2018-10-23 781 浏览
舊公司在大角咀,每星期必到肥公吃兩次早餐,最大特色就是抵食!麵檔環境很一般,通常單人去必要搭枱,偶爾地面有點油。我的必點麵底是米線,但同事們會吃店推薦油麵,麵底份量不多,剛夠你吃飽。重點來了,我餸類點了四款,包括雞翼、魚片頭,豬腸及白菜仔盛惠hkd35。鹵水雞翼算入味,三件大大隻;魚片頭彈牙爽口,跟魚蛋檔的一樣口感;豬腸味道好而份量也不少,店內其實有大腸及豬腸,要指定的要講明,白菜軟腍。每日有款兩時菜讓你加點,每款只是6元,會下在麵里,份量不少,價錢比外面十多元一小碟的便宜多了,基本上你吃完麵底必未吃完餸。按照平時三餸,不過三十元,吃得這份量車仔麵,物超所值。

麵檔環境很一般,通常單人去必要搭枱,偶爾地面有點油。

按照平時三餸,不過三十元,吃得這份量車仔麵,物超所值。
2018-09-15 839 浏览
冇食lunch好鬼餓~ 去左肥公車仔麵食,呢間又平又好味👍🏻👍🏻 去到要排隊叫麵叫餸,我就要左粗麵,因為我朋友話嘅推薦,本身我就比較鍾意食米線🤣 至於叫餸,我就叫咗雞翼,雞翼尖,魚皮餃,冬菇,叫咗一支支裝嘅可樂✌🏻✌🏻佢好快,而且好平,咁多餸都係30幾蚊🙈 超級抵食佢嘅湯底係超級正👍🏻 可以當湯飲🤣🤣 雞翼就係滷水雞翼黎, 整得好好,連裏面嘅肉都有食到滷水味,雞翼尖就係佢嘅招牌👍🏻 魚皮餃同冬菇就正正常常,但係因為配搭左佢嘅湯底,所以特別好味✌🏻🤣 值得推介!

佢好快,而且好平,咁多餸都係30幾蚊🙈 超級抵食

• 車仔麵
2018-09-04 591 浏览
今日全日唔係點食嘢,應該係話冇食正餐,所以黃昏好肚餓,收工去咗肥公車仔麵諗住食少少~ 差不多六點幾,去到已經排緊隊,呢間車仔麵好早就會關門,所以應該係最後一轉人龍!車仔麵又平又飽肚,已經幫襯過幾次!最緊要都係幾好味~ 佢嘅面類同餸分開計錢~但係都係好平! 我最鍾意就係米線同河粉,但係今日就揀咗河粉,即場幫我整返熱~ 我叫咗腸仔,雞翼同埋豆粕,見佢嘅滷水雞翼整得好好味,所以就叫咗,如果唔係都會食豬腸~呢度要自己搵位,好多人都唔介意搭枱,可能坐得比較迫,都唔係好介意,超級好👍🏻佢嘅湯底鹹鹹地,我直情當湯咁飲,雖然就應該有味精架啦~ 河粉一般,幾軟身,但係下次叫都會叫返河粉🤣 最好食係雞翼,佢連入邊都係有滷水味,好入味,腸仔同豆粕就冇乜特別!純粹真係食完好飽肚,值得推介,平時得閒冇事我都坐入去食一碗👍🏻👍🏻

• 車仔麵
2018-08-08 711 浏览
今日同朋友心血來潮去咗食肥公 太耐冇食啦!差啲唔識叫 我地下午去咗食,當係下午茶!外面真係多車到一個點,所以千祈唔好揸車過黎食會搵唔到位🤣呢度係先要排隊叫咗俾錢先既~ 先付款後取麵我叫左米線,好平!加左雞翼,腸仔,同魚皮餃~ 佢好快,等咗差不多1分鐘都唔洗就已經拎得 店裡枱唔多,有時要放埋岀去街好熱鬧!都唔算好熱好焗~ 都算有冷氣味道方面,份量啱啱好一個女仔食到飽,滷水雞翼超好入味,好好食佢入味到令成碗湯都變咗滷水味 魚皮餃嘅咸到啱啱好,唔會好淡,腸仔就一般,冇乜特別!米線煮得好軟身,所以好回味
今日同朋友心血來潮去咗食肥公
太耐冇食啦!差啲唔識叫
會搵唔到位🤣

