2024-09-08 330 浏览
上星期同朋友去行街,估唔到寶琳都開咗茶痴,即刻買返杯試下。佢嘅裝修以木為主題,感覺好文青,適合打卡。 日本開心果綿芝奶蓋京都宇治抹茶鮮奶茶痴最出名嘅就係開心果,叫咗杯有齊我最愛的開心果和抹茶嘅開心果綿芝奶蓋京都宇治抹茶鮮奶。💚💚 面層係開心果奶蓋,仲有好多開心果碎,味道好濃郁,但又唔會蓋過抹茶嘅味,兩者互相配合,味道豐富。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 粒粒西瓜蘆薈朋友就叫咗杯粒粒西瓜蘆薈,入面有好多西瓜果肉,爽甜有口感,消暑一流。🤣

日本開心果綿芝奶蓋京都宇治抹茶鮮奶

粒粒西瓜蘆薈
2024-08-31 402 浏览
發現開心果天堂🤩#研磨開心果燕麥奶茶💚💚Fluffy Pistachio Oat Milk Tea加錢升級綿芝開心果奶蓋😗仲有燕麥奶/綠醇,同滿滿日本製開心果醬同開心果碎😍😍開心果奶蓋夠綿密🤗開心果味同芝士味都出🥰開心果碎多到飲到最尾都仲有呢~用咗燕麥奶熱量會比一般牛奶低啲😙茶味唔會好濃,因為開心果做主導🤪fafafoodie要求職員唔好冚個蓋俾我影相同可以大啖大啖品嚐開心果奶蓋😚職員好好👍🏻好配合HKD48+6#綠醇加開心果芝士綿芝奶蓋💚💚Pure green tea with fluffy pistachio 第一啖綠醇茶味清香~之後愈飲愈濃郁😌配上開心果綿芝奶蓋,多一份解膩感😉如果唔想咁heavy😗呢個係個好選擇喔😋HKD22+18CHICHA 茶痴上環/九龍灣/佐敦/中環/將軍澳#fafafoodie_將軍澳
發現開心果天堂🤩

CHICHA
上環/九龍灣/佐敦/中環/將軍澳
#fafafoodie_將軍澳
綠醇加開心果芝士綿芝奶蓋
🇭🇰 Tsuen Kwan O 將軍澳|Chicha 茶痴Pistachio and Matcha fans alert! 🚨 There is a limited time ⏱️ pistachio matcha drinks at Chicha that you guys should give it a try! 😉 Here are my thoughts: 🍵 Fluffy Pistachio Oat Milk Tea 🥜This is hands down one of my favourite drinks! 😍 The pistachio tastes is so heavy 💪 with this drink and with the cheese 🧀 foam on top, it creates layers of unique taste! For pistachio lovers, this is definitely a must-try! 😄🧀 Fluffy Lugu Dong Ding Oolong ☕️If pistachio is not your c
🇭🇰 Tsuen Kwan O 將軍澳|Chicha 茶痴

If pistachio is not your cup of tea, this could be a worthy alternatives! 😋 This refreshing drinks combine the sweet fluffy taste of the cheese 🧀 and milk 🥛 with the Dong Ding oolong, perfect for those who would like some extra sweetness in their teas! 😆

They also have other limited time offers like peaches 🍑 drinks, be sure to check it out! 🤩

📍 Shop UG036, UG/F, UNY, MCP CENTRAL (Phase II), 8 Yan King Road, Po Lam, Tseung Kwan O
💲Price per person: $50
2024-08-18 264 浏览
於將軍澳新都城中心開了一間日式超市,超市內食市林立,其中一間是茶飲店 - 茶痴🧋新推出的開心果系列實在吸引,吃過午飯後便又忍不住買了來試 🧋日本開心果綿芝奶蓋茶(+$20)可自選茶底,選了招牌的白桃烏龍($37)去甜,開心果奶蓋非常濃厚,每啖都是咸甜濃郁的開心果,還有粒粒開心果仁碎!小編也建議選這種較清新的茶底,喝了整杯才不覺膩 🧋桃膠金絲皇菊冬蜜茶($38)這杯有清香的菊花🌼又有紅棗蜜那種清甜感(選了半糖,甜度適中)還能吃到粒粒桃膠的口感!

