2024-06-09 228 浏览
星期六下午茶時間 剛好路過此雞扒店 原來係過江龍艦舺雞扒 店內有數個堂食位 有人在餐廳外排隊店內亦有幾位堂食客人剛好有啲肚餓 就買一塊香港限定既蒜香雞扒試一試相信每塊雞扒都係即炸 因為都要等一等先有得食雞扒上鋪滿蒜香粉 厚厚的雞扒也算是真材實料雞扒外脆內軟 雞肉算嫩滑 都幾juicy 啲油唔多 手拎住個紙袋時 啲油都唔會過底整污糟隻手 不過略嫌雞扒調味只靠蒜粉 如果食左咗塊雞皮,塊雞扒就冇乜味$48 一塊都唔算平 但食完一塊都好飽 滿滿的蛋白質 🙌🏻下次再食會試一試佢嘅脆炸雞皮 😂🫶🏻
星期六下午茶時間 剛好路過此雞扒店

相信每塊雞扒都係即炸 因為都要等一等先有得食
雞扒上鋪滿蒜香粉 厚厚的雞扒也算是真材實料
雞扒外脆內軟 雞肉算嫩滑 都幾juicy

啲油唔多 手拎住個紙袋時 啲油都唔會過底整污糟隻手
不過略嫌雞扒調味只靠蒜粉 如果食左咗塊雞皮,塊雞扒就冇乜味

$48 一塊都唔算平
但食完一塊都好飽 滿滿的蛋白質 🙌🏻

下次再食會試一試佢嘅脆炸雞皮 😂🫶🏻
2024-06-02 296 浏览
去台灣夜市必食大大塊邪惡嘅炸雞排😈其中炸雞扒名店艋舺雞扒都進駐香港,係銅鑼灣都食到台灣風味😛非常大塊厚身嘅炸雞扒有6款口味,有人氣口味亦有香港限定口味。另外仲有其他炸物,好似雞翼、雞髀、雞皮、地瓜條等等,全部都係新鮮熱辣即炸🔥店內有少量座位堂食。🍘苔客雞排招牌人氣口味,雞扒灑上大量海苔粉,帶點鹹香味。雞扒新鮮熱辣炸起,注意燙手🤣🤣炸粉唔會太厚,雞扒超級無敵厚,啖啖肉,如果多返啲肉汁就更好。🧄避風塘雞排香港限定口味,灑上避風塘粉,食落帶點蒜香味🧄🍗脆啃雞鎚食落脆卜卜好香口,調味剛好😙另外仲有雞脾或雞翼。🍠紅肉地瓜條有紅肉或黃肉地瓜條選擇,味道香甜,灑上甘梅粉,可以一條接一條食🤪🍍金鑽鳳梨第一次食裹上炸皮嘅菠蘿,切得好厚,香甜juicy💦做甜品都唔錯😋人均消費:$80推介指數(10分為滿分):7分

