2023-04-27 1231 浏览
上星期入開大埔,好耐冇幫襯過,專登去試吓,但發覺同初開店時嘅燒賣唔同,而家大粒左,味道普通,感覺上係之前好食啲,雖然果陣係細粒過而家,唔知係咪唔同師傅做。遲啲有機會去官塘果間試吓。

2023-04-17 948 浏览
難得入一次大埔,梗係要食大埔名物粉果佬啦~平日難得唔多人,好快就買到👍🏻燒賣最緊要熱,質地口感小小彈牙,配上佢地個祕製辣汁,成件事都幾嘢味。不過價錢就小貴啦,整體嚟講都好食嘅👍🏻
難得入一次大埔,梗係要食大埔名物粉果佬啦~
平日難得唔多人,好快就買到👍🏻

不過價錢就小貴啦,整體嚟講都好食嘅👍🏻
燒賣
燒賣
復活節去咗大埔墟❗️難道嚟到咪睇吓有嘜好嘢食❗️由已經食咗正餐,所以揾小食食吓❗️在網上唔少人推介尼間可能抱住太大期望❗️所以食落有啲失望燒賣唔知是否蒸唔夠熟偏粉!質感麻麻哋粉果正常夠熱👍🏻昭好反而係果辣汁
可能抱住太大期望❗️所以食落有啲失望
燒賣唔知是否蒸唔夠熟
偏粉!質感麻麻哋
粉果正常夠熱👍🏻昭好反而係果辣汁
2023-03-28 695 浏览
見到有咁多人讚咁咪試下囉 食落去已經覺得有啲怪,點解咁硬嘅麵粉口感?? 同平時食開嘅燒賣口感軟熟彈牙不一樣, 就算唔 彈牙都唔應該撳實 點解手打打到咁實嘅呢 ??只可以話佢比起 一般外面嗰啲 麵粉魚肉 係多咗啲啲咁多嘅魚肉味 連落咗辣油 都唔吸引, 食咗一件已經唔想再食 唯有請我另一般食一粒 試下有乜反應 點知佢都話好怪好實 隨街食一間麵粉魚肉燒賣 都覺得好過佢 我哋覺得只會畀兩分 嗰兩分係純粹魚肉味 其他八分係畀喺出面普通 燒賣的口感差很多, 主要嘅口感係好似一嚿麵粉 而且佢嘅豉油辣油都唔好食 唔知點解會有咁多好平㗎呢 大家值得諗下🫣
見到有咁多人讚咁咪試下囉
2023-03-25 510 浏览
成日嚟大埔嘅朋友都介紹我你依度食燒賣👻話呢度啲燒賣同平時嗰啲唔同,個口感係唔同啲嘅。🤔同埋呢度嘅粉果都好出名添!咁今日經開見到咁多人排隊有時候食吓先🍀燒賣 $10一拎上手,份燒賣熱辣辣嘅🥰 Send俾仲有唔少嘅辣椒油,勁鍾意食佢啲辣椒油!好香,唔會話剩係得個辣字!🌶燒賣就份量比較少,得五粒。但係勝在粒粒都係大大粒嘅!俾到就正正常常,冇話超級特別🍀粉果呢度嘅粉果比較特別,個皮好厚!好似叫嗰啲潮州粉果👻因為本人比較鍾意食呢啲粉果皮,所以好鍾意佢個皮咁厚🤣入邊嘅餡都同佢冇乜特別🤭加埋嗰個辣椒油簡直係絕配!🤙🏻

🍀燒賣 $10

🍀粉果
2023-03-13 347 浏览
📍粉果佬🇭🇰 大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖除左米線關注組之外 其實我都係燒賣關注組成員🤣嚟開大埔 燒賣癮起決定去呢間出名嘅燒賣舖頭食過大概四五次食得出佢唔係麵粉燒賣 係有落足魚肉嘅佢係好有口感 有魚肉個種黏黏的感覺我覺得重點係個辣油度有辣油好食好多!😈但今次好似冇咁出色 唔知係咪退步咗總結 第一次係專登去食 之後都係經過有機會先食個人覺得唔係話一定要試個種 不過好食睇下大家鍾意食邊一種燒賣😂 我自己好鍾意snack express個種
📍粉果佬

