2024-07-19 648 浏览
我之前幫襯此店嘅長沙灣實體店,覺得將涼茶x日式料理和咖啡茶飲好特別呀,可惜早排行過已經無咗,但最近我發現佢哋係百貨公司地庫又開返啦!佢哋今次拍住與紹香園合作,將涼茶的草本元素加入咖啡茶飲之外,仲推出多款新穎又特別嘅烘培糕品,正是外賣下午茶小食嘅好選擇!🍹 金羅漢果美式咖啡 (HK$39). 金羅漢果配美式咖啡原來好好飲㗎,有金羅漢果的天然果甜味道,好清甜不膩. 呢杯仲要功效多多,低卡、有助潤肺、降血糖、護膚美容、燒脂、去水腫等等,正👍🏼🍹 手搖白桃粒粒栀子花茶 (HK$32). 鮮甜清香的養生花茶配搭甜蜜的白桃汁,仲有白桃粒粒豐富了口感. 梔子花茶有清熱解毒的作用,好啱夏天飲㗎🍫🥐 朱古力扁可頌 (HK$35). 呢度都有現時大人氣的扁牛角包!. 雖然扁咗,但口感依然非常酥脆和有見得到的一片片層次感!🥧 麻糬肉鬆餅 (HK$15). 曲奇餅邊,我覺得比較厚身一啲,不過口感又酥又鬆,但又不容易散. 𥚃面塞滿了餡料,有肉鬆和口感好煙韌的麻糬,味道很好👍🏼

🍹 金羅漢果美式咖啡 (HK$39)

金羅漢果美式咖啡

🍹 手搖白桃粒粒栀子花茶 (HK$32)
. 梔子花茶有清熱解毒的作用,好啱夏天飲㗎

手搖白桃粒粒栀子花茶

🍫🥐 朱古力扁可頌 (HK$35)
. 呢度都有現時大人氣的扁牛角包!
. 雖然扁咗,但口感依然非常酥脆和有見得到的一片片層次感!

朱古力扁可頌

🥧 麻糬肉鬆餅 (HK$15)
. 𥚃面塞滿了餡料,有肉鬆和口感好煙韌的麻糬,味道很好👍🏼

2024-07-14
手搖白桃粒粒栀子花茶
麻糬肉鬆餅
📍2個本地品牌 「紹香園」&「南本草」crossover咗 主打用涼茶為基底的特色茶飲🙋🏻‍♀️ 將涼茶元素配搭西式咖啡 中西融合 呢個養生茶飲真係好少見~ 店舖仲售賣唔少紹香園出品既烘焙食品 用半價用半價就可以加購幾抵買🌀 金羅漢果美式咖啡開始入秋啦 皮膚同喉嚨都好乾 金羅漢果潤喉潤肺 天然甜味同帶點苦澀的美式咖啡竟然毫不違和 不過都飲到少少涼茶味 感覺健康🌀 雲泡開心果堅果奶拿鐵開心果醬做出油畫般的掛杯效果 我就覺得好靚! 表面係灑上開心果碎的開心果奶蓋 口感幼滑 下面係堅果奶 飲落果仁腰果香好濃 呢杯都幾飽肚 朋友幾乎唔使食晚餐🌀 朱古力+ 原味扁平croissant呢個熱潮香港都Hit咗一排 依然很喜歡這種牛角包的口感! 半沾上黑朱古力醬與朱古力脆米的一邊 口感會比較硬 另一邊做得薄而酥脆 做到千層酥效果 分量大到可以遮過我塊面😹 原味表面抹上蜜糖 做出少少煙韌口感 買黎配咖啡啱啱好😻
📍

