腐湯.....正!三樣菜我們最喜歡豆腐湯, 十分像辛辣面的味道.....豆腐很滑....裡面還有窩旦一隻結賬要two two seven, 有少許貴, 不過為慶祝女友找到新工作, 都是值得

店內整齊企理, 店員似乎是韓國人, ....

接著, 石頭飯也到了, .......不過不失...很普通

雞肉炒粉絲......略嫌味道太平淡

豆腐湯.....正!

三樣菜我們最喜歡豆腐湯, 十分像辛辣面的味道.....
豆腐很滑....裡面還有窩旦一隻

雞肉炒粉絲
滑豆腐湯
泡菜石頭窩飯
$113.5 (晚餐)
  • 滑豆腐湯(辣)
2009-02-08 1 浏览
朋友介紹去左試一試因為之前冇黎openrice睇過有咩好野食跟佢貼個d雜誌介紹去叫諗住冇死啦應該係佢地d招牌菜喇掛終於叫左- 牛肉年糕,泡菜餃子,泡菜湯,牛肉炒粉絲 (正式菜名唔記得)牛肉年糕 - 要等30分鐘,牛肉好清淡同年糕唔係好溝得埋,唔點佢d source真係冇咩味,加上份量大,好易滯泡菜餃子 - 一樣清淡,冇中式餃子般juicy泡菜湯 - 有薯仔,菇等配菜味道一般牛肉炒粉絲 - 最好味既一道菜,不過牛肉太大件同d粉絲分開晒 以上要360幾蚊落樓..有d貴* 店內寫明6:00-9:00不能坐超過90分鐘....好似有d麻煩
朋友介紹去左試一試

因為之前冇黎openrice睇過有咩好野食

跟佢貼個d雜誌介紹去叫

諗住冇死啦

應該係佢地d招牌菜喇掛

泡菜餃子 - 一樣清淡,冇中式餃子般juicy

泡菜湯 - 有薯仔,菇等配菜味道一般

以上要360幾蚊落樓..有d貴

2009-02-08 2 浏览
第一次食一間好正式的韓國料理~~老闆,其他客人都係韓國人~~炸年糕 煙煙un un~~口感不錯,再來冷豆腐,口感岩岩相反,清清地,可以食下一味海鮮石頭鍋飯,泡菜煎餅都很普通,下次再來應該唔會再試反而呢間食肉非常入味,呢個鐡板牛肉"波"簡直係好味到出神入化,化到仲有另一碟係炒肉絲都唔記得左影相!!!!不過一人一件都會濟!!!中間仲有條年糕,真的很飽肚,反而上面其他野只係令人開左胃

第一次食一間好正式的韓國料理
~~老闆,其他客人都係韓國人~~

清清地,可以食下一味

海鮮石頭鍋飯,泡菜煎餅都很普通,下次再來應該唔會再試

中間仲有條年糕,真的很飽肚,反而上面其他野只係令人開左胃

• 鐡板牛肉
2008-11-22 5 浏览
鍾意食韓國菜,呢間未食過黎試下。夜晚7點幾黎到,好彩唔洗等位,不過因為裏面好細,所以兩個人只可以坐埋卡位一邊。點左炸醬麵,年糕湯雲吞,牛仔骨同埋炸年糕。泡菜 -- 有5款,其實呢度嘅泡菜都算唔錯,辣得黎甜,甜得黎香。最鍾意醃青瓜。炸醬麵 -- 麵有彈性,醬汁太稀不夠濃,嗰4粒雪藏豆唔知想點。年糕湯雲吞 -- 味精之作,冇咩好講。牛仔骨 -- 醃得算ok,很簡單的家常菜式,我整可能仲好過佢。炸年糕,其實只要炸得香口,配埋呢隻炒年糕醬汁就已經可以好食。呢到係做到呢一點。
鍾意食韓國菜,呢間未食過黎試下。

點左炸醬麵,年糕湯雲吞,牛仔骨同埋炸年糕。

年糕湯雲吞 -- 味精之作,冇咩好講。

2008-11-10 10 浏览
5:30 到, 一個人都無, 我地兩個入到去都要坐埋一邊??? 好好生意咩? 食到7:00都係得兩枱人共6人, 行到附近其他果d全都full house. 得呢間係甘既五憂做態度. 個waiteress 係菲藉人, 成日同個老闆娘傾計,叫左幾次refill 水先識refill, 唉~叫左個牛肉石頭飯, 炒年糕, 雪梨汁, 炸醬飯 , 味道o.k. 不過同書介紹張相差好遠.坐得勁五舒服, 無服務又要收加一, 不過當係前菜錢law, 甘會好d.最近又加左價. 蔡san威力真係勁. 不過都五知係咪既, 成條街都話蔡san介紹????

