2024-07-23
今日嚟到呢間老嗲,呢間雖然話係西餐,但又有台式飲品。咁啱下午茶時段,下午茶同午餐其實主食一樣,分別只在於午餐多左餐包同餐湯,當然午餐價錢都會高d。叫左一個煎雞扒飯配秘制汁,雞扒皮脆肉嫩,煎得啱啱好。配菜並唔係一般餐廳用嘅雜豆,係紅蘿蔔同青瓜,不過唔好以為佢求其生切或者齋烚,係用蒜蓉炒過嘅,一d都唔求其,仲炒得幾好食。佢嘅秘制汁,其實就係豉油汁,呢個汁雖然我食唔出佢加左咩,總之就當係豉油。飲品係我嚟呢度例牌都叫嘅熱炭燒咖啡,平時我係唔點飲咖啡嘅,不過嚟親呢度就一定飲呢杯。佢嘅炭燒咖啡唔係得個名,係飲落堅係有炭燒味,好香、唔酸唔澀、入口有回甘,非常啱我口味。雖然佢呢度係除左普通餐廳嘢飲,仲有好多唔同款嘅台式飲品,但我強烈建議大家至少試一次炭燒咖啡!😋環境方面,呢度嘅空間好闊落,就算滿座都唔迫夾。地方乾淨整潔。佢有部分嘅燈係用唔同嘅煲嚟整嘅,呢方面幾有特色,其他就同普通餐廳一樣。