2024-12-14 0 浏览
🌸蕃茄牛肉炒蛋 🌟🌟🌟🌟🌟新鮮的蕃茄配搭咗新鮮可口的牛肉及超鮮嫩的炒蛋,最啱配白飯,非常之開胃。🌸蝦仁西蘭花🌟🌟🌟🌟🌟每一顆西蘭花都炒得非常之清脆,蝦仁也非常之爽口彈牙,還有些紅椒青椒黃椒配搭,非常之油鑊氣。🌸菠蘿咕嚕肉🌟🌟🌟🌟🌟吃小菜當然不可以不吃菠蘿咕嚕肉啦!他們的酸甜醬非常開胃,每一件咕嚕肉都炸得比較香口,配料又菠蘿及三色椒。🌸糖醋排骨🌟🌟🌟🌟🌟糖醋排骨是他們的鎮店之寶,甜得來帶酸,每一件排骨都非常鮮嫩,醬汁也帶來非常之開胃,也非常之好味,真的一口接一口。🌸咖喱牛筋腩🌟🌟🌟🌟🌟這個咖喱牛腩不得不提,咖喱味夠香,而且不辣,牛筋牛腩的比例差不多,牛筋炆得夠軟囉,牛腩肉比較有咬口,還有軟綿綿的薯仔。
🌸蕃茄牛肉炒蛋 🌟🌟🌟🌟🌟

🌸蝦仁西蘭花🌟🌟🌟🌟🌟

🌸菠蘿咕嚕肉🌟🌟🌟🌟🌟

🌸糖醋排骨🌟🌟🌟🌟🌟

🌸咖喱牛筋腩🌟🌟🌟🌟🌟

2024-12-01
15 分钟 (外卖自取)
  • 糖醋排骨
  • 西蘭花炒蝦仁
  • 咖哩牛筋腩
  • 蕃茄牛肉炒蛋
今日天氣凍到入心,路過見到龍百味啲餸菜出哂煙、香氣撲鼻,色澤又鮮艷,一望就知好好味,完全抵擋唔到誘惑,肚餓到即刻撲入去我同朋友一齊揀左5個餸!🍛🔥蒜心炒肉絲蒜心炒得又香又脆,肉絲嫩滑完全唔柴,口感超爽!咬落仲有陣陣蒜香,配白飯一流,嗰種簡單家常味,卻係最滿足嘅!🍚🧄糖醋排骨酸酸甜甜,真係食極唔膩!排骨煮得剛剛好,嫩滑之餘仲香噴噴~糖醋汁緊緊黏住排骨,每啖都甜中帶酸,食完一舊又想再嚟一舊,停唔到口!🍖🍬栗子炆雞栗子煮到入口即溶,甜甜地嘅味道完全浸入雞件,濃香撲鼻!雞肉嫩滑,夾埋醬汁簡直係一口幸福,超暖胃!🌰🍗滷水雞翼滷水味香濃到入晒骨,每隻雞翼都入晒味,皮滑肉嫩,鹹香啱啱好~一啲都唔會覺得重口味,送飯王就係呢碟!🍗🍶尖椒肉片尖椒又脆又帶啲辣,辣度啱啱好,配埋嫩滑肉片,香氣撲鼻,味道濃郁!🤤 食落juicy又醒胃,冷天食最啱!🌶️🥩每道餸都係家常味十足,食完真係暖晒胃!❤️#香港美食 #龍百味 #家常餸 #銅鑼灣美食 #送飯好幫手 #美食分享 #香港探店

蒜心炒肉絲

糖醋排骨

栗子炆雞

滷水雞翼

尖椒肉片

每道餸都係家常味十足,食完真係暖晒胃!❤️
2024-12-02 68 浏览
兩餸飯係香港越黎越普及,有時收工唔知食咩都會去買個兩餸飯,呢間兩餸飯店的餸唔會用隔夜餸,而且有座位可以堂食,繁忙時間去親都大排長龍好有人氣,有多款唔同餸菜選擇,絕對揀到岩食🥰.價錢親民,每晚九點後有特價時段或者學生都有優惠,更加便宜👍🏻.🫧兩餸飯$33苦瓜炸魚柳·枝竹牛腩魚山柳外層酥脆,內部鮮嫩,而苦瓜口感清新,減少油膩感,食極都唔厭牛腩牛味香濃肉質滑嫩,枝竹吸哂醬汁好滋味😋.🫧三餸飯$42蝦仁炒蛋·麻婆豆腐·招牌菠蘿咕嚕肉炒蛋炒剛剛好唔會太老,蝦仁好大隻招牌菠蘿咕嚕肉酸甜味道恰到好處好開胃🤤

