2025-07-28 0 浏览
每次經過旺角店都好多人排隊,今次終於有機會慢慢坐低試幾款人氣甜品,傳統得嚟又有新意,質素一直都keep得好穩!😋🔸椰皇燉桃膠雙皮奶(熱)用真椰皇上,已經夠吸睛!雙皮奶滑得嚟唔會太甜,桃膠夠足料又養顏,飲晒個椰水真係超滿足~🔸黑芝麻湯圓配桂花糖水(熱)天氣涼啲飲返碗糖水啱晒,黑芝麻湯圓好足餡,咬落爆漿,配埋桂花香氣嘅糖水,飲到尾都唔覺膩。🔸芒果布甸啖啖芒果肉,口感實淨唔係啲水汪汪款,香甜好味,夏天食一流!🔸士多啤梨冰豆腐花呢個就比較有驚喜~豆腐花夠冰凍、滑溜,配上微酸草莓醬,成個感覺refresh又開胃,好適合唔想食太甜嘅朋友。

🔸椰皇燉桃膠雙皮奶(熱)

🔸黑芝麻湯圓配桂花糖水(熱)

🔸芒果布甸

啖啖芒果肉,口感實淨唔係啲水汪汪款,香甜好味,夏天食一流!

🔸士多啤梨冰豆腐花

2025-07-28 0 浏览
今日喺旺角行街行到攰,當然要食啲甜品慰勞一下自己,決定走入聰嫂私房甜品,嚐返幾款人氣之選!椰皇燉燕窩雙皮奶 (冷)$168 椰香清甜,燉燕窩入口滑溜,配上雙皮奶的嫩滑口感,一啖落去真係齒頰留香!感覺高貴又滋養!凍仙草椰汁西米露 (冷)$39一碗冰涼的仙草,加上椰汁的香甜同西米的彈牙,清爽解渴,非常適合夏天嘅天氣!旺角街頭人來人往,而聰嫂就係個甜品避風港。無論行街行到幾攰,都可以整碗靚甜品食,補一補元氣!

椰皇燉燕窩雙皮奶 (冷)$168

凍仙草椰汁西米露 (冷)$39

天氣咁熱,行街一定要食下消暑甜品🥵今次分別叫左龍眼椰果冰,凍椰皇榴槤燉雙皮奶同楊枝甘露。龍眼椰果冰好掂,佢唔同出邊其他鋪頭嘅刨冰,食完面頭有味道嘅,底下嗰層真係得冰,完全唔想繼續食,呢間佢係用30粒龍眼再加冰,變左沙冰,食到底都仲有味,同埋佢有椰果同埋爆珠,清新味道加豐富口感,好岩夏天食。凍椰皇榴槤燉雙皮奶呢個榴槤控真係必食!100分的推介,不誇張,榴槤果肉同雙皮奶入口即溶,非常嫩滑👍🏻最先食到重口味榴槤,然後到淡淡的奶香味,層次感豐富🔝係有驚喜。楊枝甘露呢款又係夏季受歡迎嘅消暑甜品。芒果香甜、柚子微苦、椰奶濃郁同西米露Q彈口感,帶黎豐富嘅味覺體驗。
龍眼冰

下午茶
龍眼冰
東椰皇榴槤燉雙皮奶
2025-07-24 0 浏览
#芒果控 #椰汁控 #雙皮奶控 ☀️大熱天時,一定要食返D甜品降下溫呀😋➡️聰嫂呢度除咗經典既港式糖水🍵之外,仲有新式創意甜品🍧所以吸引到好多👩🏻‍🦰👨🏻‍🦳👦🏻🙆🏻‍♀️唔同年齡層既人嚟幫襯✔️不過呢度都幾闊落環境同座位都好舒適就算坐滿人都唔會覺得好迫😙🔻以下係我既個人推介🔻🥭芒果奶昔雙皮奶🤍#必食推薦👍👍大大塊香甜芒果➕香滑奶昔沙冰➕ 厚實雙皮奶口感好豐富,呢個組合真係超級無敵好味😎😎🥥椰汁芒果西米露💛識食就一定食埋芒西😋香甜多汁既芒果➕Q彈西米➕香滑椰奶甜而不腻~消暑一流😋😋
#芒果控 #椰汁控 #雙皮奶控

