2021-02-10 280 浏览
聽聞老虎堂最好飲的是黑糖珍珠鮮奶,雖然不喜珍珠不愛黑糖也少飲牛奶,也試了一杯虎虎生風奶霜鮮奶(即是黑糖大珍珠+小珍珠+鮮奶+奶霜),試試會否喜歡這種口味。珍珠無論大粒細粒都的確充滿黑糖香味,與牛奶中和後,味道不算太甜,算是幾好飲。不過黑糖+珍珠+牛奶這個高熱量組合,飽肚感可媲美一頓午餐,以一杯飲品來講,對我而言是過多,我還是喜歡芝士奶蓋茶多一點。
虎虎生風奶霜鮮奶
虎虎生風奶霜鮮奶
來自台灣的老虎堂進軍香港時曾經掀起一股熱潮,據稱高峰時期更需要排數個小時,後來更火速在其他地區開設分店,但人氣顯然大不如前,不少分店亦是門可羅雀。之前分別在台北及香港都試過老虎堂的招牌黑糖波霸厚鮮奶,感覺上台北稍勝一籌但兩者均並非驚為天人,而這次其實主要是被其最新的芋頭系列吸引,但同樣平平無奇不試也罷。芋頭小芋圓厚鮮奶 ($38)甜度、冰度固定,厚鮮奶比鮮奶多了一層奶霜,口感更加綿滑醇厚,而奶霜上更有不少蜜芋頭塊,芋泥稠密而甜度偏高,芋頭香氣欠奉,份量不多所以拌勻後更加蕩然無存,彷彿只是一杯甜牛奶。配料分別有黑糖波霸、黑糖珍珠及小芋圓可選,除了小芋圓外亦有黃色的小地瓜圓,但口感偏硬而且黏結成團,芋香或地瓜香同樣微不足道。

芋頭小芋圓厚鮮奶 ($38)
芋頭小芋圓厚鮮奶
2019-12-10 287 浏览
剛在香港開業就超級受歡迎,令我充滿好奇心想試下飲,終於等到不多人的時候買來試試。就點了皇牌-老虎堂黑糖波霸厚鮮奶,拿上手是感覺溫暖的,霸怎麼喝才好喝呢??因為現煮波霸熱的時候口感偏軟,飲用前需要均勻搖晃十五下,把黑糖、奶霜和波霸融為一體,味道才會均勻。綿密的奶霜在上層,加上100%不稀釋的鮮奶為基底,口感香濃滑順,飲落去會飲到好濃的奶味,波霸不硬不軟,大大粒,容易咬開,口感不錯,不過飲到一半就開始覺得有膩,未試過可以試下既~~~!
黑糖波霸厚鮮奶

黑糖波霸厚鮮奶
2019-09-03 199 浏览
老虎堂分店越開越多,終於開到黎大埔啦!等我試下呢間同其他有冇咩分別先!識飲一定飲波霸厚鮮奶。啲珍珠都好林,幾好咬,我好驚啲咬極唔爛既珠。黑糖同奶既份量岩岩好,唔會太甜,可能因為有奶霜,所以飲落有陣奶香味。不過香港比起台灣飲真係貴一個double, 如果可以再大杯啲就好了

2019-06-17
2019-08-29 141 浏览
老虎堂的名氣都幾大,著名於它的黑糖厚鮮奶飲品在港開業後都引來不少人排隊~~由於個人沒什麼耐性排隊,難得這次在平日晚飯後沒什麼人排隊購買,就決定和朋友一起試試!大多的台式珍珠奶茶店都可選擇甜度但老虎堂是沒有甜度選擇的!我和朋友都選了虎虎生風厚鮮奶,貪心的想要試勻波霸及珍珠兩款!虎虎生風厚鮮奶,賣相好適合打卡用,黑糖紋夠清晰的掛杯黑糖有著微暖的溫度~鮮奶香醇濃厚黑糖的香甜不會掩蓋奶的醇香,兩者的味道調配得恰好!!波霸和珍珠兩款,我和朋友都比較喜歡波霸的質感!波霸相對的較為煙韌,而且大粒些較有咬口~~珍珠的size略為細粒,沒什麼感覺~~只是朋友沒我那麼嗜甜,就覺得黑糖略甜了一些!雖然賣$30一杯,但論味道算是物有所值!雖然如此,但都會只等沒什麼人排隊購買時才會再買來喝啊~~
老虎堂的名氣都幾大,著名於它的黑糖厚鮮奶飲品
在港開業後都引來不少人排隊~~

大多的台式珍珠奶茶店都可選擇甜度
但老虎堂是沒有甜度選擇的!
虎虎生風厚鮮奶
虎虎生風厚鮮奶,賣相好適合打卡用,黑糖紋夠清晰的掛杯
黑糖有著微暖的溫度~
鮮奶香醇濃厚
黑糖的香甜不會掩蓋奶的醇香,兩者的味道調配得恰好!!
波霸和珍珠兩款,我和朋友都比較喜歡波霸的質感!
波霸相對的較為煙韌,而且大粒些較有咬口~~
珍珠的size略為細粒,沒什麼感覺~~
只是朋友沒我那麼嗜甜,就覺得黑糖略甜了一些!

