今天到訪尖沙咀的「花華」為當了媽的朋友慶生,一行三人晚上 6 時入座;裝潢走西洋懷舊風,設有酒吧,每人最低消費為一款食物及一杯飲品,晚市設加一服務費餐前先奉上自家製麵包粒,香脆輕甜帶原粒杏仁;同時提供免費湯品,當晚為冬瓜淮山粟米湯,天然清淡;用餐期間廚房油煙味較重,抽風系統有改善空間-🔹FOCACCIA N EGGS SALAD $58自家製麵包塗上蜂蜜牛油,配上里科塔碎蛋沙律麵包硬脆中有煙韌感,蜂蜜牛油點到即止;碎蛋面放上鹹度高的鯷魚及灑上蔥花,口感不俗,蛋香稍欠-🔹MISO EGGPLANT $58味噌炸茄子配上椰奶酸忌廉,炸黃豆配咖喱粉作點綴附大量火箭菜,炸茄子鮮嫩濕潤,因油炸關係膩感較重,蘸上椰奶鮮忌廉配搭新穎-🔹GRILLED ONION N SALMON $98原粒焗洋蔥,配上自家醃三文魚及自家製沙律醬甚具創意的菜式,芝士搭上三文魚是不敗組合,三文魚緊緻嫩滑不帶魚腥,洋蔥焗至軟嫩多汁-🔹FISH N CHIPS $128鱸魚手工起肉去骨,CHIPS 用上意瓜代替馬鈴薯,配自家製TARTART及醃製青瓜4 件爐魚 炸至金黃香脆,炸漿厚薄適中,魚肉雪白帶魚香,以意瓜代替馬鈴薯創

🔹FOCACCIA N EGGS SALAD $58
自家製麵包塗上蜂蜜牛油,配上里科塔碎蛋沙律
🔹MISO EGGPLANT $58
味噌炸茄子配上椰奶酸忌廉,炸黃豆配咖喱粉作點綴
🔹GRILLED ONION N SALMON $98
原粒焗洋蔥,配上自家醃三文魚及自家製沙律醬
🔹FISH N CHIPS $128
4 件爐魚 炸至金黃香脆,炸漿厚薄適中,魚肉雪白帶魚香,以意瓜代替馬鈴薯創新又低卡,蘸上他他醬配搭佳
🔹SCONE $35
自家製無花果鬆餅,配上自家紅莓醬及馬斯卡邦芝士
堂食會先加熱;表面輕脆,內裡屬半生麵糊狀的口感,而非蓬鬆濕潤,加入健康無花果沒有違和感,甜度不高,蘸上果醬能提升味道層次,也能提高濕潤度
🔹MATCHA $48
濃香醇厚且回澀的抹茶香,抹茶控沒有失望

🔹LEMONADE $48
點滿 4 款食物,免費送贈 $35 飲品,超過金額補差價

🔹CHRYSANTHEMUM BURDOCK $35
點滿 4 款食物,免費送贈
5天前
最近與朋友們找到了這間「花華」餐廳,這裡的復古裝修讓人感到放鬆,也增添了不少氛圍,在繁忙的鬧市中,找到一間可以讓人喘息的地方,確實有種難能可貴的感覺。老闆的細心體現在每一個小細節上,讓人感覺更加賓至如歸。我們點了幾道菜。首先是傳統手工意大利麵,口感非常彈牙,麵條的嚼勁讓我印象深刻,搭配的醬汁新鮮又不膩,十分美味。接著是法式千層薯仔,層次分明,外脆內軟,口感相當好。再來是魷魚沙律也很不錯,魷魚鮮嫩,加上清新的火箭菜,吃起來很開胃。最令我們驚喜的是手工麵包塗蜂蜜牛油配蛋黃沙律,麵包非常酥脆,蜂蜜牛油的甜味搭配蛋黃的醇厚,非常合適。更讓我感動的是,老闆知道我們當中有人生日,還特地送上了一份蛋糕,這份心意讓整個用餐體驗更加特別。總的來說,花華餐廳的菜品值得一試,服務也很周到,是個適合朋友聚會的好地方,期待下次再來!