🌀 金羅漢果美式咖啡

🌀 雲泡開心果堅果奶拿鐵

🌀 朱古力+ 原味扁平croissant
扁平croissant
扁平croissant
2024-10-21 292 浏览
今日去永安中心要買野,經過見到「紹香園 X 南本草 」店鋪的飲品幾特別。店鋪主打涼茶咖啡,將中式的涼茶元素加入西式的咖啡中,非常創新,結合了中西文化。除了飲品外、亦有多款烘焙產品,烘焙產品亦加入到紹香園果仁,完美地結合,健康之選。火麻仁拿鐵潤燥滑腸的火麻仁平時飲得多,第一次見到可以加入咖啡中,火麻仁與咖啡互相平衝,火麻仁的香氣與與咖啡的濃厚風味相得益彰,完美的中西合璧。雲泡開心果堅果奶拿鐵堅果奶味重,淡淡的開心果味,不會太甜。朱古力扁可頌&堅果酥朱古力扁可頌好大塊,外形扁平大塊,口感酥脆又鬆化,朱古力苦中帶甜。

火麻仁拿鐵

雲泡開心果堅果奶拿鐵
堅果奶味重,淡淡的開心果味,不會太甜。

朱古力扁可頌&堅果酥

南本草之前喺長沙灣有一間cafe,主打涼茶溝咖啡,試過佢嘅火麻仁拿鐵,當時覺得幾特別幾好飲!宜家佢地同紹香園cross over,喺永安地庫開咗間外賣店!😽𝟙火麻仁拿鐵 (可揀有啡/無啡版)今次揀咗無咖啡嘅版本,飲落好香芝麻果仁嘅味道,有奶滑口感,將草本養生融入咖啡飲品,俾人嘅感覺好健康,功效有護肝明目同降脂降壓,仲有改善失眠嘅效果!!😽𝟚雲泡開心果堅果奶拿鐵 開心果味嘅來源主要係面頭嘅開心果cream同開心果粒,攪勻一齊飲唔會太甜,亦有好濃郁開心果味,同堅果奶幾夾,堅果奶加埋開心果嘅組合有啲似維他豆奶嘅味道😹😹口感好滑,係咁飲都唔會覺得厭😆𝟛開心果果仁撻 |腰果酥開心果果仁撻牛油皮好似曲奇咁脆,撻皮係用開心果做,食落都有淡淡開心果味,上面有幾粒夏威夷果仁,焦糖包著增加咗甜味,夾埋撻皮一齊食好夾😋另外,腰果酥係鬆軟質感,食落唔會乾,上面仲有一粒腰果,整體幾有牛油香味😆

𝟙火麻仁拿鐵 (可揀有啡/無啡版)

𝟚雲泡開心果堅果奶拿鐵

𝟛開心果果仁撻 |腰果酥

2024-10-13 288 浏览
鋪頭:紹香園 X 南本草 地址:佐敦彌敦道345號永安九龍中心地庫FB1號舖​💰$135💰兩個人order左d咩? ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟𝐂𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭係呢到 ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ͟ ​ ​ ​ ​ ​1️⃣ 開心果 雲泡堅果奶拿鐵 $39好香嘅開心果味,最值得推薦佢係入口滑而不‘漏’,唔會太甜,非常適中,推薦飲呢杯👍🏻​2️⃣ 紅棗枸杞 玫瑰烤奶 $39入口唔燥,好溫和,烤奶入口滑,初秋飲非常合適​3️⃣ 新鮮咸蛋黃菠蘿包 $22外皮酥脆,幾鐘意鹹蛋味唔會太濃,同菠蘿包好夾,都幾有驚喜​4️⃣ 朱古力扁可頌 $35朱古力味好香,咬口都幾得意,未食過扁可頌要試下​😋總結:開心果 雲泡堅果奶拿鐵入口非常滑,仲好香
鋪頭:紹香園 X 南本草
地址:佐敦彌敦道345號永安九龍中心地庫FB1號舖

💰$135💰兩個人order左d咩?

