2024-01-24 138 浏览
今日就黎八度海逸酒店嘆咗個「柚子清新下午茶」。先講講咸點,柚子仙蝦泰式沙律爽口得嚟,味道鮮美,令人食指大動😋。柚子蜜糖香烤單骨雞翼,外層烤得啱啱好,入口即化,配上微微嘅柚子香氣,滋味真係正!至於個迷你蟹肉撻,蟹肉鮮美,撻皮酥脆,份量啱啱好,一啖一個正!甜品方面,芒果拿破崙真係一絕,甜度控制得宜,酥皮層次分明,夾雜住芒果嘅酸甜,係餐中亮點🌟。那個柚子晶瑩閃電泡芙,入口後柚子香氣四溢,清新得來不失綿密口感,食完之後回味無窮。黑信玄餅加咗黑糖更添風味,與眾不同。至於飲品嘅柚子蜜,口感清新,解甜解膩,飲到最後一滴都唔厭。環境方面,擺設簡潔,開揚嘅氣氛,加上坐喺泳池邊,心情都舒暢晒🏊‍♀️。總括來講,呢個下午茶性價比高,而且全程都享受到柚子嘅鮮香,食物款式都多樣化,適合各種口味嘅朋友。下次聚會,又有好去處喇!

2019-07-28 2022 浏览
我好鍾意BBQ,但大熱天時BBQ真係熱死,難得8度海逸酒店有BBQ 午餐放題,有大廚燒俾你食之餘,仲可以喺室內嘆住冷氣咁食,當然要試下啦!食物款式都唔少,由沙律🥗,主菜到甜品都一應俱全,我就最鍾意燒羊架喇,大廚👨🏼‍🍳燒得好好味呀!另外芒果🥭千層酥都係我心水推介之一💕。食飽飽後就帶囡囡去咗兒童室內遊玩區玩,因為有用餐所以可以$150玩半日或$180玩全日。遊玩區都幾大,足夠放電幾個鐘。場內主要有幾項遊樂設備包括電動車🏎,充氣城堡🏰,巨型積木及波波池,有職員定時清潔及維持秩序,唔怕擔心小朋友衛生及安全問題。

午餐
2019-02-07 1301 浏览
今日search睇吓有乜好食🤔,見依間全好評 😃,又唔貴,百幾一位,仲要芒果主題,就即打去book位,聽電話嗰位仲提我哋上二樓就係喇! 點知上到去係客房,跟指示終於搵到一個平臺,有枱有櫈但空無一人,枱面上面又冇餐牌,都唔知有冇搵錯,之後卒之搵到人問,原來冇搵錯。百幾蚊咁多嘢食係抵嘅,賣相亦唔差。首先食咗隻雞棒🐓,都幾脆,但有啲乾,沙律亦不過不失🥗,個薯蓉芝士味幾重都幾滑個芒果壽司同個煙三文魚🐟都ok啦個muffin 茶味都濃,牛油味冇乜🐮,唔夠鬆最好味係個芒果拿破崙,餅底脆,夠芒果味,另外個芒果布丁,但好重椰子味🥥怪怪的最敗北係個焦糖燉蛋,不但冇焦糖脆,係焦糖水,而且重要好實🤪總括嚟講,好食唔講得,但咁嘅價錢,hea個零鐘都ok嘅

