2023-09-20
自從改左返學時間. 家下每個星期一都要係學校附近搵食. 我終於第一次黎紅茶啦. 平日返學見到門口排晒長龍. 心諗係咪咁好食呀? 本身已經係同學食飯的聚腳地, 今次join埋佢地一齊. 可能六點時間還早. 唔算長的人龍等左五分鐘就入到場. 由於同學們都未有咁早到. 所以跟店員講可唔可以由window seat 搬去比較遠的位置. 可能同學黎慣. 佢地話門口的姐姐一般態度普通, 但裡面的還可以. 膽粗粗問完比我地轉位. 然後重話裡面好凍. 見到佢地的反應我地都鬆一口氣. 是日無小菜. 一睇到小菜部份. 店員就走埋黎話無小菜跟手就收左個餐牌. 然後選左好抵食的晚餐. 估唔到有湯, 有餐包. 有主食.有野飲. 重要唔駛加一. 湯佢寫係板度係白湯但原來都可以要紅湯. 問左店員紅湯辣唔辣時. 佢話只係酸唔辣. 但係天啊... 辣到我流眼淚(一個完全唔食得辣的人會有咁的反應). 跟住主菜可以跟飯, 意粉或者薯菜. 一見到薯菜重以為係炸薯條. 點知居然係焗薯. 我後悔到一個點叫左意粉. 不過意粉分量真係無敵大. 一個女仔基本上都係食唔晒. 反而焗薯比較適中.個主菜係豬扒, 牛扒加煙肉. 煙肉就係好一般
個主菜係豬扒, 牛扒加煙肉. 煙肉就係好一般的煙肉. 豬扒好林. 都好好味. 牛扒就剛剛根位. 有少少un. 但切開左還是比想像中好. 唔會痴到成牙都係或者咬到甩大牙. 怪不得成為我同學之選.
至於飲品我杯熱檸水一黎到我就了起左d檸檬. 所以杯水還可以. 同學由頭浸到最後. 佢飲時話太苦了. 受不了...
晚上的餐唔多. 除左晚餐就只有常餐, 麵包餐之類. 但個晚餐係抵的$78. 應該以後重會有機會黎.