🍘苔客雞排

🧄避風塘雞排
香港限定口味,灑上避風塘粉,食落帶點蒜香味🧄

🍗脆啃雞鎚
食落脆卜卜好香口,調味剛好😙另外仲有雞脾或雞翼。

🍠紅肉地瓜條

🍍金鑽鳳梨

人均消費:$80
推介指數(10分為滿分):7分

2024-06-01
10 分钟 (外卖自取)
2024-05-21 253 浏览
來自台灣的艋舺雞排,堅持選用鮮雞肉炸成雞排,比一般傳統炸雞排更加鮮嫩多汁。除了人氣最強的苔客雞扒外,更為香港提供兩款獨家口味,包括避風塘以及蒜香口味。厚身柔軟的雞排,配上香濃的港式風味,打造出讓人口水直流的街頭美味。Craving some authentic Taiwanese fried chicken? Look no further than Monga Fried Chicken! Using fresh chicken and resulting in a juicier, tastier chicken fillets, with addition of exclusive typhoon shelter and garlic flavors for Hong Long branch! Get ready for a street food experience that’ll leave you wanting more.
今日經過銅鑼灣發現有間新開嘅台式炸雞店,見到啲炸雞扒口味都幾特別(避風塘炸雞排、蒜香炸雞排同海苔炸雞扒)!舖頭入面仲有幾張枱可以俾人坐低食嘢,所以決定同朋友入去試試😋😋🅵🅾🅾🅳海苔炸雞扒 $48一攞上手完全俾炸雞扒嘅size嚇親!份雞扒有我手掌咁大🤚🏻雞扒獨特焦香,外皮仲灑咗滿滿嘅海苔粉,鹹甜鹹甜的味道,好香口!避風塘炸雞排 $48聽講呢個口味係香港限定,有少少辣嘅味道,好有地道大排檔風味!肉質軟嫩,雞扒香脆惹味!蒜香炸雞排 $48厚切雞扒口感紮實,雞扒外皮炸到顏色金黃,咬落脆卜卜,一咬塊雞扒啲肉汁就爆出嚟,滿滿嘅蒜香味道,味道濃郁!爆汁嫩雞 (大) $48🐔雞粒做得十分出色,雞肉肉質好嫩滑,咬落口真係有爆汁!調味都做得好好,鹹香惹味!香酥炸雞皮 $26即叫即炸!超級爽脆!食落唔會覺得好油膩,係會食極唔停嘅特色小食👍🏻金鑽鳳梨 $25🍍呢個可以話係呢間餐廳嘅招牌之一!用咗大大塊新鮮菠蘿去炸,外皮酥脆,灑上梅粉,但內裏菠蘿十分多汁鮮甜,咬落仲好Juicy!!!炸粟米筍 $25🌽比較少見嘅炸物款式!口感爽脆!推薦!百香果綠茶 $28 & 金宣烏龍 $20味道中規中矩,勝在方便!買完炸雞,

🅵🅾🅾🅳

海苔炸雞扒 $48

避風塘炸雞排 $48

蒜香炸雞排 $48

爆汁嫩雞 (大) $48

香酥炸雞皮 $26

金鑽鳳梨 $25

炸粟米筍 $25
🌽比較少見嘅炸物款式!口感爽脆!推薦!

百香果綠茶 $28 & 金宣烏龍 $20
味道中規中矩,勝在方便!買完炸雞,順便可以買埋台式嘢飲❤️❤️

另外我都見到呢間餐廳有推出香港限定台式便當,例如有招牌天王口味嫩雞便當同素菜便!都好適合晏晝買嚟放lunch😆😆
2024-04-14 270 浏览
苔客雞排/避風塘雞排/起司雞排食剩指數:0/100雞排好厚身,咬落好多肉汁外皮好脆,食到尾都keep到脆度叫左3款口味苔客雞排:滿滿既海苔粉,好台式, 鹹甜鹹甜好香避風塘雞排:香港限定口味! 微微辣又惹味起司雞排: 雞排炸好再鋪芝士焗,食落有少少奶香味.香酥炸雞皮食剩指數:0/100炸得酥脆,好鬆化每日係限量.金鑽鳳梨食剩指數:0/100呢個係我食過最出色既炸鳳梨採用新鮮金鑽鳳梨外面皮無淋到入面好juicy好鮮甜鳳梨亦都無渣.飲品要左. 鳳梨綠茶同益力多綠茶食咁多野配呢兩杯都好清爽
苔客雞排/避風塘雞排/起司雞排
食剩指數:0/100
雞排好厚身,咬落好多肉汁
外皮好脆,食到尾都keep到脆度
叫左3款口味
苔客雞排:滿滿既海苔粉,好台式, 鹹甜鹹甜好香
避風塘雞排:香港限定口味! 微微辣又惹味
起司雞排: 雞排炸好再鋪芝士焗,食落有少少奶香味
香酥炸雞
鳳梨亦都無渣
飲品要左. 鳳梨綠茶同益力多綠茶
食咁多野配呢兩杯都好清爽
2024-04-14 156 浏览
經過銅鑼灣見到呢間過江龍雞扒就諗住試吓今次揀咗苔客雞扒即係紫菜味size當然冇台灣嗰啲咁大塊啦,不過都幾好食喎,炸粉又唔算太厚,肉質仲係幾嫩,食落都仲係Juicy嘅~不過呢,個紫菜味,我覺得可以稍為再濃郁啲不過價錢嚟講,我就覺得有少少貴,要$48一塊可以一試!
經過銅鑼灣見到呢間過江龍雞扒就諗住試吓

