餐厅: 良友冰室
资讯:

2022-11-24 50 浏览
同朋友黎開深水埗呢頭見到呢間冰室環境十分企理又抵食🤩🤩就一於試下估唔到好有驚喜😆.💎 $168 晚市2人套餐💎 秘製沙薑雞有砂沙薑雞同霸王雞兩個選擇我同朋友就揀咗沙薑雞好有驚喜😆雞肉肥瘦適中每件雞都啖啖肉好有雞肉本身嘅鮮嫩同香味配埋外層嘅沙薑配料口感10分豐富🥰.💎 魚香茄子煲餐廳嘅小菜選擇超級多🤣最後我哋都係叫咗呢個魚香茄子煲一上枱超級熱辣辣😆未食已經聞到好香魚香同茄子嘅比例啱啱好送飯超易入口🥰10分高質.💎 套餐小食 - 炸雞翼呢個炸雞翼真心推介好好味🤣雞翼外層炸得超級香口炸粉份量啱啱好雞翼每隻都好大隻🥰入面嘅雞肉10分鮮嫩😆外脆內軟.💎 粟米瑤柱羹估唔到冰室都會有粟米瑤柱羹飲😆好好味又超足料每一啖都好香粟米嘅味道而瑤柱份量都唔少😎好滿足
同朋友黎開深水埗呢頭

好好味又超足料
每一啖都好香粟米嘅味道
而瑤柱份量都唔少😎好滿足
2022-11-12 45 浏览
最近個朋友搬咗過嚟深水埗呢邊住原來呢度附近有好多單幢式住宅近呢幾年入伙貪方便參觀完佢屋企之後我哋就喺樓下附近食嘢醫局街普遍無咁多人,相對比較清靜但係一個返荔枝角道嗰邊,已經好方便選左依間餐廳,入去感覺都唔會話好侷促亦有啲晚市二人餐,價錢都幾相宜本來都冇咩太大期望又覺得啲嘢食真係唔錯沙薑雞雞皮爽滑,雞肉入味又上色,雞脾肉很滑嫩。魚香茄子🍆我最鍾意煲仔菜,當中最吸引嘅當然係魚香茄子煲,上枱嘅時候仲要有治治聲香噴噴、味道濃郁,而且帶有鹹鮮味。仲有個小食係炸雞翼,新鮮炸起食落好邪惡
最近個朋友搬咗過嚟深水埗呢邊住
原來呢度附近有好多單幢式住宅近呢幾年入伙
貪方便參觀完佢屋企之後

我哋就喺樓下附近食嘢

醫局街普遍無咁多人,相對比較清靜
但係一個返荔枝角道嗰邊,已經好方便

選左依間餐廳,入去感覺都唔會話好侷促

亦有啲晚市二人餐,價錢都幾相宜
本來都冇咩太大期望
又覺得啲嘢食真係唔錯

沙薑雞

雞皮爽滑,雞肉入味又上色,雞脾肉很滑嫩。

魚香茄子🍆

仲有個小食係炸雞翼,新鮮炸起食落好邪惡
2022-11-03 53 浏览
今日喺深水埗附近嗰度做嘢,諗住同個同事食埋嘢先返屋企,茶餐廳裝修有啲懷舊我哋就叫咗兩個晚市小菜-西蘭花炒蝦球同西檸雞,再加白飯二碗,平時依兩道菜都好難喺屋企做到,要有鑊氣先好味,小菜炒得好有鑊氣,西蘭花炒得好入味,食到有少少洒味同好爽身,蝦球都好大粒,另外西檸雞份量都好多,炸得好脆身,再加上檸檬汁,好開胃,食唔停口🫢同朋友慢慢食完之後仲傾咗一陣計先酒,見到好多人都嚟依間舖頭買外賣,下次要試吓佢啲炒粉麵😎

2022-11-03 41 浏览
【深水埗•良友冰室】————————————————————————來到深水埗找朋友,隨意地走入了一間茶餐廳基本碟頭飯之餘,晚市有不同小菜選擇🍯 | 2人晚市雞皇套餐|HKD168選了🐔沙薑雞(還有霸王雞) 味道正常 皮肉平均小菜選了🍆魚香茄子煲,很久沒有吃😋最適合拌飯套餐有粟米瑤柱羹已抵食👍🏻不過少少咸,也可拌飯贈送的小吃是炸雞翼❤️香脆可口 又不會太油膩 餐廳環境:📸📸📸📸服務質素:😊😊😊😊食物味道:👅👅👅👅性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD168
【深水埗•良友冰室】
————————————————————————
來到深水埗找朋友,隨意地走入了一間茶餐廳
基本碟頭飯之餘,晚市有不同小菜選擇