總結 第一次係專登去食 之後都係經過有機會先食
個人覺得唔係話一定要試個種 不過好食
2023-03-08
  • 魚肉燒賣
「粉果佬」呢間小食店係大埔區都幾出名🤪成日都見到人排隊買😂小編間唔中都會食下㗎😆今次嚟就都係食燒賣🫶🏻🧊燒賣 $10 6.5/10一份燒賣有5粒,size比起其喺外面嘅燒賣都算大粒😚但比之前佢地賣嗰啲就細粒左好多🤥咁啱我嗰份燒賣係「不」定左,唔太熱,只係暖暖地咁🥹辣椒油嘅份量都較小🌶得幾粒燒賣分到😂豉油好水😅仲要冇乜味又比得小🫣燒賣口淋較淋身,冇乜咬口😣除翻開又要成$2粒真係覺得唔太值🥺覺得唔使專登特登入嚟買😂或者排好耐隊買。如果經過見到冇乜人又想過吓口癮嘅話都可以試下😙但就唔好期望咁高啦🤣人均消費💵: $10性格比: 5.5/10好食程度😋:6.5/10回頭指數💓:6/10 📍 粉果佬 (大埔)大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #Fodiehk #hongkongig #hkdaily #hkfoodies #hkig #852food #hkinstagram #香港 #香港美食 #吃貨日常 #食好西 #大埔美食 #大埔 #大埔墟 #大埔中心#香港小食#燒賣關注組#燒賣

🧊燒賣 $10 6.5/10

人均消費💵: $10
性格比: 5.5/10
好食程度😋:6.5/10
回頭指數💓:6/10

📍 粉果佬 (大埔)
大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖

2023-02-20 375 浏览
大清早每次專登搭車入大埔,廣福村街市果檔食魚肉燒賣,發覺基本上檔主連魚肉燒賣係點整都好似未知,好難食!連隨去大埔粉果佬果間,見到有十幾二十個人排隊,我都幾想食吓,全港聞名嘅大埔魚肉燒賣,排隊等候左十分鐘,一買D燒賣竟然係凍嘅,同又生同又硬,完全無魚味,麵粉多於一切,好心啦!內心非常之失望!千里迢迢坐成個鐘頭車,入到大埔,俾錢買竟然食D咁嘅嘢?😩😩😩😩😩完全虛有其名,網上唔好有咁多盲人吹奏吧!
完全虛有其名,網上唔好有咁多盲人吹奏吧!
2023-02-18
10 分钟 (外卖自取)
2023-01-03 1123 浏览
人人都大力推介粉果佬嘅燒賣不過身為燒賣關注組組員嘅我覺得佢既粉果更唔應該錯過!😍同行一行二人買左10粒燒賣一6粒粉果盛惠$44💵姐姐送多粒魚蛋過你試下😋價錢親民食物款式唔算多不過樣樣都係精品1️⃣魚肉燒賣$10/5粒2️⃣家鄉粉果$12/3個3️⃣咖喱魚蛋$10/8粒4️⃣碗仔翅$225️⃣魚肉碗仔翅$276️⃣生菜魚肉$23燒賣size係平時喺出邊街食到嘅1.5倍,係誠意之作,食落去拎上手都好實在,好有份量,唔會覺得係一陣風😏😏😏魚香味重,煙煙韌韌,配埋超多辣椒籽嘅辣油,係最佳配搭😋😋😋粉果食完到而家都仲回味緊,仲懷疑我同佢可能係同一個家鄉😂😂食落去感覺就係,就係佢啦好耐冇食過呢啲皮,入邊嘅餡料亦好足料好入味,傳統嘅沙葛肉碎無花生,掂!記得記得,如果食得辣一定要叫姐姐加多d辣椒籽‼️‼️‼️‼️如果過開嚟大埔海濱公園踩單車建議大家過嚟試一試😋😋平民小食都有好野!!!明明係平日翻工時間,但都有源源不絕嘅人流👍🏻👍🏻👍🏻#粉果佬 #粉果 #燒賣 #魚肉燒賣 #街頭小食
人人都大力推介粉果佬嘅燒賣