🧋日本開心果綿芝奶蓋茶(+$20)

🧋桃膠金絲皇菊冬蜜茶($38)
2024-08-18
  • 日本開心果綿芝奶蓋茶
  • 桃膠金絲皇菊冬蜜茶
《開心果控!足料茶飲🫖》———————————————-#茶痴 🍵 -💚 研磨開心果燕麥奶茶最近出咗呢個超熱門嘅系列,打卡一流📸上面有好多開心果碎碎,仲誇出淡淡嘅燕麥奶香🌾 低溫烘烤開心果研磨成幼滑天然既開心果醬,聽個名就知豐富啦🤣茶底同燕麥奶亦好夾~-🧡 綿芝四季春茶底香醇,招牌綿芝奶蓋零舍濃郁質感厚身,個芝士奶蓋好rich 唔太咸,飲落層次好豐富😋-⭐價錢參考:研磨開心果燕麥奶茶:$48綿芝四季春:$35🍌抵deal 指數:7/10
《開心果控!足料茶飲🫖》
🍌抵deal 指數:7/10
2024-08-11
下午茶
2024-08-15 183 浏览
🍹茶痴早前茶痴興起咗一個開心果熱潮🥤,一直都好想試,今日終於有機會試到👍。日本開心果綿芝奶蓋京都宇治抹茶牛奶🍵✨呢款飲品用咗京都宇治產嘅高級抹茶做底,製成濃郁嘅抹茶牛奶🥛。搭配綿密嘅綿芝奶蓋🧋,再加上日本製開心果顆粒🥜,口感層次豐富。果仁香氣十足,nutty味道好出色🤤。奶蓋厚重又濃郁,鹹香醇厚,簡直係一大享受!😋📍茶痴將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期 UNY生活創庫UG樓UG036號舖

🍹茶痴

日本開心果綿芝奶蓋京都宇治抹茶牛奶🍵✨

📍茶痴
2024-08-14 127 浏览
聽人地講就講得多,今日終於我都的起心肝去試啦🥳開心果都hit左好一陣子,但我都真係第一次飲開心果related既手搖🥤而我緊係將呢個第一次交俾呢間十分有名氣既茶痴啦。今日係寶琳做完野見難得黎到呢頭就一於唔好錯過🤣因為對於我地啲新界人黎講出到寶琳都真係長征嫁,一定要揾啲舖頭打卡慰勞下自己。🐒研磨開心果燕麥奶茶(H/C)💰$48👉🏻開心果芝士綿芝奶蓋+$6既然都揀得開心果就一定要加埋佢個奶蓋🍼因為成件事除左邪惡啲之外,其實都豐富左佢個層次,成杯野飲都昇華左。🐒桃膠金絲皇菊冬蜜茶(H/C)💰$38另外我見到呢杯就感覺好岩依家飲🌻因為成件事就係好消暑,佢入面仲有3朵金絲皇菊係肉眼可見,而桃膠令成杯野飲好滋潤,同上面既芝士奶蓋開心果奶茶完全係2個style🍹

