餐厅: 米泰 (MegaBox)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-05-20 233 浏览
Second time visiting this time for quick bite before movie. Food quality changed for the better!! The raw shrimp is fresh & crunchy and the dipping sauce is refreshing. Most importantly served at the right temperature. The single bone chicken wings tasted decent. Well marinated and crispy. Their homemade sauce accompanying the wings were good too. Not too spicy 🌶️ but with a hint of spiciness, right level of sourness and sweetness. Finally the durian coconut smoothies! It is absolutely creamy and smooth. Worth a try for durian lovers. Service staff were friendly and make an effort to explain briefly on dishes served. Will visit again for dinner one day.
2023-05-19 273 浏览
收工来Megabox医肚,发现新开佐一间泰国菜。装修好温馨,暖黄色灯光,配上藤编噶家私,好有feel。令人惊喜噶噶系,食物同样对得起佢噶卖相。小食拼盘有我最爱噶泰式生虾,虾好新鲜,味道亦都好正宗,唔输九龙城排长龙噶泰国餐厅。泰式凤爪酸酸辣辣好开胃,亦非常足料。🍤炒金边粉镬气十足,鲜虾爽口弹牙,酸甜度适中,配上花生碎同辣椒粉,令人回味无穷。啖啖蟹肉咖喱咖喱味好香,蟹肉俾得好足,真啖啖蟹肉。最特别噶系可以拣配丹麦酥或者薄饼。crispy噶丹麦酥配上风味十足噶泰式咖喱蟹肉,真系无比满足。

令人惊喜噶噶系,食物同样对得起佢噶卖相。
小食拼盘
泰式凤爪
酸酸辣辣好开胃,亦非常足料。

🍤炒金边粉

啖啖蟹肉咖喱

2023-05-19
  • 泰式酸辣鳳爪
  • 小食拼盤
2023-05-19 241 浏览
收工後約咗fd一齊係Megabox行街,路過米泰覺得環境不錯就入來試下。叫咗个二人餐,好抵食。小食拼盤。炸春卷, 香葉包雞,生蝦,烤沙嗲豬肉申燒各2份。味道都唔錯。生蝦好正!!!主菜叫咗啖啖蟹肉咖哩配薄餅,薄餅好脆!蟹肉超多!Pad Thai都ok,量足,味道都好正。仲有2杯野飲。泰式珍珠奶茶泰式奶茶甜度啱啱好,珍珠Q彈,完全唔輸出面網紅奶茶店。泰國青檸紅茶正宗泰檸,檸檬夠味,酸酸甜甜。我哋又加多個甜品!芒果糯米飯。芒果好甜,米軟糯,口感極好。超滿足!

叫咗个二人餐,好抵食。
小食拼盤。

主菜叫咗啖啖蟹肉咖哩配薄餅,薄餅好脆!蟹肉超多!
啖啖蟹肉咖哩 配 薄餅

Pad Thai都ok,量足,味道都好正。
仲有2杯野飲。
泰式珍珠奶茶
泰式奶茶甜度啱啱好,珍珠Q彈,完全唔輸出面網紅奶茶店。

泰國青檸紅茶
正宗泰檸,檸檬夠味,酸酸甜甜。

我哋又加多個甜品
芒果糯米飯。
芒果好甜,米軟糯,口感極好。超滿足!

