2018-08-07 396 浏览
放工後肚餓又唔想亂食嘢,之前見開飯有間有營食肆食咗個晏晝,覺得好好食唔錯喎!所以今晚專登走嚟試食晚餐,叫咗個大蝦藜麥……當然個名唔係咁叫啦!發覺呢個幾好食喎!唔知晏晝可唔可以叫番呢個嚟食呢?
Food is excellent, quite healthy and quite cheap. The Menu is varied with many delicious choices. The dinner set is well balanced and the portion is well sized. Location is quite good and convenient. Atmosphere really cosy. Can't go wrong with this place!
2018-05-25 726 浏览
有次經過發現了這間有機餐廳,今夜選擇來試試。先在門外看看晚餐餐牌,有我想吃的魚,再望入餐廳 裏面,看到人不多,有座位才推門進內。餐廳地方不大,我被安排坐在二人枱,與隔鄰二人枱一位女士距離頗近。 好處是可以較清楚看到她的食物。她要的有機雜菜湯是綠色的,很大碗! 可能有兩飯碗的份量。她要1號餐 泰式紅咖哩牛配有機糙米飯。 同樣是好大碗, 好多飯,牛和什菜份量足,好吸引, 不過見到都覺得好飽。 我想一般女士應該吃不下所有。 可以外賣分兩餐吃。我要 紅菜頭低脂乳酪沙拉很怕吃沙律是凍冰冰的,今次有驚喜,紅菜頭不凍且原汁原味,吃得舒服。 不是配一般酸酸甜甜的沙律醬,乃配低脂乳酪醬,感覺清新。 配少許糙米飯及藜麥夠特別,不過面頭的飯比較乾和硬身。雖然不知馬希魚是什麼魚,但我喜歡吃魚,叫了3號餐 香煎馬希魚配焗甜薯,有機蔬菜,蕃茄沙沙。煎馬希魚看上去像雞柳,吃下去肉質厚實,好特別的口感。 有機蔬菜是幼身蘆筍及幼身豆角。 欣賞他將蕃茄莎莎分開幾次來點綴。 蕃茄莎莎帶點苦味。甜薯很大件,好稔,不太甜很好。整體來說,不論沙拉或是主菜,味道都很清淡,調味料不濃,能吃出食材本身的鮮味。 如果平時多吃濃味的,來這

她要的有機雜菜湯是綠色的,很大碗! 可能有兩飯碗的份量。

她要1號餐 泰式紅咖哩牛配有機糙米飯。 同樣是好大碗

我要 紅菜頭低脂乳酪沙拉

紅菜頭低脂乳酪沙拉

香煎馬希魚

甜薯很大件,好稔,不太甜很好。

。 如果平時多吃濃味的,來這裏清新一下都好

有機洋甘菊茶

餐飲可選花茶或咖啡。
我選了跟餐的熱洋甘菊茶。 很清香,泡得不錯

留意這裏不是每款菜式都是全有機,要看清楚,問清楚。 平時多買有機食材的我,知道若果全有機,必不是這個價錢了!