百幾蚊咁多嘢食係抵嘅,賣相亦唔差。

個芒果壽司同個煙三文魚🐟都ok啦

個muffin 茶味都濃,牛油味冇乜🐮,唔夠鬆

最敗北係個焦糖燉蛋,不但冇焦糖脆,係焦糖水,而且重要好實🤪

總括嚟講,好食唔講得,但咁嘅價錢,hea個零鐘都ok嘅

2018-05-19 1624 浏览
旅行中繼續送上食記:天氣越來越熱,夏天真的降臨了!夏天除了可以享受陽光與海灘,也是多款水果當造的季節,今天就為大家介紹土瓜灣 8度海逸酒店 又抵又好吃的 Twinings Mango Afternoon Tea 川寧芒果下午茶!  下午茶定價只是每位$168,於 eShop 預訂還可享高達65折優惠,即低至$126/位起(已連加一)就可以享用,非常超值!下午茶同時在 8度餐廳 或 池畔廊及花園茶座 供應,沒有下雨的日子,當然要選景觀優美的 花園茶座,悠然嘆茶! 上圖只是一人份的下午茶,一共是五款甜點、五款鹹甜,再加上自選川寧熱情果芒果橙香熱紅茶或冰紅茶。我從來都是熱茶支持者,而那杯熱情果芒果橙香熱紅茶真心好喝!而每位賓客可獲得川寧禮品包一份,原來是寧神又低因的洋甘菊茶包,不夠喝可以馬上加熱水沖~ 先分享鹹點:很喜歡香脆雞翼伴香芒沙沙,香脆不油、酸香好吃;日式南瓜蟹籽沙律伴脆牛蒡十分健康,又含豐富纖維,加上忌廉芝士焗黑松露薯蓉,飽肚感十足!最後還有芒果蟹籽卷物,以及煙三文魚開面三文治,味道及份量都不俗,細食女士未必能完成。 甜點方面,王牌芒果拿破崙是不用說的美味,但原來芒果班戟也好好

甜點方面,王牌芒果拿破崙是不用說的美味,但原來芒果班戟也好好吃,鮮芒果布丁也果香滿載,味道不錯。而包含 Twinings 元素的川寧豪門伯爵茶牛油鬆餅比一般鬆餅幽香不膩,最後川寧檸檬薑茶法式焦糖燉蛋帶淡淡薑香,也十分吸引!

下午茶每天下午3時至5時、由即日至6月30日供應,喜歡芒果或川寧的朋友,值得一試啊!
2018-04-25
2018-05-08 848 浏览
好耐無下午茶一下,最近見到嘅無咩特別,一係就得個樣又貴,見到依間平平地又係川寧茶同芒果結合嘅主題,係時候見下朋友食下~可能地點問題,平日去完全無人,得一兩個大叔嘆緊happyhour😂 全個茶點睇落唔多,但都夠飽😋點餐後有杯川寧茶飲同川寧禮包送,飲下影下相好快就有得食咸點比甜點出色,炸雞脾配芒果莎莎嘅雞脾炸得出色,調味夠,就咁食都唔錯,另外焗薯蓉好出色!! 其他都正常唔難食甜點嘅主角一定係酒店最出名嘅芒果拿破倫,好鬆脆,配埋甜度適當嘅芒果吉士好好味😆芒果布甸同班戟不過不失,但蛋同鬆餅完全唔掂,蛋有陣香精味又唔結實🤢完全入唔到口,鬆餅死實無味道,咬左一啖就放棄了總括黎講都值得一試,建議坐室外可以坐耐啲,有自然光影相都好睇好多💁🏻 用匯豐卡埋單有7折~
點餐後有杯川寧茶飲同川寧禮包送,飲下影下相好快就有得食
2017-09-08 642 浏览
位於土瓜灣的 花園茶座,最近推出激掋英式hightea。抹茶主題下午茶$134.8/位餐廳新推出的下午茶,是港人大愛的抹茶系列。餐廳除推供芒果,更推出抹茶口味hightea,兩種都超合我意阿。鹹點包括: 煙三文魚抹茶蕎麥麵,炸薯條伴抹茶鹽,芥末鮮蝦沙律包,黑松露蟹肉沙律包,開面三文治,脆炸蜜糖雞翼。甜點系列: 王牌芒果拿破崙,抹茶意大利芝士餅,抹茶法式焦糖燉蛋,抹茶紅豆忌廉卷,英式鬆餅。朋友推介的 煙三文魚抹茶蕎麥麵,果然好吃哦。一般的蕎麥麵都較淡,餐廳的蕎麥麵調味充足,滑溜順口呢。抹茶鹽薯條,鹹香惹味,可惜炸得不夠香脆。脆炸蜜糖雞翼炸得非常香脆,皮脆肉嫩,肉汁滿滿。抹茶芝士蛋糕口感鬆軟輕型,抹茶慕斯不苦帶甘。抹茶焦糖燉蛋,燉蛋質感滑溜。抹茶紅豆蛋卷,茶色深綠,紅豆甜蜜,雖然抹茶不濃,但非常掋食呢。
位於土瓜灣的 花園茶座,最近推出激掋英式hightea。

