2018-02-06 366 浏览
飯後想食個甜品,附近甜品店都大排長龍。突然唸起我有一張85折coupon,就入左去由深水埗過嚟新開對一排嘅綠林甜品店。一行三人,一入去,安排左我坐一張四人枱,我就放個袋落去一個好窄嘅位嘅椅子上。竟然比個waiter鬧足我地成餐糖水。服務好差,餐牌扔比我地。接受呢種服務真係食龍肉都無味。但都坐低左,就照試一試。叫左兩個糖水堂食,再加三個外賣。堂食個燉雪梨,味道好似將便利店賣嘅雪梨水煲熱左咁,好好好甜。誠意欠奉。友人食嘅芒果小丸子,她表示一般,小丸子口感不太好。對於呢間店,我唔會再選擇去多試,首先,甜品價錢同質素不相付,性價比低。加上會被店員差嘅態度影響去食甜品嘅心情。當然,可能有人會幸運地遇到服務好嘅待應,同可能會合你地口味。但我個人就不太建議去食

叫左兩個糖水堂食,再加三個外賣。

友人食嘅芒果小丸子,她表示一般,小丸子口感不太好。

2018-01-25 326 浏览
下班經過綠林,先吃了ㄧ碗優惠的$15豆腐花,香香嫩嫩,意猶未盡,再吃一碗芝麻糊,黑呼呼的,芝麻磨得很細緻。但芝麻糊好像比較糊,多ㄧ點芝麻會更好唷還有糖不甩,超妙🤗原來這就是香港的糖不甩,每次看的插上的兩跟竹籤,感覺都要跟好兄弟們連線的感覺😌綠林是這條街最明亮的甜點店,來訪過很多次。剛開幕就來過,至今都保持乾淨舒服。👍上次來吃杏仁燉奶也很香,燉桃膠也超好吃。等冬天過後,要來這裏吃各式各樣的冰淇淋🍦
還有糖不甩,超妙🤗

2017-12-25 421 浏览
《綠林甜品》,印象是深水埗的其中一間甜品名店,既然他們選擇在港島區,又在我公司附近插旗,點到要試一下既。是日吃完中午飯,在外做完野,回公司之前想繼續 hea 多一陣,於是,我想起堅拿道算是新開的《綠林甜品》,簡單地食一個甜品。簡單的甜品,就是一碗很簡單的椰汁西米露,椰奶味道香口,西米亦粒粒晶瑩,入口也爽爽地有咬口,味道甜美的西米露,令人心情也放輕鬆。簡單的甜味道,簡單地令人得到滿足。有時候,心情不佳時來一碗簡簡單單的甜品,不需要華麗架。

2017-11-04 418 浏览
I love this place, it’s so fresh and tasty and the menu is huge. It pretty much offers any type of Chinese dessert you can crave. The tofu pudding was interesting and it was my first time trying it out. I’ll definitely be back to try more of their other items.
2017-10-24 320 浏览
食完飯想搵個地方宵夜,咁岩見到綠林派傳單,裡面有張送糖不甩既優惠劵,咁就即管入去試下啦舖面地方唔細,一去到就已經有位唔使等了餐牌既其中一頁好滋補既一個糖水。雪梨味清新唔甜,而且大大塊;海底椰又係好好味,我朋友都好鍾意班戟塊皮比較厚,本來expect 會薄啲。不過裡面啲芒果都幾大粒,算唔錯喎;雪糕就正正常常啦免費既糖不甩,煙煙韌韌幾有咬口,但唔多甜,不過都好欣賞佢份誠意Overall 黎講糖水/甜品水準唔錯,下次可以再黎試下😄