2025-05-27
  • 蜂蜜手工麵包配蛋黃沙律
2025-04-29 36 浏览
奇葩餐廳🙂今時今日喺香港食飯,Book 枱要落300 訂金,仲以為好巴閉,一定好好食,驚為天人啦,點知 ....店家要求每人最低消費要叫三樣食品,簡直係綑綁式推動香港經濟發展🙂店家超有心思呀 , 知道香港人鐘意食沙嗲牛面,特燈喺塊牛扒上面加d 超咸嘅沙嗲汁,牛扒又多筋,我食到下巴都出肌肉,一路食嘢一路做cardio, 簡直係健康之選,以後食大餐都唔洗咁有罪疚感啦☺️又知道香港人講究衛生,舊芝士蛋糕無論口感同味道都好似黑人膏咁 , 食完今晚唔洗刷牙啦😎員工態度無問題,但食物質素就真係不敢恭維啦🙂
奇葩餐廳🙂

員工態度無問題,但食物質素就真係不敢恭維啦🙂
2025-04-29 24 浏览
睇住食評先知原來餐廳規定每人最底消費要叫三款食物 千層馬鈴薯批 辣味魷魚意粉 兩杯飲品入座前無講明要有最底消費 覺得職員係有責任要同我地講聲 menu都要加返句囉而唔係強逼要叫囉
睇住食評先知原來餐廳規定每人最底消費要叫三款食物

千層馬鈴薯批 辣味魷魚意粉 兩杯飲品
入座前無講明要有最底消費

覺得職員係有責任要同我地講聲 menu都要加返句囉
而唔係強逼要叫囉

價比超低嘅Fusion 菜 唔建議大家試伏👍🏼抵食指數:👎🏼😋好食程度:⭐️之前見啲media 介紹呢間餐廳好似好正咁,所以就盲舂舂去試下,點知係大伏嚟... 之前無留意佢有最低消費,坐低先知要一個人需要叫三項菜式,三項菜式只係二選一,點知佢又兩項得返一個選擇,另一個賣晒,其實觀感都幾差,呢間餐廳係要book 位,而且要俾 deposit ,已經知道當日食客人數,但點解仲可以預唔夠食材呢?除咗個日本帶子燒賣配拖羅比較知自己食緊咩之外,其他「分子料理」得打卡嘅價值,都唔係太知自己食緊啲咩。可能作為平民食客,對太深奧嘅料理配搭唔太識欣賞,甚至有種九唔搭八嘅感覺,特別係開心果香草醬羊奶芝士手工意粉,又酸又咸又有開心果味,食咗第一啖已經唔想食落去。其他菜式包括韃靼牛肉日式銅鑼燒,以及澳洲和牛味噌芥末,因為係無得揀下所選擇,如果一個唔食牛嘅食客嚟講,真係可以即時離開。兩項菜式真心普普通通,甚至韃靼牛肉嘅牛味根本食唔出。主打 fusion 菜,本應要有比到食客嘅驚喜,只有「驚」,而無食完回眸一笑暖心嘅感覺,真心都幾失敗。對於食量較細嘅女士,要焗住揀咁多項菜式,仲要唔係每樣有得揀,實在唔理想。一餐$2
價比超低嘅Fusion 菜 唔建議大家試伏

👍🏼抵食指數:👎🏼
😋好食程度:⭐️

一餐$298 加一 嘅 fusion 菜,喺尖沙咀絕對有更理想嘅選擇~
韃靼牛肉日式銅鑼燒
開心果香草醬羊奶芝士手工意粉
澳洲和牛味噌芥末
2074 浏览
2025-02-24
2025-04-17 37 浏览
✿花華✿復古風餐廳✨位於重慶大廈旁邊「慶方」商場地庫,未入餐廳已經聞到好香的既煮野食味道入到餐廳燈光昏暗,裝修懷舊,係一間復古風餐廳,餐廳內部環境比較細,有幾張細枱,同面向開放式廚房既Bar枱,同一張圓枱因為我地係4個人,所以安排左圓枱比我地,已經係最大個張枱叫左甜品寫名牌,店員仲幫我地影即影即有,影得好靚☺️店員建議我地試2人餐再散叫,可以試多啲野食我地叫左個2人餐每人$328,套餐包兩個前菜,一個小食,兩個主食,兩杯酒精或無酒精飲品🍽️千層馬鈴薯批一層薯仔,配上巴馬火腿,芝士,流心煎蛋,薯仔本身香味配上巴馬火腿同芝士咸香,呢個配搭好夾🍽️車打芝士煙肉芋酥 芋酥幾酥脆,有講唔出既味道,似懷舊點心芋酥🍽️胡椒沙白打滷湯 沙白都大粒,有少許沙,湯比較咸🍽️和牛牛板腱 我地叫左5成熟但黎到覺得太生,廚房再幫我地整熟少少,有牛味🍽️魚鬆腐乳通菜貓耳朵 呢個配搭幾有創意,份量好大,我地女仔食到好飽散叫我地叫左·香草提子三黃雞 ($198)三黃雞肉質嫩滑,配提子好清新,味道好夾·水牛芝士巴馬火腿意大利飯 ($158)意大利飯軟適中,醬汁creamy·甜品Tiramisu ($68)酒味同奶香味濃郁,有回甘,
✿花華✿復古風餐廳✨

