2020-07-04 196 浏览
今年流行素食,縱使不是佛教徒,也會茹素,因此素食餐廳,如雨後春筍般,越開越多。正常餐廳,也會推出素食,為了吸引一眾素食者。個人平常很少到快餐店吃東西,因為感覺不太健康,同時有什麼東西吸引我。我見肯德基,在打廣告,推廣這100%植物肉,勾起我的興趣,剛巧公司附近的KFC,便有這款植物肉漢堡,所以特意與朋友一起過來午餐,怎料大失所望。植物肉漢堡賣相,與相片相差甚遠,植物肉也沒有什麼口感,所以在漢堡內加了corn chips,增加香脆口感。植物肉Nuggets ,也很一般,難以有第二次嘗試的衝動。值得一讚,是這裏的裝修,挺有風格,還有座位與座位之間,非常寬敞。原來這間KFC,有出售啤酒,下次有機會會過來試試。

植物肉Nuggets ,也很一般,難以有第二次嘗試的衝動。

終於食到!終於食到!搵咗3間港島專賣店唔係休息,就係賣曬(我老了,腳骨力唔好🤪🤪)呢個100%植物肉系列果然好受歡迎🥰🥰🥰素食者肯定「望穿秋水」因為外國kfc之前出過素burger🍔🍔🍔🍔🍔🍔心諗香港幾時出終於俾我哋恨到啦!!!先講個包包先🍔🍔🍔入面有植物肉、燒烤醬🍢、墨西哥脆片、素芝士🧀同新鮮蔬菜🍅🥬超級惹味😋😋😋配搭又新穎啲植物肉仲有彈性添好過癮😏😏😏而個炸素雞都唔錯🍗🍗🍗可惜我自己覺得個韓式辣醬有啲咸如果配返泰式辣醬應該會更加好味🤗🤗🤗🌶🌶🌶已經連續兩日lunch去左幫襯啦!!!感覺好味好滿足呀!

終於食到!終於食到!
搵咗3間港島專賣店
唔係休息,就係賣曬
(我老了,腳骨力唔好🤪🤪)
呢個100%植物肉系列
果然好受歡迎🥰🥰🥰

素食者肯定「望穿秋水」
因為外國kfc之前出過素burger
🍔🍔🍔🍔🍔🍔
心諗香港幾時出
終於俾我哋恨到啦!!!

先講個包包先🍔🍔🍔
入面有植物肉、燒烤醬🍢、墨西哥脆片、素芝士🧀同新鮮蔬菜🍅🥬

超級惹味😋😋😋
配搭又新穎
啲植物肉仲有彈性添
好過癮😏😏😏

而個炸素雞都唔錯🍗🍗🍗
可惜我自己覺得個韓式辣醬有啲咸
如果配返泰式辣醬應該會更加好味🤗🤗🤗🌶🌶🌶

已經連續兩日lunch去左幫襯啦!!!

感覺好味好滿足呀!
外卖自取
2020-06-30 91 浏览
好少去KFC食早餐......有日不知食乜野.....走咗上去望下.....見到有我喜歡既餐肉.....仲要係成塊咁上.....唔試下都對唔住自己.....不是太餓.......只想食個包,所以單叫了一個餐蛋包....餐肉是圓罐那種.....煎得夠香.....重點是成塊上......更不是茶餐廳的薄切....食落有口感,不會像食風般.....而滑蛋亦夠滑.....麵包是軟軟的........熱辣辣的餐蛋包........真的不錯不錯.....
好少去KFC食早餐......
有日不知食乜野.....走咗上去望下.....
見到有我喜歡既餐肉.....
仲要係成塊咁上.....唔試下都對唔住自己.....