🐒研磨開心果燕麥奶茶(H/C)💰$48
👉🏻開心果芝士綿芝奶蓋+$6

🐒桃膠金絲皇菊冬蜜茶(H/C)💰$38

外卖自取
//05 08 24 晴天🌞16:00 寶琳 新都城中心二期UNY@chichahongkong𝑯𝒂𝒑𝒑𝒚 𝑯𝒂𝒑𝒑𝒚 𝑫𝒂𝒚 ☺︎𝐂𝐇𝐈𝐂𝐇𝐀 ——— 為呢個炎炎夏日,帶嚟人人都愛嘅「開心果😜」,無法抗拒嘅迷人香氣,令平淡嘅生活增添一份甜啊💖!🔻研磨開心果燕麥奶茶 (凍|微甜) HKD$48ꕀ賣相精緻 啲紋理好似幅水墨畫咁嚟自日本原材料 可以放心享用每一啖燕麥奶茶 都滲有濃郁嘅開心果香氣飲落去感覺輕盈 唔漏再配以招牌綿滑芝士奶蓋 鹹鹹哋嘅味道簡直就係靈魂嘅精髓 而且呢陣香氣 仲會持續留係口腔 另外 表面亦曬上粒粒開心果碎 將整體層次變得更加豐富相信開心果控 必定會好鍾意啫🔻粒粒西瓜蘆薈 (凍|微甜) HKD$40ꕀ四季春茶底同西瓜沙冰 兩者味道非常之合襯佢哋嘅主次關係做得好好 首先會飲到四季春嘅甘甜 帶微微花香之後再爆發西瓜嘅𝘳𝘦𝘧𝘳𝘦𝘴𝘩𝘪𝘯𝘨 當啜埋粒粒蘆薈及西瓜果肉 嗰種無限嘅清新 飲完成嗰人即刻爽晒ꕀ
05 08 24 晴天🌞
16:00 寶琳 新都城中心二期UNY
@chichahongkong

𝑯𝒂𝒑𝒑𝒚 𝑯𝒂𝒑𝒑𝒚 𝑫𝒂𝒚 ☺︎

𝐂𝐇𝐈𝐂𝐇𝐀 ——— 為呢個炎炎夏日,
帶嚟人人都愛嘅「開心果😜」,
無法抗拒嘅迷人香氣,
令平淡嘅生活增添一份甜啊💖!

🔻研磨開心果燕麥奶茶 (凍|微甜) HKD$48

當啜埋粒粒蘆薈及西瓜果肉
嗰種無限嘅清新 飲完成嗰人即刻爽晒

2024-08-05
  • 研磨開心果燕麥奶茶
日本開心果綿芝奶蓋京都宇治抹茶鮮奶 $56超濃厚嘅口感再加埋啲開心果碎好似食緊開心果加抹茶嘅甜品咁,黎自日本嘅開心果好香,奶蓋上面有滿滿嘅果碎再加宇治抹茶鮮奶,口感好rich,有層次👍🏻宇治抹茶嘅濃度絕對可以滿足抹茶控,一次過飲哂都幾飽肚綿芝鹿谷凍頂烏龍 $38呢杯可以揀冷熱,都可以加奶蓋,味道清新得黎帶米香同烘焙香,啱哂烏龍茶控呢間分店係有位可以坐低飲野架,木系嘅裝修令人感覺好舒適😌飲品嘅選擇都幾多
日本開心果綿芝奶蓋京都宇治抹茶鮮奶 $56

綿芝鹿谷凍頂烏龍 $38

• 日本開心果綿芝奶蓋京都宇治抹茶鮮奶
  • 綿芝鹿谷凍頂烏龍
2024-08-12 66 浏览
今年最Hit 莫過於開心果,基本上周圍都係開心果嘅嘢食,呢排都食咗唔少開心果甜品,但飲品就第一次,估唔到係咁好飲😍✅研磨開心果燕麥奶茶可以先打開蓋,飲啖開心果奶蓋,上面仲有開心果脆脆,開心果味超濃郁,奶蓋夠香滑鹹香,單食都好好味😋留返啲mix埋燕麥奶茶一齊飲🧋燕麥奶茶減少罪惡感🤪✅綿芝白桃烏龍茶底加芝士奶蓋呢個係百搭組合,一定無死~白桃烏龍嘅味道都幾出,加上佢地嘅奶蓋整得好味,相信配咩茶都好飲😋💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5📍茶痴 (將軍澳)將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期UNY生活創庫UG樓UG036號舖

