2024-06-22 4623 浏览
還記得一直都很想試馬鞍山的花華,正當終於約到朋友遠征時,卻得知那天已經光榮結業了💔得知他們選址尖沙咀重開,立刻趕緊到訪.ᐟ.ᐟ/新店主打法式復古類型甜品,對大鄉里的我來說全部都很新穎,我們還有幸試到新推出的美味鹹食(✌︎˙˘˙✌︎)🌟ℙ𝕠𝕥𝕒𝕥𝕠 𝔾𝕣𝕒𝕥𝕚𝕟 $𝟡𝟠偷聽到隔離枱大讚薯仔批好食,碰巧我們的黑可可忌廉包漏單了,便借機會轉餐點🤭切半分享後偷吃了沾在餐刀上的一小口,已經令人眼前一亮( ⩌⩊⩌)✧切塊的薯仔片與忌廉、芝士和牛奶組合而成,入口仍如吃豆腐般軟滑,芝味濃郁,好!味!道!伴碟有原味貝果半個,充滿香噴噴的麵粉香,簡單地配忌廉芝士已很美味🥰隨時間放涼也更煙韌,這才是好吃的貝果吧,沒有遷就普遍冇牙力的港式口味,令人欣賞🫶🏻另外,還有鹹香平衡的巴馬火腿配軟芝士和蛋黃呈半軟心的太陽蛋,豐富又美味,這個真的不要錯過🥹❣️🌟𝔹𝕒𝕘𝕖𝕝 $𝟛𝟝肉桂味貝果塗了一層玉桂焦糖在表面,散發濃郁香甜的肉桂香😌貝果的口感與香港或台灣吃到的截然不同,帶有法包的影子,包體好咬的同時保留空氣感,外皮也更為煙韌且有拉扯感,好特別好出色(*´ч`*)🌟ℝ𝕠𝕪𝕒𝕝 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟛𝟝由於甜點花多眼亂,經大廚
🌟ℙ𝕠𝕥𝕒𝕥𝕠 𝔾𝕣𝕒𝕥𝕚𝕟 $𝟡𝟠
🌟𝔹𝕒𝕘𝕖𝕝 $𝟛𝟝
🌟ℝ𝕠𝕪𝕒𝕝 ℂ𝕙𝕠𝕔𝕠𝕝𝕒𝕥𝕖 $𝟛𝟝
由於甜點花多眼亂,經大廚介紹後,試了這款類似心太軟的皇室朱古力🤤卻比心太軟濃稠一百倍,口感軟心、順滑,頗漿口的,十分獨特ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)
⭐️𝔾𝕒𝕝𝕖𝕥𝕥𝕖 𝔹𝕣𝕖𝕥𝕠𝕟𝕟𝕖 $𝟙𝟝
曾經有烘焙朋友焗過布列塔尼給我吃,與我印象中的口感有點不同,這裡偏向似重牛油的酥香曲奇,入口香脆鬆化!
🌟ℝ𝕠𝕤𝕖𝕞𝕒𝕣𝕪 ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕨/ 𝔾𝕣𝕒𝕡𝕖𝕤 $𝟡𝟠
迷迭香蒜青提子煮雞有五件雞肉,煮得僅僅熟,肉質非常嫩滑多汁;忍不住試了一口雞皮,也滑溜彈牙😋
醬汁帶果甜的好味道,用附送的白芝麻軟包沾汁冇得輸💕
🌟𝕋𝕚𝕣𝕒𝕞𝕚𝕤𝕦 $𝟞𝟠
提拉米蘇盒子也意外地什有驚喜,馬斯卡邦芝士香濃細滑、口感濃稠,而且酒味調較出色又香濃,手指餅濕度恰好👍🏻若要挑剔,就是咖啡粉的味道相對微弱,但我卻很喜歡這酒鬼版( ૣᵕ◡ᵕ )
二人消費免加一合供$349,嘗了這麼多食物來說我們都覺得很抵!而且久違地於小店裡吃到這麼有個性的食物💯除了個人風格,還感受到廚師對食物的熱誠;開放式吧枱及紅黃色調的裝修非常特別,也更輕易好好與客人交流,深刻的印象令我和同行友人已經相約擇日再訪♪( ◜ω◝و(و
  • Potato  Gratin
  • Royal  Chocolate
  • Tiramisu
  • Bagel
2024-05-27 4787 浏览
早前得知在馬鞍山的花華重新在尖沙咀開業,所以便來探一探新店。新店走復古路線,售賣各式各樣不同的復古類型甜點。這是一口氣嘗試了三款不同類型的甜點。意式可可忌廉包 Cocoa Maritozzo $45三款甜品裏面最讓我驚喜是這款意式可可忌廉包,這款忌廉包源自羅馬的忌廉麵包,店舖將它改良使用法國黑可可。麵包面頭鋪滿大量可可粒,裏面夾心是可可忌廉以及酸甜的自家製果醬。麵包帶點煙靭,與棉滑的忌廉非常合襯。可麗露 Canele de Gironde $35可麗露是法國經典甜品,火候控制得好是相當困難的。堂食的話,店員會幫你把可麗露加熱,外皮香脆,內裏煙靭是可麗露的特點,這裏的可麗露完全做到這個效果。唯一少少缺點是略嫌酒香少了一點,如果可以加多一些些就更完美。無花果司康 Figs Scone $28這個無花果司康另外會跟配英式奶油醬以及自家製果醬。這裡的司康帶點濕潤感,配上奶油及果醬一起吃很不錯。試業期間可加$18加配黑咖啡,帶點微苦的黑咖啡和甜點是絕配呢。 花華每天都會提供10多款不同甜點,希望下次到尖沙咀再有機會嘗試其他款式。 📍 花華 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈hea

意式可可忌廉包 Cocoa Maritozzo $45

可麗露 Canele de Gironde $35

無花果司康 Figs Scone $28

📍 花華 (尖沙咀)
2024-05-25
6天前 0 浏览
呢度舖頭唔大, 簡約深色系既主調有種華登初上既感覺, 呢度有主食同甜品, 不過我地食左午餐, 所以今次淨係食左甜品同飲野😁 Pistachio Butter Cake🍰($38)滿滿既開心果碎包裹住蛋糕, 食落濃郁既開心果味一啲都唔甜, 加埋開心果碎既口感, 外脆內軟😌Tiramisu 🍫($68)酒味偏濃既Tiramisu 夠濕潤, 忌廉夠綿滑😋Coffee Beer ☕️($53)冇酒精既啡酒味道同平時飲開既Expresso Tonic 差唔多🙃Matcha 🍵($48)有漸層既抹茶拿鐵拉花好靚, 用抹茶粉灑係面做Finishing, 又靚又好飲😊呢度既感覺好Cozy, 睇住廚師慢慢令到手工墨汁意粉成形見到都想試, 有機會返黎試下鹹食先🤩

Pistachio Butter Cake🍰($38)

Tiramisu 🍫($68)
酒味偏濃既Tiramisu 夠濕潤, 忌廉夠綿滑😋

Coffee Beer ☕️($53)

Matcha 🍵($48)

2024-10-12
用餐时段
下午茶
2024-10-11 0 浏览
俾佢個華麗裝修吸引咗 見到有酒吧枱幾chill咁💗好有復古嘅氣息☺️傳統意式卡邦尼手工意粉望落同食落去都好Creamy 配扁意粉係幾煙靭 但配菜就有少少咸咗啲 感覺好似豬手味日本福岡八女玉露呢杯有新鮮感 飲落又鮮海苔味 樣貌望落去好似champagne白酒咁 杯嘢真係幾surprise喎 可以值得試一試🫶🏼見到其他人食蛋糕好吸引!呢度嘅份量係迷你版,好啱打卡,但係如果你係大食啲嘅話可能就要叫多兩三份佢係open kitchen所以如果打卡嘅話就要記得就位置啦