2023-05-19
2023-05-19 200 浏览
同朋友去megabox行街,咁岩見到呢間泰國菜裝修幾舒服 就想入去試下。去到當日舖頭都有幾組客人係門口等位,所以等左一陣先入去坐低。我地2個都唔太想食飯麵就只係叫左飲品加好多小食,諗唔到唔止裝修唔錯野食都相當ok!首先放一張合照 但漏左影魷魚就忍唔住開餐了。生菜包既生菜好新鮮下,但菜有D細塊比較難包。 燒豬頸肉都大大份 2個人食有D多。推薦呢度既炸蝦餅,炸得岩岩好又唔會好油!平時有D唔同食既一件起兩件止 但呢個一個人食晒都冇問題呀然後呢個炭燒魷魚都係燒得岩岩好 肉質鮮嫩唔會咬到牙都軟,加埋個秘制醬汁相當唔錯!跟住介紹一下飲品 我揀左蝶豆花熱情果梳打 個蝶豆花汁係自己加的 唔想加咁多可以落少D,打卡都唔錯又好好飲 但個蝶豆花汁杯仔好易倒瀉 如果叫呢個飲品可以注意一下。 最後心郁郁都係叫左一個糯米飯做甜品 ,我個人比較中意食煮得好淋好軟既糯米飯所以我都幾中意呢個口感,朋友就中意硬身少少所以有D失望。服務方面 經理同待應姐姐都好有禮貌同會耐心簡介一下送黎既野食,係我地share 糯米飯既時候待應姐姐二話不說就攞2個碗仔同餐具比我地,真係好貼心呀!
蜆肉生菜包 蝶豆花熱情果梳打 芒果椰汁沙冰 炸蝦餅 炭燒豬頸肉
泰式炸蝦餅
蝶豆花熱情果梳打
芒果椰汁三色糯米飯
  • 芒果椰子沙冰
2023-05-16 151 浏览
今日休息,女兒下午放學後,與太太一同到九龍灣 Megabox 的 IKEA ﹐為家居添置新品;行到7點幾,滿載而歸後,就係度搵地方食晚餐﹐見到新開左間叫做「米泰」的餐廳,太太和女兒都喜歡食泰國菜,就決定由 IKEA 直奔上11樓。入座後向經理說首次惠顧,問有甚麼推介﹐經理就介紹了幾道菜式,還說大廚是由泰國重金禮聘,保証夠晒正宗。這5道菜式,味道和份量都超出我們的預期﹐😋😋加上行左3個鐘頭街特別肚餓,一個鐘頭內我們就將佢地全部「征服」,連想叫甜品的動力都冇;太太和女兒說看見餐牌上的甜品和特飲都很吸引,異口同聲地話下次必定再光臨,到時要預留空間食甜品😋😋

淡咖哩蟹肉配薄餅
素菜米紙卷
沙爹串燒
馬拉盞炒椰菜苗
2023-05-14 2709 浏览
平時沒事很少會跑去九龍灣那邊,所以去會去Megabox多數是因為去完E-Max後想和朋友吃飯。米泰 是一間充滿東南亞風菜式的餐廳,朋友們都有興趣就決定這間,而且剛好這裡有四人套餐。可能人手不足的關係,所以安排入座方面要稍微等一下,用餐期間見到出面等位的人跑進餐廳內抱怨這點。✨Set For Four ($768) 包括了小食+主菜+麵飯+蔬菜+飲品。🦐小食可以選兩款 - 大蝦煙三文魚米紙卷 (8件)當中的蔬菜口感很鮮脆,配上彈牙的大蝦。加添了煙三文魚令味道多添一份層次感。✨另一款選了 - 炭燒沙嗲雞肉、豬肉串燒每款各有兩串。沒有燒到很乾,肉質還是很嫩口。沙嗲也很惹味,但如果可以另外再給就好。🦀️主菜也是可以選2 - 啖啖蟹肉咖喱配薄餅吃落果然有啖啖蟹肉,咖喱會是偏辣一點。配上脆而不油膩的薄餅很不錯,咖喱的份量都夠多。🐓米泰秘製海南雞 (半隻)相對其他菜式,海南雞反而沒太大驚喜。三個醬中只有一個醬還不錯,有一個醬好像只是油那樣子!? 不過雞肉都嫩滑的。🍜主食選的是 - 米泰極上湯檬粉有牛小排、牛丸、牛展、炸豬皮、豆卜,每一樣都很入味,檬粉則口感爽滑。🥬套餐中包括了蔬菜這點很不錯 - 椰菜苗

🦐小食可以選兩款 - 大蝦煙三文魚米紙卷 (8件)

大蝦煙三文魚米紙卷 (8件)

✨另一款選了 - 炭燒沙嗲雞肉、豬肉串燒
炭燒沙嗲雞肉、豬肉串燒

🦀️主菜也是可以選2 - 啖啖蟹肉咖喱配薄餅
吃落果然有啖啖蟹肉,咖喱會是偏辣一點。
配上脆而不油膩的薄餅很不錯,咖喱的份量都夠多。
啖啖蟹肉咖喱配薄餅

🐓米泰秘製海南雞 (半隻)
相對其他菜式,海南雞反而沒太大驚喜。
米泰秘製海南雞 (半隻)

