2022-06-09 400 浏览
有朋友來自遠方,定找一間「安全」的餐廳招待他們。茜廊高CP值,難以挑剔的餐廳,是環境與食物的保證。早、午、晚、下午茶餐都是一般市價,$40-80不等。 勝在環境寬敞, 設計貼心, 間隔做得好,跟朋友暢談也特別自在。 細心看,會有不少特色牆和打卡位,特別是九龍區分店,歐陸風味濃。看見食物端上來便明白為什麼兩個人都可以佔一張大枱。 上次吃早餐,差點吃不完。 平時不敢喝味精湯底,它的蕃茄湯底值得推。這次吃午餐,份量剛剛好。 扒餐和下午茶餐都很抵吃。 羅宋湯比白湯做得出色。 每碗的材料平均,菜肉份量、胡椒味 恰到好處。黑松露雜菌天使麵 生熟度剛好,黑松露可以多一點。肉醬意粉肉醬鋪滿意粉上,十分吸睛。最後灑上的香草使肉醬更上一層樓。 肉醬層次豐富,絕對是落足料。田螺薯蓉 鹹味主要在田螺上,建議和薯蓉一起吃。薯蓉吃不膩。扒餐不適合吃肉獸。 薯菜很有趣,是大薯角(把薯仔切四分一)。各款飲品味濃,凍檸茶和特色茶 多得可以沖2杯。套餐附送飲品、餐湯及蒜蓉包。 細胃人士可以選擇橙汁代替餐湯及包,環保又細心。在九龍、新界北、新界西都有分店,下一間分店會在哪裏呢?
有朋友來自遠方,定找一間「安全」的餐廳招待他們。

茜廊
高CP值,難以挑剔的餐廳,是環境與食物的保證。

黑松露雜菌天使麵
生熟度剛好,黑松露可以多一點。

肉醬意粉

田螺薯蓉
鹹味主要在田螺上,建議和薯蓉一起吃。薯蓉吃不膩。

扒餐
不適合吃肉獸。 薯菜很有趣,是大薯角(把薯仔切四分一)。

各款飲品味濃,凍檸茶和特色茶 多得可以沖2杯。

在九龍、新界北、新界西都有分店,下一間分店會在哪裏呢?
2021-12-22 768 浏览
✨✨早餐好鬼抵✨✨今日同阿媽去食早餐,食個豐富早餐又想坐得好,就係茜廊啦😆😆單併$36,雙併$38,多$2無理由唔食雙併😂叫左雞扒,煎雙蛋,出前一丁!出面食出前一丁要加錢,但呢度唔使,已經感覺抵左!👍🏻👍🏻好大碟,份量好大😮😮雞扒厚厚一大塊!一d都唔似早餐!似午餐份量👍🏻我完全食唔晒,俾左d阿媽😅😆😂飲品,我揀左凍奶茶,凍飲唔使加錢,又係好大杯😂😂,所以都係飲唔晒,真係好抵食!
✨✨早餐好鬼抵✨✨

今日同阿媽去食早餐,食個豐富早餐又想坐得好,就係茜廊啦😆😆

單併$36,雙併$38,多$2無理由唔食雙併😂

我完全食唔晒,俾左d阿媽😅😆😂

2021-12-14 509 浏览
今日,自己突然想食個惹味嘅飯餐,見個餐單都幾吸引就入去幫襯。叫左個咖喱牛腩飯餐🍛來食,咖喱雖然有啲辣,但令人好有胃口,牛腩夠淋,飯量真係一碗度。不過個白湯味道淡淡🙈。
2021-11-12 665 浏览
放假就梗係要嘆下午茶啦😎。帶埋我屋企2位尊貴客戶👴🏼👵🏼一齊嘆😊茜廊下午茶抵食又多選擇,見到有炸髀完全唔洗睇其他。尊貴客戶揀豬仔髀 同 牛扒(估佢唔到下午茶食牛扒😂),牛扒餐有羅宋湯,加錢有炸蝦沙律。🐔炸髀大大隻 - 塊皮脆卜卜,食得好開心🐮牛扒 - 好厚,但有少少根,不過鐵板上3成熟,幾好幾好羅宋湯 - 好多料,係羅宋湯嘅味道,無花無假🥗炸蝦沙律 - 就普通普通🐷豬仔髀 用左韓式辣醬 好野未,又唔老,香香辣辣好野味3個餐 配3款薯條🍟,好有心思🥰🥰
🐔炸髀大大隻 - 塊皮脆卜卜,食得好開心
🐮牛扒 - 好厚,但有少少根,不過鐵板上3成熟,幾好幾好
羅宋湯 - 好多料,係羅宋湯嘅味道,無花無假
🥗炸蝦沙律 - 就普通普通
🐷豬仔髀 用左韓式辣醬 好野未,又唔老,香香辣辣好野味
3個餐 配3款薯條🍟,好有心思🥰🥰
2021-09-15 824 浏览
茜廊@早晨全餐過嚟樂富區處理啲文件,行過見到就肚餓入咗嚟食個早餐!做生嘅選擇都好多,由早晨全餐到輕便西式早餐都有!於是我就叫咗個⭕️早晨全餐($61)食下啦!香草腸、炒野菌、松露炒蛋🍳、薯餅、茄汁🍅焗豆、多士同埋沙律🥗菜!多士脆卜卜,黑松露炒蛋好香好滑!薯餅都算脆邊有啲薯粒粒口感😊!香草腸而唔係用廚師腸有驚喜!相對來講一個早晨全餐可以話應有盡有!餐飲緊係飲番杯港式凍奶茶提提神啦,佢哋真係好細心糖漿係自己落嘅!糖都可以有得揀!

