2019-05-02 402 浏览
近排美心天使蛋糕做特價, 所以買左個返屋企試.呢個蛋糕標謗係人手製做, 但食落又真係特別鬆軟, 入口融化唔係誇張!成個蛋糕無任何水果料, 只配上鮮忌廉, 忌廉都打得幾幼滑綿綿.焦糖脆脆係獨立包裝, 保持到佢唔會因濕氣而變得唔香脆, 亦可因個人口味而選擇落唔落, 我個人就prefer落喇, 因為口感會更特別, 又脆又鬆.
近排美心天使蛋糕做特價, 所以買左個返屋企試.
2018-06-30 422 浏览
大集團嘅經營方式,食物種類少,店員服務態度一般,價錢又貴,分量又細,咩都清一色。而且買個腸仔包都要$11,食落肚一陣風咁就冇咗啦!空氣感極重。但係因為美心嘅地點就腳又方便,我以前都買埋唔少餅卡,其實西餅又唔係話貴左好多,反而一個個獨立裝嘅麵包就越嚟越貴,我有時都好鍾意買家庭裝麵包因為比較抵食。攞個中間位比較抵食嘅就係提子包,一包有五條,粒粒提子乾,又甜又有咬口,唔使$15,我自己就覺得抵食個腸仔包。不過就成日冇貨。
2016-11-22 292 浏览
買左白麵包返屋企擦jam白麵包夠軟,但可惜要自己切走麵包皮。因為麵包皮有d乾又苦苦地味。腸仔包要7.5蚊,價錢中等啦,勝左麵包夠軟同無濃味。腸仔大細都適中,仲長過麵包
買左白麵包返屋企擦jam
早餐
繼早幾個月推出3.9澳洲牛奶蛋糕後,最近美心又搞搞新意,找來同樣來自澳洲的蜂蜜做蛋糕。這個澳洲金獎蜂蜜系列,兩款蛋糕分別是「蜂蜜芝戀慕絲蛋糕」及「蜂味蜜糖屋」。看了陳列的說明後,最後選擇了賣相較可愛、且由多層餡料組成的「蜂味蜜糖屋」,作為姐姐的生日蛋糕。這所蜜糖屋的外牆以蜂蜜慕絲建成,雖然味道清香,但不夠細滑。除了有一道由朱古力做的大門外,屋頂還有用淡淡蜂蜜寒天做的天窗。放置了一把蜜糖棒,彷彿讓人衝動的一手拿起棒子,從天窗伸進蜜蜂之家蘸蜜糖~不過有兩隻可愛得甜到漏的的小蜜蜂守護著,要拿走牠們的蜜糖恐怕不易呢!走進屋內,毅然發現內裡結構分明,由上至下,先來一層已被朱古力蛋糕及黃金蛋糕吸收了的金獎流心蜂蜜,導致兩層海棉蛋糕滿滿濃厚的蜂蜜甜味~蜜糖屋裡,小蜜蜂還用了檸蜜做成啫喱,口感彈牙亦富檸檬的清新。接近底部,小蜜蜂還收藏了數粒蘋果蓉,偷偷品嚐,味道有點像蘋果蜜的那種。小蜜蜂用心地建了多層蜜糖屋,也少不了用上香口酥脆的焦糖酥餅底承托著整間蜜糖屋。不消一會,我們便殘忍地掏空了小蜜蜂的家了。由內到外,由上到下,幾乎無一部份沒用上蜂蜜入饌,創新有心思。蜂蜜味雖然豐富有層次,但清甜而不膩,讓愛甜的
$174.4
這所蜜糖屋的外牆以蜂蜜慕絲建成,雖然味道清香,但不夠細滑。

$174.4
由內到外,由上到下,幾乎無一部份沒用上蜂蜜入饌,創新有心思。蜂蜜味雖然豐富有層次,但清甜而不膩,讓愛甜的朋友吃多件也不覺罪惡感。
最後要為姐姐送上一首生日歌:
嗡嗡嗡
我是一隻小蜜蜂~
勤力的昆蟲~

2015-05-29
$ 174.4
$ 174.4
2013-08-15 225 浏览
名字很有看頭:朱古力軟心流心包!外面的面包是普通的牛油面包款式,但美心的出品一向是有保證的,雖不屬佳品,但也不錯吃!當我滿懷希望地一口咬下時,沒有流心!我不服氣,心裡想大概是因為隔了一天才吃,所以便走去叮了15秒,自製流心成功!朱古力的濃度很高,不是死甜,而有苦味,很好吃!
名字很有看頭:朱古力軟心流心包!
雖不屬佳品,但也不錯吃!
當我滿懷希望地一口咬下時,沒有流心!
自製流心成功!
朱古力的濃度很高,不是死甜,而有苦味,很好吃!
外卖自取
$7.5 (早餐)
2012-11-18 63 浏览
美 心的蛋糕一向有保証,今次食MINI特芒果脆脆($88),係一早估到的味道:芒果的 香甜加上朱古力脆曲奇底,好夾...唔係太多忌廉,又細細個,唔漏, SO GOOD!都係要食番件芝士餅,唔太好味....普通餅底太淋,冇牛油香中間D醬得小小,芝味不足...$12 想點姐?
芒果的 香甜加上朱古力脆曲奇底,好夾...

