2024-08-19 298 浏览
翠豐冰廳今次要介紹喺觀塘一間叫「翠豐冰廳」,一個觀塘有兩間「翠豐冰廳」,大家要小心去錯地方,我就去咗主力做外賣店嘅「翠豐冰廳」,快快手手買完外賣,一拎完外賣就去創紀之城坐低嘆住冷氣食,食完之後就去練波!1.咖哩吉列崩沙牛腩飯$78+凍檸水$3+外賣$1(9/10)呢個咖哩吉列崩沙腩飯幾特別,崩沙腩就見得多,吉列崩沙腩係第一次見,崩沙腩外面好脆,而且份量都唔少,吉列崩沙腩一共有8舊,咖哩汁仲係另上,咖哩汁微辣少甜,有2舊薯仔。飲品方面加咗$3叫咗一杯凍檸水,外賣拎走加$1!2.客家梅菜扣肉飯+熱鴛鴦$65+外賣$1(9/10呢個客家梅菜扣肉飯個梅菜唔咸又唔會好甜,扣肉份量都幾多,一共有8舊,扣肉唔會好瘦,算肥美,整塊扣肉算軟淋。飲品方面叫咗一杯鴛鴦,外賣拎走加$1!2人總共價錢$148個人口味總評分:9/10@tsuifungcafe 地址:觀塘偉業街161號地舖Please follow me🙆‍♂️ @wheelchaireatinhongkong 如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻‍♂️#翠豐冰廳 #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食 #香港美食
翠豐冰廳

2.客家梅菜扣肉飯+熱鴛鴦$65+外賣$1(9/10

2人總共價錢$148

個人口味總評分:9/10

@tsuifungcafe

地址:觀塘偉業街161號地舖

#翠豐冰廳 #觀塘 #觀塘好去處 #觀塘美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong
  • 咖哩吉列崩沙腩飯
2024-09-25 87 浏览
呢間冰室外賣店位於觀塘商業中心區,地理位置十分方便喺觀塘返工嘅人士👍🏻👍🏻✨咖喱吉列雞扒飯一打開個豐富嘅外賣盒,首先就感受到非常濃郁嘅咖喱香氣😍😍咖喱醬汁嘅香料味道豐富,帶有一絲辛辣,但吾會過於刺激👍🏻👍🏻吉列雞扒外皮酥脆,內裡嘅雞肉鮮嫩多汁,每一淡都能夠感受到外脆內嫩嘅完美結合。當雞扒浸在咖喱醬汁中,兩者之間味道相互融合,提升咗整體既口感😋😋米飯吸收了咖喱醬汁的精華,變得更加香濃可口🤩每一啖飯都帶有咖喱嘅香氣,同雞扒嘅味道相得益彰👍🏻呢個外賣嘅配菜包含一些新鮮的蔬菜,如胡蘿蔔、馬鈴薯和青豆,呢啲蔬菜唔單止增加了色彩,也提供了不同的口感和營養🤩🤩下次要試下其他食物先😋😋翠豐冰廳 (觀塘)觀塘偉業街161號地舖

✨咖喱吉列雞扒飯

下次要試下其他食物先😋😋

翠豐冰廳 (觀塘)
觀塘偉業街161號地舖
2024-08-26 273 浏览
又到觀塘lunch嘅時間😆今次試左外賣嘅翠豐冰廳~之前開新茶記已經好多同事去食左,依家仲開多間外賣店😍勁方便!*****🐷🥩吉列崩沙牛腩飯 配秘製燒肉汁 $78Lean Beef Brisket Cutlets on Rice with Secret Roasted Sauce崩沙腩好淋好入味、加埋脆脆嘅吉列炸皮,口感一流😎🐧🍚無骨海南雞飯 配油飯 $70Boneless Hainanese Chicken with Chicken Oil Rice海南雞飯拆晒骨真係好正,又滑又好味🤤啲油飯都幾濃味,唔錯👍🏻🙂‍↕️*****