今次揀咗苔客雞扒

即係紫菜味

不過呢,個紫菜味,我覺得可以稍為再濃郁啲

不過價錢嚟講,我就覺得有少少貴,要$48一塊

可以一試!
2024-04-13 211 浏览
「艋舺ㄟ雞排」係來自台灣嘅人氣厚炸雞排店,呢間店用咗特別嘅厚切式特殊刀法,就算係高溫油炸時都可以避免到雞汁嘅流失,令口感更紮實同滿足!調味粉方面有六個選擇,分別有招牌、海苔、芝士、避風塘、蒜香同埋辣味。避風塘同蒜香仲要係香港獨有嘅味道!不過今次我就揀咗海苔味試吓先!🍽️苔客雞排當啲海苔粉灑咗喺雞排上層,令到顏色好突出,而且味道好濃郁!仲食落帶點淡淡嘅鹹香同海苔味!啲雞排即叫即整,所以第一啖食落口嘅時候,仲係好熱辣辣同咬落去帶點脆卜卜嘅聲音!食落去嘅時候覺得啲雞肉好嫩滑同好多肉汁,口感一流😋🍽️炸雞皮炸雞皮絕對係越食越停唔到口嘅小食!炸雞皮都係即叫即整,所以咬落去雞排嘅聲音好清脆呀!而且雞皮炸出嚟嘅味真係好香😋原來呢款小食係每日限量供應,唔係每次都有得食嫁,睇吓你好唔好彩🤭🍽️紅肉地瓜條脆炸香口嘅外層包住微微甜嘅地瓜肉,令到成個口感係外脆內軟!同埋食完唔會有油膩感😋🥤柑桔檸檬特色茶飲食完台灣小食之後,點可以唔飲返杯特色茶飲!今次我就嗌咗杯柑桔檸檬,柑桔檸檬甜度適中,飲落仲好清甜且又帶點清新嘅感覺😋

不過今次我就揀咗海苔味試吓先!

🍽️苔客雞排

🍽️炸雞

🍽️紅肉地瓜條

🥤柑桔檸檬特色茶飲
  • 苔客雞排
  • 炸雞皮
2024-04-13 361 浏览
聽講呢間炸雞扒店係台灣好出名黎到香港。原本佢係Sogo basement 嘅,後來搬咗係呢個地址。甘出名就要黎食吓~6款炸雞天王雞排,辣妹雞排,香蒜雞排,苔客雞排,起司雞排,避風塘雞排每塊都成隻手掌甘大,脆脆炸皮,肉質嫩口好啱平時午餐快食,下午茶黎食每次loop住黎食,各有滋味😋必食❗️黃肉地瓜條一炸起就忍唔住要食返條。嘩!一食,熱辣辣好脆口,粉薄。我個人覺得蕃薯味有種甜蛋糕味。yum yum金鑽鳳梨好厚切,超juicy!佢上面搽咗啲甜甜哋嘅醬料,酸酸甜甜好醒神。有機玉米筍加咗天王粉好嘢味,每條脆脆可口