舖面地方唔細,一去到就已經有位唔使等了

餐牌既其中一頁

川貝海底椰無花果燉雪梨

芒果班戟跟芋頭雪糕

糖不甩

Overall 黎講糖水/甜品水準唔錯,下次可以再黎試下😄
2017-10-13
$39 (宵夜)
川貝海底椰無花果燉雪梨
2017-10-23 254 浏览
得知尼間有無糖甜品所以經過銅鑼灣得意黎試試我點左無糖芝麻糊非常非常rich!!!果然係真材實料嘅鮮磨芝麻糊每一啖都仿佛食緊一湯羹嘅芝麻落口Ps如果你怕濃怕淡嘅可問伙記攞黃糖,本人就一粒糖都冇落食哂成碗由於係真材實料,所以食左超級飽肚友人點嘅薑汁湯圓同脆皮豆腐布甸配紅豆綠茶雪糕湯圓好有薑味大大粒好正脆皮好得意加上花生好有脆口可惜豆腐布甸唔夠滑紅豆ok不過綠茶雪糕冇茶味只要出示學生證/長者卡/殘障人士係9點前埋單仲有7折tim最正係連同行者都有7折
得知尼間有無糖甜品所以經過銅鑼灣得意黎試試

我點左無糖芝麻糊
無糖芝麻糊

非常非常rich!!!
果然係真材實料嘅鮮磨芝麻糊
每一啖都仿佛食緊一湯羹嘅芝麻落口
由於係真材實料,所以食左超級飽肚

友人點嘅薑汁湯圓

只要出示學生證/長者卡/殘障人士係9點前埋單仲有7折tim
最正係連同行者都有7折
無糖芝麻糊
2017-09-02 243 浏览
係鵝頸橋見佢派傳單勁抵,堂食有八五折,仲有免費糖不甩送,行到熱熱地試下先。糖不甩配粗粒花生都幾香口,最重要係free😌。本身喉嚨痛就諗住試吓川貝海底椰無花果燉雪梨滋潤吓($38),本身仲好怕好重川貝味,不過唔係好覺有。雪梨都有四大塊,不過海底椰同無花果份量就好少同圖片有d 出入,糖水有雪梨味但好甜。另外外賣左個合桃露,杰得黎都係好甜😵。西式甜品唔知會唔會好啲?見佢有個朱古力脆皮豆腐布甸好似幾特別。👍🏻不過呢間算係良心企業,長者,學生,殘疾有7折, 外賣又有8折,員工幾nice 幾有人情味。

糖不甩配粗粒花生都幾香口,最重要係free😌。
2017-08-06 223 浏览
今日行過2000年廣場,有個婆婆派傳單宣傳呢間甜品店。見有糖不甩送,又有八五折,就行過去試吓。鋪頭位置喺中石化油站斜對面,裝修光猛。星期日下午得幾枱客,所以食得悠閒。員工招呼亦很周到。我一坐低伙計就送上糖不甩,仲係熱辣辣,花生碎都落得好足,喜出望外。我叫咗個「S10 熱豆腐花+紅豆粒+雪糕+小丸子+花生芝麻糖粉」(見圖)。雖然望落份量唔大,但係個配搭幾新穎,而且食完都飽晒。間鋪做緊優惠:學生、長者、殘疾人士及同行人士埋單七折。經過銅鑼灣,想食甜品可以行遠兩步,抵唔少!

糖不甩(送)
S10
糖不甩(送)
S10
2017-08-05 140 浏览
相比起同一條街嘅松記,綠林可以快d有位又吾會食完即刻俾人趕走,想食糖水時綠林都系一個吾錯嘅選擇。馬蹄露 $28馬蹄露比其他鋪頭更大碗, 馬蹄夠爽口蛋花够滑。夏天食一碗凍嘅夠透心涼。值得一試楊枝甘露+小丸子 $46楊枝甘露一向系受港人歡迎嘅甜品,為炎炎夏日帶黎清涼嘅感覺。呢度嘅楊枝甘露不過不失,唯一要挑剔嘅系柚子份量比較少,令呢碗楊枝甘露有種吾完整嘅感覺。

馬蹄露 $28

楊枝甘露+小丸子 $46
下午茶
2017-08-04 134 浏览
去慣去熟深水埗綠林 ,銅鑼灣果間開咗冇幾耐,呢一間就冇咁多人,甜品種類比較好少, 但味道都有水準。 最欣賞佢地有出"無糖"芝麻糊,真係減肥女士恩物 味道唔錯拍得住佢哋嘅招牌栗子露(時令甜品)。去幫襯嘅時候,記住去橋底囉宣傳單張 ,有糖不甩送。 唔夠喉又可以加多碗, 特價糖水, 都只係賣十二蚊! 唔係話做特價,就求求其其冇得畀你揀 ,某些糖水會有熱同凍畀你揀 價錢 ,真係喺銅鑼灣搵唔到㗎。
味道唔錯
2017-08-03 92 浏览
芒果班戟配抹茶雪糕 $40 不過不失,份量十足,甜度得宜。奶油軟滑,但如果芒果可以甜d就更好。鮮奶燉蛋白 $22劣評!質感唔夠嫩滑,好多氣泡,食落好「鞋口」。蛋白未尚算有少少,牛奶味就完全欠奉。係好滯嘅甜品。
芒果班戟配抹茶雪糕 $40
芒果班戟配抹茶雪糕

