2023-11-22 20 浏览
喺觀塘做完嘢,簡簡單單食餐飯🫠見到呢間茶記都幾企理,裝潢都好新淨✨分別叫咗個是日晩餐,滋滋聲煲仔菜🥘✨整體評分:7/10✨味道:7/10✨服務:8/10✨環境:7/10✨人均消費:~$100🔻翠豐無骨海南雞 (配油飯及油菜) 跟配紅湯/白湯 +雪糕 $78呢個價錢其實已經好低,有飯有餸有菜,仲有甜品🍨無骨海南雞都好嫩滑,份量正常,今日嘅白湯係魚腥草粉葛豬骨湯😁紅湯就係羅宋湯🫠🔻薑蔥魚腩煲 $80可加$15配白飯,餐湯及熱飲 (可以優惠價升級特飲),好似我呢個餐就加左$12配雪糕椰汁紅豆冰👍🏻👍🏻薑蔥魚腩煲上枱已經熱辣辣,魚腩好大塊,佢呢啲唔係現成魚,每塊魚塊都有骨, 佢係用新鮮魚去炸,而且個汁做得好入味,調味啱啱好,唔會話太鹹😻

✨整體評分:7/10
✨味道:7/10
✨服務:8/10
✨環境:7/10
✨人均消費:~$100

🔻薑蔥魚腩煲 $80
1K
2023-11-17 34 浏览
呢間茶餐廳位於牛頭角,主要提供港式麵飯、鐵板餐、潮州粉麵、晚飯小炒等經典菜式,選擇多元化,店內光猛,乾淨俐落,外賣速度都幾快手,經過可以一試!下午茶時間當然唔少得叫返幾款小食,店員推介公司三文治,果然有料到,大大份,烘底麵包,配上番茄、生菜、雞蛋、芝士、火腿同午餐肉,味道層次感豐富,食完都幾飽肚吓🥪另外要咗個有手指公標識嘅吉列魚柳同生炸雞髀,兩款炸至酥脆可口,炸皮夠薄,魚無雪藏味,雞髀嫩滑又多汁,搭配滿滿醬汁嘅沙律,正呀~ 呢度有唔少潮州粉麵,崩沙腩魚蛋河比想像中多,肉味香濃,魚蛋彈牙,河粉滑溜,入口順滑,湯底鹹度適中,整體搭配唔錯👍🏻

2023-11-16 27 浏览
觀塘工作的我,一向對觀塘茶餐廳情有獨鍾,一來價錢比較便宜,二來快靚正食得滿足便有力氣繼續加油上班😆!最近同事得知開了一間高質茶餐廳🍴,門面裝飾不錯, 環境座位又別緻舒服!翠豐無骨海南雞飯海南雞份量夠多,啖啖雞肉滑溜肥瘦適中,配上海南雞特色醬油真好吃😋芝士焗西蘭花🥦新鮮焗起的西蘭花🥦好多芝士拉絲起來,滋味!菠蘿🍍咕嚕肉香濃酸甜又開胃的咕嚕肉非常彈牙可口,送飯一流!📍翠豐冰廳 觀塘偉業街161號地舖

翠豐無骨海南雞飯

芝士焗西蘭花🥦
新鮮焗起的西蘭花🥦好多芝士拉絲起來,滋味!

菠蘿🍍咕嚕肉
香濃酸甜又開胃的咕嚕肉非常彈牙可口,送飯一流!

