6天前
我個人好少會叫外賣,同埋未食過茶木嘅早餐,難得早咗出門,就去茶木買個早餐試下。我點咗個《三杯沙茶牛肉湯生力麵》加腸仔同煎蛋,再加多杯凍檸茶,埋單$51蚊,突然覺得自己好豪。等咗10分鐘左右就有得囉,因為返公司路程都要成20分鐘,都有啲擔心啲麵會淋哂,幸好係佢麵同湯係分開,唔會影響麵嘅質感。講番個麵,沙嗲牛肉麵係好普通嘅嘢,茶木嘅《三杯沙茶牛肉湯生力麵》,多咗個三杯汁,有多少少嘅甜味,加埋沙嗲一齊亦冇違和感。生力麵就同食開嘅公仔麵分別唔太大,係口感上有彈性,感覺都唔錯。雖然味道冇果種爆發力,但味道我覺得都唔錯,相信响堂食會更好食。小食嘅腸仔、煎蛋係正常嘢,佢最可愛嘅地方係有一個饅頭?佢又唔似我見開果種,佢扁少少同埋都好大個,食落都冇因為放响盒入面成二十分鐘,而成個饅頭淋哂。呢個餐嘅份量都唔算少,最後連個饅頭都食唔哂,飽到連lunch都冇食到,到3點叫個tea算。雖然價錢唔算平,但久唔久一次食下都唔錯,我諗我會一個月食一次,食下啲新嘢冇咁悶。
三杯沙茶牛肉湯生力麵