✅研磨開心果燕麥奶茶

✅綿芝白桃烏龍

💛好味指數:4.8/5 💜回頭指數:4.8/5

📍茶痴 (將軍澳)
2024-08-10 99 浏览
上個禮拜小編已經試過呢一間茶痴不過係另一間分店😹今次就係試其他野飲🫶🏻去開將軍澳區竟然見到又有茶痴😆😆上次試完佢哋個開心果奶蓋茶已經一試難忘😹今次就飲埋佢地個開心果小山園抹茶🍵同埋朋友都飲左杯乳酪奶蓋茶🤣 唔錯唔錯🫶🏻🐷開心果小山園抺茶🍵一啖飲落去就已經係勁impressive….抹茶同埋開心果嘅味道都係超級超級超級濃郁🤩🤩🤩🤩🤩🤩(沒誇張)成個口感非常之濃稠🤓而且兩者融合得非常之好🤩如果大家同小編一樣又鍾意開心果又鍾意抹茶一定一定一定要試吓佢啦🤣.🐷乳酪芝士奶蓋四季春平時飲開嘅奶蓋可能都係可以芝士 🧀最近就飲咗茶痴推出嘅開心果奶蓋今次就試吓佢哋嘅乳酪芝士奶蓋佢哋嘅乳酪芝士奶蓋超級香乳酪味🤣有被驚艷到🤣比起傳統嘅海鹽芝士奶蓋更加fresh 個奶蓋飲落去亦都冇咁膩🤓四季春嘅茶味亦都好香醇🤣.茶痴📍 將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期UNY生活創庫UG樓UG036號舖.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #將軍澳 #將軍澳美食
上個禮拜小編已經試過呢一間茶痴
不過係另一間分店😹
今次就係試其他野飲🫶🏻
去開將軍澳區竟然見到又有茶痴😆😆
上次試完佢哋個開心果奶蓋茶已經一試難忘😹
今次就飲埋佢地個開心果小山園抹茶🍵
同埋朋友都飲左杯乳酪奶蓋茶🤣 唔錯唔錯🫶🏻

🐷開心果小山園抺茶🍵
一啖飲落去就已經係勁impressive….
成個口感非常之濃稠🤓
佢哋嘅乳酪芝士奶蓋超級香乳酪味🤣
有被驚艷到🤣
四季春嘅茶味亦都好香醇🤣
茶痴
一早都已經有聽過「茶痴」嘅開心果奶蓋非常之好飲,而作為開心果關注組嘅我又點可能唔試嚇呢?果然冇令我失望啊🫢我揀嘅系係開心果燕麥奶配開心果奶蓋😌呢杯嘢飲用上濃郁嘅開心果燕麥奶做底,香甜綿滑,再加埋厚厚嘅開心果奶蓋,香濃嘅開心果味真系勁惹味! 奶蓋上面仲會用開心果碎裝飾,口感豐富,一啖飲落去,開心果味十足,真係會令人回味無窮呀! 另外佢有開心果奶蓋抹茶🍵下次再試吓先😎如果你係開心果控,真系要試吓呢杯嘢飲啦😙

另外佢有開心果奶蓋抹茶🍵下次再試吓先😎

如果你係開心果控,真系要試吓呢杯嘢飲啦😙

外卖自取
人氣茶飲店推介✨茶痴CHICHAʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡日日都咁熱 一定要買返杯手搖飲品解渴啦🥤近期大熱嘅開心果系列好吸引 終於試到啦🫶🏻💚日本開心果綿芝奶蓋京都宇治抹茶鮮奶 $56開心果綿芝奶蓋 開心果味勁濃郁✨上面有滿滿粗粒開心果碎 口感層次更豐富!經低溫焙火烘烤開心果研磨成幼滑天然開心果醬~配搭綿芝奶蓋芝士鹹香 質感厚身綿滑 呢個奶蓋好正!飲到下層底就係京都宇治抹茶鮮奶同樣宇治抹茶 茶香味甘醇 唔甜 係重茶味🍵如果喜歡開心果嘅朋友必定要試下個開心果綿芝奶蓋 配搭純茶都得〰️💛粒粒桂花檸檬蜜$38 夏天想飲啲fresh d嘅飲品 當然要飲水果茶✨呢杯桂花檸檬蜜酸酸甜甜 飲完好滋潤!而且有好多果肉粒粒可以食添🍋⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚📍 茶痴CHICHA 將軍澳寶琳欣景路8號新都城中心二期UNY生活創庫UG樓UG036號舖
人氣茶飲店推介✨茶痴CHICHA
日日都咁熱 一定要買返杯手搖飲品解渴啦🥤
近期大熱嘅開心果系列好吸引 終於試到啦🫶🏻