🍜主食選的是 - 米泰極上湯檬粉
米泰極上湯檬粉

🥬套餐中包括了蔬菜這點很不錯 - 椰菜苗
想吃辣的可以選馬拉盞,不吃辣可選蒜蓉炒。我們選前者,都夠香夠惹味。
椰菜苗

🥬因為朋友想吃,所以多點 - 泰皇蜆肉生菜包 ($92)
蜆仔肉很鮮甜彈牙﹐和肉碎的比例剛剛好,
再加上洋蔥等等的配料讓整體更為豐富,用新鮮生菜包著吃,很美味。
泰皇蜆肉生菜包

套餐的飲品有不用加錢和要加錢兩種。
🥭芒果椰子沙冰 (+$12) 貌相和喝起來都像楊枝甘露那樣子。
個人推薦泰式奶茶,不會太甜。另外還有西柚茉莉綠茶、泰國青檸紅茶,選擇來說都算多。
芒果椰子沙冰
2023-05-06
大蝦煙三文魚米紙卷 (8件)
啖啖蟹肉咖喱配薄餅
泰皇蜆肉生菜包
2023-05-13 194 浏览
在台灣的時候一直聽說香港的泰國菜很好吃,今天偶然路過就大膽嘗試一下,沒想到滿滿都是驚喜耶!餐廳的裝修真的超讚的!很有泰國風味,座位也很寬敞。服務生會幫忙倒水,態度很熱情。每一個食物都好好吃,一定要好好推薦一下啦。薄餅配蟹肉咖哩:真的超級香的,薄餅真的太酥脆了,份量也給的超級足,配上咖哩味道超級濃郁泰式金邊粉:這個味道很獨特,是以前在台灣沒吃過的味道,帶有一點點甜味,恰到好處,一點都不會油膩。芒果冰:夏天到了,當然要吃冰了,芒果果肉給的超級足,一口下去全是芒果的香味。總之今天的晚餐真的超乎我的意料,吃得太滿足了,真的超級推薦,吃完之後真的意猶未盡,整個人神清氣爽哈哈哈哈,大家一定要去試試喔!

每一個食物都好好吃,一定要好好推薦一下啦。

2023-05-12 163 浏览
今日來到megabox行街,進來這家泰國菜試試。沒想到真的太驚喜。餐廳裝修很有泰式風味,座位闊落,服務熱情。菜品質素也不是一般的好。我們兩人總共點了六個菜。第一道是泰式金邊粉,炒粉的程度剛剛好,味道酸酸甜甜,很有風味,再加上彈牙的蝦肉,非常完美第二道是薄餅配蟹肉咖哩,薄餅非常酥脆,一口咬下去超級滿足,再配上裹滿咖哩的蟹肉,味道濃郁風味十足。第三道是炭烤魷魚,平時不中意食魷魚,但這家的魷魚烤的火候剛剛好,帶著濃濃的炭烤香味再配上自己獨特的醬汁,過齒難忘。第四道是生蝦刺身,作為前菜來說真的非常精緻,醬料帶有酸酸的清爽,蝦肉鮮美,配在一起太完美了。
我們兩人總共點了六個菜。
2023-05-11
2023-05-10 158 浏览
開咗關咁耐一路都冇時間去泰國,突然之間好想食泰國嘢。OpenRice搵到泰式新餐廳就係呢間處於九龍灣MegaBox嘅Khao San。考山路係曼谷中心地帶一條繁華著名街道,餐廳呢以考山路為命名,想提供一個充滿泰國熱帶地區氛圍休息空間,啱晒我冇得去泰國嘅心情。去到餐廳現場啲裝修好有波希米亞風我同阿BB唔想煩,就揀咗佢嘅二人餐,有小食一個主菜一個飯,再包埋嘢飲。米泰迷你小食拼盤小食拼盤包咗炸春卷,香葉雞,生蝦同埋炭燒豬肉串燒,一個小食拼盤包晒所有想食嘅嘢唔使煩。生蝦配上正宗泰式辣汁好開胃。主食我哋揀咗蟹肉咖喱,配上一個酥皮,餐廳好貼心唔需要我哋自己拆蟹肉,直接一啖配上薄餅好好食咖喱亦都有椰子香味飯類呢我哋就揀咗 芒果蟹肉椰香炒飯,好貼心旁邊配咗啲泰式嘅調味料辣椒面。食落去有天然嘅咖喱味,另外有啲蟹肉碎,辣辣地嘅時候配返鮮甜嘅芒果成件事幾balance。另外我哋都配咗杯夏日特飲, 熱情果檸檬綠茶,食二人餐嗰時可以半價配返。整體價錢上唔算太貴,同埋空間環境進餐體驗幾舒服,下次過嚟就試吓佢嘅Boat Noodles。