☀️大熱天時,一定要食返D甜品降下溫呀😋

➡️聰嫂呢度除咗經典既港式糖水🍵之外,仲有新式創意甜品🍧

✔️不過呢度都幾闊落
環境同座位都好舒適
就算坐滿人都唔會覺得好迫😙

🔻以下係我既個人推介🔻

🥭芒果奶昔雙皮奶🤍
#必食推薦👍👍
大大塊香甜芒果➕香滑奶昔沙冰➕ 厚實雙皮奶
口感好豐富,呢個組合真係超級無敵好味😎😎
椰汁芒果西米露
椰汁芒果西米露

🥥椰汁芒果西米露💛
識食就一定食埋芒西😋
香甜多汁既芒果➕Q彈西米➕香滑椰奶
甜而不腻~消暑一流😋😋

聰嫂嘅港式甜品永遠都係大家嘅摯愛,既巧手又有特色,又有創新元素,下午晏晝時間都座無虛席,今次同幾個朋友食咗四款甜品 ,好滿足。👑椰皇燉桃膠雙皮奶雙皮奶本身係傳統港式甜品,而聰嫂則加入創新元素,係椰皇裡燉,結合了椰子的清甜、桃膠的膠質口感和雙皮奶的滑嫩,真係非常滋補。❄️龍眼椰果冰超高人氣的椰果冰,喺夏天食就最啱,冰沙好滑,用咗好多粒新鮮龍眼肉製作,散發著龍眼天然嘅清甜與香氣,口感層次豐富。🥭楊枝甘露用咗新鮮芒果、柚子和椰奶製成,口感滑順,充滿香甜芒果風味。🤎生磨杏仁露用慢磨方法處理,稠厚的質感,完全不滲生粉,啖啖濃香杏仁香。

👑椰皇燉桃膠雙皮奶

❄️龍眼椰果冰

🥭楊枝甘露
用咗新鮮芒果、柚子和椰奶製成,口感滑順,充滿香甜芒果風味。

🤎生磨杏仁露
用慢磨方法處理,稠厚的質感,完全不滲生粉,啖啖濃香杏仁香。

聰嫂私房甜品的招牌龍眼沙冰果然是招牌之選。首先, 這間店很受歡迎, 雖然要排隊入內, 但店貝安排得很好, 我們不用等很久便可以吃到甜品, 實在很好。我點了招牌: 龍眼沙冰。它是一道非常清涼解暑嘅甜品,特別適合夏天享用。龍眼吃起來味道香甜, 很新鮮, 又清又甜又多汁, 單吃龍眼已經不得了, 質素很好, 再搭配冰涼嘅沙冰,口感滑順, 沒有大的冰塊, 吃起來很順口, 龍眼又嫩又有咬口, 沒有渣, 清洗得很乾淨, 整道甜品非常好味。用湯匙大口大口吃去享用這款清涼嘅龍眼沙冰, 相當豪邁, 讓我充分感受到夏日清爽兼甜絲絲的滋味。
2025-04-15
2025-07-05 289 浏览
最近旺角糖水多咗兩間綠色招牌嘅聰嫂,即刻好想懷念下以前嘅味道就入咗去啦。🔹芒果椰果冰 $49開頭以為佢係芒果椰果冰底,點知淨係得芒果冰底,冰底好硬,不過份量好多,食極都仲有🫢有幾粒好甜嘅芒果同埋幾粒椰果係面,正正常常🔹龍眼豆腐花 $49龍眼冰好重龍眼味,不過擺盤嗰幾粒龍眼雪到硬晒,要等佢溶咗先食到。豆腐花底好明顯係百福豆腐花嘅味道🤣呢個豆腐花幾好,唔會食極都係冰,食到一半會有豆腐花食吓,唔錯😍🔹蜜瓜豆腐花 $45食落去唔會係好假嘅蜜瓜味,佢係維他蜜瓜奶嗰隻味,而且豆腐花同樣係百福豆腐花,食呢個冰都幾搞笑🤣

