我真係好鐘意食茶記,難得入到大埔,去朝下聖先↔️深受街坊歡迎嘅大埔燒味人氣店鋪竺扶大班燒味✨原隻古井燒鵝脾上湯瀨粉燒鵝燒嘅火喉控制剛剛好,燒鵝皮脆,鵝肉juicy,用上自家祕制陳皮醬醃制雌鵝,食得出古早味道瀨粉粗身,食落滑不溜手✨常餐鮮茄牛肉公仔麵配火腿奄列+厚多士鮮茄湯底濃郁,每塊牛肉都大大件,入口嫩滑,奄列蛋好有蛋香味,份量大大份✨熱奶茶奶茶用黑白奶沖配,奶味香濃,入口醇滑店舖卡位坐位舒適,燈光明亮,職員態度好好,有別於一般嘅茶餐廳,唔怪之得咁受歡迎👍🏻

✨原隻古井燒鵝脾上湯瀨粉
瀨粉粗身,食落滑不溜手

✨常餐鮮茄牛肉公仔麵
配火腿奄列+厚多士

✨熱奶茶
奶茶用黑白奶沖配,奶味香濃,入口醇滑

• 原隻古井燒鵝脾
  • 常餐
  • 熱奶茶
2024-12-22 0 浏览
**竺扶大班燒味**🍽️由藍帶廚神主理✨ **至尊燒鵝**🦆和**金牌叉燒**🍖被譽為大埔最好食的燒味,果然名不虛傳。 每到午市,這裡經常大排長龍,深受附近街坊的喜愛🏃‍♂️。 餐廳位於大埔住宅區,讓人感受到濃厚的人情味,這也是其魅力之一💖。 我在下午茶時間肚子特別餓,點了**燒鵝髀瀨粉**🍜,吃得非常滿足,味道鮮美!😋 這裡的燒味茶餐廳是香港人經常光顧的地方,來到香港必去朝聖之一。 他們的**古井燒鵝**選用5斤半的雌鵝,配以自家秘製陳皮醬醃制,完美復刻古早味道👍。 別忘了試試他們的奶茶☕,選用來自荷蘭的新鮮牛奶「黑白奶」,奶味香濃,入口醇滑。 **大埔廣場地下戲院對面**🎉
**竺扶大班燒味**🍽️由藍帶廚神主理✨

每到午市,這裡經常大排長龍,深受附近街坊的喜愛🏃‍♂️。

**大埔廣場地下戲院對面**🎉
2024-12-22 0 浏览
燒味之魂肉罷不能竺扶大班燒味(大埔店)下午茶時間,見好多人叫燒味,點了叉燒燒肉飯🥣,下午茶迷你少少,都夠飽,蜜汁叉燒🥓好好味,燒肉脆皮也唔錯,佢旣芥辣汁比較少見,好配。杯奶茶亦好香滑,☕️店多座位不用等,只收現金。
燒味之魂肉罷不能

竺扶大班燒味(大埔店)

下午茶時間,見好多人叫燒味,
點了叉燒燒肉飯🥣,
下午茶迷你少少,都夠飽,
蜜汁叉燒🥓好好味,燒肉脆皮也唔錯,
佢旣芥辣汁比較少見,好配。
杯奶茶亦好香滑,☕️
店多座位不用等,只收現金。

2024-12-19 104 浏览
每逢午餐經過這裏,必定會有人在排隊,這次我們下午兩點過來,打算避開人群,想不到裏面還是全院滿座,等了一會兒才有位置。這間冰室以燒味出名,所以我們點了兩個燒味飯:黯然銷魂鴛鴦飯 $65《半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞》一定要大贊這個冰燒鳳凰雞!! 鳳凰雞的雞皮配上特製香料,燒出來脆脆的、甜甜的,十分惹味,詢問之下才知道醬料有菠蘿、紅黃椒、青檸、蒜蓉等!完全是心機之作!!! 半肥瘦叉燒肥瘦相間,看上去一點也不油膩,吃下去不會太靭,也十分好吃。燒鵝五寶飯 $78《燒鵝+叉燒+燒腩仔+玫瑰紅腸+鹹蛋半隻》侍應哥哥說他們的燒鵝是用5斤半的鵝,再用自家祕制陳皮醬醃制內籠,製成古早的味道,所以吃起上嚟跟外面的不一樣。燒腩仔的外皮也十分香脆可口,肉也不乾,燒得剛剛好!玫瑰紅腸不會太鹹,另一重點是五寶飯的餸也太多了吧!!!!!這間冰室的燒味真的很好吃!!下次來要試一試他們的沙嗲牛肉麵和下午茶呢。

