2018-09-22 823 浏览
本人十分喜歡食辣,平時都有去尼度食宵夜,今日約埋朋友,朋友都係愛辣之人,就推介佢地試下因為朋友遲到,我先叫左個辣油青瓜比我想像好味,青瓜好脆,好夠味之後朋友到左,佢地狂點左幾個餸,仲係要大辣,不過個個餸都無話特別辣,略嚴唔夠辣孜然羊肉好似餐牌無嘅,我朋友問佢有無,佢話有,都炒很幾乾身,但有點咸...乾窩肥腸炒得幾香,食辣嘅人一般都鐘意叫尼個菜,唔錯麻辣烤魚,桂花,大邊其實平時喺到食開水煮魚,但因為店名,我朋友就叫左烤魚一試,4人食感覺唔夠,而且配菜較少辣子雞炒得乾身,都幾香,乾身得黎啲肉唔會好乾好硬,都幾好!乾扁四季豆四季豆朋友覺得炒得好老,但啲肉碎好味整體尼講喺香港食辣暫時都比較喜歡到尼間,辣得尼夠香,夠味,友人為一名女孩子竟然食左3碗飯

因為朋友遲到,我先叫左個辣油青瓜

比我想像好味,青瓜好脆,好夠味

孜然羊肉

乾窩肥腸

炒得幾香,食辣嘅人一般都鐘意叫尼個菜,唔錯

麻辣烤魚,桂花,大邊

辣子雞

炒得乾身,都幾香,乾身得黎啲肉唔會好乾好硬,都幾好!

乾扁四季豆

四季豆朋友覺得炒得好老,但啲肉碎好味

2018-09-21
2018-09-08 477 浏览
套餐包括一碗白饭一杯饮料(豆浆/酸梅汤二选一)加一份菜,下单后等了十几二十分钟才上。水煮牛肉一大碗,应该和点单无差,套餐75很抵了。牛肉得六七大片和碎肉少许,正常数量,入口软滑,不过有少少难嚼,很入味芽菜几乎冇,最后才翻到一两根。蔬菜加了油麦菜同芫荽,吸了汤汁都好食。整体味道不错,厚重的咸香,入口热辣辣但没后劲所以不会总要饮冰豆浆止辣,不能食辣应该都食得。油稍多,火气略重,不过川味水煮就是这样,应该都算正。另外好像吃到了一点老干妈豆豉的味道……问过老板话冇最低消费,可以两个人点一份套餐加一碗饭,人均不过50非常抵食!不过这个汤汁拌饭相当好食,可能一人一碗饭唔够
  • 水煮牛肉
2018-08-15 479 浏览
下午到佐敦做完野,順便食埋lunch先走,行行下見到招牌「老四川」字眼,就吸左入去試下,因為我好鐘意食辣/麻辣!2人叫左尖椒牛肉飯$49,麻婆豆腐$49,午市套餐價錢合理,配2白飯送2豆漿。2個餸味道ok,不過不失,係即叫即整,都夠香,但落單時冇問我地要咩辣,黎到覺得唔夠辣,另外叫左辣汁,黎到係口水雞個汁,好味道好送飯呀👍🏻如果你們食得辣,落單時叫加辣吖,我下次都會!餐牌上仲有好多選擇,下次想試埋水煮魚/水煮牛❤️
下午到佐敦做完野,
順便食埋lunch先走,
行行下見到招牌「老四川」字眼,
就吸左入去試下,
因為我好鐘意食辣/麻辣!
2人叫左尖椒牛肉飯$49,
麻婆豆腐$49,
午市套餐價錢合理,
配2白飯送2豆漿。
2個餸味道ok,不過不失,
係即叫即整,都夠香,
但落單時冇問我地要咩辣,黎到覺得唔夠辣,
另外叫左辣汁,黎到係口水雞個汁,
好味道好送飯呀👍🏻
如果你們食得辣,落單時叫加辣吖,我下次都會!
餐牌上仲有好多選擇,
下次想試埋水煮魚/水煮牛❤️