5️⃣魚肉碗仔翅$27
6️⃣生菜魚肉$23

如果過開嚟大埔海濱公園踩單車
建議大家過嚟試一試😋😋
平民小食都有好野!!!
明明係平日翻工時間,但都有源源不絕嘅人流👍🏻👍🏻👍🏻

#粉果佬 #粉果 #燒賣 #魚肉燒賣 #街頭小食
  • 家鄉粉果
2022-12-20 639 浏览
一大朝早空肚出到大埔,想食少少野熱辣辣但又唔會太飽肚既燒賣魚蛋呢類既小食就岩哂啦好耐之前已經聽過大埔粉果佬既名咁岩出大埔,當然要去試試魚肉燒賣$10/5粒一睇就知係自家製比平時街邊檔既燒賣大最少1/3 大大粒,魚肉味濃鍾意佢既煙韌食完唔會有唔夠喉既感覺家鄉粉果$12/3個其實我本身唔太鍾意食粉果覺得皮厚又頂胃但人地間舖叫得‘粉果佬’,唔係唔試粉果吓佢d 粉果形狀好特別,同平時食開既唔同反而似餃子🥟多d 佢既餡料唔算好多,但剛好皮唔厚,蒸到少少透,吸收埋餡料既味食3件,唔會飽到食唔到其他野🌟🌟精髓係辣椒🌶️油辣椒油既香,配上辣椒渣完美地令粉果味道昇華💯👩🏽‍🍳咁岩仲見到員工係度包緊粉果自家製,又係加分位❗️

一大朝早空肚出到大埔,想食少少野
熱辣辣但又唔會太飽肚既
燒賣魚蛋呢類既小食就岩哂啦
好耐之前已經聽過大埔粉果佬既名
咁岩出大埔,當然要去試試

魚肉燒賣$10/5粒
食完唔會有唔夠喉既感覺

家鄉粉果$12/3個
其實我本身唔太鍾意食粉果
覺得皮厚又頂胃
但人地間舖叫得‘粉果佬’,唔係唔試粉果吓
佢d 粉果形狀好特別,同平時食開既唔同
反而似餃子🥟多d
佢既餡料唔算好多,但剛好
皮唔厚,蒸到少少透,吸收埋餡料既味
食3件,唔會飽到食唔到其他野

🌟🌟精髓係辣椒🌶️油
辣椒油既香,配上辣椒渣
完美地令粉果味道昇華💯

👩🏽‍🍳咁岩仲見到員工係度包緊粉果
自家製,又係加分位❗️

• 家鄉粉果
2022-12-14 452 浏览
燒賣關注組認證手工燒賣❣️🫡之前見到有人係燒賣關注組介紹過呢間,主打手工燒賣,行過附近順便試下🤣💛魚肉燒賣 $10/5粒咬開入面好軟糯,真係食到魚蓉👍🏻味道都唔錯,但略嫌皮有少少厚🥲雖然兩蚊粒係有少少貴,但勝在全手工製作,排隊既時候仲見到姐姐係入面包緊🥹💛魚蛋 $10/8粒魚蛋就普普通通正常發揮,但算幾抵食👍🏻味道:8.5/10性價比:8/10📍 粉果佬 大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖📌人均消費: $10
燒賣關注組認證手工燒賣❣️🫡

💛魚肉燒賣 $10/5粒

💛魚蛋 $10/8粒
魚蛋就普普通通正常發揮,但算幾抵食👍🏻

味道:8.5/10
性價比:8/10

📍 粉果佬
大埔安慈路4號昌運中心地下32號舖

📌人均消費: $10
2022-11-22 566 浏览
入大埔必食小食😋粉果佬😋成日聽人大埔粉果佬啲燒賣好出色今日來大埔~就行去試下😜買咗燒賣,魚蛋同粉果一般小食店啲姐姐態度都唔係咁好🤣但係呢間粉果佬姐姐嘅態度出奇地好,而且好健談!!!!🫶🏻🫶🏻🫶🏻同佢傾咗兩句,佢知道我唔係住大埔就提我拎返屋企食記得係電飯煲度焗返熱佢會好食好多~~👍👍👍不過我實在太懶啦返到屋企直接就打開嚟食好彩都仲係暖暖地燒賣同魚蛋真係好好味~而且燒賣真係必食!👍好足料~口感好正魚蛋拎到返屋企都仲係好彈牙👍 如果現場食一定冇得輸❤️
入大埔必食小食😋粉果佬😋
成日聽人大埔粉果佬啲燒賣好出色
今日來大埔~就行去試下😜
買咗燒賣,魚蛋同粉果