這夜好像是黑衣哥哥主力服侍我們幾枱客人,過了九時,有幾位客人進來,黑衣哥哥既忙著送菜,又忙著給我結帳,中途又要給客人落單,另有客人想外賣也要等等,我也等了一會才等到他來收我的信用卡呢! 辛苦你了黑衣哥哥
2018-05-21
香煎馬希魚
有機洋甘菊茶
2018-03-04 947 浏览
清淡健康夜晚七點半去,環境不錯,比想像中少人,食物質素不錯。美中不足是試不到蜆。第一次食有機紅蘿蔔感覺幾新鮮幾特別。薯條味道都調較得唔錯,花茶都算ok。總體來說值得推介
清淡健康
2018-03-01
2018-03-03 695 浏览
Love their organic dishes. Healthy and toxin free. Totally reasonably priced and affordable. Owners are nice and pleasant. Place is clean and tidy. Easy to find location. Salad uses fresh ingredients. I wish they have more veggie dishes though. Great spot!
Great spot!
2018-03-02
2018-02-27 568 浏览
情人節就同麥師父去食情人節飯。一早book好左,餐廳就表示要預先到餐廳交訂金,咁我都明白既因為做生意都要保障自己既。餐廳方面都真係幾配合都市人,問我不如被公司ac過戶就唔洗親身到場驚我地係九龍出灣仔遠。呢個超good啊,今時今日服務態度就岩啦~貼士都被多d!! 用膳時間就分兩轉 : 1800-2000/2030-2230~我就book左1800,去到環境氣氛都ok既,例牌野枱上candle燈昏昏咁啦!! 整體上係無問題,係人多同埋因為即整,所以等既時間就耐。不過有個伴陪住吹下水等都ok!! 服務都唔錯既至少唔會十問九唔應~totally價錢咁先600水有找,真係兩個人夾埋600水都唔洗情人節大佬邊度搵?? 所以值得翻撻
情人節大佬邊度搵?? 所以值得翻撻

羊架
牛扒
心太軟+布朗尼蛋糕
禮物 : 情人節餐女仕均送一份小禮物
灣仔區浪漫溫馨燭光晚餐首選---簡·愛在溫馨浪漫的一個晚上, 相約了子晴去位於灣仔的一間有機素食餐廳--簡愛。 餐廳標榜所有食物都不加味精防腐劑甚至雞粉作調味也絕不會用, 只會用一些天然的胡椒、鹽及橄欖油。紅菜頭低脂乳酪沙律- 有別於一般餐廳簡愛選用了低脂乳酪去配沙律感覺比較清新及健康。芝麻蝦糙米飯- 一碟小小的飯配上六隻大蝦望落非常滿足, 大蝦食落非常彈牙及有濃郁的鮮蝦味,可見食材是非常新鮮。香辣蒜香活寶大蜆有幾刀削麵- <簡愛>的刀削麵全是自家新鮮製的實在非常有誠意, 活寶大蜆內的蜆肉非常巨大是一般的 蜆十倍以上並且有四隻立即令人垂涎三尺。寶雲蘇羊扒配焗菜薄荷汁- 配菜比一般的餐廳為多盡顯<簡愛>以健康為主的宗旨,羊扒剛好5成熟配上薄荷汁, 微微的甜 剛好令羊的鮮味更為突出。焗蘋果批- 是我食過最好的蘋果批, 皮薄餡靚。 脆脆的表皮 包著滿滿的蘋果, 一咬能聽見卜卜聲, 伴隨著非常多汁的蘋果再配上我最愛的雲呢拿雪糕, 實在令人食完又想再食。覆盆子混合水果茶- 這壺茶可為女士至愛, 精美的茶壺底下加上一個蠟燭為它微微加熱, 影相一流 並且這茶功效能令人 心情放鬆並對治癒感冒有療效。總
灣仔區浪漫溫馨燭光晚餐首選---簡·愛

