2008-03-12 21 浏览
同班fd諗左好耐,最後住元朗個fd建議去依度點了一個chocolate味同一個mango味的兩個味道都好正,口感好得意!最深刻係一隻叫朱古力魔豆的配料,一咬落去有種爆開既感覺,朱古力味重,好正!!不過自己住既地方同元朗實在差太遠..唔知幾時先再有機會食呢...
同班fd諗左好耐,最後住元朗個fd建議去依度

點了一個chocolate味同一個mango味的
兩個味道都好正,口感好得意!

不過自己住既地方同元朗實在差太遠..
唔知幾時先再有機會食呢...
食左少少先記得影的
2008-02-17 16 浏览
最後一站又去左情人節先去過的地方食冰今次食大頭鍾意的朱古力味+三色果+咖啡凍+紅豆+練奶今次好食過上次好多,好好味上次食左朱古力魔豆,個人覺得一d都唔好食今次冇食,果然唔錯!!!
最後一站又去左情人節先去過的地方食冰
今次食大頭鍾意的朱古力味
+三色果+咖啡凍+紅豆+練奶
今次好食過上次好多,好好味

上次食左朱古力魔豆,個人覺得一d都唔好食
今次冇食,果然唔錯!!!

2008-02-15 11 浏览
情人節同頭頭去左依度食綿綿冰因為我地實左太掛住台灣的味道了去到叫左"亡"果綿綿冰同炸雞亦個冰的確係比hk其他地方好味好多但不及台灣的好食,而且太貴了要$28但個雞亦就真係唔錯,幾好味$15有5隻,算合理啦!
情人節同頭頭去左依度食綿綿冰
因為我地實左太掛住台灣的味道了

去到叫左"亡"果綿綿冰同炸雞
個冰的確係比hk其他地方好味好多
但不及台灣的好食,而且太貴了要$28

但個雞亦就真係唔錯,幾好味
$15有5隻,算合理啦!
new york cafe後去食dessert朋友介紹所以放棄泛后來依度叫個度d哥哥介紹...要了個香芋綿綿冰+3樣配料食落去好似雪糕不太特別,香芋的味道自已麻麻$28好似有d不值....(原來加左價...$23-->$28)食過就算....
new york cafe後去食dessert

朋友介紹所以放棄泛后來依度

叫個度d哥哥介紹...

要了個香芋綿綿冰+3樣配料

食落去好似雪糕

不太特別,香芋的味道自已麻麻

$28好似有d不值....

(原來加左價...$23-->$28)

食過就算....
香芋綿綿冰
2008-02-13 6 浏览
朋友頂力推介話綿綿冰好味, 咁凍天氣, 都要嚟試, 叫左:1) 芒果綿綿冰配乳酸魔豆+芋頭+Q果2) 朱古力綿綿冰配朱古力魔豆+三色豆+x果3) 合桃露綿綿冰外形好靚. 但味道似足牛奶公司雪糕, 三種配料份量好少, 以$2x 價錢來講都算幾貴. 本人剩係覺得魔豆幾得意及好味. 其他配料就普普通通. 而合桃露就一d都唔得, 冇合桃香味. 總括嚟講, 試過就算.
朋友頂力推介話綿綿冰好味, 咁凍天氣, 都要嚟試, 叫左:
1) 芒果綿綿冰配乳酸魔豆+芋頭+Q果
2) 朱古力綿綿冰配朱古力魔豆+三色豆+x果
3) 合桃露

而合桃露就一d都唔得, 冇合桃香味.

總括嚟講, 試過就算.
2008-02-11 2 浏览
同其他食評一樣綿綿冰確實係好綿口感好似雪糕相比起其他生果味朱古力味嘅賣相可能無咁色彩吸引不過味道就絕不遜色分別試過芒果同士多啤梨味都係朱古力味最好味~配煉奶+咖啡水晶+椰果就最正~
同其他食評一樣
綿綿冰確實係好綿
口感好似雪糕