茜廊@早晨全餐

過嚟樂富區處理啲文件,行過見到就肚餓入咗嚟食個早餐!

做生嘅選擇都好多,由早晨全餐到輕便西式早餐都有!
於是我就叫咗個⭕️早晨全餐($61)食下啦!

相對來講一個早晨全餐可以話應有盡有!

2021-08-31 655 浏览
午餐下午茶之時間, 不用等位, 點了一份黑椒牛柳配薯菜 另加28元的法式焗田螺 半打和 紅花薏米湯三文魚併蝦球。牛柳餐分量很夠,約有兩塊牛柳约共200克,肉質嫰口,肉汁豐富。法式焗田螺也很正常地可口。三文魚扒也不會煮得太熟,這種菜式的配撘很適合女士享用,但食量大的可能會不夠飽肚。跟餐飲品正常。店員也保持正常的服務水準。這是一間定位街坊生意的西餐廳
黑椒牛柳配薯菜
法式焗田螺
黑椒牛柳配薯菜
  • 黑椒牛柳
2021-08-25 468 浏览
今天又和同事一起中午飯。我叫了一個白汁雞扒意大利粉,由於是套餐,有餐包和羅宋湯,吃了包和湯,已經很飽,餐包和湯的份量大,羅宋湯很好飲,蕃茄味濃,帶點辣,更有大量蔬菜和牛肉,正!主菜的白汁雞扒也十分好吃,白汁味道不會太重奶味,很順口,雞扒煎得剛好,雞肉鮮嫩,份量也大,很完已經很飽,意大利粉也煮得剛好,軟硬適中。同事叫了豬扒飯,豬扒同樣地大份,茄味香濃,飯也焗得很香,很完已經超飽,而且還包餐飲。我們都叫了熱咖啡,咖啡是即磨的,很香,不加糖也很順口,香滑,大推。
今天又和同事一起中午飯。
2021-05-17
2021-08-03 691 浏览
樂富真係太多食店,周圍食,已相隔一段時間無嚟,昨日(1/8/2021)有人提議這食店,又嚟。點了2個晚餐黑松露野菌天使麵,唔錯,醬汁足,望落好似好少,原本隻碟好深。燒雞肉卡邦尼意粉,好食,好多雞肉,肉質尚算軟滑,芝士味濃加配經典紐約芝士蛋糕,都唔錯,$27,抵食,好足料,唔太甜,味道好啱口味。用咗(泊食易)個APPS,免費換咗個黑松露薯條,上枱時剛炸起,好脆口飲品選了橙汁及菠蘿椰子沙冰,埋單$210,三人平均$70,抵。
點了2個晚餐
黑松露野菌天使麵

燒雞肉卡邦尼意粉,好食,好多雞肉,肉質尚算軟滑,芝士味濃
雞肉卡邦尼意粉

經典紐約芝士蛋糕

黑松露薯條

飲品選了橙汁及菠蘿椰子沙冰,

橙汁

菠蘿椰子沙冰

埋單$210,三人平均$70,抵。

2021-08-01
用餐优惠
優惠券
2021-06-01 739 浏览
今日休休閑閑落街食個早餐,見到樂富地鐵站隔離有間西餐廳,價錢不貴,就入去試下😆😆😆😆叫左個漢堡扒併火腿蛋米粉,飲品叫了橙汁漢堡扒都厚,味道尚可無特別,蛋係煎蛋,米粉份量都接受,唯獨個湯底略嫌較清淡。😅😅橙汁都唔會有期望,係一般嘅果汁先生😆😆總括,價錢合理,味道都不太差,其他餐廳都係咁上下。但因為地點方便,環境舒服,坐得唔迫,唔使同人搭枱,所以都會選擇再揀呢間食。回頭率⭐️⭐️⭐️/5