🔹芒果椰果冰 $49

🔹龍眼豆腐花 $49

🔹蜜瓜豆腐花 $45
宵夜
2025-06-19 467 浏览
話說好耐都冇食甜品,原來依家旺角聰嫂連續有兩間,而且都幾多人排隊就去咗食。仲記得以前細個喺寶琳同坑口由細食到大,但嗰到變咗其他餐廳好多年了,一直好掛住佢哋啲甜品!-楊枝甘露🥭香滑的椰漿搭配清甜的西柚,每一口都好天然清新。口感細膩,甜而不膩,非常適合炎熱的天氣。-榴槤仙草凍🍮同以前一樣咁好食!榴槤球好似連鎖傢俬店嘅雪糕一樣咁濃郁,而仙草凍有驚喜,好滑嫩。對於榴槤愛好者嚟講一定會鍾意!-椰皇黑芝麻湯團🥥黑芝麻湯圓大大粒! 外皮柔軟~入面蛋白淡淡地可以中和返湯圓嘅濃味!最意外係個椰子竟然用匙羹一刮,就可以成個椰子褪到出嚟好犀利!-芝麻糊🧉芝麻糊比出邊舖頭嘅傑身,濃稠滑順,食得出好真材實料而唔算好甜,食完好飽😆

-楊枝甘露🥭

-榴槤仙草凍🍮

-椰皇黑芝麻湯團🥥

-芝麻糊🧉
琴晚去咗呢間聰嫂食糖水,食到尾聲嘅時候有隻超大嘅曱甴從天而降,首先跌咗落我朋友個頭度,再反彈落放咗喺隔籬嘅環保袋入面。員工聽到我哋叫咗幾次之後,就拎住佢手上面條抹枱毛巾打隻曱甴。咁隻曱甴喺凳上面係咁跑,員工就隨手拎咗另一台客人枱上面嘅餐盤打落隻曱甴度。打死咗之後就拎住紙巾包住走咗。一路行一路講因為曱甴有翼係飛入嚟嘅。明明就見住隻曱甴喺天花板跌落嚟。跟住員工完全冇再理過我哋。啲嘢食其實好普通。如果唔想食食下嘢比曱甴打到,千祈唔好嚟呢間食🫠
琴晚去咗呢間聰嫂食糖水,食到尾聲嘅時候
2025-06-07 535 浏览
一向都鍾意食聰嫂嘅甜品,貪佢地點夠方便,而且價錢合理份量足!今次見佢推出咗榴槤系列即刻要試試🤤🔸龍眼椰果冰:一向都最推薦呢款糖水!清新得黎又唔會太甜,椰汁同椰果配合得恰到好處,加埋清甜嘅龍眼肉,絕對係夏天消暑必食!🔸榴槤水晶珠:榴槤控必試‼️頂層鋪滿金黃的榴槤果肉,香氣濃郁霸。入口榴槤奶油質感,同底下清爽嘅水晶珠形成絕妙對比。每一口都充滿果王嘅誠意,食完仲會回味!🔸士多啤梨椰果冰:新鮮士多啤梨打成細膩果泥融入冰底,天然莓果酸甜解渴。彈牙椰果增加咗層次。粉紅色嘅賣相充滿少女感。酸酸甜甜真係炎夏絕佳選擇。🔸楊枝甘露:經典港式甜品,絕對唔馬虎!芒果漿濃郁香甜,芒果肉又大舊又甜。西柚果肉粒粒飽滿,微酸微苦唔會太甜膩。整體用料豐富,比例均衡。