去到餐廳現場啲裝修好有波希米亞風

米泰迷你小食拼盤
生蝦配上正宗泰式辣汁好開胃。

咖喱亦都有椰子香味

• 啖啖蟹肉咖喱配薄餅
  • 芒果蟹肉椰香炒飯
2023-05-09 122 浏览
系megabox玩左一日,順便系呢到搵間野食晚餐,經常呢間見到隻泰國野就走入黎試啦~個豬頸肉好香肉質好好咬,唔會好乾。仲要都大份,推介👍🏻又叫左個海南雞,不過d醬汁少奇怪,吾系平時食開個d~吾太襯冇乜味,雞肉吾錯既。蟹肉咖喱配丹麥包,好食👍🏻包整得好香好脆,點咖喱汁一流,仲另外叫左兩個白飯撈汁食😂😂下次會再試下其他野食😜
2023-05-07 219 浏览
呢個鋪位一直都係做泰國嘢,轉左搜尋午餐嚟試吓,值得回味再幫襯!食物:午餐一早已set好幾款套餐可以揀!有前菜、主食同嘢飲。質素~青咖喱係有少少辣,但好野味。豬扒唔算太鹹都覺得好好食。前菜同同事分別點咗春卷同炸雞翼,春卷脆餡料都夠。份量~因為有前菜又有煮食嘅關係,食完都覺得好飽。環境:重新裝修後闊落咗好多,少少波希米亞風嘅泰菜都覺得好舒服。服務:侍應午餐時間落單都快,亦唔想等好耐。價錢:80幾蚊一個set在megabox算ok。

食物:
午餐一早已set好幾款套餐可以揀!有前菜、主食同嘢飲。

質素~
份量~
因為有前菜又有煮食嘅關係,食完都覺得好飽。

環境:
重新裝修後闊落咗好多,少少波希米亞風嘅泰菜都覺得好舒服。

服務:
侍應午餐時間落單都快,亦唔想等好耐。

價錢:
80幾蚊一個set在megabox算ok。
青咖喱豬扒飯
2023-04-17
青咖喱豬扒飯
2023-04-28 187 浏览
嗱!老實講一句啦。今日口痕想食泰國菜,於是來到megabox嘅「米泰」,聽聞係新開業,裝修絕對靚仔,就試下佢啦!食泰國菜,當然泰式奶茶不可缺少。泰式奶茶有別於港式奶茶,它的特點是更香更濃更甜,顏色也更顯眼,對於喜歡奶茶的人,米太的泰奶茶絕對算上乘!至於咖啡,口感甜中帶苦,帶有特殊的香料味道,非常清爽,米泰必嚐項目。泰式船面。作為泰國特色街頭美食代表之一,米泰的船麵算是正宗,湯鮮味美,湯底佐以各種香料和調味料,口感鮮辣濃郁,回味無窮。牛雜料亦算豐富。好評!泰式豬手飯。米泰的豬手飯勝在夠入味,口感鮮嫩,味道十分獨特。搭配雞油飯,增加了口感的豐富程度。健康小知識:豬手富含膠質,有助於皮膚彈性和關節健康,是重要的保健食材之一。
嗱!老實講一句啦。
泰奶茶 / 泰咖啡

泰式船麵
泰式豬手飯
米紙卷
2023-04-21 207 浏览
星期三~慶祝一星期已經過半試下哩間開左一段時間嘅泰國菜。環境都幾小清新,好鍾意燈光同植物營造嘅氛圍感兩個人叫左兩個主食一個小食,同埋兩杯特飲,總體非常滿意豬頸肉青咖哩 配椰香飯🌟🌟🌟🌟🌟豬頸肉燒得好香,唔會干柴,你甚至睇到肉嘅粉紅色。搭配青咖哩,小小辣,好惹味!泰式鹵水豬手配椰香飯🌟🌟🌟🌟鹵水豬手份量好足,味道係水準上,搭配椰香飯就好夾。仲附贈酸甜蘿蔔,好解漏小食脆炸單骨雞翼🌟🌟🌟🌟🌟外皮酥脆,雞肉保持嫩滑,單骨雞翼食得慳力又開心兩杯特飲蝶豆花水蜜桃蘇打 🌟🌟🌟🌟顏色勁靚,睇到都開心,好香水蜜桃味~榴槤椰糖雪糕 泰式咖啡 配珍珠🌟🌟🌟🌟🌟獵奇心理order左,冇霖過咖啡味同榴槤味甘夾,為哩個配搭鼓掌👏🏻👏🏻整體服務好優秀,講野好溫柔,一直幫手加水,輕手輕腳擺低食物。大滿足!見咖哩配薄餅/丹麥酥,冬陰功大蝦湯都好吸引,就預定下次食哩兩款
星期三~慶祝一星期已經過半