傳統意式卡邦尼手工意粉

日本福岡八女玉露

2024-10-08 0 浏览
原來重慶大廈隔離有一間有復古+溫馨氣氛嘅餐廳 主打手工意粉+pastry✿·͜·─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 Traditional Carbonara - 4 / 5 $128採用風乾豬面頰肉guanciale 別具風味 有別於一般嘅Carbonara👍🏻👍🏻ᡣ𐭩 Squid & Tomato Pasta - 4 / 5 $158 兩款手工意粉都做到Al dente 呢款意粉蕃茄味開胃得嚟有啲微辣 魷魚亦係我喺香港食過數一數二嘅爽口 食材好新鮮😍─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─呢間舖頭嘅裝潢同氣氛都係one of a kind🙏🏻🙏🏻 SUPER COZY🤎 當日見到隔籬枱有tiramisu慶祝生日都好吸引 下次去想試佢哋嘅嘢飲同埋pastry!!味道: 4 / 5價錢: $ 100-200 pp服務: 4 / 5 (適合慶祝🎂)環境: 4.5 / 5cp value: 4 / 5re-visit: yesss

─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─

─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─

味道: 4 / 5
價錢: $ 100-200 pp
服務: 4 / 5 (適合慶祝🎂)
環境: 4.5 / 5
cp value: 4 / 5
re-visit: yesss
2024-10-05 0 浏览
看食評和社交媒體網站post介紹好像不錯,所以來試,但現在感覺只是廣告賣得好吧了,食物與服務都不好。。。食物方面:意粉 → 1分 (10分滿分)試了幾個意粉,醬汁不錯,但全都與他們的意粉並不夾,整體食起來很是失望,份量算是比較細。##意粉未熟可能細份都算好,如果份量多應該唔想食因為真的說不上好食,重點是有意粉未熟,講緊真係生的意粉的程度。甜品 tiramisu→ 5分 (10分滿分)酒味重,喜歡這種口味的人會喜歡,但都救不了這頓晚餐。全晚最好味應該是杯水,沒有水喉水味,最普通的一杯水已經是全晚最好。服務方面 → 0分 (10分滿分)整體用餐體驗相當惡劣→ 落單的店員完全不在狀態→ 餐牌只是裝飾,點甚麼沒甚麼→ 廚師態度惡劣店員好像不知自己在做甚麼,在外面等時已經遲了交枱未能準時進入,所先給我們餐牌選餐。終於入到去能落單時,點了幾款也說沒有,既然那麼多都沒有了,比個無用的餐牌我們選是怎麼了呢?都沒有後又拿出午餐的餐牌說有另一個,現在是在拍春日花花幼稚園叫魚蛋粉無魚蛋?然後問題又答不清,溝通很有問題,需要店員時會一直都找不到人,明明店面就那麼大但偏偏可以長時間完全沒有人理會,都沒有人何談服

食物方面:
意粉 → 1分 (10分滿分)

##意粉未熟

甜品 tiramisu→ 5分 (10分滿分)
酒味重,喜歡這種口味的人會喜歡,但都救不了這頓晚餐。

服務方面 → 0分 (10分滿分)
整體用餐體驗相當惡劣
→ 落單的店員完全不在狀態
→ 餐牌只是裝飾,點甚麼沒甚麼
廚師態度惡劣

然後問題又答不清,溝通很有問題,需要店員時會一直都找不到人,明明店面就那麼大但偏偏可以長時間完全沒有人理會,都沒有人何談服務呢?