一般小食店啲姐姐態度都唔係咁好🤣
同佢傾咗兩句,佢知道我唔係住大埔
就提我拎返屋企食記得係電飯煲度焗返熱佢
會好食好多~~👍👍👍

不過我實在太懶啦
返到屋企直接就打開嚟食
好彩都仲係暖暖地
燒賣同魚蛋真係好好味~
而且燒賣真係必食!👍
好足料~口感好正
魚蛋拎到返屋企都仲係好彈牙👍

如果現場食一定冇得輸❤️

2022-11-13 448 浏览
住在大埔都未食過「粉果佬」,成天見到大排長龍,今晚見無晚餐食,就試試這間「粉果佬」小食店😊聽説這間小食店出名燒賣,是參叔親手製作。今次買了碗仔翅、粉果、魚蛋和燒賣。買回家吃。幸好住附近😌返到屋企仲熱辣辣🥳🥳魚蛋、燒賣和粉果放在同一個碗中。魚蛋好夠辣🥵🥵喜歡辣的你千萬不要錯過🤩🤩 魚肉燒賣都好味😋但老娘比較喜歡魚蛋,魚蛋比較彈牙。碗仔翅材料十分充足,有木耳絲、粉絲、冬菇、肉絲等等😋😋我整碗吃光光。粉果裏頭有花生🥜肉粒,皮都整得好好👍🏻如果各位不想吃太飽,都可以去試試「粉果佬」小食店啊😋😋😋

粉果裏頭有花生🥜肉粒,皮都整得好好👍🏻
如果各位不想吃太飽,都可以去試試「粉果佬」小食店啊😋😋😋
2022-11-11
  • 魚肉碗仔翅
  • 咖喱魚蛋
2022-11-10 229 浏览
食左好多年既粉果佬。細個係附近讀書勁買😂😂冇係大埔區生活後咁啱要黎大埔 今次再次下🤣嗌左兩串燒賣!因為呢度出名燒賣吖嘛!以前真係色香味俱全。而家再食就真係有點失望🥲$10蚊5粒 就咁聽燒賣賣呢個價錢 可能會同其他小食店有比較但佢每粒燒賣都係手工做而每一口都食得出係手工既燒賣價錢係直既!不過咬入口已經冇之前咁足料,味道欠奉以前好肥好邪惡果陣豬油香都已經食唔出了辣椒油亦得個鹹字,唔夠香。也許再次回頭買燒賣,都係買果份情懷🥲
食左好多年既粉果佬。
細個係附近讀書勁買😂😂
冇係大埔區生活後
咁啱要黎大埔 今次再次下🤣
嗌左兩串燒賣!因為呢度出名燒賣吖嘛!
以前真係色香味俱全。
而家再食就真係有點失望🥲
$10蚊5粒
就咁聽燒賣賣呢個價錢
可能會同其他小食店有比較
但佢每粒燒賣都係手工做
而每一口都食得出係手工既燒賣
價錢係直既!
不過咬入口已經冇之前咁足料,味道欠奉
以前好肥好邪惡果陣豬油香都已經食唔出了
辣椒油亦得個鹹字,唔夠香。
也許再次回頭買燒賣,都係買果份情懷🥲

2022-11-05 194 浏览
啲人成日都話大埔粉果佬好好食今次去開大埔 又唔洗點排隊就試吓佢個裝修都幾特別見到老闆好努力咁包燒賣所以我哋又試粉果又試燒賣um⋯⋯唔知點解冇其他人講到咁驚豔試吓無妨嘅
啲人成日都話大埔粉果佬好好食
今次去開大埔 又唔洗點排隊就試吓佢