相比起其他生果味
朱古力味嘅賣相可能無咁色彩吸引
不過味道就絕不遜色
分別試過芒果同士多啤梨味
都係朱古力味最好味~

配煉奶+咖啡水晶+椰果就最正~
2008-01-07 6 浏览
見到大家講到咁好食..今日同個女去試下啦!!叫左個香芋冰...初時見到23蚊好似有d貴~ 不過個份量都好夠兩個人食..而且味道一流~~ 物有所值呀!!值得一試
見到大家講到咁好食..今日同個女去試下啦!!
叫左個香芋冰...
初時見到23蚊好似有d貴~ 不過個份量都好夠兩個人食..
而且味道一流~~ 物有所值呀!!
值得一試
2007-12-25 30 浏览
觀鳥當天,陽光普照,天氣頗溫暖(奴隸獸覺得好熱呀!)。所以回到元朗市中心後,主人建議食一些透心涼的食物。主人還記得最近讀過一篇有關刨冰的食評,照片拍得極為吸引,於是決定去試試。我們揀選的綿綿冰,是芒果刨冰,配蜜瓜、三色Q 果、愛玉凍及草莓糖漿(HK$23)。綿綿冰的口感似雪葩及軟雪糕的混合物,同它的名稱好貼切。三色Q 果似酸酸甜甜的Jelly 。至於愛玉凍,店員告訴我們是從台灣運來,淺黃色,食落『滑嘟嘟』,有咬口,味道淡淡的,難以形容。總體來說,主人覺得好味囉。

芒果綿綿冰
2007-12-09 16 浏览
聽朋友講咗厘間冰好好味,禽曰終去試吓,叫咗佢地最出名嘅綿綿冰(忙果味)食,好正,配料幾特別,自已揀,我就揀咗梅子魔豆、乳酸魔豆&三色Q豆,D冰同平時食砂冰好唔同,好滑好軟好似食雪糕咁。
2007-12-02 6 浏览
台灣風味!好似雪糕咁..我好鍾意芒果冰!正!不過佢要等到1點幾2點先開有次我同班fd12點去佢都未開檔-00-
台灣風味!
好似雪糕咁..
我好鍾意芒果冰!正!

不過佢要等到1點幾2點先開
有次我同班fd12點去佢都未開檔-00-
2007-11-27 3 浏览
好滑, 好香, 好綿^3^唔知係咪加咗鍊奶, 似雪糕, 多過似冰冰~~
好滑, 好香, 好綿^3^
唔知係咪加咗鍊奶,
似雪糕, 多過似冰冰~~
2007-11-23 7 浏览
真係好好味....口感好似雪糕咁...不過食哂都好似矛食野咁....但甜品係咁上下啦....真係一試再試囉....
真係好好味....口感好似雪糕咁...
不過食哂都好似矛食野咁....
甜品係咁上下啦....
真係一試再試囉....
2007-11-17 8 浏览
我次次去都係食刨冰, 其他野冇食過, 所以唔知. 不過自從食過佢地既刨冰, 我已經將元朗所有甜品店打左入冷宮. 因為實在一試難忘.試過幾隻味都係芒果最好食, 哈密瓜都ok, 西瓜味好假, 其他之後再試下, 不過$23一個都幾貴, 加上食完好似冇食過野咁, 如果想食有飽肚感既甜品呢間唔係一個好選擇, 不過想新鮮又有口感既就不妨一試.

2007-10-29 18 浏览
媽媽係台灣人,所以細細個已經去台灣探親,最鍾意果邊的雪花冰。香港好多出名的刨冰都食過,本來有兩間都好似台灣,不過都執左。呢間就真係似足台灣既雪花冰,冰片薄得黎重好堅韌,入口係一片片,的確掂,重要有唔同味的冰底,呢樣係台灣都唔係間間有呀。至於小食,就的確係唔得,有笑容既薯餅好詭異,唔想食。
至於小食,就的確係唔得,有笑容既薯餅好詭異,唔想食。
2007-10-23 1 浏览
兩個人叫左香芋冰同合桃糊, 香芋冰真係幾好食既, 佢\D香芋粒粒真係幾好食, 好似唔多似係純芋頭, 應該加左D野, QQ地幾好食但個合桃糊就唔得啦, 完全冇合桃味...我諗正如其他人所話, 要食, 食冰就好啦, 其他野...應該好麻麻..