2021-02-06 745 浏览
科記嘅豬扒已經食咗好多年,難得嘅係,質素咁多年都冇變,保持一貫水準,所以一有時間我哋就會過嚟食。.✨豬扒包麵包烘得香脆,配上清爽嘅蕃茄,惹味香脆嘅豬扒加上醬汁,超級好味。.✨檸檬茶不過不失,茶味濃不澀口。.✨蕃茄豬扒出前一丁佢哋湯係用新鮮蕃茄淆製,有新鮮蕃茄味道,豬扒一如以往,肉質鬆軟多汁,醃得好入味。...🏠 科技記咖啡餐室🛤️ 上環荷李活道200號J至K舖📍 港鐵西營盤站A1出口,步行約6分鐘
✨豬扒包
✨檸檬茶不過不失,茶味濃不澀口。
✨蕃茄豬扒出前一丁
🏠 科技記咖啡餐室
🛤️ 上環荷李活道200號J至K舖
📍 港鐵西營盤站A1出口,步行約6分鐘
今日lunch諗唔到食咩,同事就推薦左我去上環最好食既金牌豬扒飯。已經好早出發,但係去到門口已經有長長人龍。 排排下隊,店員會叫你落定單叫野食。我地叫左一人一個豬扒飯同熱檸茶。呢個豬扒飯真係好好食,食到嫲嫲的古早味道😋😋完全唔會咬唔到同鞋颯颯。我最鐘意佢有少少肥既豬扒。每碟飯都好大碟,好彩朋友細心幫我點左少飯,飯量就岩岩好。豬扒份量都好大份,呢個價錢真係超值。最最最驚喜係我地杯熱檸茶。熱檸茶甜度佢幫你調較好哂,茶同糖比例岩岩好。真係好正❤️食左一個好好味既lunch。好開心😘😘

• 金牌豬扒飯
2021-01-16 530 浏览
本人有一位少女朋友話豬好味、她閒中就去吃下,我就話想見識下,我中老女人一直把街道名攪亂,她帶我,天ah!原來這店,唉⋯自細家人在此店對面拜神,一直沒有入過去,好諷刺⋯因為排隊我又未冷靜看menu 、所以跟了友人吃豬,我沒有抱太大期望,奶茶少奶不愛sugar、不愛練奶,竞然奶茶奶滑茶香又不多奶⋯我已經很久沒有飲過咁啱我口味奶茶!太好!豬飯未到,坐枱旁邊看下餐廳內廣告-某醫生讚這店三文治中一流,唉呀⋯總之order 牛三文治la~其實豬近骨d肉才好味,但d鈑烹得又幾好Wo 乾爽及硬、正呀!不用吃軟飯👏
2021-01-09
2020-12-25 429 浏览
早兩日經過科記 就同老公入左去食豬扒飯😆環境唔算企理 但見有多年前店鋪既舊相 就好有百年老店既感覺🤔我叫左鮮茄豬扒飯 老公就叫左豬扒飯 仲搭左杯熱奶茶(老公果個係餐)當我見到自己碟飯果陣 都幾開心 真係好足料 食落都覺得幾好味 因為有蕃茄&汁既關係 唔會覺得dry 食得出豬扒係醃製過既 但咸左d食左d老公果碟豬扒 相對黎講冇咁咸 但d豬扒就真係比較乾身😅最後似埋杯熱奶茶 我覺得味道同太興既熱奶茶有得揮 滑而不澀!埋單:茄扒飯:$62豬扒餐:$56
早兩日經過科記 就同老公入左去食豬扒飯😆

當我見到自己碟飯果陣 都幾開心 真係好足料

埋單:
茄扒飯:$62
豬扒餐:$56
1K
2020-12-08 2311 浏览
在上環荷里活道,又稱古董街,在疫情下相當寧靜。不過,如果細心留意,不少店舖已轉型為餐廳、酒吧或咖啡店。在眾多街坊小店之中,有一間已超過三十年歷史,而以招牌豬扒飯馳名上環上班族,甚至要排隊等侯。幸好我避過午餐時間,所以不用等位。雖然是下午茶時間,餐廳內依然人數不少,可見其人氣爆燈。位置:下班後沿上環站走過去,再轉入上環街市方向,沿上坡路段走,就會在轉角位看到大大的招牌,不難找到,不過是路段較長。環境:保持懷舊香港餐室的模樣,外觀簡單而沒有特色,門前的兩面簾子會隨著日光照射而拉起或降下,一眼可望盡的用餐空間。牆上掛有該店的老照片和各式菜單,店後方放滿貨物,顯得相當擠擁。店內位置不大,一桌大多擠四人,免不了的就是要併桌,所以我當時都要,唯一慶幸當時疫情不嚴重。洋蔥豬扒飯$62豬扒有明顯醃製入味,沒有裹粉並以大火油煎,豬扒外表煎得焦脆,肉質紮實,不乾柴帶點鑊氣油香和韌性,在豬扒上頭還有一層好像亮晶晶的凝脂,一大塊帶骨的豬扒剪成小塊狀,客人用餐時不會吃得狼狽!再加上香甜的洋蔥,這一款碟頭飯是美味,但價格是茶餐廳中偏貴的。整體來說,我是慕名而去吃豬扒,但沒有坊間說到非常好吃,而是中上水平,但是並不

