2020-05-01 204 浏览
茶芝味 Cheese Tea  (4.3/5) 🌕🌕🌕🌕🌘推薦程度:🔥🔥🔥🔥 🔥 (5🔥為最高)今次再帶大家黎到葵涌廣場食好西,唔係食,應該係飲好野先啱。葵廣多野食同埋係掃街地方大家都應該知啦,雖然葵廣飲品店的確有好多間,不過佔大多數都係個啲連鎖店,欠缺葵廣獨有嘅特色,葵廣大多數店舖都以小店為主,呢啲小店係葵廣反而更加吸引🤩。我鮮有寫飲品店嘅食評,但呢間飲品店唔可以唔介紹比大家,無論個度嘅環境、服務態度,而至飲品嘅質素都好好。茶芝味位於葵廣不太顯眼嘅位置,但店舖💛裝飾同佈置💛足以能夠令我同埋好多人停下腳步。這篇食評批刻後應該係5月6日先會公開,支持💛五一黃金週💛,💛撐黃店行動💛。我叫左茶芝味宇治抹茶($32),未講野飲之前,呢間店舖背後嘅故事📖都係我專登過黎飲嘅其中一個原因,依加嘅茶芝味其實係由兩位準大學畢業生🎓用左三十萬頂手去做,不單會影響學業,更加會無左自己嘅私人時間⏳。呢間店舖由上個月🗓先開始頂手去做,可能係初來乍到,落單都要靠人手去寫單📝。呢間店舖唔係葵廣嘅大街大巷,亦唔係平時葵廣掃街嘅集中區。雖然位置就唔係太明顯喇,係一樓扶手電梯附近(2樓落去1樓),然後再要行去入面,但琴日
茶芝味 Cheese Tea  (4.3/5) 🌕🌕🌕🌕🌘
推薦程度:🔥🔥🔥🔥 🔥 (5🔥為最高)

今次再帶大家黎到葵涌廣場食好西
,唔係食,應該係飲好野先啱

我叫左茶芝味宇治抹茶($32),未講野飲之前,呢間店舖背後嘅故事📖都係我專登過黎飲嘅其中一個原因,依加嘅茶芝味其實係由兩位準大學畢業生🎓用左三十萬頂手去做,不單會影響學業,更加會無左自己嘅私人時間⏳。呢間店舖由上個月🗓先開始頂手去做,可能係初來乍到,落單都要靠人手去寫單📝。呢間店舖唔係葵廣嘅大街大巷,亦唔係平時葵廣掃街嘅集中區。雖然位置就唔係太明顯喇,係一樓扶手電梯附近(2樓落去1樓),然後再要行去入面,但琴日去到都見到唔少人排隊幫襯。

呢間茶芝味自從店舖頂手去做,店舖內外嘅裝飾同埋佈置都唔同曬,變得更加有心思💛💛。我叫完野飲,佢就比左我一個號碼牌:8.31 (紅色數字就係號碼:8)。我去個時正值黃昏🌇,見到有唔少人排隊幫襯,等左十分鐘左右,就到我個個號碼,等我試下係咪我想像中咁好飲先?🤔

茶芝味宇治抹茶($32) (4.3/5) 🌕🌕🌕🌕🌗

價錢方面就一般啦💸,葵廣出名平價野食、野飲,所以係度就偏貴左少少,不過佢哋間店都好好,學生👩‍🎓👨‍🎓呢就可以減2️⃣蚊等等優惠。賣相正正常常,我見到差唔多有三份一都係芝士🧀嚟。見到茶芝味宇治抹茶隔離有塊樹葉🍂,咁應該係呢間店推介飲品黎,事不而遲等我即刻試吓先

茶芝味宇治抹茶

⚠️記得飲之前要用酒精搓手液清潔雙手先⚠️,打開個杯蓋,第☝️啖:唔用飲管直接飲啖芝士🧀先,嘩!正呀
個芝士夠濃郁,同埋芝士甜中帶有一點鹹味
,係我種意嘅芝士🧀口味,好飲到話咁快就飲左一半啦😅,睇過我食評📝嘅都知我係芝士🧀腔。第✌️啖:我鐘意未攪勻之前,直接飲啖抹茶🍵先,抹茶好濃厚,飲完有回甘,苦中帶甜。依加先攪勻杯野飲,賣相的確唔討好
,不過係正常同埋唔係重點。攪完之後,抹茶同芝士好夾
,芝士嘅甜味鹹味可以互補抹茶嘅苦味,苦甜互補,層次昇華左
,口感更加豐富,甜苦鹹都可以係呢杯茶芝味宇治抹茶一次過體驗到
……
茶芝味宇治抹茶