1️⃣ 開心果 雲泡堅果奶拿鐵 $39

2️⃣ 紅棗枸杞 玫瑰烤奶 $39
入口唔燥,好溫和,烤奶入口滑,初秋飲非常合適

3️⃣ 新鮮咸蛋黃菠蘿包 $22
外皮酥脆,幾鐘意鹹蛋味唔會太濃,同菠蘿包好夾,都幾有驚喜

4️⃣ 朱古力扁可頌 $35
朱古力味好香,咬口都幾得意,未食過扁可頌要試下

😋總結:開心果 雲泡堅果奶拿鐵入口非常滑,仲好香

2024-09-29
下午茶
2024-10-11 307 浏览
火麻仁拿鐵火麻仁細細個就鍾意飲㗎啦,佢補益津血,所以能夠「長肌肉」、「益毛髮」;生津而潤燥,估唔到可以溝埋咖啡一齊飲。味道有少少似芝麻latte。雲泡開心果 堅果奶拿鐵呢個堅好飲,堅果奶味重,滲返淡淡嘅開心果味出嚟。解渴就真係一流。榛子Muffin磨碎嘅榛子佈滿咗鬆軟嘅Muffin,香口得來又有咬口。我嚟做下午茶或者早餐就fit晒啦。碧根果仁撻近似杏仁嘅碧根果仁組成細細個嘅甜撻,淡淡嘅苦味平衡返糖漿嘅甜味,細細個一口一啖,餸返堅果拿鐵嘅味道就混為一體,係絕配啊。而家買飲品再買烘焙產品只係半價咋,所以就買返個一邊食一邊飲。
火麻仁拿鐵

雲泡開心果 堅果奶拿鐵

榛子Muffin

碧根果仁撻
2024-10-04 374 浏览
「南本草」主打養生涼茶和咖啡,將涼茶的草本元素常進西方咖啡茶飲,很喜歡這個概念,我又鍾意飲咖啡又鍾意飲養生飲品,兩者可以融入真的非常好,最近仲同「紹香園」一齊合作,將堅果融入飲品,仲有好多不同嘅中西式烘焙餅食🫶,新店位於佐敦永安百貨底層,地理位置超級方便👍▪️紅棗枸杞玫瑰烤奶養生玫瑰烤奶、具有滋潤肌膚、調經止痛、養血疏筋的作用,女士飲就真係啱晒,烤奶口感清潤,而且食到粒粒天然食材,非常有口感▪️雲泡開心果堅果奶拿鐵「南本草」用上紹香園」優質的堅果,這個必飲推介,現在大行其道嘅開心果飲品,整杯飲品非常香滑,滿滿都是開心果和堅果的味道,而且仲食到粒粒堅果碎,超美味▪️肉鬆夏威夷果仁塔黃金比例調配塔皮、嚴選頂級夏威夷果仁、精選上等肉鬆,香口又香脆▪️老貓燒酥"鬚"洋蔥麥芽燒餅香口酥脆、煙韌口感,而且帶有洋蔥的天然甜香和麥芽的輕甜味道,好有中式糖餅的滋味

▪️紅棗枸杞玫瑰烤奶

▪️雲泡開心果堅果奶拿鐵

▪️肉鬆夏威夷果仁塔

▪️老貓燒酥"鬚"洋蔥麥芽燒餅
  • 雲泡開心果堅果奶拿鐵
2024-10-02 371 浏览
鯉魚門紹香園 X 南本草 「Bake & Herbs Lab」@walnut_hk @southherballab 以涼茶老字號草本元素融入西方文化變奏而來的咖啡店!中西合璧☯️推出多款草本果仁飲品+烘焙產品叫左兩款草本果仁飲品系列😋好味又健康🌿雲泡開心果堅果奶拿鐵~入口濃郁順滑濃郁🌹玫瑰枸杞烤奶~淡淡嘅玫瑰香配上養生嘅杞子除左養生茶飲!更有全新烘焙系列🌿麻糬酥系列+星球酥系列我就叫咗碧根果仁塔+黑芝麻麻糬酥好好味啊!來開佐敦記得試下啦📍佐敦彌敦道345號永安九龍中心地庫FB1號舖#紹香園 #南本草 #Bake&HerbsLab #佐敦 #佐敦美食 #永安百貨 #cafe #健康 #點心 #下午茶#美味 #涼茶 #咖啡 #香港美食 #假日好去處 #麻糬 山
@walnut_hk @southherballab