2025-06-05 445 浏览
旺角人氣甜品店旺角甜品店眾多,但聰嫂一直係不少甜品愛好者的心水之選。呢次去到豉油街店,店內人流暢旺•榴槤黑糯米:榴槤味濃郁,黑糯米煙韌帶微甜,配搭恰到好處。最緊要做到色澤鮮艷,榴槤配黑糯米係好養生嘅甜品。•椰皇榴槤燉雙皮奶(凍):奶香滑溜,加上椰皇嘅清香,榴槤味突出但唔會過重,夠特別。凍食好適合夏天,仲有椰子肉。•南北杏雪耳燉木瓜(凍):口感順滑,木瓜甜美,帶住淡淡杏仁香,食落清潤。💡 整體感想甜品水準穩定,食材新鮮,氣氛熱鬧,等位時間唔算太長,值得一試而且呢間甜品舖呢長期都幾乎滿座,但我覺得非常值得。
旺角人氣甜品

💡 整體感想
而且呢間甜品舖呢長期都幾乎滿座,但我覺得非常值得。
2025-06-01 338 浏览
聰嫂私房甜品香港老中青通殺嘅甜品店💯,主打中式fusion創意甜品,一年四季都見到大排長龍!由傳統糖水玩到夢幻賣相~打卡一流📸,味道又真心冇得輸🔥!<聰嫂私房甜品>#mochicouple_hk旺角搵食團₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ ♡̷̷̷ ₊ ˚‧ 1️⃣ 龍眼椰果冰($49)🍧夏天解暑王者登場❗️呢杯冰爽到震嘅龍眼椰果冰,真係一食就涼晒💨!底層滿滿碎冰鋪上晶瑩剔透嘅椰果,仲有多粒大粒龍眼肉舖面,咬落啖啖爽甜~天然果香勁juicy✨2️⃣芒果奶昔雙皮奶($48)🥭芒果控瘋狂打卡點⚠️ 香滑得嚟超濃郁嘅芒果奶昔,下面有一大片厚厚雙皮奶~滑到入口即溶💋!奶香+芒果香完美融合😆配上厚厚嘅芒果果肉,啖啖都爆汁~3️⃣ 榴槤黑糯米($49)真·榴槤人福音‼️ 香到爆炸嘅榴槤蓉直接堆山咁高落喺紫黑色嘅黑糯米上面🌋!黑糯米綿密煙韌,帶微微甜香,配上超香超濃嘅榴槤醬!榴槤香撲鼻之餘又唔會過膩👀💛4️⃣ 楊枝甘露豆腐花($49)顛覆傳統豆腐花! 面頭滿滿芒果粒+西柚肉,仲有香滑芒果汁包圍住細緻綿滑嘅豆腐花🍑✨☁️~入口超柔滑!酸甜中帶豆香~夏天限定combo~食完

<聰嫂私房甜品>

#mochicouple_hk旺角搵食團

1️⃣ 龍眼椰果冰($49)🍧

2️⃣芒果奶昔雙皮奶($48)🥭

3️⃣ 榴槤黑糯米($49)

4️⃣ 楊枝甘露豆腐花($49)
顛覆傳統豆腐花! 面頭滿滿芒果粒+西柚肉,仲有香滑芒果汁包圍住細緻綿滑嘅豆腐花🍑✨☁️~入口超柔滑!酸甜中帶豆香~夏天限定combo~食完超解膩,一試就上癮!

⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
🌟想知道更多美食🤪記得follow啦😍🎉📸
📍 旺角豉油街50號富達大廈地下8號舖
🚇 港鐵旺角站E2站出口,步行約5分鐘
🕒 Mon-Sun:12:00-00:00
2025-05-28 285 浏览
與友人晚飯後想食甜品,來到旺角聰嫂私房甜品,除了有經典的港式糖水外,更有一些創意甜品。今晚就食咗呢三款:~芒果奶昔雙皮奶:芒果大大件,好甜。搭配上奶昔,唔係單單只有芒果嘅甜,仲有奶昔嘅香滑,雙皮奶奶皮厚實,甜度適中,真係將芒果、奶昔同雙皮奶嘅美味融合。~楊枝甘露豆腐花:楊枝甘露香甜而不膩,柚子粒粒分明。豆腐花軟滑,唔會過甜,食落去清甜解膩。~椰皇榴槤燉雙皮奶:一上枱已經聞到榴槤香味,先食頂層嘅榴槤肉,又香又甜,再加上雙皮奶及椰皇肉,啖啖清甜;呢款甜品實在係榴槤控必點。