呢度係先要排隊叫咗俾錢先既~ 先付款後取麵
我叫左米線,好平!加左雞翼,腸仔,同魚皮餃~
佢好快,等咗差不多1分鐘都唔洗就已經拎得

店裡枱唔多,有時要放埋岀去街
好熱鬧!
都唔算好熱好焗~ 都算有冷氣
佢入味到令成碗湯都變咗滷水味

2018-08-08
  • 滷水雞翼
2018-08-08 545 浏览
今日早收行過肥公緊係坐低嘆個車仔面先,旺角大角咀街坊一向都知道肥公出名大件夾抵食,而最出名就係食鹵味,肥公公仔面檔雖然睇落門面唔太靚,但午餐晚餐時間長期都大排長龍,同其他車仔面一樣,廚師一路煮唔同既送,客人就一路跟住行一路叫,點指兵兵叫野食,叫完自己碗車仔面再比錢~就自己揀位坐起動喇😆今次叫左豆卜豬肺雞翼,雞翼$10/3隻,非常抵,依家出面食飯好難搵👍🏻可以另外叫佢加腩汁/咖哩汁,平時食開腩汁既我今日就轉轉口味食咖哩喇,一樣好食,今日諗住小小份量食下先,$26埋單👍🏻😆😆
2018-06-12 1597 浏览
早幾日師傅休息,一瞓醒覺後當然係要醫下個肚啦,左諗右諗都唔知食乜好,忽然間想起呢一間食店,加上師傅從不都未食過,成日都好想去試,就喺呢師決定去會一會佢。專登乘搭地鐵嚟到太子呢一區,都可算好有心去了。地點唔算難搵,但當日都算幾大雨,斷估唔到去到門口都仍然有條隊,喺冇辦法之下,唯有排隊等下,好彩條阿唔算好長,大約五分鐘到就已經可以入去柯打食物。其實喺排隊時已經諗定一陣要食乜嘢,雖然不過車仔麵來來去去都係嗰幾味,所以二話不說就叫咗米粉,等阿姐煮完米粉之後,就可以叫餸啦。師大一口氣叫咗幾種,有豬皮,豬紅,豬腸,魷魚同牛筋腩。叫完餸諗住可以攞埋位食,點知阿姐好貼心咁問要唔要咖哩汁,有咖哩汁辣辣哋當然好啦,師傅所以即刻同阿姐講要呀要呀要呀。。。。拿拿聲自己搵個位坐低即刻開餐,一如以往師傅第一啖一定係飲下個湯先,湯底味道唔算好濃,不過好好味,加油味精算少,配上少少咖哩汁,香香辣辣都唔錯。既然湯底都有番咁上下當然要試下啲餸喇。先講下豬紅,豬紅切得細細樽,入口煙煙韌韌,而且都炆得幾入味,又唔會碎濕濕,排算唔錯喎。至於豬皮就好普通,入口少少腍,唔夠爽口,所以係一般。再黎就係牛筋腩,師傅覺得呢個牛筋腩真係一

拿拿聲自己搵個位坐低即刻開餐,一如以往師傅第一啖一定係飲下個湯先,湯底味道唔算好濃,不過好好味,加油味精算少,配上少少咖哩汁,香香辣辣都唔錯。既然湯底都有番咁上下當然要試下啲餸喇。先講下豬紅,豬紅切得細細樽,入口煙煙韌韌,而且都炆得幾入味,又唔會碎濕濕,排算唔錯喎。至於豬皮就好普通,入口少少腍,唔夠爽口,所以係一般。再黎就係牛筋腩,師傅覺得呢個牛筋腩真係一絕,皆因入口軟腍,肥瘦又適中,啲牛筋比較黏口,嗰種感動冇得輸呀 ,必食之選。