總結,< 簡.愛 > 環境浪漫,食材新鮮有機並且食物質素非常高,服務更是一流實為灣仔區浪漫約會地點首選。

紅菜頭低脂乳酪沙律
香辣蒜香活寶大峴有機刀削麵
焗蘋果批
覆盆子混合水果茶
2018-01-18 486 浏览
這裡的西歺很有水準,誠意之作😋來了很多次,試了牛,雞,羊,豬,魚,全部也很好味,而且價錢又合理,絕對值得來捧場👍💖唯不足的是晚餐的 set dinner 的紅米飯份量對男生可能少了點!店員亦很友善🤗
這裡的西歺很有水準,誠意之作😋
2018-01-15 552 浏览
相約兩位中學同學晚飯,原本訂了的私房菜弄錯日子,我們唯有臨急臨忙地另作安排。見簡愛以有機作招來,而且餐單較健康,適合我們連場聖誕新年大餐後清減一下。我們叫了一個套餐再加些單點。* 燒雜菜配有機藜麥沙拉(餐) * 雖然是跟餐,不過份量頗大。蔬菜新鮮,無苦澀味。醬汁不多,不會覺得太膩。* 燒西班牙豬柳配有機糙米飯佐牛肝菌汁(餐) * 豬柳燒得很嫩,不過豬味偏淡。牛肝菌汁很香,配飯食一流。* 美國芥蘭牛油果沙拉 * 果仁碎令這個沙律的香味及口感提升。牛油果可以再熟多少許。* 有機雞胸肉配薯菜 * 雞胸不嚡,醬汁用上pesto,很夾。雖然相片看起來好像很多米飯,其實裏面還有西蘭花及菇菌等等。覺得應該比餐牌上寫的286卡路里多。* 花/果茶 * 餐有跟一杯花茶或咖啡。不過我們各自點了一壺花/果茶。相中的是有機洋甘菊茶及覆盤子混合水果茶。

燒雜菜配有機藜麥沙拉

燒雜菜配有機藜麥沙拉
美國芥蘭牛油果沙拉
有機雞胸肉配薯菜
2018-01-07 476 浏览
打工仔除左happy Friday,到左週末,都想搵個地方,舒舒服服咁食下好野,慰勞下自己。呢間餐廳我黎過幾次,用嘅食材好新鮮,好多都係有機嘅,而且烹調方法都係少油同埋唔會落太多調味,好啱我同媽咪,so far 半年間水準都幾穩定,值得encore呀。頭盤先黎個白酒煮紐西蘭大蜆,呢個係我地自從第一次黎試過後都必定會點嘅,因為好少有咁大隻嘅蜆,食起黎好甜,又幾creamy,啱晒我呢d海鮮控~主菜就食左鱈魚伴焗菜,鱈魚又香又滑,簡單用左少少黑胡椒調味已經好正,蔬菜方便都唔馬虎,食得出係新鮮貨,特別鍾意baby carrot ,冇腥味之餘仲好甜。同埋有咁多唔同顏色嘅蔬菜,除左有美感,營養方面都加分!另一主菜係當日嘅special,呢度嘅燒雞向來做得出色,夠晒香嫩。而今次呢度燒雞就更加巧手,將用黑松露煮嘅brown rice釀入隻春雞入面再燒,決定一試!皮好香脆,但一d都唔肥膩,雖然話係春雞,但份量都唔細,兩個人分都好夠。雞肉好滑,有埋香濃嘅黑松露飯就更加豐富,用上brown rice有咬口又健康,再點少少牛肝菌煮嘅汁,真係好夾呀!同樣地,呢度菜都有唔少新鮮蔬菜伴住(呢碟有菠菜tim),唔會一

白酒煮紐西蘭蜆

鱈魚伴焗菜

黑松露有機飯釀法國春雞伴牛肝菌汁

皮好香脆,但一d都唔肥膩,雖然話係春雞,但份量都唔細,兩個人分都好夠。雞肉好滑,有埋香濃嘅黑松露飯就更加豐富,用上brown rice有咬口又健康,再點少少牛肝菌煮嘅汁,真係好夾呀!同樣地,呢度菜都有唔少新鮮蔬菜伴住(呢碟有菠菜tim),唔會一味食肉。唯一要注意嘅地方係燒雞係即叫即整,製作需時呀~