🌿麻糬酥系列+星球酥系列
我就叫咗碧根果仁塔+黑芝麻麻糬酥
好好味啊!來開佐敦記得試下啦

📍佐敦彌敦道345號永安九龍中心地庫FB1號舖

中西合壁 新舊交融既甜品/飲品 幾特別 又包含少少香港特色🇭🇰位於永安B1既一間小店 主要賣咖啡/飲料 同埋甜品小食😋咖啡款式多 而且幾有創意 有不少食物/飲品都含有草本成分🌿 比較健康 想飲一下手搖飲料都無咁內疚😬✌🏻仲有餐廳主張使用稀有糖、自家製冰 都幾有心思!甜野就一定搵到自己啱口味既 有星球酥、撻、燒餅、muffin等等😽朱古力扁可頌 ($35)今次係我第一次食扁croissant 脆卜卜 夠乾身 我都明點解呢排咁hit🙆🏻‍♀️ 仲有呢個牛角包既牛油味好香 食落去好似食緊一塊好重牛油香味既餅🧈🥐 蛋綠豆星球酥 ($15) 呢個打卡一流 但除左靚都好食🤤星球酥酥皮夠乾身 真係一層層 咬落去又好酥脆餡料鹹鹹甜甜 呢個配搭令我諗起月餅餡料 不錯👍🏻火麻仁拿鐵 ☕️($39) 見到呢杯可以有助睡眠就即刻揀左😛我平時唔係飲開咖啡覺得咖啡味偏濃 但係餐牌係可以調教咖啡濃度的☕️ 咖啡底係偏nutty 再配埋堅果奶幾夾 好濃既堅果味🌰 呢款咖啡都不錯 係多一種選擇👀雲泡開心果堅果奶拿鐵 ($39) 開心果味主要來自側邊d醬 同埋上面幾cream + 粒粒開心果 唔會太甜 但開心果味未去到超濃💚
位於永安B1既一間小店 主要賣咖啡/飲料 同埋甜品小食😋
仲有餐廳主張使用稀有糖、自家製冰 都幾有心思!

朱古力扁可頌 ($35)

朱古力扁可頌

蛋綠豆星球酥 ($15)
呢個打卡一流 但除左靚都好食🤤
星球酥酥皮夠乾身 真係一層層 咬落去又好酥脆
餡料鹹鹹甜甜 呢個配搭令我諗起月餅餡料 不錯👍🏻

蛋綠豆星球酥

火麻仁拿鐵 ☕️($39)
見到呢杯可以有助睡眠就即刻揀左😛

雲泡開心果堅果奶拿鐵 ($39)
重點我覺得係同堅果奶幾夾 飲落去唔會好膩 都唔會好有罪惡感🤣

📍紹香園 X 南本草 (佐敦)
地址:佐敦彌敦道345號永安九龍中心地庫FB1號舖
2024-09-25
蛋綠豆星球酥
  • 火麻仁拿鐵
2024-09-27 282 浏览
🥨《南本草 X 紹香園》☕️火麻仁拿鐵知道火麻仁是富含健康的脂肪酸、蛋白質和纖維,對身體有一定的益處,所以今次點了這杯火麻仁拿鐵。每一口都充滿獨特的堅果風味。🥛雲泡開心果堅果拿鐵風味獨特的咖啡飲品,結合了開心果的香氣和堅果的口感,讓人喝起來既香濃又令人愉悅,非常適合喜愛堅果風味的咖啡愛好者!🥧碧根果仁塔香甜可口的甜點,碧根果仁搭配濃郁的糖漿和香料,口感香甜酥脆🥐朱古力扁可頌扁平牛角包是近來挺常見的。形狀很吸睛打卡。加熱後很脆口,配上香甜的朱古力,是一個很好的下午茶配搭。I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢📌 佐敦 📍 九龍彌敦道345號佐敦永安中心 地庫B1層, FB1鋪
🥨《南本草 X 紹香園》