這間冰室以燒味出名,所以我們點了兩個燒味飯:

黯然銷魂鴛鴦飯 $65
《半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞》

燒鵝五寶飯 $78
《燒鵝+叉燒+燒腩仔+玫瑰紅腸+鹹蛋半隻》

2024-12-18
2024-12-15 95 浏览
🩵鵝脾叉燒雙拼飯附送例湯,係足料既老火湯~ 有粟米、蘿蔔、豬肉,鵝脾叫左色切,咁大隻脾攞住食,皮係脆口既,好爽🫢 叉燒肉質好軟淋!超高質!🩵大班玫瑰豉油雞叉燒雙拼瀨粉下午茶時段,雙拼都只係$40,CP值極高😍 豉油雞幾入味,雞肉唔會鞋口,色澤好靚,呢碟叉燒比較瘦,但肉質絕對唔乾柴,瀨粉煙韌,唔錯~🩵上湯浸菜心午市時段,加$18可以有清甜菜心一份,新鮮爽口,上湯味道比較清淡,中和左肉既油膩感☺️
🩵鵝脾叉燒雙拼飯

🩵大班玫瑰豉油雞叉燒雙拼瀨粉

🩵上湯浸菜心

2024-12-13 109 浏览
今晚去咗大埔搵嘢食,去左大埔廣場地舖呢間食燒味店,掛出嚟嘅燒味好靚,好多時午市都大排長龍,今日夜晚去到,雖然係平日,但都幾乎坐滿,深受一眾街坊歡迎。除咗燒味之外,晚巿都有小菜提供,而且好多選擇,啱晒一家大細嚟食。燒鵝切雞飯果然係招牌菜,燒鵝同切雞都好好味,真係鵝有鵝味,雞油雞味,唔係講笑😝好香有質素豉汁蒸䱽魚另外試埋佢呢個豉汁蒸䱽魚小菜,蒸魚雖然要等,但係都值得等,䱽魚好大條,而且夠新鮮,豉汁好惹味。而且仲送埋個例湯,例湯好足料有飯有湯有小菜,滿足的一餐。

燒鵝切雞飯

豉汁蒸䱽魚

有飯有湯有小菜,滿足的一餐。
2024-12-12 73 浏览
竺扶大班燒味(大埔)地址: 大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖 街坊話呢間餐廳的燒鵝一試難忘,今日同老公來試試,果然係好介紹,覺得相當不錯。❤️燒鵝脾瀨粉這裏的燒鵝是必試菜式之一,每日新鮮出爐,燒鵝的外皮酥脆,金黃誘人,肉質鮮嫩多汁,散發著誘人的香氣,瀨粉的Q彈口感,與燒鵝形成完美的搭配,令人回味無窮。❤️公司三文治麵包烘得香脆,用料豐富,有厚切午餐肉、火腿、蛋、蕃茄和生菜等,特製的醬汁則為三文治帶來了一絲酸甜,食完大滿足!整體來說,這裏環境乾淨企理,光線充足,有卡位坐得很舒服,食物選擇多,所以甚受街坊歡迎,午市經常大排長龍,而且他們的燒味是每日新鮮出炉,下次如果想食燒味,極力推介來這裏一試!#笙扶大班 #燒味 #古井燒鵝 #香港 #大埔##周星馳 #食神 #黯然銷魂飯 # 叉燒皇
竺扶大班燒味(大埔)
地址: 大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖
❤️燒鵝脾瀨粉
❤️公司三文治
#笙扶大班 #燒味 #古井燒鵝 #香港 #大埔
##周星馳 #食神 #黯然銷魂飯 # 叉燒皇