🍯 | 2人晚市雞皇套餐|HKD168
選了🐔沙薑雞(還有霸王雞) 味道正常 皮肉平均

小菜選了🍆魚香茄子煲,很久沒有吃😋最適合拌飯

套餐有粟米瑤柱羹已抵食👍🏻不過少少咸,也可拌飯

贈送的小吃是炸雞翼❤️香脆可口 又不會太油膩

餐廳環境:📸📸📸📸
服務質素:😊😊😊😊
食物味道:👅👅👅👅
性價比:💰💰💰💰💰消費 HKD168
2022-10-27 67 浏览
中式小菜一向深得同事喜愛,今日放工很累簡單地進了這個大份量店子吃熱菜小炒,不錯的感覺,暖暖小菜栗米斑腩飯粟米斑塊,吃過感覺真的不錯,相信不少住香港朋友,吃過這個好下飯的菜。粟米斑塊~簡單粟米汁,粟米炸得香脆,是香港獨有文化呢,隨着時代發展,這個食物也回憶了簡單美從食物到裝潢有特色,懷舊感很大的,舊店感覺,值得一到手懷舊佼佼者。涼瓜牛肉飯是茶餐廳的必備菜式,幾乎任何時段都可吃到。店子能做出乾身脆卜卜的斑塊,惹味~朋友打不定主意吃甚麼好,蒸魚也是不二之選,大大條,最重是魚汁的鮮香度~這魅力也成為了這店之主打呢。

栗米斑腩飯

涼瓜牛肉飯
是茶餐廳的必備菜式,幾乎任何時段都可吃到。

店子能做出乾身脆卜卜的斑塊,惹味~

2022-10-12 60 浏览
公司附近的一間茶餐廳,晚上跟同事一起來吃個小炒,想不到這裡也有驚喜!啫啫滑雞煲(78元)這個非常足料,除了有滑雞外,底下還有半肥瘦的豬肉,所以不單止有雞肉的香味!味道香濃,有洋蔥和三色椒的焦香,鹹香中帶點甜味,拌飯十分惹味!雞肉吃起來十分滑嫩,而且都包滿醬汁!底下的豬肉就有爽滑的口感!京都肉排(75元)這裡的肉排是有經過油炸的,所以吃起來特別香,帶點脆脆的口感,配上酸甜的醬汁,真的很惹味!而且半生熟的洋蔥,更帶來清爽的味道!脆皮bb鴿(38元)即叫即炸的,吃起來外脆內嫩的,鮮嫩多汁,肉味挺香!例湯這湯挺足料的,跟起來清甜!凍飲/ 紅豆冰(+8元)套餐已經包了凍熱飲了,這個好評!紅豆冰要額外加8元,但這裡的紅豆份量給挺多,入口香甜綿滑!

啫啫滑雞煲(78元)

京都肉排(75元)

脆皮bb鴿(38元)

即叫即炸的,吃起來外脆內嫩的,鮮嫩多汁,肉味挺香!

例湯

這湯挺足料的,跟起來清甜!

凍飲/ 紅豆冰(+8元)