環境:
牆上掛有該店的老照片和各式菜單,

洋蔥豬扒飯$62

整體來說,我是慕名而去吃豬扒,但沒有坊間說到非常好吃,而是中上水平,但是並不覺得值如此高價。
2020-11-25
  • 豬扒飯
呢間科記我每次行過都見到爆曬人喺門口, 心諗係咪真係咁好食呀,又遊客又上班又學生咁多人捧場,望咗兩年終於鼓起勇氣同個朋友喺門口排隊試下。我哋12點50分去到以為畀其他放1點鐘嘅人早啦,點知啱啱入滿咗一輪客, 想提一提有心人 如果呢個時間等科記 ,記得帶把遮, 我哋當頭晒咗左30分鐘終於先可以入去涼冷氣。喺入去之前門口個叔叔已經問咗我哋想食乜同飲乜, 咁我諗入去坐低應該好快就有嘢食啦,點知等杯茶走都等成15分鐘先到, 期間問個姐姐,佢話呢度係咁㗎,等到就等,等唔到就咪等喇。好野,囂張, 我就睇下你有咩咁好食。我嗌咗科記豬扒飯朋友就嗌咗菜心牛肉飯,入坐後20分鐘奉上。菜心牛肉飯好足料,蔬菜十足非常健康,有細細個阿媽不停夾菜畀你食嗰種feel, 牛肉底味醃得唔錯,成個package 都ok。至於遠近馳名嘅科記豬扒飯呢,唔.... 一般啦, 豬扒醃得唔夠耐味道唔夠, 炸又炸得過咗火肉質偏乾,成碟飯唯一亮點係佢用豬油收咗個玻璃芡加埋d豉油吊味,我見隔離枱個汁唔夠成日飯應該都幾乾哽,我就好彩d,夠濕唔難食。其實呢啲老香港快餐店大家唔會expect d 咩咩質素,係見你日日排隊排長龍,大大隻字科記豬

好野,囂張, 我就睇下你有咩咁好食。

我嗌咗科記豬扒飯朋友就嗌咗菜心牛肉飯,入坐後20分鐘奉上。

其實呢啲老香港快餐店大家唔會expect d 咩咩質素,係見你日日排隊排長龍,大大隻字科記豬扒飯先有希望所以咁失望。個姐姐重串過碼頭咕喱, 其實佢完全冇諗過點解自己可以喺度立足到咁多年,好大可能係因為旁邊冇乜邊間食呢啲嘢又做得咁耐,加上用豬油嚟撈飯難食都有個譜啦,所以港島個邊冇食過重味野嘅朋友至當係寶。

想食好好食嘅豬扒飯我有一間好介紹,遲d食完寫比大家睇!
2020-10-30 668 浏览
以前工作原因,想來也不容易,現在可方便了,那就一於再來嚐嚐那美味的豬扒吧!疫情期間,店內以橫額分開了每一張枱,環境企理乾淨;來這裡幫襯的大多數是熟客,和店員有講有笑,氣氛和諧,很有親切感。可能因時間尚早,飯未煲好,那就改吃公仔麵吧;豬扒肉質煙韌中帶咬口,麵有點過淋;奶茶有茶香,但唔夠香滑,有點失望。#熱奶茶 $16#豬扒公仔麵 $41#科記咖啡餐室地址: 上環荷李活道200號J-K舖電話: 望25468947

豬扒麵
奶茶

#熱奶茶 $16
#豬扒公仔麵 $41

#科記咖啡餐室
地址: 上環荷李活道200號J-K舖
電話: 望25468947
$57 (早餐)
豬扒麵
2020-05-19 2113 浏览
傳統的茶餐廳格局,因為有一款招牌菜,所以客人絡繹不絕此招牌菜就豬扒,可以配飯或麵豬扒不是厚切,但醃得很入味,個人覺得配飯再加上豉油汁,絶對無敵店裏面其他食品有一些其實有over price的情況,例如事頭婆炒飯其實只是菜粒牛肉炒飯,但居然要$90多元,誇張,朋友試過後亦不覺得有什麼特別另外的老火湯反而不錯,有媽媽煲湯的感覺👍
傳統的茶餐廳格局,因為有一款招牌菜,所以客人絡繹不絕
此招牌菜就豬扒,可以配飯或麵
另外的老火湯反而不錯,有媽媽煲湯的感覺👍
2020-04-24 1661 浏览
幾年前聽說豬趴飯很有名,地點不方便我上班,一直沒機會來。現在可以來了,卻大失所望。豬趴份量還可以,但肉質比較乾,還以為特制汁很有名,其實好鹹而且個汁好傑。我去的時候過左午飯時間,一個人唔洗等。地方舊又細,餐具是傳統茶餐廳嗰隻,要先洗,而要$58 金牌豬趴飯連飲品,CP值低,非常失望