唔係太多忌廉,又細細個,唔漏, SO GOOD!

都係要食番件芝士餅,唔太好味....普通
餅底太淋,冇牛油香
中間D醬得小小,
芝味不足...
$12 想點姐?
芒果脆脆$88
芝士餅$12
2012-10-19
外卖自取
$88 (宵夜)
庆祝纪念
生日
芒果脆脆$88
芝士餅$12
2012-09-09 55 浏览
由於報紙有美心西餅買3送1 COUPON,又走去買來吃!黑爵士($18)自從之前吃過黑爵士之後,有點迷上了,因為它是用很濃的朱古力做成的,入口有一做朱古力的甘苦味,我就是喜歡那種甘苦呀~吃這件蛋糕一定要小心呀,因為面頭鋪上了可可粉,一不小心可能會嗆喉呀~啖啖都是朱古力,內裡的朱古力海綿蛋糕就略為乾身了一點,但整體來說不錯藍莓芝士餅($18)家人說芝士味很濃郁,而且是硬身芝士餅,味道又不會太甜,幾好WOR~買3送1後只是$13.5一件,有這個質數已算很好了
由於報紙有美心西餅買3送1 COUPON,又走去買來吃!

黑爵士($18)

那種甘苦呀~

藍莓芝士餅($18)

買3送1後只是$13.5一件,有這個質數已算很好了
2012-09-08
  • 黑爵士
2011-12-24 39 浏览
年前紅極一時的Angry Bird熱潮亦未散去,想不到連美心西餅都新出Angry Bird聖誕蛋糕,看樣子頗得意,就買了一個試一下。盒子印有Angry Bird樣子圖案芒果慕絲蛋糕 Mango Mousse Cake $98造型漂亮的3D Angry Bird,單看外觀,的確令人很想把它帶回家。整個蛋糕都是芒果慕絲,底部是一層脆餅,中間只有一塊小小的芒果肉。就我個人來說實在不太喜歡,吃來吃去都是芒果慕絲,頗單調,幸而芒果慕絲不算太甜膩,味道尚可接受,只是普通得很,虛有其表,令人失望了。這些賣造型的蛋糕來說,趁著聖誕節氹一下小朋友歡喜,亦未嘗不可。
盒子印有Angry Bird樣子圖案
芒果慕絲蛋糕 Mango Mousse Cake $98

外卖自取
$98 (其他)
本身都呢個包都冇乜興趣,但係前幾日家姐話呢個包好好食,d朱古力醬會流出黎,所以今日放學經過果時買左。朱古力包既相:http://www.maxims.com.hk/tc/main.asp食落第一啖,已經覺得.... 死啦,,,蝕左比美心...個包唔夠軟,好似一PAT凍左又扁塌既野,完全唔係廣告講既鬆軟綿潤個人認為朱古力餡既份量ok,太多反而會膩,不過少少都唔覺得d朱古力醬會流,好似半固體咁。雖然呢個可能只係個別例子,但之後去其他平民d既麵包店,例如新煒成,都好食好多,所以完全唔推介呢個包,根本試都唔需要試
本身都呢個包都冇乜興趣,
但係前幾日家姐話呢個包好好食,d朱古力醬會流出黎,
所以今日放學經過果時買左。

朱古力包既相:

食落第一啖,已經覺得.... 死啦,,,蝕左比美心...

個人認為朱古力餡既份量ok,太多反而會膩,
不過少少都唔覺得d朱古力醬會流,好似半固體咁。

雖然呢個可能只係個別例子,
但之後去其他平民d既麵包店,例如新煒成,都好食好多,
所以完全唔推介呢個包,根本試都唔需要試
2009-12-18
$6.5 (下午茶)
2009-07-27 190 浏览
外婆生日,特地訂了個芒果栗子脆脆蛋糕,兩磅。$168 一磅,有party card, 所以有78折,好抵食!好足秤,攞上手蠻重的!一打開個盒,嘩!個蛋糕好靚呀!芒果多得壯觀!一片片芒果捲在蛋糕上!令人急不及待!於是我催著各人快唱生日歌,之後就可以食了!芒果當做,非常鮮甜,每片還切得厚厚的!栗子茸好滑,無起粒,栗子味濃,又夠甜!成個蛋糕都唔算多cream,只係面頭少少同中間嗰層有。蛋糕鬆軟,個脆脆餅底真係好脆,好好味!
外婆生日,特地訂了個芒果栗子脆脆蛋糕,兩磅。
好足秤,攞上手蠻重的!

一打開個盒,嘩!個蛋糕好靚呀!
芒果多得壯觀!一片片芒果捲在蛋糕上!
令人急不及待!於是我催著各人快唱生日歌,之後就可以食了!