2022-04-23 200 浏览
深水埗良友冰室 (外賣常餐)(豬扒米線+火腿奄列+厚多士) 多士有烘底,呢點抵讚~👍🏼 米線,奄列正常味道,而且奄列有勁多火腿絲👍🏼 最後豬扒出晒事一開個盒見到佢乾爭爭都心知不妙!柴皮一樣!用佢俾嘅餐具最後切到支叉都斷埋!🤦‍♂️都唔知係支叉脆弱定係塊豬扒堅硬!不過我信兩樣成份都有!因為啲餐具本身都好弱雞~食落口除左中間係淋少少外,其他都係硬!好彩佢塊扒都有醃過,都叫有味!如果唔係,真係直接入垃圾桶。 叫左杯凍奶茶,奶味重左啲,但都ok嘅~
深水埗良友冰室 (外賣常餐)
2022-04-18
2021-05-23 345 浏览
這間店開了幾年 之前見佢無開成個月 現在開番 我諗換咗廚房 現在價錢 食物性價比高 加咗全日英式早餐和蘿宋湯餐 基本常餐和冰室嘅嘢都齊晒 下午茶又多咗特價炒粉炒麵 及燒味 服務都算唔錯 氣氛舒服 唔會趕客咁
服務都算唔錯 氣氛舒服 唔會趕客咁
2020-09-23 388 浏览
暴雨下找地方躲避,順便吃過下午茶。這店的下午茶價格挺便宜的,碟頭飯麵$38 ,燒味雙拼湯麵更只售$32。點了乾炒牛河和叉燒油雞湯米,飲品就選了熱檸檬茶和熱檸檬水。乾炒牛河味道不錯,炒得不算太油膩,牛肉不少(當然茶餐廳的牛肉是沒有牛肉味道的)不過河粉略略有點厚。叉燒油雞湯米粉,湯頭比較淡,所以米粉吃起來味道也較淡,油雞和叉燒汁味道不錯,份量也不少,以這價錢來說已經很不錯。環境方面,以茶餐廳來說,這店在裝潢方面其實算是有花心思的,牆上的地圖和照片,有懷舊的味道,部份桌椅也比一般的茶餐廳美。服務也算不錯,我們坐下後發覺座位對著空調出風口,風很猛,想換到另一邊的座位,侍應連忙過來幫忙,值得一讚。
暴雨下找地方躲避,順便吃過下午茶。
點了乾炒牛河和叉燒油雞湯米,飲品就選了熱檸檬茶和熱檸檬水。
2020-03-04 376 浏览
因為住附近所以成日都係度食早餐,平日都寫張紙比工人,叫工人遞比佢地落單。今次已經係第三次落錯單,佢地真係操心大意,究竟有冇心做。落錯單例子:1)凍檸水睇做凍檸茶2)寫明E餐轉通粉,可以繼續唔轉。3)都係E餐轉通粉,我圈住通粉兩粒字,打曬星星,叫佢留意,又錯。另外佢地下午茶嗰個炸雞中翼,次次都話冇,根本唔係賣曬,係從來冇入貨。仲夠膽寫係個menu到。服務質素差,食物味道一般,毫無改善。總結—非常劣評。
落錯單例子:
1)凍檸水睇做凍檸茶
2)寫明E餐轉通粉,可以繼續唔轉。
服務質素差,食物味道一般,毫無改善。
總結—非常劣評。
外卖自取
2019-03-17 692 浏览
例湯係味精湯好咸叫咗一個小菜同個咖哩牛腩焗飯 等咗個焗飯半個鐘都未嚟 我同侍應講等咗好耐 佢話隔離個枱仲耐呀 最後等咗50分鐘都係未焗好 有冇搞錯 索性cut單走人 以後唔會再食
例湯係味精湯好咸
2019-03-03 512 浏览
今日下晝食lunch時間去咗深水埗買嘢, 突然想起 之前朋友介紹了良友給我, 一心諗住去睇下 間嘢有啲乜嘢好食? 點知一走進 , 就好像將成個深水埗的特色搬了入去,。它的裝修全都是深水埗的圖像, 好有深水埗特色!因為今日突然好想食豬肉餅, 所以食了一個由老闆娘介紹的銀魚仔豬肉餅及吃了一杯熱奶茶! 銀魚仔同豬肉餅的比例很恰當,加上鮮甜的豉油,配上熱辣辣的白飯,真的將我的五臟廟餵得飽飽,而且價錢也不算太貴,只係48元! 因為我對奶茶的要求也很高 我最低擔心奶茶,茶太濃 ,奶太多,當店員將奶茶送過來的時候 ,陣陣奶及茶香,非常恰當! 簡直置身於浮雲空氣中! 值得一讚。_

_
2018-11-24 394 浏览
老板娘好nice好friendly服務態度一流!d野又好食,晏晝食完瑞士雞翼撈丁夜晚又去試左个雞煲!正!真系要讚一讚!有機會會去試埋個魚鍋,希望吾會令我失望啦😍
2018-11-03 300 浏览
我一直對冰室都情有獨鍾, 可以食到細個既感覺同味道, 今日又出深水埗四圍行, 經過當然要試下啦, 招牌都sharp醒, 不過一試就有少少中伏啦先唻蘿白豆卜炆火腩, 蘿白都多渣, 火腩唔入味, 個汁一般般, 不過勝在份量多, 男仕食就好岩再唻椒鹽金沙骨煎蛋飯, 都係一般般, 不過不失, 冇咩獲氣, 總括唻講都偏失望,....埋單100左右, 價錢又唔算貴既, 只係cp值高不過深水埗仲有好多依類型既餐廳, 下次再試下其他新野!! Haha

2017-12-26 560 浏览
店名:良友冰室 Friendly Cafe地點: 醫局街198號嘉裕居地下1及2號舖 Shop 1-2, G/F, City Regalia,198 Yee Kuk Street, Sham Shui Po ,電話:27284668  (註:由12月上旬起,該店取消晚市,營業時間為:0700-1800,敬請留意) 食物的色香味如何:整體而言可以用鹹字來形容,我已是喜歡吃鹹的東西,尚且覺得很難耐。無論中西式的食品,均鹹得像死海。但鴨腿湯飯算是正宗,而且鴨肉夠鬆軟;雜菜湯有紅蘿蔔、椰菜等。 咖哩牛腩飯缺乏咖哩味。環境:全新的裝修,光線充足。服務:可以。衛生:可以。抵食:某些種頖可獲85折。
店名:良友冰室 Friendly Cafe

環境:全新的裝修,光線充足。
服務:可以。
衛生:可以。
抵食:某些種頖可獲85折。
黃瓜湯
雜菜湯