🫧兩餸飯$33
苦瓜炸魚柳·枝竹牛腩
牛腩牛味香濃肉質滑嫩,枝竹吸哂醬汁好滋味😋

🫧三餸飯$42
蝦仁炒蛋·麻婆豆腐·招牌菠蘿咕嚕肉
炒蛋炒剛剛好唔會太老,蝦仁好大隻
招牌菠蘿咕嚕肉酸甜味道恰到好處好開胃🤤

2024-11-27 43 浏览
📍籠百味小厨 (佐敦)📍佐敦佐敦道37號佐敦大廈地下Q號舖🟡兩餸飯 $28/盒:咕嚕肉、蕃茄牛肉炒蛋🟡三餸飯 $32/盒:茄子炒肉碎、麻婆豆腐、沙嗲粉絲牛肉籠百味小厨的兩餸飯和三餸飯性價比很高,適合快速的香港節奏!✨咕嚕肉:酸甜適中,肉質偏嫩但稍微有點油膩,適合喜歡濃味的人。 ✨蕃茄牛肉炒蛋:蕃茄的酸度平衡了牛肉的醬香,炒蛋嫩滑,好足料!✨茄子炒肉碎:茄子好吸汁,肉碎鹹香,但稍微偏油,適合配飯食。✨麻婆豆腐:豆腐滑嫩,麻辣味道適中,沒有過多辣感,偏向港式版本。✨沙嗲粉絲牛肉:沙嗲香氣濃郁,牛肉鮮嫩,粉絲吸汁但不會過爛,整體調味層次分明。整體餸菜口味扎實,分量都好充足,價格實惠,同埋讚吓三餸飯個盒好靚都好穩陣!
📍籠百味小厨 (佐敦)
📍佐敦佐敦道37號佐敦大廈地下Q號舖

🟡兩餸飯 $28/盒:咕嚕肉、蕃茄牛肉炒蛋
🟡三餸飯 $32/盒:茄子炒肉碎、麻婆豆腐、沙嗲粉絲牛肉

籠百味小厨的兩餸飯和三餸飯性價比很高,適合快速的香港節奏!

2024-11-27
2024-11-22 98 浏览
籠百味小廚(佐敦)今天下午 ,我們去到佐敦大廈籠百味小廚(佐敦) 午餐。我和朋友點了兩份飯,一份是三餸飯,另一份是二餸飯。有很多餸菜選擇。三餸飯的菜色很豐富,有欖菜炒青豆、茄子炒肉碎和蒸排骨,每一道都非常美味。二餸飯,則包含苦瓜炒瘦肉和蘿蔔炒牛腩,清淡又有滋味。每份飯都配了一碗白飯,讓人感覺飽足。用餐的過程中,我們聊得很開心,享受著美食。最後埋單時,總共75元, 十分經濟!這頓飯不僅令人滿足,也讓我們的友誼更加深厚。
籠百味小廚(佐敦)
今天下午 ,我們去到佐敦大廈籠百味小廚(佐敦) 午餐。

2024-11-22
  • 欖菜炒青豆
2024-11-03 127 浏览
前幾日帶朋友去油麻地步行街,行行下下見到附近有間超高質兩餸飯☺️忍唔住都入去買左幾盒餸返屋企食❤️性價比好高,兩餸飯$33,超抵!平時街市買條䱽魚都40幾蚊以上…. 呢度$33已經整好俾你同有飯❤️🥰而且選擇非常多南瓜蒸排骨南瓜蒸排骨,肉質鮮嫩多汁,南瓜的綿密口感同自然甜味,令整道菜肴的口感層次更加豐富,回味無窮🤤白飯魚蒸肉餅肉餅經過蒸煮,保持了肉質的嫩滑,上面鋪滿了白飯魚,令到口感層次更豐富,非常餸飯☺️豉汁蒸䱽魚呢道豉汁蒸䱽魚,非常超級抵食,勁大條🤤而且色澤誘人,魚身上鋪滿了香濃的豉汁,令人流晒口水。䱽魚肉質鮮嫩,經過蒸煮後保持了魚肉的彈性,豉汁的香氣滲透進魚肉中,每一口都充滿了驚喜☺️瑞士雞翼瑞士雞翼肉質鮮嫩,咬下去時,雞肉非常juice又嫩滑西蘭花蝦仁西蘭花蝦仁色彩鮮豔,西蘭花的綠色與蝦仁的粉紅色令人感到清新🥰西蘭花煮至剛好熟透,保持了脆嫩的口感,蝦仁則鮮嫩多汁,既健康又美味👍📍籠百味小厨 (佐敦)佐敦佐敦道37號佐敦大廈地下Q號舖#籠百味小厨 #高質兩餸飯 #佐敦兩餸飯推介 #性價比高 #抵食推介 #佐敦美食 #經濟實惠 #foodie