*****

🐷🥩吉列崩沙牛腩飯 配秘製燒肉汁 $78

崩沙腩好淋好入味、加埋脆脆嘅吉列炸皮,口感一流😎

🐧🍚無骨海南雞飯 配油飯 $70

*****

2024-08-02
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
  • 無骨海南雞飯
2024-08-11 130 浏览
📍翠豐冰廳 (觀塘)觀塘偉業街161號地舖近排天氣真係勁鬼死熱,我又唔想自己煮飯,咁啱喺觀塘見到有間翠豐冰室,諗住入去叫外賣返屋企食。首先我本人對於無骨海南雞飯情有獨鍾,因為覺得雞肉好滑,另外我係超級鍾意泰式辣醬,第三係唔需要咬骨,食海南雞飯最怕有骨,因為啲好容易碎,碎咗就會咬到好唔舒服。外賣到手之後嗱嗱聲衝返屋企,因為真係勁肚餓,首先佢醬料都比足三個有我最愛嘅薑蓉,豉油同埋泰式辣醬,我自己最鍾意係薑蓉。咁講返隻雞其實雞肉十分之嫩滑,雞皮亦都好爽口彈牙,雞飯軟硬適中,整體我覺得不過不失,不過嫩滑嘅雞肉確實係為呢個海南雞飯攞咗好高分。#tsuifung#tsuifungcafe #翠豐#翠豐冰廳#海南雞飯#咖喱 #崩沙腩#觀塘冰室#觀塘茶記#觀塘茶餐廳#觀塘美食#香港觀塘#觀塘外賣
📍翠豐冰廳 (觀塘)
觀塘偉業街161號地舖

#tsuifung
2024-06-25 181 浏览
Working day 既lunch 最重要就係平靚正& 快呢間舖頭都達到呢個要求😎😎叫咗一個海南雞飯 + 特飲手打香水檸檬紅茶 + 再加埋一個猴頭菇准山杞子燉湯🍱因為呢間舖頭係主要🍱買外賣 所以一落完單,基本上2分鐘內已經pack好海南雞飯份量唔細,雞好嫩滑🐣醬汁一早已經包好晒 好衛生仲有油飯呈黃色 都幾好味🐣特飲符合時尚人最近嘅口味 茶味幾香濃再加埋啲檸檬 唔甜 幾好飲🍋而且有一浸香味🍹最重要就係有得飲燉湯🍜都係加$15,已經有家的味道👅而且份量好大碗入邊有豬腳 + 淮山 + 杞子飲落口好順滑好滋潤嘅感覺😃
呢間舖頭都達到呢個要求😎😎

海南雞飯份量唔細,雞好嫩滑🐣
醬汁一早已經包好晒 好衛生

入邊有豬腳 + 淮山 + 杞子
飲落口好順滑
好滋潤嘅感覺😃
2024-06-17 164 浏览
第一次中午見到呢間嘢諗住去試吓, 個裝修就抄晒隔籬嗰間, 我哋五個人三張大拍賣見我哋食完飯剩返嘢飲未飲完竟然叫我哋而比一張枱出嚟. 1分鐘後啲服務員見到我哋仲飲緊嘢,就過嚟同我哋講而家食飯時間要我哋快啲, 然後我哋都係未走1分鐘後就有一個人過嚟黑左面,然後就喺度抹枱趕客。最離譜嘅係外面只係兩三個人在等,嘢飲都未飲完,最離譜係未飲完杯嘢飲,直接收走!咁嘅服務態度真係好差,啲嘢食又唔係好食過人。永遠唔使再去第二次
1K
2024-05-05 230 浏览
喺觀塘區返工嘅有福了~ 呢間港式茶記有分堂食同外賣店,用QR code落單可以慳緊啲時間,主打多款大份又抵食嘅港式料理,仲有滋補養生嘅燉湯,啱曬想健康但又懶得自己帶飯嘅打工仔!餐廳招牌菜分別有海南雞、崩沙牛同馬來咖喱,所以決定一次過試曬佢!海南雞無骨啖啖肉,肉質嫩滑,皮薄唔肥,附上油飯,夠黃又夠香,軟糯可口,性價比高。另外有吉列崩沙牛,外皮炸至金黃酥脆,牛腩夠腍,入口即化,咖喱分開上,十分貼心。主食方面可以選擇要白飯、意粉或雜菜底,雜菜份量多,感覺健康,不過配咖喱好似怪怪哋🤣

2024-05-03 129 浏览
翠豐express 是翠豐冰廳旗下只提供外賣的分店,食物預備速度快,手機落單及自取更享有全單8折🤩招牌無骨海南雞海南雞肉質嫩滑,肥瘦適中。3種醬汁,包括薑蔥蓉、黑醬油及酸辣汁的調味恰到好處,能提升海南雞的味道層次。油飯香而不膩,用上珍珠米烹調令口感筋糯有彈性。咖喱吉列豬扒飯外賣吉列豬扒飯雖然沒有堂食的香脆,但肉質的水份依然滿滿,十分軟嫩,配上招牌咖喱汁,味道香濃可口。咖喱汁辣度低,但有咖喱香,就算不習慣或不能吃辣的人也能接受。米飯也是採用珍珠米,非常划算。