抹茶主題下午茶$134.8/位

鹹點

甜點

2017-08-31
2017-09-03 719 浏览
位於土瓜灣的 花園茶座,最近推出激掋英式hightea。今天放假休息,相約兩位好友到酒店吃下午茶三人點選二SET不同的下午茶,大滿足呢。吃完下午茶後,獨自去做facial,貴婦的生活阿,哈哈哈。芒果主題下午茶$106.8/位星期一至五                       $106.8/ 位星期六﹑日及公眾假期      $116.8/ 位只需百多元一位的下午茶,價格超便宜呢。食物的份量多,並沒有將貨就價呢。鹹點包括: 脆香雞寶伴鮮芒果沙沙,芒果蝦開面三文治, 芒果蟹籽卷,忌廉芝士焗黑松露薯蓉。甜點包括: 招牌芒果拿破崙,鮮芒果法國忌廉蛋榚,香芒雪梅娘,牛油鬆餅,芒果芝士撻,鮮芒果沙冰。脆香雞寶即麥樂雞,炸得較連鎖店脆,更為香口。芒果蝦開面三文治,甜蜜彈牙,雙重滋味。芒果蟹籽卷,卷物小小一件,女孩子不怕吃得沒有儀態啦。芒果拿破崙,是餐廳的主打招牌。色澤深黃的芒果,充滿芒果香甜氣味,甜香撲鼻,酥皮甜蜜酥脆,用刀切開,也不會散掉,果然是招牌呢。鮮芒果法國忌廉蛋榚,芒香十足,輕型鬆軟哦。芒果芝士撻,是另一傑出之作。芝士餡稠密膩囗,加入芒果點綴,一人一件也不足夠阿。
位於土瓜灣的 花園茶座,最近推出激掋英式hightea。
今天放假休息,相約兩位好友到酒店吃下午茶