香港西餐廳成行成市,但營養均衡又好味嘅就唔多。同埋灣仔喺週末與銅鑼灣比冇咁旺,可以食慢d,想約朋友食下飯傾下計的話,呢度係一個唔錯嘅選擇。
2018-01-06
白酒煮紐西蘭蜆
鱈魚伴焗菜
  • 燒雞
2017-12-24 466 浏览
今日Gloria生日,雖然夜晚都有安排慶祝,不過Lunch time黎過小慶祝當係前菜先拉。因為考慮到夜晚要大拆一餐,晏就黎到呢間主打有機既食店,健康啲。P.S雖然openrice有得訂位,但其實冇乜用,店員唔太睇的,所以唔好預可以草積分,除非你特登好明確咁同佢講。橄欖烘烤銀鱈魚所選用既食材都係有機,蔬菜有甜豆,椰菜花,西蘭花,蕃茄仔同蘿蔔,而飯就係糙米加藜麥,中間仲埋左個細薯仔,飽足感十足!! 銀鱈魚上面有少量酸醋,令人更開胃。黑芝麻大蝦配薯菜大致上一樣,唯一5同就係銀鱈魚變左大蝦。蝦好爽口,加上黑白芝麻,令啲蝦更香。大家可以試下佢地既咖啡,好香,而且啲奶係打左奶泡另上的。前菜有南瓜湯或沙律,2個都係5錯既選擇,如果2個人去,不妨每人揀一款,大家share。值得一提,店員好有禮貌,好nice,係外國人,但都識講少少中文。如果大家5太忙既話,都可以坐低傾下計,享受下短暫既slow life.

P.S

橄欖烘烤銀鱈魚

,飽足感十足!! 銀鱈魚上面有少量酸醋,令人更開胃。

黑芝麻大蝦配薯菜

大家可以試下佢地既咖啡,好香,而且啲奶係打左奶泡另上的。

2017-12-23
庆祝纪念
生日
2017-11-12 3400 浏览
一直都知灣仔有好多好嘢食,今日想清清地唔想太熱氣,揀咗一間有機嘅餐廳食晚餐,地理位置算唔錯,好近地鐵站。淨係見到呢間餐廳個名叫簡.愛,就知道老闆娘鍾意簡簡單單,唔鍾意太花巧。佢所需用嘅食材都係有機,而且無添加農藥,全部都對身體有益。雖然簡單,但係佢對食材嘅要求非常高,絕對唔會馬虎煮食物比客人吃。加上店內主要用蠟燭作點綴,好似食緊燭光晚餐。一開始我哋叫咗個有機白酒,一款白酒絕對適合女士飲用,尤其愛喝甜的朋友,有少少氣泡在內,不會出現苦澀的味道,感覺一流,伴着主菜去吃就適合不過。由於天氣轉,間中有少少鼻塞塞同流鼻水嘅跡象,見到餐牌上面可以點一系列既健康花茶,真係花多眼亂,全部功能都好多,真的想有一款花茶能涵概各種各樣的功能,而最後我都係揀咗覆盤子混合水果茶,餐牌上面寫道的內容是可以淨化身心,緩和傷風感冒。壺既size真係好大,花茶夠兩個人飲,下面有微溫嘅火坐着,令花茶能時刻保持溫度。喝落口中酸酸甜甜,充滿果香,另外他們選取的果子應該比較成熟,所以不會太酸。說過飲料後,當然要說說這裏的頭盤和主菜,先來就是一些沙律,是有機藜麥沙律,以前很多人唔會藜麥是一種豆類,但其實他是纖維比較高的植物,現在

說過飲料後,當然要說說這裏的頭盤和主菜,先來就是一些沙律,是有機藜麥沙律,以前很多人唔會藜麥是一種豆類,但其實他是纖維比較高的植物,現在替香港人繁忙的生活中增添一些健康,是不錯的選擇。最令我感到深刻的是紅菜頭片好fresh 好新鮮,裏面的果汁還沒有乾,配上一點點糙米和沙律菜,健康值超班!另外還有一些烤茄子片,配上少許辣醬口感極佳。

主菜吃了一個芝麻蝦配糙米飯,真的非常出色!芝麻蝦有六隻,配上黑白芝麻,非常香口,蝦亦非常夠新鮮,肉質彈牙,有口感,不會煮過度。內裏還有白色的椰菜花和少許的甘筍,是非常不錯的選擇。若大家有留意,平常如果我們吃了一個白飯會感到很飽,很濟,但是這次卻沒有這樣的感覺,反而吃完之後糙米的感覺,令我感到整個口好乾爽,像把蝦的油吸了,所以可以吃很多碗呢!變相就會吸取更多的纖維素了。