入到餐廳燈光昏暗,裝修懷舊,係一間復古風餐廳,
因為我地係4個人,所以安排左圓枱比我地,已經係最大個張枱
叫左甜品寫名牌,店員仲幫我地影即影即有,影得好靚☺️

店員建議我地試2人餐再散叫,可以試多啲野食
千層馬鈴薯批

🍽️千層馬鈴薯批
🍽️車打芝士煙肉芋酥
芋酥幾酥脆,有講唔出既味道,似懷舊點心芋酥

🍽️胡椒沙白打滷湯
沙白都大粒,有少許沙,湯比較咸

🍽️和牛牛板腱
我地叫左5成熟但黎到覺得太生,廚房再幫我地整熟少少,有牛味

🍽️魚鬆腐乳通菜貓耳朵
呢個配搭幾有創意,份量好大,我地女仔食到好飽
提子三黃雞

散叫我地叫左
·香草提子三黃雞 ($198)
三黃雞肉質嫩滑,配提子好清新,味道好夾

·水牛芝士巴馬火腿意大利飯 ($158)
意大利飯軟適中,醬汁creamy
Triamisu

·甜品Tiramisu ($68)
酒味同奶香味濃郁,有回甘,好味😋

整體食物性價比高,好適合情侶聚餐,但唔適合一大班朋友

人均價格: 約 $350

千層馬鈴薯批
提子三黃雞
Triamisu
2025-04-16 19 浏览
📍花華尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈heath慶方地庫S01A號舖一直未有機會試花華,今次終於食左但整體感覺有啲名過於實 🍽️。餐廳規定每人低消要點三樣食物,對於小胃口嘅人嚟講有啲進取 😕前菜試咗法式千層薯仔批,層次分明,薯仔香滑配蛋同ham,口感唔錯,算係亮點 🌟。滷豆腐沙白大尾魷,豆腐入味,滷汁香濃,魷魚好爽口幾新鮮,沙白就麻麻,同埋調味過咸 🦑。本地三黃雞用咗傳統燒法,皮脆肉偏實嘅口感,雞味濃郁,配上簡單調味。主菜有豬肉雞肝醬意粉,醬汁濃郁,雞肝味突出,手工意粉質地都唔錯 🍝。芝土薯糰偏大粒,個人唔太鍾意,唔煙韌,有啲痴牙,調味亦無特別。Tiramisu就中規中矩,咖啡味夠濃,亦都有酒味,唔算好甜 🍮。環境方面,餐廳裝潢走日式簡約風,氣氛輕鬆,適合同朋友小聚 🍵但上菜速度有啲慢,等咗一陣先食到。整體嚟講,花華嘅fusion概念有創意,但性價比唔算高 💸。每人低消三樣嘅規定亦令人有啲壓力,未必次次都想食咁多。總結係,試一次OK,但未必會回頭 🥢💰人均~$350😋總評分: 6/10  #foodlab尖沙咀
📍花華

💰人均~$350

😋總評分: 6/10

#foodlab尖沙咀
2025-04-04 409 浏览
舊店在馬鞍山食過幾次,知佢尖沙咀重開專程拜訪,老闆似對食物有要求,即叫即整,推介薯餅加火腿同芝士大正!fusion燒賣都好足料好食,手工意粉之前食過都正。飲品都出色,dirty值得一試,唯甜品tiramisu rum酒味雖香濃但蛋糕層較乾,少失望。本身以為會有多款手工甜品如Canelé,但款式比以前少左好多。裝修好復古,不過門口太低調又拉哂簾,友人經過幾次都唔覺眼🫡有點唏噓係星期四下午只有我地一枱客,尖沙咀成個商場都好靜…Total: $350 (weekday免加一)