而滑蛋亦夠滑.....
麵包是軟軟的........
熱辣辣的餐蛋包........真的不錯不錯.....
餐蛋包
2020-06-20
外卖自取
$20 (早餐)
餐蛋包
2020-05-28 96 浏览
話說用左kfc app啲e coupon,買野食送杯大既雪糕,天氣熱到就中暑既日子下,梗係黎食個雪糕。見佢咁抵,送杯原價成16蚊既雪糕(冇記錯既話),就試下啦。位都未行到返去,就滴哂係手,頂多叫霜淇林啦。講真如果原價買呢杯雪糕,又真係幾唔抵

2020-05-16
下午茶
2020-05-10 85 浏览
We were craving ice cream amidst the super hot weather and passed by KFC so decided to try out its .牛乳新地脆筒(大)  at $14 buy-one-get-one-free There was a buy one get one free offer on the day of our visit. The soft cream was melting fast and we had to eat super quick. The soft cream was a bit icy and not so rich in milk. The oreo stick was not crispy while the waffle cone was thin and crispy. Overall, I would say ok at a half price of $7 but not if priced at $14. It was so hot inside without much a
牛乳新地脆筒(大)

There was a buy one get one free offer on the day of our visit. The soft cream was melting fast and we had to eat super quick. The soft cream was a bit icy and not so rich in milk. The oreo stick was not crispy while the waffle cone was thin and crispy. Overall, I would say ok at a half price of $7 but not if priced at $14. It was so hot inside without much air cond that it was so unpleasant to stay there.
2020-05-10
2020-04-29 94 浏览
KFC又有新搞作啦,就係椒麻脆辣雞,用左黑白胡椒、花椒、辣椒和多款香草,原來係期間限定既口味,去到5月27日乍😚🥰嗌左嗰$50 六件雞,椒麻脆辣雞2人餐,有4件椒麻脆辣雞+ 5件巴辣香雞翼+ 1客辣汁蘑菇香飯+家鄉雞皇飯仲嗌左個有寶盒餐,椒麻脆辣雞酥脆既外層將嫩滑雞肉嘅肉汁鎖實,仲有辣味,陣陣既麻香味,雖然味道都蠻重,因為辛香料味很重,但真係好刺激食慾,食完再想食。第一次食上校雞寶,聽講係招牌炸雞塊,不過我還是喜歡第二間既麥樂雞❤️❤️
2020-04-22 76 浏览
好耐都無搵雞叔叔食雞🐔,自從‪銅鑼灣概念店‬開咗後,其實阿叔👨🏻都只嚟過一次渣,哈哈😅!咁啱呢期佢哋出咗新口味嘅雞,又見咁耐無食,趁著之前假期晏晝一個人🚶🏻‍♂️唔知食咩好,就嚟幫襯吓啦!😆.今次新口味嘅 #椒麻脆辣雞 用咗黑胡椒、白胡椒、花椒、辣椒🌶同埋多種香料炮製。熱辣辣嘅雞披住金黃色戰衣,外層雞皮炸得夠酥脆,內層肉質鮮嫩夠多汁🤤,食落味道有陣陣麻香味,惹味得嚟又唔會太辣,辣度啱啱好,啱晒唔太辣得嘅阿叔👍🏼,新口味嘅雞又係期間限定,要食就要快!.同期推出嘅 #荔枝火龍果梳打 🥤,冰凍清甜嘅荔枝味道,配上粒粒火龍果肉,食完咁惹味嘅雞飲番啖,簡直爽!😙
2020-04-18 73 浏览
kfc嘅旗艦店開咗咁耐終於有機會試到呢間概念店同其他舖頭唔同嘅地方係即整嘅燒春雞同埋以前係期間限定嘅pizza雞 燒春雞唔算平同埋要等幾十分鐘想試嘅話就要有多啲時間先試到 上菜後就會發現等嘅時間都係值得嘅因為熱辣辣新鮮燒起嘅真係超好食肉質嫩滑而且多汁pizza雞就好好食不過就唔太鍾意雞上面嘅菠蘿啦好似有少少唔係太夾旗艦店嘅環境都算大有大枱可以容納到十幾人嘅聚會雖然而家只限四人聚會但希望過咗肺炎之後可以約埋一大班friend嚟食
kfc嘅旗艦店開咗咁耐