叫左個漢堡扒併火腿蛋米粉,飲品叫了橙汁

橙汁都唔會有期望,係一般嘅果汁先生😆😆

回頭率⭐️⭐️⭐️/5
2021-04-07 865 浏览
其實我呢D麻甩女都真係幾鍾意食茶餐廳😂因為好鍾意食沙嗲牛,簡直想試晒所有茶餐廳嘅沙嗲牛😍今次係因為經過屋企附近嘅餐廳,見佢西式餐廳竟然有咁地道嘅港式早餐!咁梗係入執試試啦😍叫咗個雙拼粉麵,沙嗲牛肉一定係膽嚟🤣配埋佢個friend煎雙蛋真係無敵😋😋😋好有驚喜地,沙嗲牛好出色!好有傳統茶餐廳食嗰種味!同埋會食到有花生香!好好食🥰因為自覺公仔麵真係太肥搞唔掂,所以配米粉😂沙底撈埋一齊真心正👍🏻👍🏻👍🏻
2021-04-02 601 浏览
第一次幫襯, 中伏,餐牌唔乾淨,食物質素麻麻,牛扒勁硬,飲品唔好飲....不過唔貴lor,同員工面口ok嘅.當佢係一間貴d嘅茶餐廳, 不過非常唔好食咁啫, 食完幾後悔, 完
不過唔貴lor,同員工面口ok嘅.
2021-03-11 771 浏览
同一位朋友辦完事情來到樂富,見到這間餐廳都好多人,睇左下餐牌以西式早餐為主,都幾多選擇就決定入去試下。餐廳都算幾寬敞,裝修風格為簡約西式設計,以單車為主題,都幾特別。我點左羅宋湯煙斗粉套餐,講真份量真的太多,以我一個女仔的食量實在食唔曬羅宋湯煙斗粉賣相一般,但食落湯底夠濃味,夠酸夠辣,好開胃。煙斗粉唔會太淋,總體來講是好味的。多士表面脆脆地都算合格,炒蛋好滑,鹹淡適中。因為是同一位特別的朋友一起用餐,心情不錯,所以算是一個開心的早餐。會再次幫襯。

多士表面脆脆地都算合格,炒蛋好滑,鹹淡適中。
會再次幫襯。
2021-02-28
2021-02-05 735 浏览
好伏,叫左一個泰式酸辣汁燒牛肉沙拉,計埋+1,買單80幾,而成份野得四片牛肉,牛肉冇味之餘仲要望落去顏色就知唔新鮮,好難想象一份80几ge野,質素係可以去到咁差,menue上ge圖片就好靚,牛肉分量很多,大概6,7塊,並且是長方形,一塊塊咁樣,話就話圖片只供參考用姐,咁你都唔洗直情牛肉塊變牛肉片啊嘛?成件事覺得好搵笨,而泰式汁只食到辣味而冇酸味,不論食物ge份量同食物ge味道,我覺得都係我食過最差ge。
2021-02-05
2020-11-20 1069 浏览
今日中午吃濟左,決定一個tea當晚餐,於是選擇到樂富茜廊,相比九龍灣分店,這間較平民,人手欠缺,入座時多張枱面仍未清理。食物方面,茶餐都有四頁選擇,甚至有扒餐,當然不是一般三十塊元價錢。掙扎良久,二人決定叫西多士及巴馬臣火腿雜菇薄pizza, 最後加$12添加炸蝦沙律。西多士上枱有蛋香,內有花生醬,可惜花生醬較乾,如混合煉奶才塗上,會增加軟滑度。接住上了炸🦐沙律炸蝦較乾,沒有用太多炸粉,沙律菜則尚算新鮮!Pizza等候時間較長,份量十足,雜菇混入麵團中,pizza面塗上茄醬,加上芝士再焗,最後放上幾片巴馬臣火腿,味道較重,火腿尚算有咸香。整個茶餐配上多首精選英文歌,作為一星期辛苦工作之終極,真係不錯!

羊架配薯菜,羊架有三件,唔算大件,適中啦,薯菜份量一般,可能偏少,不過因為套餐有蒜蓉包同湯,餐飲另上,食灑其實都夠飽。上菜時唔知係咪漏左單,催完五分鐘後就有,不過同朋友傾偈,耐啲都冇所謂。坐近窗望街景,雖然樂富街景唔係特别靚,但卡位坐舒服,開掦都係唔錯。可惜啲薯條太油唔乾身,但因為有三種醬汁配羊架同薯條,而蒜蓉醬同香草醬都好夾,羊架味道適中,唔會太重羊味,而且肉面煎得夠脆,就補加番分喇!最後,去過兩次同朋友聚餐,九點半就會催埋單,算唔算早呢,我就唔評論味喇,不過整體表現唔錯,侍應比較存禮貌。

2020-11-06
  • 羊架配薯菜