兩個人叫左兩個主食一個小食,同埋兩杯特飲,總體非常滿意

豬頸肉青咖哩 配椰香飯🌟🌟🌟🌟🌟
泰式炭燒豬頸肉青咖哩  配椰香飯

泰式鹵水豬手配椰香飯🌟🌟🌟🌟
泰式滷味豬手  配  椰香飯

小食脆炸單骨雞翼🌟🌟🌟🌟🌟
外皮酥脆,雞肉保持嫩滑,單骨雞翼食得慳力又開心

兩杯特飲

蝶豆花水蜜桃蘇打
榴槤椰糖雪糕  泰式咖啡+珍珠
  • 炭燒泰式豬頸肉
2023-04-13 199 浏览
今次真係好random嚟到九龍灣mage box冇乜特別胃口想食啲咩晚飯時間,求其搵一間餐廳入去食睇咗Menu都覺得選擇都OK,就入咗去啦見到佢有推出 晚市一人套餐 我哋兩個人叫咗一個一人餐 再加淨叫一碗船麵淨叫一碗船麵要$118有啲貴一個套餐都係$158 /$168 有一個小食前菜,一個主食,一杯飲品,抵好多一人餐 前菜叫咗 一個泰國生蝦,三隻🦐🦐🦐朋友叫咗青咖喱意粉 超級辣 佢食到出晒汗😂我就冇事,碗船麵都正常😍 5分都有3分生蝦真係幾新鮮,同埋擺盤都靚嘅 5分滿分船麵, 因為我食過尖沙咀嗰間係最好食嘅所以呢度呢碗我只俾2分 嗰間好似叫「泰濃味」🤭😂 順便介紹埋😅
今次真係好random嚟到九龍灣mage box
冇乜特別胃口想食啲咩
晚飯時間,求其搵一間餐廳入去食
睇咗Menu都覺得選擇都OK,就入咗去啦

見到佢有推出 晚市一人套餐 我哋兩個人
叫咗一個一人餐 再加淨叫一碗船麵
淨叫一碗船麵要$118有啲貴

一人餐 前菜叫咗 一個泰國生蝦,三隻🦐🦐🦐
朋友叫咗青咖喱意粉 超級辣 佢食到出晒汗😂
我就冇事,碗船麵都正常😍 5分都有3分
生蝦真係幾新鮮,同埋擺盤都靚嘅 5分滿分
船麵, 因為我食過尖沙咀嗰間係最好食嘅
2023-04-03 273 浏览
餐廳裝潢簡約優雅,配搭綠色植物、藤製傢俬,帶有異國情調,一邊品嚐美食一邊享受悠遊自在。餐牌推出午市套餐,小食加主食 $88, 另需加一服務費。軟殼蟹紅咖哩炒意粉軟殼蟹飽滿而有膏,意粉口感彈牙,配上紅咖哩香濃惹味又醒胃。泰式炭燒豬頸肉青咖哩配椰香飯青咖哩夠香夠辣,豬頸肉份量好多,切得夠厚身,每一片都有焦香感。泰式酸辣肉碎船麵 冬蔭湯底香料味濃重,檬粉吸收在濃濃湯汁中,啖啖肉香味,帶少少辛香。泰式鹵味豬手配椰香飯豬手炆得又軟又綿,唯炆煮時間過長,導致肉質太過鬆散。青木瓜沙律鹹蛋薯條牛油果素菜米紙卷脆炸單骨雞翼
餐牌推出午市套餐,小食加主食 $88, 另需加一服務費。
軟殼蟹紅咖哩炒意粉
軟殼蟹飽滿而有膏,意粉口感彈牙,配上紅咖哩香濃惹味又醒胃。
泰式鹵味豬手配椰香飯
豬手炆得又軟又綿,唯炆煮時間過長,導致肉質太過鬆散。