2018-07-05 549 浏览
平日收工經過老四川水煮魚莊,覺得無咩人,但我又喜歡食辣野!終於搵時間去老四川試下佢地燒魚和辣菜!晚上七點幾已經人多到要等位!坐落位后,叫了一份燒魚!裡面有豆牙,香菜和芹菜,加上厚厚的一層辣椒!在電磁爐上面慢慢煮,辣椒和花椒的香味好快就出來!聞到味道都想試下!試下魚肉先,浸在辣湯里,魚肉吸收了辣味!也不失鮮味!因為魚是新鮮的,所以魚肉夠鮮和辣!還點了可以配在燒魚里煮的青菜,萵筍,番薯粉,海帶節等!下次還要在去食!
燒魚
燒魚
2018-06-25 514 浏览
上星期四五個人,心養養突然想食勁辣野就搵左呢間位於佐敦的四川菜試試~點菜既時候 ~我地吾係比圖片吸引 係比佢d 英文吸引住 點左個big head fish 言歸正傳呢道菜係吾錯雖然我覺得吾夠辣但味道方面剛剛好 連湯飲一流再叫左個鰻頭夾炒辣肉呢個超好食 但吾記得菜名 係個啡色既鰻頭 超軟熟 加入個肉真係喜出望外冇諗過有驚喜炒窩荀絲係川菜必吃 吾辣既餸好讓我地清一清口再試真其它餸菜既味道炒花腰~色香味俱全⋯⋯都係果句~吾夠辣可以再勁d 飲左幾支哈爾濱大啤$750埋單每人百幾蚊 喜歡辣嘎朋友可以一試
上星期四五個人,心養養突然想食勁辣野就搵左呢間
位於佐敦的四川菜試試~
點菜既時候 ~我地吾係比圖片吸引

$750埋單
每人百幾蚊
喜歡辣嘎朋友可以一試
2018-06-14 692 浏览
佐敦老四川,佐敦地鐵站A出口附近!食左好多年,從佢地好小間鋪頭,到現在樓上樓下兩層!都未影響到我對呢間餐廳的興趣!老闆和老闆娘很热情,態度又好!介紹的每一道菜都是我們喜歡的!今晚我們點了五道菜,因為有帶小朋友,所以有的是沒有辣椒的菜式,不過味道還是很好味I例如辣子雞,炸過的辣椒同雞肉、花椒,腰骨构成一道香辣菜!夠味!!!酸辣土豆絲,因小朋友不唔食辣椒,走左的辣椒一樣夠味!涼盤酸辣肚片同樣好味,最後一味菜尖椒羊肉!最喜歡的菜式!辣的夠味!
2018-05-06 581 浏览
依間麻辣菜館都好多人幫襯點解又冇咩食評既。每晚經過都見到有人排隊 愛麻辣的我又點會放過唔親身試菜。酸菜魚 可選桂花魚或大頭魚。 我們選了桂花。 可能祈望太高 我覺得唔太合我口味 略嫌太淡 佢既辣是慢慢滲出來。水煮牛 有好多油麥菜墊底 索晒啲辣味好正炸豬手 喜出望外 好味麻醬冷麵 不過不失辣子雞丁 好有水準 細細粒的雞包含香麻辣脆 不可不吃干扁四季豆 味濃香口 水餃就普普通通 不吃也不損失想思牛肉 店員推介 果然冇呃我 有少少孜然味 真的好好味担担湯麵 湯濃 麵滑 略嫌肉碎太少總括 性價比高 價廉物美 可以再光顧
依間麻辣菜館都好多人幫襯點解又冇咩食評既。

每晚經過都見到有人排隊 愛麻辣的我又點會放過唔親身試菜。

水煮牛 有好多油麥菜墊底 索晒啲辣味好正

担担湯麵 湯濃 麵滑 略嫌肉碎太少

總括 性價比高 價廉物美 可以再光顧
2018-04-16
2018-04-14 461 浏览
突然好想食烤魚,上網search到呢間就決定即日去試試!叫左個酸菜烤黃花魚,好食!酸得嚟唔會太咸,啲肉又夠滑。仲有清炒窩筍絲,夠晒清甜讚美中不足係,食到一半既時候,我發覺聽到啲「滋滋」怪聲,同埋好似係咁有人不停撳個爐既「嘟嘟」聲,仔細查看,發現原來係個gas爐條電線好似有啲問題,對鞋輕輕掂到郁一郁條電線,就會發出類似漏電既聲音我地當堂嚇到即刻打斜縮埋對腳,食完隻腳差啲抽筋,搞到最後嗱嗱臨食完就走咗。不過啲野係好食既,希望下次嚟坐第個位啦
突然好想食烤魚,上網search到呢間
就決定即日去試試!