吃飽過後當然要點甜品,本人較為欣賞蘋果卷配雪糕,蘋果卷分為三件,配上一球的雲呢拿雪糕。雲呢嗱的口味配上熱辣辣的玉桂蘋果,冷熱交替,雲呢拿雪糕在熱騰騰的蘋果片上溶掉,甜絲絲的,把整個口腔先前的味道清除,只剩下肉桂齒頰留香的味道,令人一試難忘。

若平時大魚大肉的你,建議來這裏清一清腸胃吧!
2017-11-11
2017-10-26 787 浏览
A 30 second walk from Burlington hotel, this has been my go to place for dinner if you want food that is good for your soul and tummy. Impeccable presentation and taste on each visit, you can tell the chef takes pride in his work.Diners with Samsung Pay can go ahead and pay by your phone, the staff knows what to do!

Seared tuna
Seared tuna
2017-08-30 1117 浏览
往灣仔看演出(APA/壽臣劇院) 常常沒找到近又好坐的地方。透過openrice 找到 簡愛網卜有九折, 試下。 二人輕晚餐散叫, 賣相尚可,味道不俗, 沒大驚喜。黑芝麻大蝦配薯菜香煎三文魚焗菜两杯飲品是不同的, 右是 Green Fruit, 左是 5青。賣相好相似啊。地方不大, 環境簡潔, 服務ok! 埋單有九折(若點set dinner没有呀!)
網卜有九折, 試下。

二人輕晚餐散叫, 賣相尚可,味道不俗, 沒大驚喜。

香煎三文魚焗菜

2017-08-27
2017-05-29 2074 浏览
現代人工作煩忙,在辦公室整天坐著,午餐時間又急趕完成,很不健康!所以如果午餐可以有一處嚐嚐有機菜也不錯!在灣仔,最近新開了一間以有機為主的餐廳,餐廳名叫「簡愛」,在店內你也可以感受到那股簡約風。裝修不花巧,枱用木造而椅則用上棕色,在視覺上很讓人舒服。是日到來是午餐時份,餐牌上有幾款午餐可選,另有幾款健康餐可以選擇,在每一個健康餐旁,均有卡路里的說明,平均卡路里數約為300左右,其實以一份午餐主食來說真的很低,你去茶餐廳吃一個楊州炒飯,卡路里就可以有1200,很是嚇人呢!賭王陳金城常說「小心駛得萬年船」,所以對自己身體,還是注意些好。我選了照燒有機豆腐,隨餐還跟上有機糙米和藜麥。藜麥很少在香港吃到,印象中今次是第二次在餐廳吃過,其實藜麥是一種高營養作物,其蛋白質含量高於大多數其他作物,它也是「四低」之選:低鈉、低脂、低升糖值、低熱量。聯合國糧食及農業組織曾宣佈2013年為“国际藜麦年”,把藜麥列為完美營養食品!豆腐是被兩片薄薄的黃瓜和青瓜包著,上面配上黑椒和照燒汁,這個配搭很特別,原來當瓜遇上豆腐是很好吃的,瓜本身是爽甜,豆腐也有很重的豆味。兩者本身是沒有味道,然而放上黑椒和照燒汁後,又

,所以對自己身體,還是注意些好。

豆腐是被兩片薄薄的黃瓜和青瓜包著,上面配上黑椒和照燒汁,這個配搭很特別,原來當瓜遇上豆腐是很好吃的,瓜本身是爽甜,豆腐也有很重的豆味。兩者本身是沒有味道,然而放上黑椒和照燒汁後,又會將食物的味道帶上另一個層次!

而藜麥,它和糙米混在一起煮,老實說,它們水乳交溶得我已分不出藜麥在哪了!但是糙米飯是很有咬口,感覺也不錯。

整體食物是不錯,唯一有挑剔的是有數隻蒼蠅在店內橫飛,並停留在餐具上,這點餐廳就要注意囉!
2017-05-22