fusion燒賣都好足料好食,手工意粉之前食過都正。

裝修好復古,不過門口太低調又拉哂簾,友人經過幾次都唔覺眼🫡

有點唏噓係星期四下午只有我地一枱客,尖沙咀成個商場都好靜…

Total: $350 (weekday免加一)
2025-03-09 1415 浏览
早排試左午餐1) 茄子蕃茄意粉意粉幾彈牙 第一啖味道幾好但之後個味道愈食愈淡2) 三文魚扒超級失望足足等左30分鐘先食得但黎到其實只有2塊三文魚扒同2塊法包唔太明白點解需時甘耐 仲要事前冇提及要等咁耐乾等期間又冇staff主動黎斟水 冇乜服務 但要收+1 哈哈😂三文魚扒煮得好乾 味道淡 温度又唔熱同法包 仲有醬汁(偏酸辣)唔太夾甘就盛惠$168 (未加一)😂🫨3) 甜品 Tiramisu不得不讚甜品幾好食中間有啲脆脆 唔肯定咩黎 但口感幾好 不過份量有啲細總結:定價進取 但食物質素未能與價錢相襯
早排試左午餐

不過份量有啲細

總結:定價進取 但食物質素未能與價錢相
2025-03-07
2025-03-02 1628 浏览
睇過下其他食評決定一試點知試完失望,名大於事嗌咗兩個意粉一個沙白白酒,沙白夠新鮮但個粉冇夠味一個雞肝意粉,調味上可以再好啲味道單一,食完成口腥第一個粉正常上餐速度第二個整錯咗,等咗超過45分鐘(最後上一句道歉都冇)
睇過下其他食評決定一試
點知試完失望,名大於事
嗌咗兩個意粉
一個沙白白酒,沙白夠新鮮但個粉冇夠味

一個雞肝意粉,調味上可以再好啲味道單一,食完成口腥

第一個粉正常上餐速度
第二個整錯咗,等咗超過45分鐘(最後上一句道歉都冇)

2025-03-02
下午茶
2025-02-26 1823 浏览
同社交媒體網站片唔同餐牌,變左fusion菜,呢個價錢咁多道菜係好抵。但真係好可惜,好難食。吞拿魚燒賣有少量驚喜,然後就完了😵‍💫。Tartare 銅鑼燒,3隻唔同味鬥搶,連個汁裡面嘅菜都搶味,完全夾唔到,無升華之餘降晒grade, 銅鑼燒仲要擺到乾晒😵‍💫麻婆豆腐沙白ravioli, 太咸了。沙白咸麻婆豆腐咸,個ravioli 造型係中式餃子,味道都好中式餃子。整個麵皮就ravioli,,,不如索性做返中式菜⋯⋯全餐最好食係煎牛扒,好彩唔搞fusion。食到呢度己經無法再試個tiramisu,唔敢😵‍💫😵‍💫😵‍💫
同社交媒體網站片唔同餐牌,變左fusion菜,
呢個價錢咁多道菜係好抵。
但真係好可惜,好難食。

吞拿魚燒賣有少量驚喜,
然後就完了😵‍💫。

全餐最好食係煎牛扒,
好彩唔搞fusion。

食到呢度己經無法再試個tiramisu,
唔敢😵‍💫😵‍💫😵‍💫
以前馬鞍山美食沙漠嘅亮點係花華,但好可惜結業咗一段時間,估唔到竟然會喺尖沙咀重開。不過新店嘅裝修同食物款式好似同以前印象中唔同~招牌係手工麵條,仲有烘焙品例如手工麵包、蛋糕小店位於重慶大廈旁邊「慶方」商場地庫,正正喺門口一落電梯位!裝修走復古風,播上Indie 音樂,昏暗燈光,深木色調,適合聚餐或者情侶食飯⭐️店內比較細,得四張枱+Bar枱,所以建議要預先Booking老實講價錢定位都進取,例如我哋晚餐散叫兩個人食咗$800,不過都幾多人食!整體食物質素唔差,不過份量偏少 性價比唔算高,男仔未必夠飽🫣👓法式千層薯仔批 HK$108一層層薯仔片焗得香口充滿牛油香氣,一層層嘅效果好有層次,配上流心太陽蛋、芝士、巴馬火腿,整體有咸香幾好食👓開心果香草醬手工意粉 $119手工意粉口感煙韌 好明顯係手工貨。本身仲好期待究竟佢係咩開心果味襯托到個意粉呢…老實講有啲失望因為唔算好食,主要食到忌廉汁、芝士、香草味,唔知個開心果去咗邊,純粹真係似香草醬加手工意粉,偏單調,本地沙白意粉呢個款式應該會好食過開心果..另外意粉份量真係偏少,幾啖就冇…👓香草提子本地三黃雞 $148好多餐廳通常三黃雞都做得幾好食所