☕️火麻仁拿鐵

🥛雲泡開心果堅果拿鐵

🥧碧根果仁塔
香甜可口的甜點,碧根果仁搭配濃郁的糖漿和香料,口感香甜酥脆

🥐朱古力扁可頌

I▪️🅐🅓🅓🅡🅔🅢🅢
外卖自取
最近永安九龍中心地庫開咗間新飲品店,單系聽「紹香園 X 南本草」已經好有新鮮感!店員非常親切,耐心介紹佢哋嘅理念,就系將傳統嘅涼茶同健康元素融入到平時我哋成日飲嘅飲品裡面。火麻仁拿鐵(有啡版)$39拿鐵同火麻仁原來幾夾,入口幾順滑,又有層次感,比平時飲開嘅火麻仁清爽。雲泡開心果堅果奶拿鐵 $39開心果最近好hit,呢杯開心果嘅香味非常突出,飲起嚟又有種濃郁嘅堅果味,口感相當豐富,適合鍾意堅果嘅朋友。肉鬆夏威夷果仁塔 $18外層酥脆,裡面有肉鬆和堅果,口感豐富,搭配火麻仁啱啱好!可可扁可頌 $35呢個可頌好脆,朱古力味道雖然濃,但甜度適中,好味。依家仲有優惠活動,凡在烘焙包點區消費滿$100就可以免費獲得一杯飲品,或者如果你買任何飲品,可以半價換購烘焙產品一件,相當划算!

火麻仁拿鐵(有啡版)$39

雲泡開心果堅果奶拿鐵 $39

肉鬆夏威夷果仁塔 $18
外層酥脆,裡面有肉鬆和堅果,口感豐富,搭配火麻仁啱啱好!

可可扁可頌 $35
呢個可頌好脆,朱古力味道雖然濃,但甜度適中,好味。

2024-09-21
外卖自取
永安中心俾人嘅感覺係老餅野,估唔到入面都有間手搖店。新開嘅紹香園x南本草位於地庫B1層係一間非一般嘅手搖店單係論裝修,響永安中心已經算係鶴立雞群🤔至於飲料方面,更加係結合左新同舊涼茶草本同堅果果乾嘅新fusion茶飲店🤓唔知係咪為左迎合打卡文化店內飲料都被悉心裝扮,絕對做到「色、香、味」俱全🤩🧋開心果雲泡堅果奶拿鐵奶蓋軟綿濃厚,陣陣開心果味😚配搭開心果碎嘅咬口,正👍下面latte奶味出,但未至於蓋過開心果味,又唔會太甜,不錯😌🥤無花果薏仁水梳打清新爽口,飲完仲有半粒無花果乾食,爽😊小小店舖另設有烘焙部連最近很火熱的扁可頌都有🤩🥐酥脆美味😋朱古力醬只覆蓋半邊變相有兩種口味體驗不過對於愛吃甜嘅我黎講一定係有朱古力嘅完勝😝😆😋🥧蔓越莓果仁塔撻皮同果仁脆口,配搭蔓越莓酸酸甜甜,實在係開胃之選😍
永安中心俾人嘅感覺係老餅野,
估唔到入面都有間手搖店。

新開嘅紹香園x南本草位於地庫B1層
係一間非一般嘅手搖店
單係論裝修,響永安中心已經算係鶴立雞群🤔
至於飲料方面,更加係結合左新同舊
涼茶草本同堅果果乾嘅新fusion茶飲店🤓
唔知係咪為左迎合打卡文化
店內飲料都被悉心裝扮,絕對做到「色、香、味」俱全🤩

🧋開心果雲泡堅果奶拿鐵
奶蓋軟綿濃厚,陣陣開心果味😚
配搭開心果碎嘅咬口,正👍

🥤無花果薏仁水梳打
清新爽口,飲完仲有半粒無花果乾食,爽😊

小小店舖另設有烘焙部
連最近很火熱的扁可頌都有🤩
🥐酥脆美味😋朱古力醬只覆蓋半邊
變相有兩種口味體驗
不過對於愛吃甜嘅我黎講
一定係有朱古力嘅完勝😝😆😋

🥧蔓越莓果仁塔
撻皮同果仁脆口,配搭蔓越莓酸酸甜甜,實在係開胃之選😍
2024-09-23 272 浏览
📍 「南本草」佐敦永安強強聯乘🤲🏻南本草X 紹香園🤭期待咗好耐,終於聯盟!呢度嘅飲品款式都係好大膽嘅嘗試🙆🏻‍♀️而且好有驚喜🥰✨伯爵特濃朱古力做得好軟 味道十分濃厚 好似食緊半流質嘅朱古力塊咁🍫而且仲有少少伯爵茶嘅味道可以中和返朱古力嘅甜味🫠✨牛油果雲泡拿鐵單純手搖飲,牛油果清甜順滑,加入奶既元素,非常creamy,是必點的❤️✨朱古力扁可頌前後段的酥脆感實在迷人😍尤其表層的糖漿超香另一半淋上的巧克力醬也很濃郁真心喜歡!!✨蔓越莓夏威夷果仁塔係果仁嘅撻,撻底好鬆化~而且上面豐富嘅果仁,好正😊
📍 「南本草」佐敦永安