招牌無骨海南雞

咖喱吉列豬扒飯
2024-05-03 116 浏览
呢間餐廳有好多位,不過門口都有好多人排隊,入座都算快既,我叫左外賣一份滑蛋豬扒飯,滑蛋好CREAMY配埋好巨型既豬扒岩岩好,仲要用左珍珠米,仲有叫左一份最傳統既西多士,呢塊西多士好厚切仲要外面炸到香脆,入面仲有花生醬,配埋蜜糖岩晒,大大塊好抵食,仲有食物整得都算幾快,我地仲叫左個無骨海南雞飯,仲配埋例湯同埋飲品,海南雞雞肉嫩滑仲要配左好大盒既油飯,配埋酸酸地既醃蘿蔔,雞肉份量都好多,呢度午餐都好多款。

2024-05-03 125 浏览
位置在駿業街49號翠豐冰廳外賣座落在一個轉角位,對面是銀座8。喺觀塘返工已經諗唔到有咩好食,周圍都人頭湧湧,連嗌外賣都排長龍。見到翠峰用QR code手機落單可以外賣自取八折,又或者正價$300可以免費送餐上門~覺得呢個價錢又唔錯喎~😋今次食咗佢哋嘅招牌無骨海南雞飯配油飯同埋秘鹵牛腩飯!加$15配埋今日嘅老火燉湯:海底椰雪梨燉瘦肉老火燉湯非常足料,有瘦肉嘅湯先至夠鮮味,海底椰滋陰潤肺,仲可以化痰止咳!特別一提系紙匙羹質素幾好,唔會飲到一半湯就淋曬。海南雞飯嘅肉質非常鮮滑,仲配咗三款醬料,分別系姜蔥蓉、黑醬油同埋酸辣汁!雞油飯嘅雞汁味好香濃,雞皮都幾薄,唔會好多脂肪,我最鐘意就系加姜蔥蓉嚟食,嗰種香味令人難以抗拒!秘鹵牛腩飯嘅份量出乎意料的多,同另一邊嘅白飯不相伯仲牛腩飯肥瘦肉相間,唔會顯得好嚡口,呢個份量嚟講,一位女士真系食唔曬😅

位置在駿業街49號
翠豐冰廳外賣座落在一個轉角位,對面是銀座8。

覺得呢個價錢又唔錯喎~😋

今次食咗佢哋嘅招牌無骨海南雞飯配油飯同埋秘鹵牛腩飯!

加$15配埋今日嘅老火燉湯:海底椰雪梨燉瘦肉

特別一提系紙匙羹質素幾好,唔會飲到一半湯就淋曬。

秘鹵牛腩飯嘅份量出乎意料的多,同另一邊嘅白飯不相伯仲
2024-04-29 79 浏览
觀塘翠豐冰廳💁🏻‍♀️海底椰雪梨墩豬肉湯☀️是一道非常滋補的湯品,湯汁濃郁,豬骨燉煮得非常入味,搭配海底椰和雪梨,口感清新爽口。蒜茸香脆雞扒雜菜🤩特色菜之一,雞扒外酥里嫩,搭配各種蔬菜和調料,口感豐富,是一道非常受歡迎的西餐類菜品。海南雞😉招牌菜之一,雞肉鮮嫩多汁,口感細膩,搭配獨特的調料和醬汁,非常美味可口。非常值得一試的餐廳,這裡的菜品不僅美味可口,而且價格也非常實惠。如果你想品嘗本地美食,這裡絕對是一個不錯的選擇。#tsuifung #tsuifungcafe #翠豐 #翠豐冰廳 #海南雞飯 #咖喱 #崩沙腩 #觀塘冰室 #觀塘茶記 #觀塘茶餐廳 #觀塘美食 #香港觀塘 #觀塘外賣
觀塘翠豐冰廳💁🏻‍♀️

海底椰雪梨墩豬肉湯☀️

蒜茸香脆雞扒雜菜🤩

海南雞😉

2K
2024-02-09 143 浏览
香港茶記遍佈各區呢間餐廳喺觀塘區都有兩間分店環境乾淨寬敞店員好有效率真正 快.靚.正打開Menu選擇超多下午茶餐跟埋飲品好抵食仲可以upgrade特飲唔怪得任何時間都咁受歡迎✨蒜香牛柳粒炒飯加入大大粒牛柳 香同脆蒜片炒飯粒粒分離亦唔油膩✨翠豐無骨海南雞套餐啖啖肉嘅無骨海南雞肉質嫩滑.份量都好多配金黃嘅油飯 足料老火湯完美嘅配搭✨奶油脆豬好鍾意食呢度嘅奶油豬大大個.烘烤過嘅脆豬脆卜卜外賣都可以食得滿足又美味
香港茶記遍佈各區