👓法式千層薯仔批 HK$108

👓開心果香草醬手工意粉 $119

👓香草提子本地三黃雞 $148
好多餐廳通常三黃雞都做得幾好食所以特登叫黎試吓。隻雞肉質香滑,而且調味好夠 除咗香草,提子添加咗一份香甜味。味道嚟講其實唔錯,不過都係嗰句真係好細兜🤣

👓日本帶子配秋葵及烏魚子 $118
賣相同我想像中有少少出入,呢個價錢嚟講個份量真係偏少~有一層炸脆絲包住帶子變相可以加強香口口感,可惜個帶子偏老,嘥晒~底層係蓮藕片+秋葵,用上涼拌汁係酸酸甜甜幾清新開胃,變相秋葵好容易入口。

👓傳統提拉米蘇 HK$68
咖啡味同酒味幾濃郁,手指餅唔會浸得太腍,不過份量實在太少啦,好細杯唔夠喉
📍尖沙嘴復古風cafe‼️• 鮮甜沙白手工意粉😛 — 花華🌸•#pigfoodiexhk_尖沙咀#pigfoodiexhk_cafe==============================花華係喺馬鞍山起家嘅小店,早前結業後喺尖沙嘴重新開業,餐廳走復古風,幾有feel好啱打卡😆—————————————————————⭐️Potato Gratin $98見好多人推介嘅薯批😛薯仔加埋煙肉、煎蛋、芝士幾有鹹香,但不至於人地講好驚豔啦~·⭐️Local Clams Pasta $158本地沙白意粉~蜆肉份量好多,大粒鮮甜~手工意粉闊身,好有咬口!🤪見過有其他人嘅review話覺得太硬,不過我同朋友就幾鍾意呢個口感~·⭐️Ricotta Cheese, Honey, Chilli, Bacon & Bread呢個味道好新奇!甜鹹辣集於一身,記住要全部item加埋一齊食🥰—————————————————————整體嚟講食物ok,但份量偏少性價比唔算高,男仔未必夠飽🤣—————————————————————賣相:3.5/5味道:3.9/5性價比:2.5/5推介度:3/5—————————————

#pigfoodiexhk_尖沙咀
#pigfoodiexhk_cafe
⭐️Potato Gratin $98

⭐️Local Clams Pasta $158

—————————————————————
整體嚟講食物ok,但份量偏少性價比唔算高,男仔未必夠飽🤣
賣相:3.5/5
味道:3.9/5
性價比:2.5/5
推介度:3/5
📍花華 @hana_coffeebread
2025-01-18 1869 浏览
今日偶然路過這間小店,和朋友入店休息小坐。店裡復古氣氛濃郁,店主(我猜是)熱情歡迎我們入座,感覺一切恰到好處。店裡播放舒緩indie音樂,適合文藝人士。叫了英式鬆餅和提拉米蘇。鬆餅加熱之後奶香味濃郁,邊緣部分又是脆脆的,真的好久沒有吃到這麼好吃的鬆餅!!提拉米蘇加入了whisky,是真的可以嚐出whisky的味道,複雜且有回味,做得不錯。

2024-12-28 2177 浏览
A true hidden gem in Tsim Sha Tsui😋 it was so hidden under the basement, don’t think I’d be able to find it if I wasn’t desperate for coffee lol🤣 As soon as I saw the pasta machine, I already knew I’m gonna love this place lol. So me and my friend ordered 2 pastas and a dessert. The clams pasta was so good. Not only the clams was so fresh and sweet, and the wine sauce isn’t overly winy, which is good for me, cos I’m allergic to alcohol but I heart the ravioli even more, really love the texture and the taste of the stuffing😋 love this Italian wonton so much. And I like how my lunch ended with a lovely warm piece of apple pie, this is probably one of the best pies I had in town😍
2024-12-06
  • Local  clams  pasta
  • River  prawns  n  pumpkin  ravioli