雖然而家只限四人聚會
但希望過咗肺炎之後
可以約埋一大班friend嚟食
2020-04-14 61 浏览
不嬲對快餐店嘅雪糕系列都唔會抱太大嘅期望,期望越大失望就會越大,你懂的快餐店食返漢堡包薯片都係穩陣啲,通常雪糕都只係額外嘅恩物不過有時候食完漢堡包薯條都想食返啲甜品,快餐店嘅的雪榚真係幾平嘅<紫薯味新地筒$8>紫薯味新地筒係淡淡的紫色,隻色有啲似薰衣草口味,幾靚新地筒上面仲有一支黑白配過,以快餐店平價雪糕黎講都算系幾有心思一枝$8嘅新地筒,食到淡淡清香嘅紫薯味,份量同埋麥記嘅新地筒差唔多,食完都好滿足

快餐店食返漢堡包薯片都係穩陣啲,通常雪糕都只係額外嘅恩物

<紫薯味新地筒$8>
紫薯味新地筒係淡淡的紫色,隻色有啲似薰衣草口味,幾靚

2020-03-16 641 浏览
或許真的因為香港近年的政治環境,加上「武漢肺炎」對香港經濟的嚴重打擊,所以我忽然發現,「麥當勞」跟「肯德基家鄉雞」在農曆新年「元宵」過後,竟然還有農曆新年期間限定食品供應。「肯德基家鄉雞」今年農曆新年主打限定推廣的家鄉雞食品,名稱叫做「牛油粟米黃金雞」。顧名思義,即是「肯德基家鄉雞」在雞肉裡面,加入很多的粟米跟牛油,令雞肉有來自牛油跟粟米的甜味。我在以前曾經光顧過,銅鑼灣「軒尼詩道」的「肯德基家鄉雞」概念店裡面,購買了一份「牛油粟米黃金雞」,連同細份版本「馬鈴薯蓉」,跟一杯汽水。「馬鈴薯蓉」相對於「辣汁蘑菇飯」,「馬鈴薯蓉」裡面的口感因為馬鈴薯被磨到變成糊狀,所以非常吸收口水唾液,剛剛開始感覺還接受到,再食下去就會令口腔感覺很乾,有喝水的衝動。即使「馬鈴薯蓉」裡面的醬汁,也有辣味的蘑菇汁,還是十分開胃的辣味蘑菇醬汁,但是辣味蘑菇醬汁還是改變不到馬鈴薯蓉口感很乾,很吸收口水的事實。至於主角家鄉雞食品「牛油粟米黃金雞」,我原本還以為「牛肉粟米黃金雞」實際味道,會跟其他家鄉雞都差不多,都是醃料味道只能去到雞皮,而去不到雞肉裡面。但是今次「牛油粟米黃金雞」實際味道教我有點出乎意料,因為兩件「牛

但是今次「牛油粟米黃金雞」實際味道教我有點出乎意料,因為兩件「牛油粟米黃金雞」,由雞皮到裡面的雞肉,都充滿了來自牛油跟粟米的甜味。

我曾經認為「牛油粟米黃金雞」表面的炸雞皮,因為有牛油粟米甜味調劑幫助,雞皮實際味道偏甜看似是理所當然的事,看來「肯德基家鄉雞」廚房店員為雞肉加入醃料的手勢,比預期中重手了。

所以我直接享用「牛油粟米黃金雞」的「雞上髀」部分,發現「雞上髀」部分「牛油粟米黃金雞」所有雞肉的味道,都變得跟雞皮一樣地甜。

至於「牛油粟米黃金雞」的「雞下髀」部分,「雞下髀」雞肉裡面的「牛油粟米」醃料甜味,就比「雞上髀」更加有過之而無不及,而且雞下髀肉的口感,比雞上髀更加嫩滑。

由於「肯德基家鄉雞」「牛油粟米黃金雞」系列裡面的食品飲品,我沒有留意其他新推出的小食,就連甜品也欠奉。所以我食完「牛油粟米黃金雞」套餐之後,馬上離開「肯德基家鄉雞」,徒步前往「時代廣場」去了。