芒果主題下午茶$106.8/位

星期六﹑日及公眾假期      $116.8/ 位

鹹點

甜點

脆香雞寶即麥樂雞,炸得較連鎖店脆,更為香口。

芒果蝦開面三文治,甜蜜彈牙,雙重滋味。

芒果蟹籽卷,卷物小小一件,女孩子不怕吃得沒有儀態啦。

芒果拿破崙,是餐廳的主打招牌

鮮芒果法國忌廉蛋榚,芒香十足,輕型鬆軟哦。

2017-08-31
2017-06-19 491 浏览
Tea set 黎講除左 DK Cuppa Tea 之外,另外唯一一間推介就係呢到,全港得呢兩間係 pass 左我條滿意線,呢間無可置疑係我食過超抵食得黎又高質 🤤 環境服務都係一線, 坐係露天茶座梳乎環境歎 tea 真係好正 🤘🏿繼上次出完柚子 tea set,今次升呢做大家最愛既抹茶主題 tea set,食呢個 tea 仲送 TONYMOLY 綠茶水潤系列面膜體驗套裝一份,今鋪唔只得個口食綠茶,連塊面都食埋 😂 仲有再送 $50 購物現金卷,另外!仲有!頭 200 個人去食呢個 tea 再讚好 Facebook 專頁即可獲得 TONYMOLY 綠茶水潤系列護膚品套裝,價值係百幾蚊一套 🤷🏿‍♂️ 而家係酒店既網站 book 只係 $118 一位,包 tea 包護膚品包現金卷,真係平到離哂譜 🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️🤷🏿‍♂️——————————————————————#抹茶水潤下午茶 $118 ($168)- 王牌芒果拿破崙 - 抹茶意大利芝士餅- 抹茶法式焦糖燉蛋- 抹茶紅豆忌廉卷- 英式鬆餅- 煙三文魚抹茶蕎麥麵- 炸薯條伴抹茶鹽- 芥末鮮蝦沙律- 黑松露蟹肉沙律開面三文治- 脆炸蜜糖雞翼
——————————————————————
#抹茶水潤下午茶 $118 ($168)
- 王牌芒果拿破崙 - 抹茶意大利芝士餅
- 黑松露蟹肉沙律開面三文治
- 脆炸蜜糖雞翼
- 苿莉綠茶
- TONYMOLY 綠茶水潤系列體驗套裝
- TONYMOLY 綠茶水潤系列旅行套裝 (like Facebook 專頁)
成個 tea set 都好好味 🤤 做得較為出色既係煙三文魚抹茶蕎麥麵,天氣熱食個抹茶冷麵開胃又惹味,好想另外淨叫一兜 😂 而全港最好食既芒果拿破崙,擺到最尾食依然香脆,芒果仲好甜 🤘🏿 而炸薯條伴抹茶鹽又冇諗過可以夾得黎,抹茶味既薯條確係有啲驚喜!而英式鬆餅會配上抹茶吉士醬,食落一啲都唔寡同唔乾,係正既!抹茶系列其他仲有抹茶意大利芝士餅、抹茶法式焦糖燉蛋、抹茶紅豆忌廉卷,抹茶唔係濃果隻,係有啲抹茶味同抹茶香,相信一般冇咁高要求既抹茶怪會好中意 😋
——————————————————————
#花園茶座
土瓜灣九龍城道 199 號 8 度海逸酒店 2 樓
2017-02-25 411 浏览
得知位於土瓜灣8度海逸酒店推出非常抵食 , 即約朋友黎試試。呢間酒店可能對於好多人來說是較為隔涉,但其實又唔算難搵,但是要暫時還是只有巴士可以到達 。此充滿春日感的 x Skill Food 設在泳池旁邊,在乍下午茶由三點開始,服務員送上三層茶架給我們享用。咸點包括以柚子入饌, 包括有 柚子仙蝦泰式沙律、柚子嫩鷄開面三文冶、柚子蜜糖香烤單骨雞翼、有子日式墨魚咀串燒、迷你蟹肉撻等。以柚子蜜糖香烤單骨雞翼最惹味,而且雞翼只餘下單骨,輕易地已可以拆開雞翼,不會令人弄得狼狽。以柚子蜜糖提香,頓時減去油膩感。另外迷你蟹肉撻份量小小但吃到絲絲蟹肉也不俗。甜點一共有五款: 芒果拿破崙、柚子晶瑩閃電泡芙、有子楊枝甘露、黑糖水信玄餅和黑糖軟芝士餅。當然不能缺小是酒店的名物 ,其芒果豐厚,酥皮又脆又薄,十分討好。另外要一提是糖水信玄餅], 因為加入了黑糖令到 Pure 的水信玄餅也生色不小。所有甜品也甜度適中, 份量也剛好。餐飲點了清潤的,大大杯可以慢慢嘆。 另外下午茶餐最大賣點是價錢十分經濟,人君消費百多元, 比起現時下下講緊三百元起跳的酒店High Tea實在經濟得多,而且環境夠寬敞可供一家大細來歡
得知位於土瓜灣8度海逸酒店推出非常抵食 [柚子清新下午茶], 即約朋友黎試試。

此充滿春日感的 [柚子清新下午茶] x Skill Food 設在泳池旁邊,在乍下午茶由三點開始,服務員送上三層茶架給我們享用。
黑糖軟芝士餅。
當然不能缺小是酒店的名物 [芒果拿破崙],其芒果豐厚,酥皮又脆又薄,十分討好。
另外要一提是[黑糖水信玄餅], 因為加入了黑糖令到 Pure 的水信玄餅也生色不小。
所有甜品也甜度適中, 份量也剛好。

餐飲點了清潤的[柚子蜜],大大杯可以慢慢嘆。
另外下午茶餐最大賣點是價錢十分經濟,人君消費百多元, 比起現時下下講緊三百元起跳的酒店High Tea實在經濟得多,而且環境夠寬敞可供一家大細來歡度週末也不肉赤。
每位客人也可以獲得 Skin Food 旅行裝護膚品一套,又食又拎真心抵。
2017-02-18
2017-02-20 308 浏览
Blue Monday,要怎樣開解鬱結心情?位於土瓜灣的8度海逸酒店,最近推出了 清新柚子下午茶,價位超值只$135起,內容美味包括酒店名物芒果拿玻崙,加上 SKINFOOD 護膚品、面膜及現金劵,同時滿足大家愛甜、愛美又愛省的願望! 下午茶於酒店2樓的 花園茶座 Garden Terrace 推出,四周植物滿佈、環境閒適優美,另一邊更有蔚藍泳景,的確是輕鬆享受下午茶的好地方。 遇上天氣不穩,又可馬上移到 The Poor Bar 繼續用餐,無論陰、雨、陽天都可來嘆茶! 清新柚子下午茶由2月1日開始至4月30日供應,為配合主題,每位顧客跟一杯熱柚子蜜,飲品份量很足、口味清甜不膩又滋潤,中間一片檸檬令氣味更芳香。 每位惠顧下午茶的客人均可獲贈 SKINFOOD 精美禮品一份,包括 Yuja Water Toner + Emulsion、Black Sugar Serum,面膜以及$50現金券。顧客如讚好 8度海逸酒店 及 SINKFOOD HONG KONG 臉書專頁,還可額外獲贈柚子水份C亮白保濕面膜呢。 食物也上檯了,首先是以磚板呈上的柚子鮮蝦泰式沙律、柚子嫩雞開面三文治、迷