至於豬腸,非常入味,加上腸身比較肥,絕唔韌,啱曬師傅口味,另一必食推介。最後輪到魷魚,本來師傅都冇諗住柯打,唔叫由自可,一叫就返唔到轉頭,原因係魷魚係一條原條嘅魷魚鬚,由頭到腳,成條比你食 ,份量之多可想而知,加上煮得夠爽口,非常之好味,貴係貴啲,十五蚊一條,但絕對超值。最後講埋個米粉,米粉本身冇特別,勝在煮得啱啱好,不會太腍或太硬,配上湯底,加埋咖哩汁再配少少辣椒醬,都非常惹味㗎同

總括嚟講食物質素真係有水準,環境都算清潔乾淨,價錢非常相宜,咁樣食法都只係53蚊。今時今日車仔麵平均每個餸都要八至十蚊,53蚊食到啲咁嘅嘢,絕對抵。呢間食店師大肯定會再去,好可惜佢嘅辦公時間同師傅嘅辦公時間係一模一樣,再黎真真係要講下緣分,不過師父對於第一次去搵肥公,絕對收貨,希望肥公可以長做長有啦。
  • 牛筋腩
  • 豬腸
  • 魷魚
1K
2018-06-07 1227 浏览
今日同深水埗街坊好友打牙骹👀佢哋問我知啊知邊間"肥公車仔麵",我話跑步時有經過,平時見都很多人排隊,但未試過。街坊立即跟我說"肥公"才是深水埗車公麵之寶😏😏望一望隻鐘⌚e~~6點幾囉喎,唔知趕唔趕得切去試呢~ 我馬上快步👣👣拿拿淋走去鴉蘭街試過究竟🙄🙄好彩仲未收鋪,而且還有很多食客。好~我叫了米粉底,豬油渣出名必試,另外牛雜好吸引喎叫埋,加埋白菜仔🌱多謝成為$42蚊😆😆“肥公” 雖然沒有什麼秘制醬汁,辣椒油味道都不輸蝕,食物很入味,份量十足,你睇佢哋竟然成個牛心都剪晒畀我,果然係大份夾抵食😉😉加上座位舒適,清潔又衛生,難怪深得街坊大大力支持😚😚
2018-05-05 941 浏览
次次喺旺角想食車仔麵,都一定會黎呢度,貪佢選擇多,料又好食。叫左豬紅豬腸蘿蔔河,先講個湯,腩汁好濃,八角味都好重,不過有啲過鹹。河粉稔身,索左湯嘅濃味,食到抵都係會渴。餸就全部都滿意。豬紅 jelly jelly, 滑溜無腥味。豬腸滷得入味又彈牙,蘿蔔好入味,稔身,唔錯呀!

河粉稔身,索左湯嘅濃味,食到抵都係會渴。

2018-04-11 1031 浏览
今天一個人在旺角穿街走巷,看看家居設計。無意中又讓我發现到一間又美味又抵食的車仔麵。我是被店外長長的人龍而吸引過去的。我先在店外初步 survey 一番,看看其他食客在吃什麼。然後我再看一看食物價格表,才明白為什麼會吸引人流。店裡的食物價錢非常親民,大多數的餸都是六元起。食物的味道是我在香港七年裏吃過最好吃的車仔麵,真是一大發现。不要以為一個餸六元一定很少,分量不少的 hor。我叫做豬腸、豬皮、豬紅和油面 外加一支可樂,埋單$32。所以你地快 d 埋來睇,埋來食啊!
所以你地快 d 埋來睇,埋來食啊!
2018-04-11
2018-03-17 922 浏览
每一區都有佢出名既車仔麵檔,論價錢公道又好味就非肥公莫屬,係鴉蘭街同新填地街交街你會發現肥公同一般唔憂做既餐廳一樣,肥公都係休星期日,唔想摸門釘就要留意喇!排到玻璃窗位置先揀粉麵同菜,因為實在太足料,呢度剩食餸都夠飽,而且唔洗$50蚊,可以去邊度搵一般車仔麵檔有既餸都會係度搵到,今日遇著亞姐夾餸真係好彩,豬腸叫一份都有平時兩份咁多,冬菇細細粒但厚身爽滑,平時最怕豬皮見到黑色毛,係肥公就唔會有呢個顧慮,雞翼$8有3隻仲要滷得入味,蘿蔔清甜唔會食到一口渣比起一般唔憂做既餐廳佢都算有服務,如果樓下冇位樓面叔叔都會幫你送食物上樓,而且餐具都乾淨唔會有入晒色既筷子,醬料齊全唔會痴立立