💚日本開心果綿芝奶蓋京都宇治抹茶鮮奶 $56
開心果綿芝奶蓋 開心果味勁濃郁✨
上面有滿滿粗粒開心果碎 口感層次更豐富!
經低溫焙火烘烤開心果研磨成幼滑天然開心果醬~
配搭綿芝奶蓋芝士鹹香 質感厚身綿滑 呢個奶蓋好正!
飲到下層底就係京都宇治抹茶鮮奶
同樣宇治抹茶 茶香味甘醇 唔甜 係重茶味🍵

💛粒粒桂花檸檬蜜$38
夏天想飲啲fresh d嘅飲品 當然要飲水果茶✨
呢杯桂花檸檬蜜酸酸甜甜 飲完好滋潤!
而且有好多果肉粒粒可以食添🍋

📍 茶痴CHICHA
2024-08-07 58 浏览
茶痴價錢💲: $48/ $40好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: /性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 4.5/5-好耐好耐無飲茶痴!但一路都覺得佢地係最好飲的廢水!之前超鐘意棉之白桃烏龍。原來而家都係將軍澳開了😍 今期除左係桃季,都出左開心果系列!睇顏色已經超想試。-✅✅研磨開心果燕麥奶茶。wooahhh不得了🥳 終於飲到d好濃開心果味的飲品‼️開心果醬掛滿杯,外面睇到d深綠色開心果醬已經知道超級濃味。燕麥奶茶唔會好膩,將濃郁的部分去左濃濃的開心果味到,又出奇地飲到茶的層次。面頭仲有芝士奶蓋!佢哋的芝士奶蓋係最啱我口味,帶有小小鹹味的芝士令成個奶蓋鹹甜鹹甜,芝士味好突出☺️ 同埋有好多開心果碎!開心果碎保持脆口,又有烘焙過的味道。呢杯太正了吧💚💚-✅粒粒西瓜蘆薈。西瓜沙冰+茶同蘆薈,清甜清新。入面飲到好多🍉果肉,蘆薈都好多。溝埋d好清的四季春茶底,中和左西瓜好甜的果糖感覺。有沙冰層就更加解暑啦😝-雖然佢哋出品唔平,但杯杯感覺都真材實料,水果的都會比好多落去打😋 呢間係我的top 1!只要經過有佢的地方,都一定要買來飲🤓
價錢💲: $48/ $40
好味程度😋: 4.5/5
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: /
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 4.5/5

嗰日我哋去呢度行街,竟然俾我發現超市入面嘅都有呢間茶飲店嘅分店,梗係走去買茶飲。雖然係一個品牌專櫃,但很好專櫃旁邊有個裝修得靚靚嘅座位區,攞咗茶飲可以坐低慢慢飲。😄💚 研磨開心果燕麥奶茶 (HK$48). 綠色白色嘅杯邊,很有水墨畫feel~. 打開蓋子看見上面灑滿真日本開心果碎粒和厚厚一層綿滑的招牌綿芝奶蓋,鹹度適中👍🏼. 燕麥奶茶溝開心果醬,微甜少冰,口感奶滑,開心果味濃郁,仲令我有飽感😋🍋‍🟩 粒粒咸檸青桔 (HK$38). 嘩,睇得見杯底有超多金柚果肉粒粒,仲有咸青檸桔一個 (切開2半),令人不禁要攪拌攪拌😂. 微甜少冰的配搭四季春茶底,鹹鹹甜甜幾好味,仲可以生津解渴、解暑氣𠻹!

💚 研磨開心果燕麥奶茶 (HK$48)
. 綠色白色嘅杯邊,很有水墨畫feel~

研磨開心果燕麥奶茶

🍋‍🟩 粒粒咸檸青桔 (HK$38)

粒粒咸檸青桔

2024-07-27