食物也上檯了,首先是以磚板呈上的柚子鮮蝦泰式沙律、柚子嫩雞開面三文治、迷你蟹肉撻,以及配合 SKINFOOD 主題的黑糖水信玄餅~

接著又有幸目睹 baby 師傅親手製作的名物芒果拿玻崙,邊聞著完熟芒果的香氣、邊看邊拍照的我,口水好幾次不爭氣要滴下來了!吃過這名物的,一定會明白兼體諒!

芒果拿玻崙也製好後,三層架也上檯了!上中層都是甜點,而底層則是鹹點,全部加起來甜鹹點各有5款,合共十款食物,份量並不少呢。

當然要趁新鮮香脆吃王牌芒果拿玻崙:師傅用的芒果完熟香甜、令人無可抗拒,加上新鮮鬆脆的酥皮,以及甜而不膩的吉士,還是那麼扣人心弦!適逢食友戒糖,不客氣吞下一件半,太滿足!柚子楊枝甘露凍比糖水版要稠身些,口味卻保持輕甜不膩,要清光也沒難度~

第二層的柚子晶瑩閃電泡芙也做到清甜不膩,負擔很輕,不錯;更驚艷是後方黑糖軟芝士餅,看來平平無奇,但所用 cream cheese 香滑柔美、配搭甜蜜黑糖啫哩,以及鬆化酥脆的餅底,美味程度不輸王牌芒果拿玻崙!

最底一層其實也要抓緊時間吃,因為柚子蜜糖香烤單骨雞翼本身雖香甜多汁,但趁熱吃滋味會更加美妙;柚子日式墨魚咀串燒也很香口美味兼彈牙,吃時點上柚子汁,味道會更棒。

再吃磚碟上的柚子鮮蝦泰式沙律,及柚子嫩雞開面三文治,這裡用的柚子很好,清甜不澀,配合新鮮爽脆大蝦/可口嫩雞三文治,那有不好吃的道理?迷你蟹肉撻富有蛋香,小巧香脆、亦見討好。最後黑糖水信玄餅水嫩Q彈,加上優質甜蜜黑糖,又是非常的出色啊!

如此陣容的下午茶,原價$168/位也十分抵食,各大信用卡還有折扣,而在 酒店網上 E-shop 預購下午茶,更可享$134.8(已連加一)的超低價,大定可有心動?

據知下午茶推出不久、反應已經非常熱烈,週末時間常常爆場,想吃真要盡快訂位啊!
2017-02-16
用餐优惠
信用卡優惠
下午茶真的是「港女」的愛好!!Elyse都不例外,都很喜歡享受下午茶!!下午茶當然與閨密一同享受,氣氛更好;但與情人享用又有另一番浪漫氣氛!!今次經朋友推薦而上網用7折購買!!真的超值!!(到酒店eShop更可享7折詳情)其實Elyse認為原價都值的,但有折沒理由不好好運用!!!這就是8度海逸酒店 x SKINFOOD柚子清新下午茶好豐富,更有2杯柚子蜂蜜茶熱飲!!⭐王牌芒果拿破崙⭐柚子閃電泡芙⭐楊枝甘露凍⭐黑糖水信玄餅⭐黑糖軟芝士餅⭐柚子鮮蝦泰式沙律⭐柚子嫩雞開面三文治⭐柚子蜜糖香烤單骨雞翼⭐柚子日式墨魚嘴串燒⭐迷你蟹肉撻柚子蜜糖香烤單骨雞翼柚子日式墨魚嘴串燒這2款食物會配上盤柚子醬,與食物配搭得很好,令味道多一份清甜!!單骨雞翼根本就是為女生而設,單骨的關係,只需刀叉就可以食得到,無需用手,保持淑女姿態😆雞肉仲好嫩滑添~墨魚嘴串燒煙靭得黎又唔會咬唔到*提醒:一定要襯熱食。如不就會變得乾且沒有口感柚子鮮蝦泰式沙律蝦肉爽口又有鮮味,配搭西柚果肉及泰式甜酸醬,更帶有一點辣味,好惹味!!柚子嫩雞開面三文治,味道不錯,如果可以食得更方便就更好!!迷你蟹肉撻可以一口進食,方便之極,焗後仍有鮮味
下午茶真的是「港女」的愛好!!