晚餐選擇咗好耐冇食嘅燒味😍,收工就喺公司附近睇下有咩燒味店好食,見呢間網上評價都唔錯👍原隻至尊古井鵝脾雙拼飯|$118聽聞呢到燒鵝幾出名,即刻叫碗燒鵝脾飯黎試下😍價錢唔算貴,燒鵝脾雙併都係$118👍鵝脾皮夠脆‼️肉質嫩滑😍仲要夠大隻😋雙併我揀咗燒腩仔🐖,陣皮燒到超脆😍,肉質又唔會太肥又唔會太瘦👍黯然銷魂鴛鴦飯|$65(半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞+煎雙蛋配大將燒肉汁+鳳凰辣汁)我覺得呢碗飯真係幾抵‼️有叉燒又有雞仲要配兩隻蛋😵🍳🍳🐖🐓叫得黯然銷魂飯🍚,叉燒梗係最主要啦,佢哋叉燒雖然唔太肥,有啲瘦,但一啲都唔鞋,都幾淋下👍仲有佢嘅鳳凰雞🐓,肉質都幾嫩滑,加埋辣汁都幾惹味😋仲要每碗份量都幾多,食完一碗都勁飽🫃服務員姐姐仲好體貼問你頭唔要例湯🥰每人送一碗例湯🥰真係幾抵😍佢除咗燒味外,夜晚都有小菜食🍲,價錢都唔貴,好多都係$100樓下😃,下次可以試下😋

原隻至尊古井鵝脾雙拼飯|$118

鵝脾皮夠脆‼️肉質嫩滑😍仲要夠大隻😋

黯然銷魂鴛鴦飯|$65

(半肥瘦叉燒+冰燒鳳凰雞+煎雙蛋配大將燒肉汁+鳳凰辣汁)
我覺得呢碗飯真係幾抵‼️有叉燒又有雞仲要配兩隻蛋😵🍳🍳🐖🐓
仲有佢嘅鳳凰雞🐓,肉質都幾嫩滑,加埋辣汁都幾惹味😋
仲要每碗份量都幾多,食完一碗都勁飽🫃
服務員姐姐仲好體貼問你頭唔要例湯🥰

每人送一碗例湯🥰真係幾抵😍

2024-12-08 84 浏览
今日約左老友去大埔行街 shopping ,順道去位於大埔安泰路1號大埔廣場地下61-62號舖的竺扶大班燒味食午餐,餐廳係大埔燒味人氣店,果然坐無虛席,店員態度良好,好快就安排座位給我們,真係人情味濃厚👍,深受街坊歡迎!我點左個 冰燒鳳凰雞飯 $48,配獨特醬汁(用蒜蓉、青檸、菠蘿、紅黃椒等調製)十分好味,餐飲係凍檸檬茶 $3(跟餐);老友點左個下午茶餐:至尊古井燒鵝飯$45(指定鵝胸+$8)共$53,配上湯浸菜芯 $18,餐飲係熱駌鴦(跟餐);另外點左個 金牌銷魂叉燒皇(例牌)$88。整體黎講係高質燒味,燒鵝皮脆肉嫩好味道;半肥瘦叉燒好香口,冰燒鳳凰雞的雞肉嫩滑,配秘製醬汁,十分好味道。

• 金牌銷魂叉燒皇
  • 至尊古井燒鵝飯
  • 冰燒鳳凰雞飯
位於大埔既竺扶大班燒味,無論係午市定晚餐,經常需排隊等候,足見其受歡迎程度。今日同2個大埔友黎食下午茶,特別試左傳說中既黯然銷魂鴛鴦飯,半肥瘦叉燒色澤誘人,肉質爽口勁JUICY,搭配冰燒鳳凰雞,外皮香脆,內裡柔嫩,令人難以抗拒。兩隻太陽蛋既加入,令呢個黯然銷魂叉燒增添了滑順既口感,配上秘製既燒肉汁同鳳凰辣汁,味道層次分明。通常下午茶比較細份,但竺扶既茶餐份量卻相當大方,黃金西多士外層炸到金黃色,切開後,內裡係軟熟既麵包,濃郁蛋香味,配搭粗粒花生醬更添口感。乾炒牛肉要炒到乾身而且不油膩,係好考廚師既功力。竺扶既牛河堅好食,材料豐富,牛肉經過快炒,保持鮮嫩,河粉吸收哂醬汁,炒得均勻,質感Q彈,芽菜同洋蔥既加入,加添了清脆口感。無論係咪大埔既朋友,經開大埔,不妨試一下竺扶,性價比幾高。