來上菜的是大廚,態度奇差,如果不歡迎客人可以不要開門做生意,無必要用這副口面對著客人,感覺極差。

所以簡單來講就一個字,差。

總結:食物差,用餐體驗更差,這個價錢無必要來這種地方食,食屋企樓下茶記更開心。
2024-09-23 850 浏览
我哋嗰日去食,其實都幾full 雖然佢唔係好多座位,不過都好多人食成個店舖嘅氛圍係比較昏暗,同埋偏復古紅色,但坐落個感覺係好舒服而今次我哋冇嗌到甜品食,呢個係有少少可惜聽聞呢度有甜品都非常之出色我哋嗌咗個蕃茄手工麵 佢個手工麵係真係幾好食個煙靭程度係幾特別 係有少少硬,但係幾好嘅口感我自己會滿意另外都嗌咗個細細地嘅火腿雞蛋薯蓉同埋哈密瓜火腿嘅前菜 啲哈密瓜真係超新鮮配埋鹹鹹鹹地嘅火腿呢一個配搭係100分 另外我哋都嗌咗Cocktail嚟飲 佢直接溝咗一杯俾我哋,請我哋飲 唔會太烈都好好飲好fruity嘅味道
2024-09-09 1651 浏览
其實呢間之前喺馬鞍山已經想試,但係地理位置對我黎講唔就腳,而家喺尖沙咀重開就要去試下🥹週末夜晚到訪幸運地唔駛等,細細間頂盡十五個位,但麻雀雖小,五臟俱全,包點、鹹點、甜點、有同無酒精飲品等應有盡有😳呢次主攻鹹點,本身仲想講選擇唔算多,離開時發現有一堆寫坐係門口塊鏡度,真係完美Miss左🥲▪️法式千層馬鈴薯批 (8/10)💲98呢道有少少似All Day咁,批面帶點焦香,薯仔片軟腍,間層有酸酸地既忌廉芝士,配上淡淡鹹香既Parma Ham、煎到脆邊既太陽蛋、柔軟既布里芝士、外脆內軟既自家製芝麻麵包,每一樣都好食無可挑剔🥖▪️辣蕃茄青口魷魚手工意粉 (7.5/10)💲148本身想食本地沙白,可惜當日未有供應,改左做呢款🦑青口魷魚新鮮,手工寬麵偏厚同埋硬身,辣辣地既蕃茄醬幾惹味,唔想浪費一點一滴,有多少少醬汁就更好🍅▪️Pistachio Cake(7/10)💲35想食Tiramisu但係賣曬🙂‍↕️轉叫細舊既三層蛋糕仔,鋪滿開心果碎粒,帶點粗糙既顆粒感,間層有啲薄滑既忌廉▪️Rosemary Lemonade (8/10)💲48 迷迭香同埋檸檬薑味梳打,感覺非常清爽🍋 ▪️Matcha (7/10)💲

▪️法式千層馬鈴薯批 (8/10)💲98
法式千層馬鈴薯批

▪️辣蕃茄青口魷魚手工意粉 (7.5/10)💲148
辣蕃茄青口魷魚手工意粉

▪️Pistachio Cake(7/10)💲35

Pistachio Cake

▪️Rosemary Lemonade (8/10)💲48

迷迭香同埋檸檬薑味梳打,感覺非常清爽🍋

▪️Matcha (7/10)💲53 (Iced)