📍翠豐冰廳
觀塘偉業街161號地舖
餐廳:翠豐冰廳 (觀塘)地址:觀塘偉業街161號地舖翠豐冰廳 @tsuifungcafe 最近喺觀塘工業區開咗第二間分店,新開接近2個月,裝潢光鮮新淨,以卡位座位為主,唔知喺唔喺新環境嘅關係坐都坐得舒服啲🤣佢哋主打茶餐廳冰室美食🍽,海南雞、焗飯/意粉、意大利飯、滑蛋蓋飯、港式咖哩、鐵板、中式西炒粉麵飯、小菜、酸辣米線、魚蛋粉麵等應有盡有,款式多得嚟價錢亦合理,成為咗唔少喺附近住同做嘢嘅人嘅飯堂🍚每日嘅精選晚餐都唔同,有四款選擇,除咗送老火靚湯或者羅宋湯之外,仲包埋熱飲同埋雪糕甜品🍨,比出面一般嘅茶餐廳/冰室更加豐富😍。今晚嘅靚湯喺老鴨冬瓜薏米祛濕湯,有非常足料嘅湯渣,有豬展、紅蘿蔔、粟米、薏米等;是日甜品雪糕喺本地雪糕品牌CoCoBerry嘅沖繩鹽口味,令我諗返起半年前去沖繩旅行好多回憶🧳,食完非常滿足☺️✝️干煸四季豆炒豬頸肉 $88用辣椒🌶️、京蔥、薑片、冬菇爆香豬頸肉,再加入四季豆去炒,雖然食到底有少少油,但食落真喺好惹味有鑊氣,豬頸肉嘅邊邊仲有少少脆口滋味,肉質爽嫩唔韌,撈飯食一流😋✝️黑白一口西多士 $32平時西多士就食得多,除咗兩層西多士中間夾咗花生醬之外,另外再淋上煉奶同朱古力醬
餐廳:翠豐冰廳 (觀塘)
地址:觀塘偉業街161號地舖

✝️干煸四季豆炒豬頸肉 $88
用辣椒🌶️、京蔥、薑片、冬菇爆香豬頸肉,
豬頸肉嘅邊邊仲有少少脆口滋味,肉質爽嫩唔韌,撈飯食一流😋

✝️黑白一口西多士 $32
平時西多士就食得多,除咗兩層西多士中間夾咗花生醬之外,另外再淋上煉奶同朱古力醬嘅西多士你又食過未😈?
一份有4件四方磚形嘅西多士,厚得嚟食落夠鬆軟,餐廳所用嘅醬料配搭比一般只加糖漿更有驚喜同甜香層次,邪惡等嚟又真喺好好味忍唔到口🤤
2023-11-12
等候时间
10 分钟 (堂食)
2023-11-13 38 浏览
清爽嘅一天從早餐開始~ 返工前嚟咗呢度買早餐帶返公司食, 餐牌上款式選擇多, 早上主要提供三文治類、包類、湯麵類🥪秘醬豬扒脆豬個包好鬆脆, 裏面搽咗牛油🧈, 豬扒外皮金黃酥脆, 咬落去好嫩好juicy, 一啲都唔乾身, 加埋蕃茄片🍅、生菜🥬, 仲有沙律醬嘅獨特風味, 整體味道更加豐富!🥪炒蛋治鬆軟嘅方包夾住嫩滑又有蛋香嘅炒蛋, 份量唔多, 但做早餐就剛好!🥪鹹牛肉三文治三文治夾住鹹牛肉, 肉味香濃, 食完有飽足感!

🥪秘醬豬扒脆豬

🥪炒蛋治

🥪鹹牛肉三文治
三文治夾住鹹牛肉, 肉味香濃, 食完有飽足感!
2023-11-13
$50 (早餐)
2023-11-12 19 浏览
約咗朋友去觀塘聽講座,開始時趁有時間去食個快飯,行過見到呢間翠豐冰廳個門面都幾sharp,見佢款式多又唔貴,所以就入咗去試吓 😛翠豐無骨海南雞飯海南雞份量都好多,成份雞夠撈晒成碗飯,啖啖肉好滋味,雞肉肥瘦適中,而且非常之嫩滑,少少鹹配埋海南雞嘅醬油,非常之正 😋蔥花蝦球滑蛋蓋飯朋友好鍾意食雞蛋類嘅料理,見到有牛乳炒滑蛋蓋飯呢個系列,即時心心眼話要叫嚟試吓 😍 個蛋好香濃好滑,蝦球非常彈牙,仲要勁鮮甜 🤤 有一刻我真係想搶咗佢個碟嚟食 😂另外都叫咗個蠔油生菜,諗住食得健康啲,飲品就叫咗齋啡同埋鴛鴦,齋啡都幾 ok ,飲落都舒服;朋友話鴛鴦好香好滑,奶香味重 👍🏻 值得一題提係呢度環境都唔錯,一入門口有棵樹,入邊以綠色為主,估唔到快食冰室都可以坐得咁舒服 🫶🏻