無論係咪大埔既朋友,經開大埔,不妨試一下竺扶,性價比幾高。

2024-12-01
  • 黄金西多士
  • 乾炒牛河
  • 黯然銷魂鴛鴦飯
2024-11-04 255 浏览
一定要食呢個燒味飯!!這碗叉燒燒腩仔飯真係好抵!✨叉燒的色澤金黃,表面微微焦糖化,咬落去時口感超嫩滑,肉質鮮美,每一口都令人陶醉。叉燒散發出迷人的香甜味,特別適合喜歡甜味的食客。🥩🔥燒腩仔更是這道菜的亮點!🍖外皮香脆,咬下去時會有爆汁的口感,內裡的肉質軟嫩,口感層次分明,令人一試成主顧。搭配的白飯更是無可挑剔,飯粒吸收了豐富的肉汁,讓整個飯碗的味道更加出色,令人吃得停不下來!🍚😍這碗飯不僅視覺上吸引,味道更是滿分,對於喜愛豬肉的人來說,這道菜絕對值得推薦。

一定要食呢個燒味飯!!

叉燒燒腩仔飯
叉燒燒腩仔飯
楊州炒飯
  • 黯然銷魂鴛鴦飯
2024-09-04 763 浏览
我一向間中會幫襯,新開業個陣開頭真係唔錯,今年夏天時去過一兩次,唔知點解長期冇冷氣,食到人好辛苦,一係就熱到要自己開小風扇,一係就對住個吹風機,食風,淨係冷氣呢個問題已經唔想去;隔左段時間今日再去,真係o咀,第一,冷氣依然弱,天氣冇咁熱都算,我晚上7:30左右到,我3個人,有卡位佢唔俾我,個個白頭髮侍應話卡位係6人位,但張枱寫住4人坐位,全場唔full ,而且每張卡位坐緊2-4人,加上態度已經麻麻,咁都得,我覺得俾人歧視,我已經差啲想離開,我選擇咗忍,我見之後黎嘅人客都係咁,咁多位係要逼人搭枱,即刻諗起微辣茶記秘事,俾人影響咗心情,本身想叫下乳豬、燒鵝髀開心下,即刻冇mood,加上環境真係比之前污糟咗好多,枱枱凳凳都好油,結果求其叫個雙併燒味,切雞、有胳肋底毛!有4條好長好粗嘅雞毛未掹走,真係燒味舖罕見。有例湯,好鹹,好明顯冇之前咁足料,飲完好頸渴,有個男侍應執枱,見到佢好求其,啲食客食剩嘅廚餘跌晒落地,佢都無動於衷,但係想講而家間餐廳好污糟。D侍應服務態度&質素都好差,見到幫襯嘅人越嚟越少係有原因的,個人認為,間餐廳可能好快玩完。BTW,我已經唔會再幫襯呢間嘢

BTW,我已經唔會再幫襯呢間嘢
呢間既燒味由佢開張既時候幫襯到而家,一直以黎都覺得佢既叉燒係唔錯,間唔時都會幫襯下佢既午市同下午茶堂食,但次次一買外賣就會出事,平時都會算數由得佢,今次真係嬲到唔出食評都唔得。今次買左乳豬外賣,$230價錢絕對唔係平,返到屋企打開個盒完全係嚇左嚇,基本上有七成都係窿到變黑色皮,$230得個幾嚿仲要比啲咁既貨色我?乳豬味道得個死鹹,個皮又完全唔脆,真係出邊求其一間燒味舖都好食過佢👎🏼👎🏼睇住呢盒嘢真係好難唔躁,店家咁樣做生意真係好唔要得🥴 真係唔怪得個個都要北上消費呢間餐廳永遠都係搵外賣客落手,極搵笨,大埔街坊自己睇路咪中伏。

乳豬
2024-08-15
外卖自取
2024-06-23 759 浏览
特登喺沙田去大埔買咗個雙拼燒鵝叉燒飯外賣,返到屋企打開見到黑色皮嘅燒鵝,打返去舖頭問,有位男士回覆話啲皮係咁燒到咁樣黑黑地係正常可以食,點知試一試係燶咗苦嘅味道啲肉又乾。越做越差,仲博人買外賣睇唔到啲燒鵝咁燶,太唔老實了。
越做越差,仲博人買外賣睇唔到啲燒鵝咁燶,太唔老實了。
燒鵝叉燒飯
外卖自取
2024-06-23 574 浏览
而家d員工西口西面,行過三次叫佢都扮見你唔到,漏單錯單層出不窮。所有垃圾紙巾就咁掃落檯底就算,室外三十幾度餐廳裡面只係開幾把吊扇,今時今日做生意咁嘅態度,唔怪之得無人肯留港消費以後請我都唔去。