抹茶同鮮奶分層明顯,一直攪拌先可以飲到合體,奶味比較重,底部亦有點粉粒🍵

🔎 整體評分(8/10)
法式千層馬鈴薯批
辣蕃茄青口魷魚手工意粉
Pistachio Cake
2024-09-09 1513 浏览
—以前為咗入mos食花華 順便安排行山行程 點知太虧去到涼亭就半途折返lol食過一次很驚艷 但可惜隨後收到結業嘅消息估唔到2年後會喺尖沙咀重開!! 堂食咗件🍰西西里島開心果蛋糕(35)再買咗d pastry畀人 而家有熱食供應 仲有返手工意粉 同營業時間開長咗想食返之前好好食嘅薯仔千層派😍😍————————————————————花華 Hana尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S01A號舖
以前為咗入mos食花華
順便安排行山行程
點知太虧去到涼亭就半途折返lol
食過一次很驚艷 但可惜隨後收到結業嘅消息
估唔到2年後會喺尖沙咀重開!!
堂食咗件🍰西西里島開心果蛋糕(35)
再買咗d pastry畀人 而家有熱食供應
仲有返手工意粉 同營業時間開長咗
想食返之前好好食嘅薯仔千層派😍😍
————————————————————
花華 Hana
2024-09-03 2440 浏览
最近食咗間都幾多人出post食完感覺麻麻嘅餐廳話說都係脆友推介,主打烘焙同埋手工pasta本身係衝着佢嘅沙白意粉去到店當日12:30 職員表示由於供應問題冇沙白轉左魷魚 咁我地都明白睇完再落單嘅時候,原來魷魚都未有😅最後叫咗本地豬肉豬肝意粉配搭幾特別,醬汁濃香偶爾會吃到豬肝手工意粉是闊麵比較硬身彈性不多份量不大,但兩個女生也吃剩了🤡(不想浪費卡路里)另外亦點咗大家大推嘅法式千層馬鈴薯批感覺還好,薯香牛油香來得subtle比意粉好吃亮點是伴隨的手工麵包,拉扯感十足本想試埋bagel但要等一小時才有無緣
最近食咗間都幾多人出post
食完感覺麻麻嘅餐廳
話說都係脆友推介,主打烘焙同埋手工pasta
本身係衝着佢嘅沙白意粉去
睇完再落單嘅時候,原來魷魚都未有😅
最後叫咗本地豬肉豬肝意粉
配搭幾特別,醬汁濃香偶爾會吃到豬肝
手工意粉是闊麵比較硬身彈性不多
份量不大,但兩個女生也吃剩了🤡
(不想浪費卡路里)

另外亦點咗大家大推嘅法式千層馬鈴薯批
感覺還好,薯香牛油香來得subtle
比意粉好吃
亮點是伴隨的手工麵包,拉扯感十足

本想試埋bagel但要等一小時才有
無緣
2024-08-31
2024-08-18 2652 浏览
《花華:一個溫馨舒適的小店》1. 小店有温度花華是一間富溫度的小店。店內裝潢有種復古味,營造出一種舒適悠閒的氛圍。座位不多,配合開放廚房,令人感覺就像一間置身外國的小酒館。2. 老闆員工親切老闆和員工都十分親切友善。他們會主動問候客人,並細心解答任何疑問。即使繁忙的時候,他們也從不會忽略任何一位客人。這種熱情好客的服務態度,令花華的用餐體驗格外愉快。3. 手工意粉彈牙但醬汁稍淡花華的手工意粉質感很好,有很強的彈牙度。不過,配搭的醬汁略有些許淡。不過即使如此,整體口感仍很不錯,足見店家對食材的用心。4. 意粉用料很新鮮店家採用了新鮮優質的食材,例如沙白和蟹肉。不但賣相漂亮,口感上也可見一斑。這不但突出了店家的重視,也彰顯了他們對於食物品質的堅持。5. 甜品出色,尤其係tiramisu花華的甜品實在太出色了,尤其是他們的tiramisu。濃郁的咖啡香氣搭配綿密的乳酪,整個甜品入口即化,堪稱完美。這樣的tiramisu絕對是花華的必點之選!
《花華:一個溫馨舒適的小店》