Elyse都不例外,都很喜歡享受下午茶!!

下午茶當然與閨密一同享受,氣氛更好;

但與情人享用又有另一番浪漫氣氛!!
今次經朋友推薦而上網用7折購買!!

真的超值!!

(到酒店eShop更可享7折詳情)

其實Elyse認為原價都值的,

但有折沒理由不好好運用!!!
這就是8度海逸酒店 x SKINFOOD柚子清新下午茶

好豐富,更有2杯柚子蜂蜜茶熱飲!!

⭐王牌芒果拿破崙

⭐迷你蟹肉撻
柚子蜜糖香烤單骨雞翼

柚子日式墨魚嘴串燒

這2款食物會配上盤柚子醬,與食物配搭得很好,

令味道多一份清甜!!

單骨雞翼根本就是為女生而設,

單骨的關係,只需刀叉就可以食得到,

無需用手,保持淑女姿態😆

雞肉仲好嫩滑添~

墨魚嘴串燒煙靭得黎又唔會咬唔到

*提醒:一定要襯熱食。如不就會變得乾且沒有口感
柚子鮮蝦泰式沙律蝦肉爽口又有鮮味,

配搭西柚果肉及泰式甜酸醬,

更帶有一點辣味,好惹味!!
柚子嫩雞開面三文治,味道不錯,

如果可以食得更方便就更好!!

迷你蟹肉撻可以一口進食,方便之極,

焗後仍有鮮味,而且撻皮好鬆化。
糖水信玄餅表面更有金箔點綴
進食是需要一點點技巧,

如果你想用匙羹食用,會比較麻煩。
Elyse建議大家用刀先開,這樣更方便食用。
糖水信玄餅外表精形通透,

味道清新,黑糖微甜而不膩,

食完一客更想再食多一客!!!
柚子閃電泡芙好期待,質感軟身一點,

柚子味清甜,酸味適中。

黑糖軟芝士餅質感幼滑,還有一條黑糖啫喱,

上面更擺放了開心果,

黑糖啫喱給軟芝士餅減輕了膩,

增加一點甜!!
楊枝甘露凍上層有清甜蜜柑及西柚果肉,

楊枝甘露凍中亦有西米,

真的像楊枝甘露般,

奶凍微甜,合Elyse胃口!
王牌芒果拿破崙是酒店最出名的,

但Elyse只是第一次品嚐,

一試難忘!!!!!!!

完全明白出名有理!!!

有芒果的食品最怕就是芒果的味道,

同一件食品中的芒果有甜又有酸呢?

而這裡用的芒果是呂宋芒,粒粒香甜,

酥皮又薄又鬆脆,就算留到最後食仍然鬆脆,

而且味道是金魚食過最好的!!!