牛油粟米黃金雞

2020-02-09
牛油粟米黃金雞
2020-03-04 137 浏览
今日經過呢間KFC概念店,實在忍唔住要黎食下,因為之前好多報導話呢度有幾特別。上到黎發現真係好多打卡位,真係不得了。餐牌都有好多其他分店無嘅,好似pizza雞。我今日揀左牛油粟米黃金雞餐($49),可以試下廣告入面嘅黃金雞有幾特別!本身跟左葡撻同蘑菇飯,真係好飽肚好正!
2020-03-02 141 浏览
一聽到銅鑼灣新開KFC概念店,有超多一般KFC分店都沒有的新食物,我就為了CHIZZA 薄餅雞衝過去食。概念店有分三層,地下是order的地方,樓上兩層都是坐的,座位很足夠,不會很吵,很舒服,適合跟朋友一起來邊吃邊聊天。「薄餅雞」是在無骨炸雞扒上放了蕃茄醬,再來是平常pizza常用的配料,芝士、菠蘿、玉米,這樣就是CHIZZA薄餅雞了。一份薄餅雞一共有四塊炸雞,對一個女生來說有點太多,跟朋友一起分享剛剛好。非常好吃!味道層次非常豐富,口感也很棒。炸雞很脆,份量超多,啖啖肉,肉質挺嫩的,不會太乾。平常吃炸雞就會沾番茄醬,所以這個CHIZZA薄餅雞非常喜歡。它的配料也放超多,波羅很多很大塊,芝士和玉米也是放很多。超滿足的~

非常好吃!味道層次非常豐富,口感也很棒。
炸雞很脆,份量超多,啖啖肉,肉質挺嫩的,不會太乾。
它的配料也放超多,波羅很多很大塊,芝士和玉米也是放很多。
超滿足的~
2020-02-17 74 浏览
KFC 既葡撻不嬲都好好食🤤今次1月6號開始一連14日KFC 出榴槤雲朵葡撻只係KFC銅鑼灣波斯富街限定Wa 🤩榴槤味勁香仲係流心 加埋上面燒香左既棉花糖好正好邪惡丫🤣另外仲有KFC紫薯白玉新地好特別既味道🤗唔可以錯過丫
KFC 既葡撻不嬲都好好食🤤
唔可以錯過丫
榴槤葡撻
榴槤葡撻
2020-02-08 66 浏览
食完晚飯之後,個口都係唔滿足,想食甜品,話晒係元宵節,當然係藉口啦,哈哈。經過KFC,見到佢有新出既冬日限定既紫薯新地趣筒,我即刻想試下。我同男朋友一人一支新地趣筒。我食紫薯味$8,佢就食特選牛乳味$7。我試左男朋友既特選牛乳味先,一睇就知係我唔太鍾意既冰感。果然偏冰感口感,而且太甜。男朋友話似食緊白兔糖。好彩有紫薯味補返數。紫薯味好出,幾濃郁,而且係滑身既,香甜既口感。兩隻味一定揀紫薯味,價錢又唔貴,可以一試。
兩隻味一定揀紫薯味,價錢又唔貴,可以一試。
2020-02-08
其他
2020-02-02 76 浏览
牛油粟米黃金雞,香濃牛油撞上香甜粟米,炸得好鬆脆,雞肉好嫩滑又Juicy。大辣汁蘑菇香飯,辣度約10小辣,飯粒鬆軟。普通格格脆薯塊,口感外脆內軟,食落幾惹味。經典葡撻,撻皮好酥脆,奶味濃厚,蛋層細緻滑嫩,層次分明,甜而不膩。中汽水,食炸雞點可以無汽水,汽水解油膩添清爽。牛油粟米黃金雞翼2件,巴辣雞翼添上牛油粟米嘅味道,煥然一新嘅形象,雞翼比雞脾細隻,牛油粟米嘅味道滲透效果更強,由內至外都散發住香濃嘅牛油粟米味,外皮炸得色澤金黃,肉汁鎖住曬喺外皮底,肉嫩汁滿。紅豆麻糬葡撻,採用北海道十勝紅豆、麻糬,撻皮脆口,麻糬口感好煙韌,紅豆好淋、味道香甜,棉花糖令整體食落更軟綿,少量嘅抹茶粉甘味中和左葡撻嘅甜度,味道就更加適宜。大紫薯新地脆筒,紫薯味道濃郁,甜度適中,黑白配、脆筒嘅雙重脆感令整體口感更多層次。

大辣汁蘑菇香飯,辣度約10小辣,飯粒鬆軟。

普通格格脆薯塊,口感外脆內軟,食落幾惹味。

中汽水,食炸雞點可以無汽水,汽水解油膩添清爽。