2018-03-17 482 浏览
我哋香港人口味真係好特別,除咗喜歡食雲吞麵,魚蛋河,牛雜米之外……仲有一種美食我哋都會嚟唔使就想幫襯一下!我講緊嘅就係 ,近排亦都多咗很多 專門食車仔麵嘅小店,地方講究,食物感覺乾淨,當然價錢會貴一點!而呢間肥公車仔麵相當老字號,之前我朋友介紹我食過,我嚟唔使都會心思思想去食番一個豐富嘅車仔麵,因為我個人較貪心,車仔麵選擇較多!講真呢家車仔麵絕對就唔係買包裝,實實際際價錢亦很貼地,所以經常會見到大排長龍……價錢便宜,份量亦相當豐富,一般車仔麵連飲品30十多蚊亦有交易!

我講緊嘅就係 [車仔麵 ],近排亦都多咗很多 專門食車仔麵嘅小店,地方講究,食物感覺乾淨,當然價錢會貴一點

2018-01-05 667 浏览
我好鍾意食車仔面, 呢間真係我食咁多間, 喺我心目中排第一的, 料多, 味夠, 食完係真係會食上引LUNCH都直頭想搭車去食呀~ 鋪仔細細, 但經常都要排長龍, 不過員工都好快手, 員工多, 但座的地方唔算大, 所以我有時都會外賣,鋪內係比較平民化嗰種, 其實連價錢都係呀

LUNCH都直頭想搭車去食呀~

鋪內係比較平民化嗰種, 其實連價錢都係呀
2018-01-03
2017-12-21 665 浏览
今日中午都仲係涼風浸浸,係旺角做野唔想周圍去搵食,但砵蘭街街頭又真係無咩特別掛念想食,點算好呢?我常常係旺角時一諗唔到食咩就會去食“肥公車仔麵”,勝在質素穩定,價錢唔貴,兼且美味。我今日叫左:春卷,魚皮餃,魚蛋,油麵,加“咖哩汁”,價錢盛惠 $21,係,你無聽錯,真係廿一蚊埋單,今時今日仲有呢 d 佛心價錢,難怪一開門就排晒隊,而且人龍不絕。真係符合晒抵食,好食,穩陣,呢三個元素。不過,下次我一定要記得“加底”,因為個麵唔係好夠食。
今日中午都仲係涼風浸浸,
2017-12-20
2017-12-04 573 浏览
老婆想食車仔麵,所以我特登揸車返舊居樓下的肥公車仔麵!咁耐冇食,水準依然保持到,d餸好入味!選擇勁多!今日叫了豬大腸、牛筋、豬紅、冬菇油麵!另外要了一碟細炒麵加魚肉燒賣,一支可樂,只係$52仍然有條人龍排到出路口,我坐在門口食,方便看車。
老婆想食車仔麵,所以我特登揸車返舊居樓下的肥公車仔麵!

仍然有條人龍排到出路口,我坐在門口食,方便看車。
2017-10-29 775 浏览
這間位於弼街附近的小店,簡陋的裝修卻是一間價錢實惠味道超值的店。除車仔麵也有蒸點心或炒麵,因此從早上到中午,不論堂食還是外賣的人也不少,不過裡頭的姐姐很習慣這種人流人腳很快,就是這種小店不要去要求五星服務,因為林根本不知理。這次是外賣兩菜加米線不用加錢就會有的時菜不會天天麵是生菜。有三隻雞翼跟份量不少的豬腸,雞翼是滷水味,明顯早早弄好非常入味,雞翼是非常安全,豬腸倒是有時侯太肥而不太喜歡但有時又很好吃較為有出入。加腩汁味會很濃郁,喜辣可選加咖哩汁,辣的又很惹味。另外也有其他菜選,如三十元下有這種程度超抵不過因味濃會稍微油膩。