翠豐無骨海南雞飯

蔥花蝦球滑蛋蓋飯

2023-11-11 187 浏览
加班晚上來到公司附近的翠豐冰廳食晚飯,晚市都算人多,觀塘晚上一向人流較少嘛。掃一下qr code睇下食咩先,好多野揀,最後鎖定點晚餐,因爲佢有湯有餐飲仲有甜品好抵咁。⭐晚餐A 燒汁鴛鴦扒拼台灣腸配薯菜工作太辛苦想食點肉,就揀左A餐,黎到真係好多肉🤤兩大塊扒厚切,仲有條腸添。雞扒有雞皮,煎得香脆好正,豬扒不過不失,台灣腸甜甜地幾好食。主食揀左薯菜,黎到居然有半盤薯角,份量勁多啊😍炸得脆口熱辣辣,好正。⭐熱檸茶 & 羅宋湯跟餐有餐飲同餐湯,餐飲要左熱檸茶,茶香無苦澀。餐湯有中湯或西湯揀,要左羅宋湯,好多蔬菜夠足料,酸酸地幾好飲。⭐公司三文治遲來的同事後加了一份公司三文治,有生菜、蕃茄、蛋、芝士、火腿、午餐肉等,半瀜芝士再加上烘底麵包,又塗了牛油同沙律醬,足料好味,正宗港式美食呀🤤⭐雪糕晚餐仲有雪糕送,開頭似為係一粒雪糕糯米滋個類,原來有一杯Coco berry,是晚係菠蘿椰子味,有驚喜喎😘餐廳地方大幾好坐,食物有水準,係高質茶餐廳😆

⭐晚餐A 燒汁鴛鴦扒拼台灣腸配薯菜

⭐熱檸茶 & 羅宋湯

⭐公司三文治

⭐雪糕

餐廳地方大幾好坐,食物有水準,係高質茶餐廳😆

2023-11-08
2023-11-07 29 浏览
經過觀塘呢間新開嘅 翠豐冰廳叫咗兩個熱門菜試吓外賣牛乳炒滑蛋蓋飯配雞扒🍳蝦滑粟米煎肉餅🌽等嘅過程唔使好耐,15分鐘左右就可以有得拎走,包裝好好,就算有飲品有湯拎到返屋企都無倒瀉👍🏻蝦滑粟米煎肉餅,配咗飯,湯,飲品🥤蝦滑彈牙🦐配鮮甜粟米煎肉餅,加上沙律菜🥗營養均衡菠蘿冰足料,好多果肉🍍牛乳炒滑蛋蓋飯配雞扒,奶香味十足嘅滑蛋🥚配鮮嫩多汁嘅雞扒🤤自己喺屋企煮真係煮唔出呢啲功夫👨🏻‍🍳下次有時間要去餐廳坐低,好好試吓佢個鐵板餐,因為一路等外賣一路聽到鐵板喳喳聲,好吸引啊🤩
經過觀塘呢間新開嘅 翠豐冰廳
叫咗兩個熱門菜試吓外賣
牛乳炒滑蛋蓋飯配雞扒🍳蝦滑粟米煎肉餅🌽