鮮奶燉蛋白 $22
鮮奶燉蛋白

2017-06-26 200 浏览
今日星期日,大概9點鐘來吃甜品,不用等位,不是太多人,這個是很重要的,因為次次去到附近耀華街的聰嫂,甜品好多都結冰,又座得唔好,但排隊要排勁耐。講番這裡的甜品,今天喉嚨不舒服,沒有吃我最愛的芒果甜品,就是吃了燉川貝雪利糖水。這個可以推薦給大家。雪梨很清甜,再加上川貝,所以整個甜品讓喉嚨吃得很舒服! 加上價錢是十分抵!這裡對於長者和傷殘人士很貼心,因為他們是會有30% 折扣。這裡還有外賣,十分方便,可以支持一下!

雪梨很清甜,再加上川貝,所以整個甜品讓喉嚨吃得很舒服!

燉川貝雪利糖水
燉川貝雪利糖水
2017-06-05 135 浏览
即叫即製蛋白杏仁茶 $38.主打即叫即製,滋潤美顏。.雖然已經好耐無嚟,但係姐姐嘅服務態度非常好,又有禮貌,真係有啲掛住舊時經常行完街仲要依依不捨咁食埋糖水先走嘅情境。
即叫即製蛋白杏仁茶 $38
主打即叫即製,滋潤美顏。
2017-06-02 168 浏览
今日行開銅鑼灣sogo見到門口有人派單張,新開甜品店喎,原來係綠林新開張,有九折優惠券又送甜品,而行過去都係15分鐘左就,已經足以令我地去試啦,原來係鵝頸橋中石化對面,都好易找到,入到去空間感十足坐得舒服,不用等位就可以坐下叫野食。今次我地叫左2個甜品和一個送甜品,講真味道整體吾錯,小丸子可能因為選擇左係偏淡身的甜品所以令到整體味道係冇味,只係生果汁香,而朋友叫的蕃薯糖水就勁辣而淋身,味道不錯。而不久免費糖不甩都足料味濃郁而花生夠香。之後再叫左杯果汁偏淡,但整體黎講都可以,係灣仔再有多個甜品選擇。

宵夜
2017-04-08 294 浏览
收工肥髀想食糖水,記起呢間嘅糖水未試過,特登過來買,地點唔就腳,門面幾大,門外玻璃已貼咗好多餐牌同相片,中西式糖水都有!入內地方幾大,淺木傢具光鮮,櫃檯上仲有好多甜品圖片,好吸睛! 入內櫃臺落單比錢!即叫即做!因為我一冷一熱,店員將兩樣分開袋!雖然窩心,不過兩小袋攞起來唔方便!楊枝甘露加芒果布甸($48)肥髀食,楊枝甘露好濃,落得幾足料,糖水蓋住一個芒果布甸,好滑溜彈身!肥髀話好味!烏豆桑寄生茶+蛋+蓮子($35)自己知道桑寄生有益,第一次食呢個配搭!深褐色糖水,飲落微甜,帶啲桑寄生嘅甘香,味道溫和易入口,唔會似飲苦茶,烚雞蛋索咗糖水嘅顏色,咬開蛋白好嫩滑彈牙,一啲都唔老,蛋黃我無食!沉底嘅黑豆有咬口,味道好淡,食唔到,蓮子大粒,索晒糖水,質地有咬口!整體味道好味!店員有禮斯文,我落單後在店內坐低等都無問題!幾nice!銅鑼灣糖水又一好選擇!

店員有禮斯文,我落單後在店內坐低等都無問題!幾nice!

銅鑼灣糖水又一好選擇!
2017-03-29
外卖自取
$35 (宵夜)