6款炸雞
每塊都成隻手掌甘大,脆脆炸皮,肉質嫩口
好啱平時午餐快食,下午茶黎食
每次loop住黎食,各有滋味😋

必食❗️黃肉地瓜條

有機玉米筍
加咗天王粉好嘢味,每條脆脆可口

起司雞排

香蒜雞排

辣妹雞排

2024-04-10
起司雞排
香蒜雞排
辣妹雞排
2024-04-05 159 浏览
之前係台灣食過覺得幾好食 見香港開左 經過銅鑼灣就試下佢叫左個香港限定味道-蒜香雞排味 雞排即叫即炸 就坐係側邊等下 發現幾多蚊螆 😨食落未到特別juicy,台灣好似好食啲食食下個紙袋穿左 😥應該係塊雞排汁滴穿 紙袋設計可以改一改
之前係台灣食過覺得幾好食 見香港開左 經過銅鑼灣就試下佢
叫左個香港限定味道-蒜香雞排味
雞排即叫即炸 就坐係側邊等下 發現幾多蚊螆 😨
食落未到特別juicy,台灣好似好食啲
食食下個紙袋穿左 😥應該係塊雞排汁滴穿 紙袋設計可以改一改
2024-04-05
2024-03-23 194 浏览
店名: 艋舺ㄟ雞排 地址: 銅鑼灣波斯富街24-30號地下A號舖銅鑼灣站C出口,行1分鐘環境: 4/5價錢: 4.5/5味道: 4.5/5想食大大塊雞排唔洗再去台灣啦,艋舺ㄟ雞排登陸銅鑼灣,行過聞到雞扒好香,當然要去試吓啦😙苔客雞排❤️❤️❤️❤️❤️$48黎到當然要試吓最強人氣之選嘅海苔味,灑上滿滿海苔😆配上肉質嫩滑嘅雞扒,好滿足🤩避風塘雞排❤️❤️❤️❤️❤️$48香港限定嘅口味,避風塘味好出,咬落滿滿蒜香味,雞排同樣juicy🥰金鑽鳳梨❤️❤️❤️❤️❤️$25採用新鮮菠蘿🍍,又多汁又鮮甜,炸至外脆內軟,外面加上梅粉,好酸酸甜甜好惹味🥰玉米筍❤️❤️❤️❤️$25炸過嘅玉米筍🌽十分特別,口感爽脆,可以一試‼️黃肉地瓜條❤️❤️❤️❤️$25台灣小食又點少得地瓜條,真正做到外脆內軟☺️百香果綠茶❤️❤️❤️❤️❤️$28味道唔會太甜,有陣陣百香果香,清新解膩😙益力多綠茶❤️❤️❤️❤️❤️$28益力多配綠茶一直都係無敵之選,同樣唔甜,入口清爽😚
店名: 艋舺ㄟ雞排