2020-03-23 1632 浏览
由公司行過黎大概8分鐘,12點半時間坐滿但一個人不至於要等位門口有貓貓,忍唔住影下佢相📷店內位置不大一場來到當然要食返個金牌豬扒飯 ($56) 啦可能即叫即做關係,都等咗約15-20分鐘豬扒分量很足,即炸熱辣辣又juicy配埋豉油醬汁好美味下次要加多隻太陽蛋先得
由公司行過黎大概8分鐘,12點半時間
坐滿但一個人不至於要等位
門口有貓貓,忍唔住影下佢相📷

店內位置不大

一場來到當然要食返個金牌豬扒飯 ($56) 啦
可能即叫即做關係,都等咗約15-20分鐘

豬扒分量很足,即炸熱辣辣又juicy
配埋豉油醬汁好美味
下次要加多隻太陽蛋先得

2020-03-19
  • 金牌豬扒飯
2020-01-15 2360 浏览
日日lunch time 都唔知食乜好,今日個朋友無意中搵到e間小店就決定特登去試一試位置有小小偏ge,加上香港果頭d路又多斜又成!正常真係唔會上去 不過搵地圖都ok ge,唔太難搵!店面唔大,大約坐到30幾人到啦。等左一陣都有位(我地算早去,12點幾去到)入去前問要咩,當然食豬扒飯加凍奶茶不過問題嚟啦,原來要等幾耐下,飲品等左5分鐘後上,之後個豬扒飯可能立即整啦。。。要等左成4個字味道可以ge,不過要咁等法我自己唔會有第二次啦

味道可以ge,不過要咁等法我自己唔會有第二次啦
2019-12-18 1668 浏览
豬扒包($42 包一杯飲品)的包完全被壓扁,豬扒尚可,不過,一個豬扒包,竟然等了30分鐘,而一碗鮮牛肉蛋麵($42),足足等了40分鐘, 連熱奶茶也等了20分鐘。好味是值得等的,但鮮牛肉並沒有鮮味,而公仔麵也太林,湯底也較重味。最令人意外的是旁邊三張枱的食客全部比我們更遲來、更遲order, 但食物都比我們快上,甚至有些食完埋單並走了,但我的食物仍未上😭但店員堅持沒有漏單,只是廚房選擇性地煮🤣,絕不是first in first out若然想碰碰自己的運氣,可以來試試

若然想碰碰自己的運氣,可以來試試

2019-12-18 967 浏览
呢間茶餐廳真係唔知食過幾多次就算次次都要排好耐 我依然會照排佢既金牌豬扒飯真係好好好好食豬扒前得好香口 即叫即煎的份量又夠多而且個鼓油汁加埋隻太陽蛋溝埋一齊撈飯真係冇得頂唯一可以改善就係飯既份量可以多少少 😂😂
呢間茶餐廳真係唔知食過幾多次
而且個鼓油汁加埋隻太陽蛋
溝埋一齊撈飯真係冇得頂
唯一可以改善就係飯既份量可以多少少 😂😂
2019-11-04 1272 浏览
For Kee is a family restaurant which has a long history in Sheung Wan district. Every time when I walk past it, I would love to check out how their cats are doing.I never got a chance to try out their food, as its opening hours don’t quite match with my schedule. Finally, I got to try it out after watching an early drama in Central.On the day of my visit, the shop cat had a great time sleeping in the sun.And the signature Pork Chop Rice really lives up to its fame. It’s freshly made upon orderin

And the signature Pork Chop Rice really lives up to its fame. It’s freshly made upon ordering, so be patient and wait for the good stuff.
There was a thin layer of transparent sauce on top. My friend and I thought it was oil at first, but it didn’t taste like so. More like delicious, thin sauce. Very nice to go with the rice and pork chop.
The pork chop was definitely superb! Right thickness and tenderness to make it easy to bite and chew. Very flavored but won’t make you feel thirsty after eating it. Very addictive indeed!
The rice was flavored with the aromatic soy sauce. Again, rightly flavored and won’t make you feel thirsty.
Everything is just so right to the point and enjoyable! I should have tried it out earlier! Now I will grab every chance to have this delicious pork chop rice again!
2019-11-02
2019-10-20 931 浏览
某個weekend到上環lunch去了頗著名的茶檔這裡的裝潢是舊式茶檔由於四條腿不太餓 只點了鮮茄豬扒麵 豬扒包 熱奶茶鮮茄豬扒麵的豬扒份量很多 吃得出是自家醃製 不會過咸 又不韌 有點媽媽味道豬扒包不過不失 都好吃 因為同是豬扒 下次應該點沙嗲牛肉包 看牆上的報導這也是推介熱奶茶有茶味 香濃以這上價錢品嚐舊香港風味 本人覺得絕對值得香港舊式的茶檔 必要試
某個weekend到上環lunch
去了頗著名的茶檔