2024-02-09
用餐时段
下午茶
2024-01-30 146 浏览
喺觀塘收工,好肚餓,想食埋嘢先返屋企。行經見到呢間茶餐廳,裝修幾企理乾淨,就同朋友入去食個晚餐。餐牌都幾多選擇,中西餐,飯粉麵都有齊。我就叫咗個是日晚餐,朋友叫咗個咖喱牛腩煲,仲叫咗份小食炸雲吞🤩馬來咖喱牛腩煲: 份量都幾多,香辣味夠👍🏻牛腩同牛筋都幾大塊👍🏻牛腩炆得夠淋滑。仲有啲薯仔都好入味,D咖喱汁配碗白飯真係一流👍🏻香菇土魷蒸肉餅:土魷嘅鹹香味都正🤩肉餅嘅厚度適中,個豉油調味好出色👍🏻靚肉餅真係唔使太多調味👍🏻好有家嘅味道仲有個炸雲吞,餡料都幾足夠,蝦仁好大粒,又爽滑👍🏻值得一讚跟餐個例湯好足料👍🏻觀塘返工嘅朋友仔,可以考慮呢間,價錢幾合理,碟頭都夠👍🏻

餐牌都幾多選擇,中西餐,飯粉麵都有齊。

咖喱牛腩煲
仲有啲薯仔都好入味,D咖喱汁配碗白飯真係一流👍🏻

冬菇土魷蒸肉餅

仲有個炸雲吞,餡料都幾足夠,蝦仁好大粒,又爽滑👍🏻

值得一讚跟餐個例湯好足料👍🏻

觀塘返工嘅朋友仔,可以考慮呢間,價錢幾合理,碟頭都夠👍🏻
咖喱牛腩煲
冬菇土魷蒸肉餅
  • 馬來咖喱牛腩煲
2024-01-28 72 浏览
今日係觀塘做完野, 發現翠豐冰廳原來喺觀塘開咗分店, 餐廳有多款精選晚餐選擇, 就入去叫咗個外賣無骨海南雞飯配油飯, 老火湯, 油菜油飯粒粒粒分明, 無骨海南雞啖啖肉, 外皮爽彈, 肉質嫩滑, 老火湯好夠火喉同足料, 味道清甜精選晚餐仲送CocoBerry雪糕, 雪糕係本地製作, 抹茶同豆腐口味, 質地柔軟滑溜, 奶味香濃牛乳炒滑蛋蓋飯 配雞扒 (配凍檸茶) 牛乳炒蛋口感滑溜, 蛋香味濃郁, 雞扒煎香左, 超級大塊生炸雞髀配薯條雞髀都幾大隻, 外層炸到金黃色,外皮香脆惹味, 配搭薯條好香口

無骨海南雞飯配油飯, 老火湯, 油菜

牛乳炒滑蛋蓋飯 配雞扒 (配凍檸茶)
牛乳炒蛋口感滑溜, 蛋香味濃郁, 雞扒煎香左, 超級大塊

炸雞髀配薯條
2024-01-28 83 浏览
依日屋企人懶得煮飯,放工就去左叫茶餐廳外賣-🥢 牛乳炒滑蛋蓋飯配蒲燒原條鰻魚 $78鰻魚好大條厚肉,而且有彈性🙈滑蛋份量好多,好和牛乳味又嫩滑 😝配埋鰻魚燒醬汁甜甜的,正😚-🥢 咖喱吉列豬扒意粉 $72可以選飯或意粉😚 椰汁味重、香氣濃郁,依個係必叫🥰撈意粉食一流,醬汁份量好多岩晒我依啲鐘意飲汁既人😂吉列豬扒炸到好香脆,啖啖肉😝-🥢 翠豐招牌炒飯 $70最鍾意嘅係佢用日本米,粒粒飽滿,炒飯又夠鑊氣😋材料有蝦、翠玉瓜、炒蛋,份量多到2個人share都得
依日屋企人懶得煮飯,放工就去左叫茶餐廳外賣

🥢 牛乳炒滑蛋蓋飯配蒲燒原條鰻魚 $78

🥢 咖喱吉列豬扒意粉 $72