強強聯乘🤲🏻南本草X 紹香園🤭
期待咗好耐,終於聯盟!
呢度嘅飲品款式都係好大膽嘅嘗試🙆🏻‍♀️

尤其表層的糖漿超香
另一半淋上的巧克力醬也很濃郁
真心喜歡!!

✨蔓越莓夏威夷果仁塔
係果仁嘅撻,撻底好鬆化~
而且上面豐富嘅果仁,好正😊
2024-09-21 295 浏览
日日返工好攰…每日返工嘅動力就係放工嘅嗰一杯廢水!呢間係南本草 x 紹香園既店舖! 估唔到永安地庫都有廢水賣! 真係好surprise ! 可以揀廢水亦都可以揀咖啡! 正正! 雲泡開心果 堅果奶拿鐵 $39 而家開心果好Heat … 咩都開心果🤣 更係要試下啦! 佢個開中果雲泡又幾濃喎! 加埋下面既奶就會淡小小~ 唔知有無得小冰呢~芋泥麻糬蜜香奶茶 $39-想有啲野咬下口可以叫呢杯! -好香蜜糖味 ! 最緊大熱既仲有 … 朱古力扁可頌 $35而家購買任何飲品仲可以半價換一件烘焙產品!
日日返工好攰…每日返工嘅動力就係放工嘅嗰一杯廢水!
呢間係南本草 x 紹香園既店舖!

雲泡開心果 堅果奶拿鐵 $39
而家開心果好Heat … 咩都開心果🤣 更係要試下啦!
芋泥麻糬蜜香奶茶 $39
-想有啲野咬下口可以叫呢杯!
-好香蜜糖味 !

最緊大熱既仲有 … 朱古力扁可頌 $35

而家購買任何飲品仲可以半價換一件烘焙產品!
2024-09-21 381 浏览
香港老字號「鯉魚門紹香園」出品多款涼果及堅果等產品,特別喜歡其出品的果仁撻,品牌最近聯乘「南本草」於佐敦永安中心設立烘焙.草本研究所;「南本草」把涼茶草本元素帶進西方咖啡,創作出 Herbal Specialty,把草本養生延伸至烘培茶飲帶入日常,更推出大熱的開心果堅果飲品-🔹雲泡開心果堅果奶拿鐵 $39綠與白的組合做成雲層效果,賣相美觀;細滑的開心果忌廉上灑上有口感的開心果及燕麥碎;以堅果奶代替牛奶製作的拿鐵順滑帶啖啖開心果香,甜度適中-🔹芋泥麻糬蜜香奶茶 $39作為芋泥控不得不點芋泥飲品,芋泥粉綿順滑帶豐富芋頭香,加入Q彈麻糬令口感層次更豐富;奶茶幼滑細緻,甜度剛好-🔹蔓越莓夏威夷果仁撻 $18 (購買飲品可以半價換購)選用頂級大粒的夏威夷果仁,硬脆而充滿奶油香,配合酸甜有致的蔓越莓及輕脆帶牛油香的撻皮,份外滋味-🔹朱古力鬆餅 $28 (購買飲品可以半價換購)香濃朱古力味道,鬆餅綿密細緻也夠濕潤,甜度剛好
🔹雲泡開心果堅果奶拿鐵 $39
🔹芋泥麻糬蜜香奶茶 $39
🔹蔓越莓夏威夷果仁撻 $18 (購買飲品可以半價換購)
🔹朱古力鬆餅 $28 (購買飲品可以半價換購)
香濃朱古力味道,鬆餅綿密細緻也夠濕潤,甜度剛好
2024-09-21