雖然賣$30一杯,但論味道算是物有所值!
雖然如此,但都會只等沒什麼人排隊購買時才會再買來喝啊~~
2019-05-16
5 分钟 (外卖自取)
虎虎生風厚鮮奶
2019-07-29 112 浏览
前排5月經過大埔,發現大埔都開左好出名既老虎堂😄 排曬長龍,好似係頭幾日開張🙌🏻👏🏻 好誇張😅 本身睇條隊係長,但諗住應該都唔會等太耐掛😜所以就同班朋友一齊去湊熱鬧😌 排到我地時,我地就叫左虎虎生風鮮奶,😁個名好勁咁🐯,本身我地幾個想分別叫波霸或珍珠,但唔知係咪店員想控制人流,冇得揀,只可以一致叫珍珠☹☹☹,不過唔緊要啦🤣都係大細粒既分別姐😌不過等候時間遠超過我地想像😟本身諗住頂多等半小時😔點知足足等左多過1小時😖😖😖估唔到真係咁受歡迎🧐過左1個鐘多啲…😅終於可以飲啦😍等到頸都長埋😅一飲落口,奶味好重😍,茶味反而唔突出🤨 同埋因為店員當日唔俾我地揀少冰,成杯有成一半都係冰😕 搞到其實成杯既份量其實唔多😅總括而言,今次等左咁耐,有啲失望,但都會再俾多次機會去試,始終其實味道唔錯,只係當日去,因為新開,好多野都冇得揀😩 如果個份量可以多啲就好😁

過左1個鐘多啲…😅終於可以飲啦😍等到頸都長埋😅

虎虎生風鮮奶
虎虎生風鮮奶
2019-07-11 123 浏览
#老虎堂黑糖波霸厚鮮奶 香港常常排大長龍我本來都不想去試喝但人長有兩個原因1. 網紅飲料,買來只為打卡2. 真的好喝,非買不可於是好奇心驅使下,我決定買一杯嘗鮮一下雖然一杯$35實在是不便宜但抱著花小錢去試如果不好喝也只是$35好喝的話這$35值了黑糖是現煮的所以是微熱的再加上冰凍的鮮奶和黑糖珠珠雖然又熱又凍感覺有點複雜但是這種口味和配搭出奇的配!平時喝黑糖不是太甜就是太苦老虎堂的甜度剛好而且鮮奶的濃郁加上黑糖的甜味整件事配合得天衣無縫簡直是神級配搭它有別於市面上其他的黑糖珍奶黑糖的甜不會蓋過鮮奶的濃而且珍珠有咬勁不會太硬也不會太軟軟硬剛好雖然$35有點小貴但喝到一杯高質的珍奶也是值得了
#老虎堂黑糖波霸厚鮮奶
香港常常排大長龍
我本來都不想去試喝
但人長有兩個原因
1. 網紅飲料,買來只為打卡
2. 真的好喝,非買不可

於是好奇心驅使下,我決定買一杯嘗鮮一下
雖然一杯$35實在是不便宜

再加上冰凍的鮮奶
和黑糖珠珠
雖然又熱又凍
感覺有點複雜
但是這種口味和配搭出奇的配!
平時喝黑糖不是太甜就是太苦

雖然$35有點小貴
但喝到一杯高質的珍奶也是值得了
  • 黑糖厚鮮奶珍珠
2019-05-26 302 浏览
之前係銅鑼灣飲左一次,一直念念不忘不過一直覺得一杯價錢唔平,所以冇咩點飲之前經過大埔超級城,見到5月會開,即刻好期待!早一個星期去見到都幾多人排隊,所以冇買到今日見到咁岩唔駛排隊喎,一於破例飲多次啦!今次我都係揀左招牌個隻~#波霸厚鮮奶買左兩杯波霸厚鮮奶,由落單到拎野飲只係用左兩分鐘,好快~我拎左返去同屋企人慢慢享受,雖然返去兩杯野已經冇左虎紋,不過味道依然好正!好重奶味,好飲!鋪頭仲有兩大塊牆俾大家打卡,岩哂而家既打卡文化!
之前係銅鑼灣飲左一次,一直念念不忘
不過一直覺得一杯價錢唔平,所以冇咩點飲

之前經過大埔超級城,見到5月會開,即刻好期待!
早一個星期去見到都幾多人排隊,所以冇買到
今日見到咁岩唔駛排隊喎,一於破例飲多次啦!