叫左個酸菜烤黃花魚,好食!酸得嚟唔會太咸,啲肉又夠滑。

仲有清炒窩筍絲,夠晒清甜

不過啲野係好食既,希望下次嚟坐第個位啦

2017-12-31 667 浏览
老四川午市食辣野超爆抵之前夜晚食覺得價錢唔平不過食辣野嘅味道好正宗午市套餐價位定得好合理性價比好高 份量十分足夠叫咗一個泡椒豬腸飯 54我本身以為係炒到乾身不過原來炒到係濕濕地有青瓜有豬腸份量唔少味道無炒乾身嘅咁香口對我來講這個不太吸引覺得好抵食係水煮牛肉份量多 牛肉起碼有十片裏面仲有好多油麥菜食水煮湯底超級辣好足料收$68 只係晚市三分一午市跟豆漿或者酸梅湯汽水另外加錢 叫左豆漿其中一杯因為係谷底的凍嘅但好多渣 好似糊仔唔想飲到好飽 所以冇飲另外一杯熱嘅變返正常其實味全唔太甜都幾好
老四川午市食辣野超爆抵

另外一杯熱嘅變返正常
其實味全唔太甜都幾好
水煮牛肉
2017-11-19 463 浏览
同屋企人來食川菜7點幾來到,好在唔洗等位。這間水煮魚真係好好味,好滑好香,食完仲想再食。食到最尾都仲好熱,仲有煙出。 我地選左小辣,睇落以為好辣,其實香多於辣。仲叫左香辣蝦,同樣好好味,超惹味,重點係好香但完全唔喊,幾啱我,最怕又油又喊食完好口渴。另外叫左炒土豆絲同萵荀炒蠟肉,兩樣都好夠鑊氣,味道相對比較重。最後加點左甜品「池芭」,麻麻地。有點似台灣既烤麻糬,但唔係煙刃口感,而係粉粉地,又硬硬地,痴牙。下次會想再來食水煮魚。
同屋企人來食川菜

下次會想再來食水煮魚。
  • 口煮魚,炒辣蝦
佐敦新開川菜店, 嗜辣的我怎會放過??? 仲要講到係水煮魚專家, 好! 就黎試下。再加上新張期內, 水煮魚晚市都唔洗70蚊, 沒有離開的理由。 老四川個名好熟, 坐入去再觀察後, 原來來正正是在附近的老四川開的新店。。。老店本身比較較細, 不太起眼。這間新店,打開餐牌一看,與內地的川菜館提供的菜式很類近,選擇算很多,至於講到魚方便,既然講得上是魚莊,魚的選摜當然不少,有常吃的配搭如大頭魚,桂花魚,班,很少有的江團,鴨嘴魚等。最普遍的大頭魚,肉質滑,白白嫩嫩的,價錢最平。至於烹調方法,水煮 (紅紅一盆的 種),騰椒 (改了用花椒油,不會紅紅的,但很香香料味,我的第二最愛),酸菜魚(可辣可不辣,酸酸的很開胃!),烤,炸,炒也有,款式齊全繁多。地點及環境: 新店相對比較光猛, 佔了2舖, 有寛敞卡位, 空間多了, 枱亦設火鍋位置, 提供川菜, 火鍋供應。 位置靠近佐敦道, 走過不難看到它的招牌。 主菜: 新開張優惠-水煮大頭魚( 中辣) 順利成章, 一個人獨樂樂享受整盆水煮魚! 先講賣相: 紅油滿佈, 舖滿炸過的乾辣椒及葱花, 端上辣香花椒香撲鼻。大頭魚尚算嫩滑, 油於炮油再進鍋內,不會很入

主菜: 新開張優惠-水煮大頭魚( 中辣)

順利成章, 一個人獨樂樂享受整盆水煮魚! 先講賣相: 紅油滿佈, 舖滿炸過的乾辣椒及葱花, 端上辣香花椒香撲鼻。大頭魚尚算嫩滑, 油於炮油再進鍋內,不會很入味道,只輕輕掛上麻辣汁,也滋味,骨不算太多,沒有太大吃到骨頭的壓力。配菜有青瓜及大量豆芽,青瓜是最吸味的,每條吸盡精華辣味,大豆芽沒有過老脆脆爽爽。

不過有點失望。。。如果好的水煮魚, 應該端上時細紅油還看得到滾著, 才夠色香味俱備,辣椒也會更鮮紅油澤,吃完也覺得味精偏重,吃罷有點口乾。。整體中規中舉。。。。
餐廳整體而言,較新及座位都算舒適,提供食物廣泛,若有機會,可一試其他菜式。
水煮魚(中辣)
2016-12-14
$76 (宵夜)