苔客雞排❤️❤️❤️❤️❤️

避風塘雞排❤️❤️❤️❤️❤️

金鑽鳳梨❤️❤️❤️❤️❤️

玉米筍❤️❤️❤️❤️
炸過嘅玉米筍🌽十分特別,口感爽脆,可以一試‼️

黃肉地瓜條❤️❤️❤️❤️
台灣小食又點少得地瓜條,真正做到外脆內軟☺️

百香果綠茶❤️❤️❤️❤️❤️
味道唔會太甜,有陣陣百香果香,清新解膩😙

益力多綠茶❤️❤️❤️❤️❤️
益力多配綠茶一直都係無敵之選,同樣唔甜,入口清爽😚
2024-03-19 242 浏览
來自台灣的人氣厚切炸雞排店「艋舺ㄟ雞排」,出名用上厚切式特殊刀法,確保每塊雞扒都夠厚身🐔大大塊超厚肉,無骨啖啖肉,口感一流。炸雞排店堅持100%用鮮雞,即叫即炸,外皮炸得非常酥脆,內裡肉質嫩滑多汁~調味粉方面有6款選擇,分別是招牌、海苔、辣味、芝士、避風塘及蒜香,避風塘及蒜香仲係香港限定口味架!另外還有炸雞皮、爆汁嫰雞、脆啃雞腿、脆啃雞全翼等選擇。除了雞肉外,亦有各款金黃惹味的小食,包括金鑽鳳梨、有機玉皮筍和地瓜條等,而且仲有多款台式特式茶飲🥤天王雞排 $48苔客雞排 $48避風塘雞排 $48蒜香雞排 $48海苔粉灑上雞排上,顏色突出,味道濃郁,食起來又帶點青草及淡淡的鹹味,很不錯。而香港地道限定嘅避風塘味同蒜香味,真係好惹味香口,避風塘味帶點鹹甜香辣,蒜香味帶點蒜香微辣,絕對是香港特色口味的,配搭台式雞排又幾夾。脆啃雞腿 $25外層炸得金黃香脆金,內裡係鮮嫩幼滑的雞腿肉,店家再灑上調味粉,非常惹味!炸雞皮 $26嘴饞最佳小炸物!雞皮炸得很酥脆,沒有油耗味,十分香口,好吃到停不下來👍🏻金鑽鳳梨 $25鳳梨切成一塊塊,油炸過後的鳳梨保持清脆鮮甜,外皮酥脆,內裡多汁酸甜,可以解解膩🍍柑桔檸

另外還有炸雞皮、爆汁嫰雞、脆啃雞腿、脆啃雞全翼等選擇。

天王雞排 $48

炸雞皮 $26
炸雞皮

金鑽鳳梨 $25

柑桔檸檬 $28
柑桔檸檬味道濃厚香醇,入口酸甜好喝,還會回甘,好清爽。

益力多綠茶 $28
將益力多及綠茶混合一起,益力多味道酸甜,綠茶味淳樸,入口有淡淡清香。

蘆薈綠茶 $28
清爽醇和的綠茶,加入柔嫩爽脆的蘆薈果肉,口感豐富。
2024-03-13
蒜香雞排
炸雞皮
2024-03-17 89 浏览
今日終於都同朋友試到呢一間台灣過江龍嘅雞扒,餐廳有好多唔同雞扒嘅口味,我哋就揀咗紫菜味,餐廳嘅位置亦都非常方便,位於銅鑼灣二期對面,如果喺地鐵站步行大概3分鐘就會去到,非常容易搵,雞扒嚟講我哋都覺得肉質相對鮮嫩,而且亦都唔會有太油膩嘅口感,加埋紫菜粉同埋燒汁,配搭上嚟講都做得唔錯,我哋等候時間大概係五至10分鐘,人流黎講餐廳都相對多,每塊雞扒到熱辣辣非常好食,鍾意食台式炸雞扒嘅朋友絕對唔可以錯過呢一間餐廳!
2024-03-16 79 浏览
雞排新鮮即炸,皮薄又脆,而且有多款調味粉,不同口味。今次試咗蒜香雞排、避風塘雞排,兩款都惹味香濃,內裏juicy又滑嫰,個個手上都捧住一份。脆啃雞腿雞腿絕對係全隻雞最細嫩嘅部位,炸皮薄而脆,口感豐富,調味唔會過濃,食得出雞本身嘅鮮味。炸雞皮口感似炸魚皮,卜卜脆,又厚實,食到停不到口。爆汁嫩雞好有驚喜!一般雞粒乾巴巴,但呢款雞粒真係做到爆汁效果,有少少油滲出,雞肉特別嫩。金鑽鳳梨第一次食炸鳳梨😆口感似天婦羅咁,有層炸皮包住juicy的鳳梨!蘆薈綠茶加入爽口的蘆薈,更有咬口,綠茶清涼透心,又解渴!