南瓜蒸排骨

白飯魚蒸肉餅

豉汁蒸䱽魚

瑞士雞翼
瑞士雞翼肉質鮮嫩,咬下去時,雞肉非常juice又嫩滑

西蘭花蝦仁

📍籠百味小厨 (佐敦)
佐敦佐敦道37號佐敦大廈地下Q號舖

2024-11-01
  • 白飯魚肉餅
  • 西蘭花炒蝦仁
  • 豉汁蒸䱽魚
2024-10-25 107 浏览
兩餸飯係香港疫情期間突然崛起,對於而家既經濟環境,亦變成窮人及糧尾恩物!今日就試下籠百味小廚既小菜啦😛佢係位於佐敦道,非常方便街坊開飯!星期五懶惰唔想煮,想食得豐富又唔想食咁貴!買左5個餸試下🧡淨餸每款$50💰蝦仁炒蛋🦐🥚一見到炒得咁靚就a即刻嗌黎試下!蛋炒得嫩滑,仲有少少蛋漿係度架😍蝦仁雖然唔係鮮蝦!但勝在大大粒,出面大排檔都要$80up!! 而家$50仲想點?苦瓜魚腩🐟苦瓜甘味配魚腩鮮美!最住拍檔,份量亦十分之多🤭鼓汁蒸䱽魚🐟最尾一條都比我買到✌🏻因為依個餸實在係大件夾抵食!條魚新鮮肥美,熱辣辣無腥味👍🏻糖醋排骨🍬🐷難怪係招牌菜啦!非常入味,有咬口,甜甜酸酸咁勁好送飯,鑊氣十足!😽菠蘿咕嚕肉🍍🐷又係招牌菜點都要試下啦!用新鮮菠蘿一d都唔hea你!個汁都調得相當好,豬肉炸得金黃仲脆脆地!

蝦仁炒蛋🦐🥚

苦瓜魚腩🐟
苦瓜甘味配魚腩鮮美!最住拍檔,份量亦十分之多🤭

鼓汁蒸䱽魚🐟

糖醋排骨🍬🐷

菠蘿咕嚕肉🍍🐷
2024-10-23 120 浏览
📍 籠百味小厨 (佐敦)佐敦佐敦道37號佐敦大廈地下Q號舖行過見到呢間兩餸飯座無虛席呀媽話唔得閒煮叫我買外賣,價錢又合理,試下先👉糖醋排骨😋😋😋😋.6/5糖醋排骨份量好多,我哋食左2餐,重點真係好好食,唔怪之得係推介!👉蝦仁炒蛋😋😋😋😋.8/5蝦仁同蛋都係我嘅至愛,亦都係呢間舖嘅推薦菜之一佢蝦嘅份量好多,而且個蛋唔會老正正👉 蒜心炒牛肉😋😋😋😋.8/5蒜心唔係度度都有得食,見到佢好似幾正咁樣,然後又聽到啲食客話好食一於揀佢。👉 豉汁蒸䱽魚😋😋😋😋.8/5呢個汁蒸䱽魚新鮮岀爐,真係好新鮮,拎到返屋企都熱辣辣,完全無腥未👍回頭: yesYesyes!!!勁多選擇!而且每樣都大大份,正!推
📍 籠百味小厨 (佐敦)
佐敦佐敦道37號佐敦大廈地下Q號舖