芒果當做,非常鮮甜,每片還切得厚厚的!
栗子茸好滑,無起粒,栗子味濃,又夠甜!
成個蛋糕都唔算多cream,只係面頭少少同中間嗰層有。
蛋糕鬆軟,個脆脆餅底真係好脆,好好味!
芒果栗子脆脆蛋糕
賣相一流!
栗子茸同芒果都超新鮮!
中間的芒果都好厚肉!
芒果栗子脆脆蛋糕
賣相一流!
栗子茸同芒果都超新鮮!
中間的芒果都好厚肉!
  • 芒果栗子脆脆
2009-04-11 34 浏览
又有人生日,今次試新野,買了個天使蛋糕。賣相係好靚,白白滑滑,就好像bb皮膚一樣的滑。在蛋糕面灑上焦糖脆脆。勁多cream, 由蛋糕面到蛋糕中間都有一層厚厚的cream對鍾意食cream ge 朋友仔來說係正...不過對我呢d見cream即撇走佢嘅人來說,cream實在多太多了。蛋糕係做得好嘅,充滿氣泡,鬆軟可口。但我都係prefer東海堂嘅流心芒果cake 多d~
又有人生日,今次試新野,買了個天使蛋糕。
賣相係好靚,白白滑滑,就好像bb皮膚一樣的滑。
在蛋糕面灑上焦糖脆脆。

對鍾意食cream ge 朋友仔來說係正...
蛋糕係做得好嘅,充滿氣泡,鬆軟可口。

但我都係prefer東海堂嘅流心芒果cake 多d~
2009-03-20 88 浏览
近期比較多親戚朋友結婚,所以收到既餅咭都唔少,但統一都係一款~~美心餅卷或者,競爭已經太少,所以近乎獨市.雖然如此,但款式都有傳統,亦有創新.朱古力味:依然係我既至愛,味道可口. 椰撻 ad至愛,甜而不溜,保持水準.新款 香芋味:賣相ok,顏色又靚, 有淡淡既香味.另一款唔知咩名堂.但個外表好引.好色彩繽紛,好似千層糕,一層層,而每層都唔同味道.
近期比較多親戚朋友結婚,
所以收到既餅咭都唔少,
但統一都係一款~~美心餅卷
或者,競爭已經太少,所以近乎獨市.
雖然如此,但款式都有傳統,亦有創新.

朱古力味:依然係我既至愛,味道可口.
椰撻
ad至愛,甜而不溜,保持水準.
新款
香芋味:賣相ok,顏色又靚,
有淡淡既香味.
另一款唔知咩名堂.但個外表好引.
好色彩繽紛,好似千層糕,一層層,
而每層都唔同味道.
其他
2008-07-08 35 浏览
提早在sunday 同外婆celebrate birthday。買了蛋白脆脆。跟傳統的芒果脆脆不一樣,用上了雪白鬆軟的蛋白蛋糕,不甜,是較健康的選擇。個餅底有兩層,最底層是酥皮,焗得香脆,牛油味也頗濃。酥皮之上便是一層較厚的朱古力脆脆,很新鮮很脆,唯朱味不算很濃。中層的cream 不多,o岩晒我呢d唔食cream ge 人!
買了蛋白脆脆。
個餅底有兩層,最底層是酥皮,焗得香脆,牛油味也頗濃。
正...蛋白脆脆
正...層次分明
2008-06-16 27 浏览
兩星期前,妹妹說要訂定蛋糕為爸爸慶祝,畏了黑森林鮮果脆脆。昨午買完禮物後,順道到大埔中心取蛋糕。吃過晚飯,便拿蛋糕出來,一家人分享。個蛋糕啲生果多得嚇人,可是奇異果和士多啤梨都好酸,中間的可可脆脆又腍 PAT PAT,CREAM 和糕都好少,妹妹一邊吃一邊後悔說「早知買番正常啲o既蛋糕。」我都認同,因為真係唔覺自己食緊蛋糕,爸爸見狀還取笑我們笨,用 $200 買生果,正傻女
2008-04-07 42 浏览
前兩天是本人生日,媽買了個CAKE番來食。個蛋糕係藍莓醬朱古力味脆脆蛋糕(不知道真正名稱)面上鋪滿好多鮮果,數量仲比平時多,有一大舊芒果、提子等,芒果下面原來仲有水蜜桃。而旁邊有一塊塊朱古力片圍住,睇落個蛋糕很高貴呢!講番味道,朱古力味很香濃,有好多CREAM,個藍莓醬雪到變左藍莓涷,有真正果肉,不過唔夠味,所以被朱古力搶曬味!個餅底係脆脆底,餅底脆卜卜,好好味,不過我就較愛消化餅餅底多DEE!總括來說,味道還是可以的,不過賣相真係好令令!同埋係為我生日而設,即使有點不足,也冇問題的。
前兩天是本人生日,媽買了個CAKE番來食。
個蛋糕係藍莓醬朱古力味脆脆蛋糕(不知道真正名稱)

Brithday Cake