2008-11-02 38 浏览
Tuck away in the back street of TST- the Kimberley Street, also known as "little Korea", this tiny restaurant is featured in food magazine as specialized in Korean noodle. As a noodle lover, I came here for lunch to give it a try. Two of us ordered following:Bean sauce noodle ($70)Cold Buckwheat noodle with spicy sauce ($70)This Korean Bean sauce noodle is served with julienned cucumber, very similar to Beijing style bean sauce noodle. Inside the bean sauce is mince pork, potato and onion. The t
Bean sauce noodle ($70)
This Korean Bean sauce noodle is served with julienned cucumber, very similar to Beijing style bean sauce noodle. Inside the bean sauce is mince pork, potato and onion. The taste is sumptuous, and balance very well with the fresh noodle. Not bad at all.
The Buckwheat noodle is entirely different from the Japanese noodle with the same name. In fact its texture is very "yin un", similar to "fun see" (mung bean noodle). The spicy sauce is actually Kimchee sauce and it goes very well with the noodle. Delicious.
Service was so-so, but not as unfriendly as some review. I shall return for more noodle.
Appetizer
Bean Sauce Noodle
Cold Buckwheat Noodle
2008-10-12 4 浏览
第一次黎呢度食, 叫咗個泡菜餃子, 石頭飯, 牛肉炒年糕同埋蜜汁牛仔骨泡菜餃子 ... 我不嬲都唔太鍾意食泡菜所以我對呢個餸無咩好感, 好在佢都唔算話超大陣泡菜味石頭飯 ... 呢個我鍾意, 不過"龍"咗啲牛肉炒年糕 ... 呢個我推介, 好好食! 個味調得好好, 啲牛肉食落又有肉汁蜜汁牛仔骨 ... 呢個無想像中咁好食, 好蜜汁.... 好甜 ...

石頭飯 ... 呢個我鍾意, 不過"龍"咗啲
  • 牛肉炒年糕
與友人從首爾旅遊回來, 懷緬一下正宗韓國菜到了才知是蔡瀾常去食店, 店子不大, 但尚算企理 (廁所就太細了, 在裏面開門也難)跟店員溝通得用英文 (不知是否韓國人?)吃了辣冷面, 炸醬飯和年糕 (本來是想吃有冰的水冷面但是叫錯了orz)炸醬飯和辣冷面都好吃, 後者的確是韓國地道的味道 (前者沒在韓國吃過所以不知道orz)年糕跟韓國比就顯得遜色了, 有點太硬沒什麼服務, 不會主動斟水. 我們三人去吃, 朋友坐sofa我坐圓櫈, 店員說有人時我們要坐埋一邊......叫人莫名其妙, 三個人怎樣坐埋一邊?
與友人從首爾旅遊回來, 懷緬一下正宗韓國菜

跟店員溝通得用英文 (不知是否韓國人?)

年糕跟韓國比就顯得遜色了, 有點太硬

辣冷面
炸醬飯
年糕
辣冷面
炸醬飯
2008-06-26 8 浏览
兩個人叫了一個石頭飯 同埋一個蘑菇雞肉炒粉絲, 前菜送的泡菜好像有點變酸了, 其他幾款前菜ok啦, 石頭飯要自己動手"LO", 感覺味到有點淡, 炒粉絲好味. 但服務態度真的很有問題, 首先, 店內基本上只有兩店的兩邊有枱, 全部都是4人枱, 4人枱近牆的兩個位是sofa型的, 四人枱的另一邊是兩張, 實惠家居或宜家都有得賣, 能疊高的那種木製圓凳, 就是坐得會很不舒適那種, 如果兩人去的話, 任個人都一定會兩人都坐sofa 那邊, 我們也是兩人去, 服務生當然要我們一個坐sofa, 一個坐木圓凳, 就算還有室台也要我們這樣坐, 後來我看見對面的情侶都是兩個坐sofa, 我就跟他們堅持, 他們好不願意才給我們兩人都坐sofa 然後用英語說如果有客, 我們要調回位子. 吃到一半, 真的有客人來, 還有兩張空枱, 他們也也梗要把兩個新客人安排到我們的台, 要我們調回位置........真是難以致信的做生意手法...我想去過的人也不會有下次想去, 食物算好味但沒有驚喜, 相反服務態度真是很"驚". 如果想客人不要只坐sofa那邊, 請花點錢, 換個那幾張坐到屁股痛的凳吧!!
2008-06-24 41 浏览
蔡瀾常去食肆,蔡瀾無介紹錯個晚點左:韓式燒牛仔骨 、泡菜炒飯、炸韓國年糕韓式燒牛仔骨-----牛肉好多肉汁泡菜炒飯-----好好食....不算太辣,怕辣都可以試下炸韓國年糕-----汁酸酸甜甜,韓國年糕很有咬口
蔡瀾常去食肆,蔡瀾無介紹錯

個晚點左:韓式燒牛仔骨 、泡菜炒飯、炸韓國年糕

韓式燒牛仔骨-----牛肉好多肉汁

泡菜炒飯-----好好食....不算太辣,怕辣都可以試下

炸韓國年糕-----汁酸酸甜甜,韓國年糕很有咬口
蔡瀾常去食肆
泡菜炒飯
炸韓國年糕
韓式燒牛仔骨
2008-06-16 3 浏览
韓式年糕餃子湯牛肉炒韓式粉絲價錢化算, 好味!
韓式年糕餃子湯
牛肉炒韓式粉絲

價錢化算, 好味!