👉糖醋排骨
😋😋😋😋.6/5

👉蝦仁炒蛋

👉 蒜心炒牛肉

👉 豉汁蒸䱽魚
😋😋😋😋.8/5

兩餸飯店臨立,佐敦都吾例外,經過見到呢間店舖細細座無虛席的「籠百味小廚」,店鋪光猛亮麗,乾淨衞生。透明膠板清楚睇到每一盤琳琅滿目,讓人垂涏三尺的小菜,無重覆而且店員都毫不吝嗇的幫你放滿整個盒子,幾乎多到溢出。魚香茄子🍆:來自醬油的基底味道,用上大量鹹魚粒,鹹鮮十足,仲有豆瓣醬和其他香料帶來的輕微辣味,增添了層次感。點少得大蒜、姜和蔥的香味,好送飯!讓人食慾大開。招牌菠蘿咕嚕肉:毫不吝嗇的新鮮菠蘿,已經贏咗,菠蘿酸甜中和豬肉的膩,醬汁用上蕃茄醬醋糖調配,酸甜合當,豬肉炸至金黃酥脆,外層香脆,內部鮮嫩多汁。麻婆豆腐:花椒帶來獨特的麻感,讓味覺感受到微微的刺痛。鮮嫩豆腐與豬肉末的鹹鮮相互融合,增強了整體的風味。醬油和豆瓣醬的使用增添了醇厚的鹹味。十分開胃,非常搭配米飯🍚!米飯小偷。辣子雞:乾辣椒帶來強烈的辛辣感,刺激味蕾。雞肉的鮮嫩和多汁,用上雞胸肉與香料相結合,增強了風味。雞肉外層酥脆,口感層次分明,麻辣鮮香的結合,令人食欲大開,非常適合搭配米飯或啤酒享用。魚腩苦瓜:腩的鮮味豐富,肉質柔嫩,帶有淡淡的海鮮香氣,苦瓜的苦味是這道菜的核心,能夠增添獨特的風味,並且對於健康有益。炒香的生薑和蒜瓣

辣子雞:乾辣椒帶來強烈的辛辣感,刺激味蕾。

魚腩苦瓜:腩的鮮味豐富,肉質柔嫩,帶有淡淡的海鮮香氣,苦瓜的苦味是這道菜的核心,能夠增添獨特的風味,並且對於健康有益。炒香的生薑和蒜瓣為菜餚增添了誘人的香氣,使整道菜更加誘人。苦瓜的脆感和魚腩的嫩滑形成對比,使得每一口都充滿了不同的口感享受。

總結:
佐敦高質兩餸飯 抵食夾大件
每盒都擺滿
外卖自取
2024-10-12 160 浏览
小店有多款即炒小菜選擇,主打黑醋一字骨、老上海紅燒肉,還有原條蒸魚、麻婆豆腐等,每款菜式都熱騰騰且大大份,價格親民,尖沙咀打工仔恩物!此外,店內也有點心、湯品及飲品選擇,並設置堂食選擇,十分方便!🤎🍚-最推薦:🌟黑醋一字骨🌟老上海紅燒肉還點了:🌟番茄炒蛋牛肉🌟肉燥炒四季豆🌟麻婆豆腐-📍 籠百味小廚(佐敦)◻️佐敦佐敦道37號佐敦大廈地下Q號

最推薦:
🌟黑醋一字骨
🌟老上海紅燒肉
還點了:
🌟番茄炒蛋牛肉
🌟肉燥炒四季豆
🌟麻婆豆腐
📍 籠百味小廚(佐敦)
◻️佐敦佐敦道37號佐敦大廈地下Q號
2024-10-08 158 浏览
懶人又買餸返屋企唔煮飯了 呢間新開又見好多人幫襯見啲餸都幾啱食 一於就買定幾盒 仲可以帶飯添~❣️豆腐炆魚腩豆腐好滑溜 輕輕炸過 外層好香口好感動真係用魚腩唔係鯰魚柳 食落有魚味又實淨最重要係炸粉唔會好厚❣️雲耳蒸雞清清地 又有金針又有杞子 感覺好養生❣️栗子炆雞栗子大大粒炆到好腍 雞肉份量超多❣️黑醋骨酸酸甜甜勁香口惹味 好appreciate啲排骨唔會醃到過腍食落係有咬口有質感嘅排骨❣️滷水雞翼阿姐好手鬆 一份竟然有五大隻 雞翼隻隻飽滑醃得夠晒入味 滷水味好出 雞肉就好嫩滑呢間雙餸飯店係有堂食座位㗎 咁啱出開街嚟食都唔怕冇位座價錢公道份量多銀包零負擔
懶人又買餸返屋企唔煮飯了 呢間新開又見好多人幫襯
見啲餸都幾啱食 一於就買定幾盒 仲可以帶飯添~

❣️豆腐炆魚腩

呢間雙餸飯店係有堂食座位㗎
咁啱出開街嚟食都唔怕冇位座
價錢公道份量多銀包零負擔
2024-10-07 142 浏览
餐廳招牌菜有泰式豬扒❤紅燒豬腳❤蝦仁炒旦❤糖醋排骨❤菠蘿咕嚕肉❤等等,我就幫屋企加料,買完餐廳出面一排巴士站,所以地點好方便,買到返屋企都仲係熱,証明佢地既食物溫度都控制得好好。我地叫既野食,師傅調味唔死咸,款款都香氣十足好惹味。雖然店舖唔算好大,但菜色應有盡有,當中黃立倉❤最深得屋企人歡迎,秒殺呀!! 好彩仲有飯同湯,絕對係性價比高N餸飯,呢區既居民或者附近既打工仔又多一間抵食多選擇既餐廳喇!!!