炸雞
口感似炸魚皮,卜卜脆,又厚實,食到停不到口。

爆汁嫩雞

蘆薈綠茶
加入爽口的蘆薈,更有咬口,綠茶清涼透心,又解渴!
2024-03-14 76 浏览
苔客嫩雞便當🍱便當入面有最強人氣嘅苔客嫩雞,多汁嘅嫩雞上面灑滿紫菜粉,帶有微甜微鹹,好match!配埋又香又好味嘅白飯,份量都足夠👍🏻👍🏻招牌天王雞排🐔超大塊厚切雞排🤩雞皮好香脆,配埋純釀醬油同埋蜂蜜,再灑上味粉,雞排食落口帶有焦香味🤤好味!避風塘雞排🐔香港限定口味🇭🇰平時食避風塘炒蟹就食得多,真係第一次食避風塘味雞排😍厚身但一啲都唔嚡口嘅雞排,夠哂港式地道風味👍🏻蒜香雞排🐓香港限定口味🇭🇰蒜香味濃郁🧄超香口,肉質鮮嫩又好juicy🤤大大塊,啖啖肉好飽肚😬起司雞排🍞超邪惡👿香噴噴拉絲芝士🧀香氣撲鼻😍鹹鹹香香,食落口層次好豐富,幾好味😋炸雞皮🍗每日限量供應,炸雞皮係一口一塊,外皮極香脆美味😋爆汁嫩雞(細)🍗 外皮酥脆,肉質鮮嫩多汁,唔會太油膩又唔會太硬,當小食一流,食唔停口🤗金鑽鳳梨🍍一咬入口就爆汁,多汁鳳梨酸酸甜甜,真係好開胃🤤紅肉地瓜條😊外皮酥脆但內層甜糯,香甜美味,仍然保持到蕃薯嘅鮮甜🍠🤗蘆薈綠茶🍵有好多蘆薈果肉,仲有綠茶清香味益力多綠茶🍵淡淡嘅乳酸味,仲有清新嘅綠茶香味柑桔檸檬🍊🍋味道酸酸甜甜,解渴一流!🎀餐廳舒適,設有堂食位置,不過長期好多人排隊,所以要預留時間排隊等候入座😊店

炸雞皮🍗每日限量供應,炸雞皮係一口一塊,外皮極香脆美味😋

金鑽鳳梨🍍一咬入口就爆汁,多汁鳳梨酸酸甜甜,真係好開胃🤤

蘆薈綠茶🍵有好多蘆薈果肉,仲有綠茶清香味

益力多綠茶🍵淡淡嘅乳酸味,仲有清新嘅綠茶香味

柑桔檸檬🍊🍋味道酸酸甜甜,解渴一流!

🎀餐廳舒適,設有堂食位置,不過長期好多人排隊,所以要預留時間排隊等候入座😊店員服務態度好好👍🏻
2024-03-11 60 浏览
真係好鐘意台灣嘅食物🙆‍♀️台灣嘅小食更加係一流🎉銅鑼灣有一間好好味嘅台式小吃 😋有6️⃣款唔同既雞排口味😊另外搭配嘅產品,無論地瓜條,玉米筍,都好有創意😍苔客雞排 $48鍾意紫菜嘅朋友,一定要試,以沖繩進口既海苔研磨成粉😋淡淡既鹹味,係高檔日式料理指定用既海苔粉。起司雞排 $58芝士控,又點可以錯過!有別於傳統雞排,艋舺雞排以厚切式,保留雞肉水分,口感更紥實,唔會乾爭爭爆汁嫩雞 $26腿肉又滑嫩,又有彈性,一入口就會有鮮甜的雞汁味,搭配爽脆的外皮,簡直一流😋金饡鳳梨 $25厚切菠蘿片😍好有驚喜,外面炸左,一口咬落好鮮甜!有機玉米筍 $25玉米筍就食得多,原來可以做炸物,咬落仲有芝士味😍紅肉地瓜條 $25特製既炸粉,外表酥脆,保留地瓜既甜與香凍頂烏龍 $20甘桔檸檬 $28

苔客雞排 $48

起司雞排 $58

爆汁嫩雞 $26

金饡鳳梨 $25
厚切菠蘿片😍好有驚喜,外面炸左,一口咬落好鮮甜!

有機玉米筍 $25
玉米筍就食得多,原來可以做炸物,咬落仲有芝士味😍

紅肉地瓜條 $25
特製既炸粉,外表酥脆,保留地瓜既甜與香

凍頂烏龍 $20
甘桔檸檬 $28