Elyse希望今個月的生日蛋糕會是這個王牌芒果拿破崙啦XD
現在享用這款下午茶更會得到SKINFOOD精美禮品一份,

而且每位顧客只要在Harbour Plaza 8 Dedrees及

更額外可獲贈SINKFOOD柚子水份C亮白保濕面膜1片

首150位訂座的朋友更可額外獲得黑糖精華一支喔,

大家想要就快快上網購買下午茶啦~~
题外话/补充资料: 每位原價港幣$168,網上預訂享7折優惠港幣$134.4/ 每位
2017-02-06
$134.4 (下午茶)
  • 王牌芒果拿破崙
2017-02-18 153 浏览
Decided to visit Harbour 8 because I have never been there before.They were doing this afternoon tea set which only costs $168 and you get a SKINFOOD face care pack.In collaboration with Skinfood, they have done a Yuzu and brown sugar tea set theme with a Yuzu hot drink included.My favourite were the savouries and the water droplet cake.The yuzu puffs were also delicious.
2017-02-02 561 浏览
近年興起嘆下午茶後各大餐廳酒店紛紛推出創意Tea Set🍵🍰🍮,但怎樣才能跑出站在最前端?我就覺得性價比高就最得我歡心,好像這天我來到8度海逸酒店的花園茶座 Garden Terrace嘆了一場甜蜜又清新的柚子主題下午茶。 去8度海逸酒店食自助餐就試過喇,原來在酒店二樓還有一個這麼具私隱度得來又舒適的小天地Garden Terrace。 酒店很貼心地放置不少暖爐在室外地方,可惜當天有病在身的我未能在室外好好享受😓。 最後唯有轉入池畔廊 The Pool Bar享用我的美味下午茶啦! 正值新年時份看見餐廳還有開得盛放的水仙花,好襯今日的清新下午茶,另外還有同樣清新的花束擺設呢。 這個便是我們要吃的8度海逸酒店 X SKINFOOD柚子清新下午茶(到酒店eShop更可享7折詳情按此 ),由2月1號起供應至3月31號每日下午三時至五時便可到來一嚐清新口味。 十分喜歡柚子味道的車媽媽滿是期待的下午茶終於上枱了😍。 下午茶餐會跟上一杯柚子蜜,味道清香不苦澀很潤喉呢。 先品嚐鹹點{柚子鮮蝦泰式沙律},{柚子嫩雞開面三文治},{迷你蟹肉撻

十分喜歡柚子味道的車媽媽滿是期待的下午茶終於上枱了😍。

下午茶餐會跟上一杯柚子蜜,味道清香不苦澀很潤喉呢。

先品嚐鹹點{柚子鮮蝦泰式沙律},{柚子嫩雞開面三文治},{迷你蟹肉撻},柚子鮮蝦泰式沙律蝦肉十分爽口又有鮮味,配搭柚子口味確係清新,但如果甜酸醬份量少一點點,味道應更合我心意!

迷你蟹肉撻小小的一個的式又可愛,還吃到蟹肉的鮮甜味,而且酥皮做得十分鬆脆,一口吃盡爽到不行。

柚子嫩雞開面三文治🐔這個好有驚喜喎!加入柚子在沙律醬內的雞肉吃下味道十分之合拍,而且雞肉頗嫩滑真的好味道啊~但如果那件麵包轉做多士我相信口感更加香脆好吃。

另外還有{柚子蜜糖香烤單骨雞翼}🐤和{柚子日式墨魚咀串燒}單骨雞翼炸得皮香肉嫩,加上幽幽的柚子蜜清香又解熱氣,啱晒怕熱氣又饞嘴的美美。

而柚子日式墨魚咀串燒🐙更是爽口之選,咬下去質感脆卜卜,加上香氣十足的柚子味道,成件事清爽到不得了呢。

甜點方面先介紹這個{柚子晶瑩閃電泡芙}和{黑糖軟芝士餅}前者泡芙質感十分不俗,加上柚子內餡好吃非常,而那件黑糖軟芝士餅質感滑溜,吃下十分濃郁的芝士香,配襯面頭那條黑糖啫喱同吃口感十分過癮呢。

當然唔少得酒店的名物{王牌芒果拿破崙}啦!依舊鬆脆好吃真係好想再去食呀!還有那杯{柚子楊枝甘露凍}質感做得十分可愛,有點像慕絲般質感楊枝甘露口感超抵死囉。

最後不得不提這一件{黑糖水信玄餅}爽口到不得了,通透盪漾的質感教人遐想,令人很想一口咬下去,加上香甜不膩的黑糖同吃,成件事咪就係甜蜜囉。

食飽飽下午茶還有禮物收呢!每位惠顧下午茶的客人均可獲贈SKINFOOD精美禮品一份,預約免費彩妝服務價值$150,以及SKINFOOD$50現金券一張。

而每位顧客只要在Harbour Plaza 8 Dedrees及SINKFOOD HONG KONG Facebook專頁讚好還額外可獲贈SINKFOOD柚子水份C亮白保濕面膜1片呢,扮靚靚冇難度啦!

而首150位訂座的朋友更可額外獲得黑糖精華一支喔,大家想要就快快去吃下午茶喇。

最後我要讚賞一下酒店的*創意總監*竟然係親手幫酒店雕出這個可愛財神,我偷偷話比大家知其實這位創意總監係酒店大廚來的,簡直多材多藝佩服萬份呢🙇。

2017-02-01
下午茶