今晚就食咗呢三款:

好耐之前同屋企人👫👭喺寶琳食過聰嫂,之後就念念不忘❤️點知依家旺角都開左2間✌🏻終於可以就近去食😋✨龍眼椰果冰✨ $49龍眼同椰果嘅味好夾😍味道清新香甜😋每一啖冰都沾上滿滿嘅龍眼味🧊而椰果的香味緊接而來🍧甜而不膩☘️我願稱之為❤️夏天消暑聖品❤️✨椰皇榴槤燉雙皮奶✨$79一眼就望見大大嚿榴連肉👀椰皇本身嘅椰香加上雙皮奶上嘅椰汁🥥椰香味滿分💯榴連肉更係其中嘅點睛之筆🫰🏻雙皮奶嘅奶香亦冇因此被埋沒,絲絲嘅奶香反而令到整體更出色🫶🏻✨椰皇燉桃膠雙皮奶✨$69見到咁多有「平民燕窩」之稱嘅桃膠就已經開心仔😽桃膠本身味淡所以吸收左好多椰香同奶香🧽而且煙煙韌韌咁,增強口感🤤而雙皮奶亦都香滑無比,簡直係絕配👍🏻鍾意食甜品嘅朋友仔,快啲嚟試下啦👏🏻🛑聰嫂私房甜品📍旺角豉油街50號富達大廈地下8號舖港鐵旺角站E2出口,步行約5分鐘

✨龍眼椰果冰✨ $49

✨椰皇榴槤燉雙皮奶✨$79

✨椰皇燉桃膠雙皮奶✨$69

鍾意食甜品嘅朋友仔,快啲嚟試下啦👏🏻

🛑聰嫂私房甜品

📍旺角豉油街50號富達大廈地下8號舖

港鐵旺角站E2出口,步行約5分鐘

Blingbling美食推介✨📍旺角聰嫂私房甜品✨全港糖水控必朝聖‼️晚飯後必食療癒系甜品☺💠💠💠💠💠💠💠💠講到港式甜品,點可以唔提聰嫂!我差吾多每個月都會食一次!!經典雙皮奶配上創新口味,一年四季都啱食~今次試咗佢哋人氣招牌+椰皇系列,甜而不膩,滑到入口即溶,無論係創新甜品定傳統糖水都係完美!😍😍💠椰皇燉燕窩雙皮奶 $168放入真椰皇內蒸燉,香氣逼人🥥 配上滋潤燕窩+綿滑雙皮奶,貴氣滿滿!養生滋潤甜品首選!☺💠芒果奶昔雙皮奶 $48聰嫂必食‼‼超級芒😍🥭勁重芒果香+奶昔沙冰質感 + 綿滑雙皮奶,三重口感,一啖就上癮~夏日人氣必點!😋餐廳環境:💎💎💎💎💎/5服務質素:🌸🌸🌸🌸🌸/5食物味道:😋😋😋😋😋/5性價比:💰💰💰💰💰/5人均消費:約$100/人聰嫂私房甜品@chungsodessert📍豉油街50號富達大廈地下8號舖
Blingbling美食推介✨
📍旺角

聰嫂私房甜品
✨全港糖水控必朝聖‼️晚飯後必食療癒系甜品

💠💠💠💠💠💠💠💠
講到港式甜品,點可以唔提聰嫂!我差吾多每個月都會食一次!!

💠椰皇燉燕窩雙皮奶 $168

💠芒果奶昔雙皮奶 $48