今次我都係揀左招牌個隻~

#波霸厚鮮奶
買左兩杯波霸厚鮮奶,由落單到拎野飲只係用左兩分鐘,好快~
好重奶味,好飲!
波霸厚鮮奶

鋪頭仲有兩大塊牆俾大家打卡,岩哂而家既打卡文化!
2019-05-26
2019-05-20 222 浏览
平時喺好多地方都會聽到好多新開嘅飲品店。 有水果茶有奶茶有得飲有沙冰,仲有好多其他奇奇怪怪款式新穎嘅特殊飲品嚟咗香港。佢哋都係用一個好得意嘅方式例如,個招牌嘅顏色啊個設計好特別或者係個飲品好新穎,或者係用過先,標緻而個logo會變得好特別噉佢引誘大家注意。雖然喺新聞上面都會聽到好多加盟店或者專利店嘅呢啲飲品公司會有啲商業嘅問題或者係小風波但係都唔會影響咗我去,飲呢杯嘢嘅感覺。有一次行開街嘅時候咁啱嗰邊同我講呢一間係,好特別嘅一間飲品店而佢同時都有播緊喺臺灣嘅,銷售情況嘅片段連外國人都會好鍾意飲嘅奶茶。佢哋個電視屏幕都有介紹,飲品可以走冰去冰,走甜或者小甜,噉我見到咁得意就同朋友一齊去試一杯啦。其實我都係完全唔知乜嚟嘅噉只係去到收銀住個藍色原則好好噉問我想要啲乜嘢噉佢哋喺個餐牌上面就貼住張紙上面寫住招牌,兩個字,噉我就同佢講我乜都唔知嘅,我就飲招牌啦。職員就同我講,如果飲招牌就冇得小冰或者小甜因為呢個係招牌係標準化嘅製作,噉我就唯有接受先。其實出嚟個效果都唔錯嘅誒,呢珍珠非常棒啊非常好口感,糖分唔會太甜但係又適中,賴嘅味道有啲好玩,摣上手又暖又熱非常咁好手噉。真係抵佢買到成行成市重點係乜

其實出嚟個效果都唔錯嘅誒,呢珍珠非常棒啊非常好口感,糖分唔會太甜但係又適中,賴嘅味道有啲好玩,摣上手又暖又熱非常咁好手噉。真係抵佢買到成行成市重點係乜嘢,重點係我去到唔使排隊但其它地方要排隊。

• 招牌
2019-05-18 147 浏览
以前去銅鑼灣都已經飲過一次,果時雖然人多,但大約前後買左40幾分鐘就買到。前幾日老虎堂終於係大埔開左,都係排到人山人海咁,今次就排左成粒鐘🤣味道比上次係銅鑼灣飲果次還要好,因為果一次黑糖焦左好難飲,今次嘅黑糖炒得剛好,加埋D都唔會太甜,甜度剛好。珍珠亦十分有嚼口,而且都係大大粒嘅,幾有滿足感🤣雖然呢一杯珍珠厚奶係味道不錯,但如果下次要再排咁耐先買到就要再考慮一下啦😂始終一粒鐘都真係太耐,為左買一杯野飲就未必太值得啦😅

珍珠亦十分有嚼口,而且都係大大粒嘅,幾有滿足感🤣

2019-05-13 184 浏览
終於等到大埔老虎堂開啦自從某年去台灣飲過好味既黑糖珍珠鮮奶,就念念不忘。雖然香港開左好多間,但係都未搵到一間真係好飲既。今次老虎堂開係大埔,就好方便呢👍🏻開張第三日,人龍還可接受,俾完錢,行個圈先返去拎。不是大size,但已經足夠啦,因為好高卡路里呢。回到家才喝,所以沒有了虎紋,不要緊,我想要的是味道,選了細珍珠,飲一口,感覺終於找回懷念的味道呢難怪一直也是人龍店,果然名不虛傳,可以間中encore 下,正
終於等到大埔老虎堂開啦
今次老虎堂開係大埔,就好方便呢👍🏻
開張第三日,人龍還可接受,俾完錢,行個圈先返去拎。
2019-05-13
$30 (其他)