蝦滑粟米煎肉餅,配咗飯,湯,飲品🥤
蝦滑彈牙🦐配鮮甜粟米煎肉餅,加上沙律菜🥗營養均衡
菠蘿冰足料,好多果肉🍍

牛乳炒滑蛋蓋飯配雞扒,
奶香味十足嘅滑蛋🥚配鮮嫩多汁嘅雞扒🤤
自己喺屋企煮真係煮唔出呢啲功夫👨🏻‍🍳

下次有時間要去餐廳坐低,好好試吓佢個鐵板餐,
因為一路等外賣一路聽到鐵板喳喳聲,好吸引啊🤩
2023-11-03 88 浏览
晚上到觀塘海濱長廊逛逛,打算先在附近吃罷晚飯才散步,行至在巧明街與偉業街交界看見明亮的霓虹招牌~「翠豐冰廳」,原來是新開業茶餐廳,嘗嘗新店舖也好喎! 先嘗小食吉列魚柳伴薯條~香香脆脆魚柳和薯條蘸沙律醬吃,逗起食欲!   翠豐無骨海南雞~我們將油飯轉白飯,飯量頗多可以分享,海南雞皮爽肉滑,下飯特別開胃! 崩沙腩撈麵~崩沙腩肉味香鮮,腍滑可口,腩汁撈起彈牙幼麵非常美味! 追加蠔油芥蘭一碟,十分腍甜!  白牛及黑牛~兩頭牛,令人冰涼又醒神!

吉列魚柳伴薯條

崩沙腩撈麵

追加蠔油芥蘭一碟,十分腍甜!
蠔油芥蘭

白牛及黑牛~兩頭牛,令人冰涼又醒神!

2023-11-03
吉列魚柳伴薯條
蠔油芥蘭
2023-11-02 53 浏览
見新開,食飯多個選擇,本來雙贏。點知遇著個黑面侍應,都幾無癮。坐底都9:30am ,入到去吉位大把,侍安排我坐單人卡位。點知一坐底就覺得凍,原來頭頂有幾把風扇。天氣岩岩轉涼,冷氣加風扇真係頂唔住,見窗邊有位就調過去。侍應呀姐就好話我調位。同佢解釋凍,問佢風扇可唔可以唔熄,又扮聽唔到。然後”那翻揸沙”話多人要搭枱,我應佢好呀,多人未搭。再問拎杯水想話好忙,叫我自己斟,望天花又唔見自助水吧字眼。有客入真係想叫佢搭我枱,人地見半間吉位,睬你都膠,真係小家到死。其實都過左繁忙時間,洗唔洗咁執著砌磚式安排座位?我食完十分鐘都閃人啦,唔洗做咩!?講番個早餐,其實麻麻地。隻蛋又唔係即煎,食落凍既。除左牛肉奄得入味,其他野賣相,味道一般以下。間野留番比隔離酒店,貪方便食個飯既客吧。

天氣岩岩轉涼,冷氣加風扇真係頂唔住,見窗邊有位就調過去。

間野留番比隔離酒店,貪方便食個飯既客吧。
2023-10-20
用餐时段
早餐
2023-10-30 58 浏览
下午茶特價時間路過見人小小一於搵個靚位坐低試吓。豬頸肉炒烏冬 (下午茶餐)大約等咗約10 分鐘,炒烏冬首先上台,第一個感覺係份量小咗啲,不過熱辣辣明顯係即叫即炒加番哂分,烏冬入口尚算亁身及有鑊氣,唔錯。跟餐熱奶茶合格蒜香牛柳粒炒飯(下午茶餐)再等多約10 分鐘之後到碟炒飯上枱,明顯又係即叫即炒,米係用日本米系,粒粒飽滿,有鑊氣又唔油,唔錯唔錯。跟餐檸檬茶合格綜合係一間認真做的茶餐廳,希望能夠一直保持水準。
下午茶特價時間路過見人小小一於搵個靚位坐低試吓。

豬頸肉炒烏冬 (下午茶餐)

豬頸肉炒烏冬(下午茶)

合格

蒜香牛柳粒炒飯(下午茶餐)

蒜香牛柳粒炒飯(下午茶)

合格

綜合係一間認真做的茶餐廳,希望能夠一直保持水準。
2023-10-28
豬頸肉炒烏冬(下午茶)
跟餐熱奶茶
蒜香牛柳粒炒飯(下午茶)