1. 小店有温度

2. 老闆員工親切

3. 手工意粉彈牙但醬汁稍淡

4. 意粉用料很新鮮

5. 甜品出色,尤其係tiramisu

2024-08-17 1958 浏览
呢度真係唔適合放lunch 黎 會waste 咗呢度環境呢度好適合放假1-2 個人黎chill好有懷舊既感覺我七月頭到訪的 而家先得閒寫食評食物真係全部比想像中好食😂雖然我影得唔靚 但全部野都出奇地好味最最最驚奇到我係個薯批!真係幾重口感 同埋好好好好食佢個beef cheek and chicken 都好入味同埋自己真係煮唔到呢個味份量就唔多ge貴精不貴多另外每碟都有個包包都好好味咖啡都好飲另外個甜品都好特別! 另外買了個肉桂bagel 走好食 裡面無餡既 係灑滿肉桂糖的有貝果texture 有 yin un口感會再去!
呢度真係唔適合放lunch 黎 會waste 咗呢度環境
呢度好適合放假1-2 個人黎chill
好有懷舊既感覺
我七月頭到訪的 而家先得閒寫食評
食物真係全部比想像中好食😂
雖然我影得唔靚
但全部野都出奇地好味
最最最驚奇到我係個薯批!
真係幾重口感 同埋好好好好食
佢個beef cheek and chicken 都好入味
同埋自己真係煮唔到呢個味
份量就唔多ge
貴精不貴多
另外每碟都有個包包都好好味
咖啡都好飲
另外個甜品都好特別!
另外買了個肉桂bagel 走
好食 裡面無餡既 係灑滿肉桂糖的
有貝果texture 有 yin un口感
會再去!
2024-07-21 1952 浏览
終於有機會黎花華新開嘅日式烘焙店。和風復古嘅裝修感覺有啲神秘感,入到去1/3位置放滿唔同嘅麵包同糕點,另一邊都有少少位置比人堂食同飲啡。今次忍手拎咗幾款麵包蛋糕。Plain bagelBagel好軟熟,但保持到有煙韌嘅口感。附送咗盒cream cheese一齊食。White truffle cheese芝士麵包都係好軟熟,切開中開有層濃濃嘅芝心,佢唔係重口味,但食落係舒服嘅味道。Apple & rum pie呢款蘋果批比較大人口味,酒味偏濃,蘋果餡都好夠,批底鬆脆。

Honey madeleine,Dacquoise

今次忍手拎咗幾款麵包蛋糕。

Apple & rum pie
呢款蘋果批比較大人口味,酒味偏濃,蘋果餡都好夠,批底鬆脆。

2024-06-13
Honey madeleine,Dacquoise
  • Apple & rum pie
2024-07-13 1227 浏览
店內環境唔大,大概得6個座位,環境好舒服,有種日式昭和時代設計,主色調和暖啡色,幾適合放空個人,店內播住嘅歌令人幾放鬆,好似真喺行左入日本餅店,買份蛋糕咖啡,坐低等食咁京都抹茶黑豆批 (HK$38)現場食個批係會焗熱,餅皮鬆脆,似傳統曲奇皮再脆身啲,幾有牛油香,抹茶有淡淡餘韻,加埋黑豆變得濃郁厚實,食一個都唔會漏✨現場有曲奇 / 蛋糕仔散賣,做散水餅或者買返公司食幾合適當日坐門口果張枱,記得唔好搵張枱借力,好彩當時係食物喺枱面,唔係就倒洒晒了
抹茶黑豆批

京都抹茶黑豆批 (HK$38)

✨現場有曲奇 / 蛋糕仔散賣,做散水餅或者買返公司食幾合適

2024-06-29
抹茶黑豆批
2024-07-10 1079 浏览
This chic red little pastry shop gives me a Parisian feeling and look like they also serve hot meals. Tonight the restaurant has been reserved for private event, so we just got a tiny bag of cookie to try. These hazelnut cookie balls are of size of fingertips, it’s chewy (instead of crunchy) and there’s chocolate and nutty taste when you bite on it. Interesting textures and go well with a cup of coffee. This little shop sells a lot of interesting pastry which I haven’t tried. This galette breton

This little shop sells a lot of interesting pastry which I haven’t tried. This galette bretonne also caught my eyes. It looks very French and we should try some next time, also their hot meals look attractive.

外卖自取