總括黎講,茶芝味嘅嘢飲的確幾好飲
,茶芝味宇治抹茶飲落個味道其實幾似某間出名嘅藍店
,其實好多黃店嘅野飲仲好飲過個間藍店
,茶芝味就係其中一間啦。我幾推薦大家黎呢間茶芝味飲杯野,特別係呢排咁熱☀️嘅天氣,飲杯野飲的確唔錯。宇治抹茶整體感覺唔錯,可能係呢個廣場黎講有啲貴喇💸,同埋無乜特別驚喜,係就係好飲,同好多黃店野飲店整體感覺差唔多,唔係話聚多黃店之中好突出,不過整體杯茶芝味宇治抹茶都好好飲
,我都好推薦大家過黎飲茶芝味宇治抹茶。當我仲等緊我杯野飲嘅時候,見到有人叫左杯野飲好足料好大杯
,睇完個餐牌原來係大大杯招牌水果茶,只係35蚊就咁大杯,下次過黎試吓先😉……

夕陽🌇無限好,只是近黃昏🌇。食左幾間葵廣💛黃店💛就走啦,個天話咁快就黑啦。想知我仲食左咩💛黃店💛,留意我之後嘅食評啦⋯⋯
2020-04-30
11 分钟 (外卖自取)
茶芝味宇治抹茶
睇新聞見到之間係幾個後生仔開嘅小店,咁身為同一個年代嘅人就梗係要撐下佢哋啦小店暫時都非常之簡陋好多嘢都係用人手落單,不過我諗啱啱開咗冇幾耐所有嘢都可能要慢慢慢慢咁進步去到嘅時候人流都非常之多,大家都非常之守規矩由於人太多嘅關係益力多系列係試唔到嘅因為益力多都賣晒😅其實有啲想試400次阿華田,不過又要食得太多其他小店已經唔想再飲奶,所以留返下次啦今次我哋就叫咗大大杯招牌水果茶,35元^_^真心超爆大杯,佢個味道有啲似一芳既水果茶,好足料,甜度亦都唔高,非常之喜歡呢個味道,茶味同調味剛剛好唔會因為人流太多而Hea做我覺得小店來講佢都幾高質素

去到嘅時候人流都非常之多,大家都非常之守規矩

今次我哋就叫咗大大杯招牌水果茶,35元

我覺得小店來講佢都幾高質素
早前從報章得知,兩位90後中大人為了擴大黃色經濟圈,用了三十萬頂手費,犧牲所有積蓄接手黃店「茶芝味」!咁有心,身為中大人的我,當然要出錢支持師弟師妹!店鋪放滿文宣,紙摺的米豬連很可愛,是葵涌廣場最搶眼的黃店之一!可能是剛接手吧,店鋪設備簡單,雖然是用手寫收據,但卻不失心思!尤其是那張號碼牌,全部都是未敢忘記的數字,明就明,唔明就唔明!由於同路人實在太多,等了15分鐘左右,飲品終於到手!雖然兩位90後都是飲食界初哥,但飲品絕不遜色,做事有心有力,抵讚!阿華田芝士奶蓋($30)奶蓋滑到好似棉花一樣,真正滑入口!芝士味跟阿華田味,一鹹一甜,勁夾!

阿華田芝士奶蓋

2020-04-18
15 分钟 (外卖自取)
阿華田芝士奶蓋
2020-03-30 325 浏览
兩年前喺呢間飲過同一款飲品,已經好鍾意☺️ 最近有報導話有兩個年輕人因為唔想有黃店消失,所以用30萬頂手🥺 欣賞呢份勇氣😣🍹茶芝味宇治抹茶 $29同我兩年前飲嘅一模一樣😌,都係咁好飲😚 芝士味有鹹香🧀,配埋抹茶味簡直係絕配🍵 奶蓋無論係分開飲定撈埋飲都好好味😙😙我飲過好多唔同鋪頭嘅芝士奶蓋抹茶,呢間一定係我top 3之選🙌🏻 唯一就係就算叫咗少甜但都仲係有啲甜😣 下次應該叫半糖😗下次會再來😙😙

🍹茶芝味宇治抹茶 $29

下次會再來😙😙
2020-03-24 262 浏览
💛茶芝味💛..............................👦🏻係一個好好好鍾意飲手調飲品嘅人所以基本上比較近嘅手調飲品黃店都飲過咁濟🤩今次要推介嘅茶芝味係香港飲過最好飲嘅奶蓋🍼.🔅店面好多連豬同文宣🔅IG經常轉貼文宣.⭕由即日開始 慧食貓同茶芝味有合作優惠😆幫襯完其中一間 再幫襯另一間可以有$2優惠💛記得撐晒所有黃色小店✋🏻..............................~茶芝味高山綠茶 $26.首先講下個茶底 高山綠茶係好清好淡茶香嘅茶唔鍾意太濃茶味嘅朋友可以試下!仲有其他茶可以揀 但我就係鍾意高山綠茶夠清🍵因為飲茶芝味嘅重點係佢個奶蓋🍼奶蓋有少少芝士嘅鹹香味 中和翻啲甜味唔會一味死甜 所以飲曬成杯都唔會膩😋重點係佢地個奶蓋佔左1/3杯 一啲都唔孤寒😳鍾意飲奶蓋嘅一定唔可以錯過🥰.提提大家 幫襯小店最好自備散紙💰茶芝味好似長期唔夠散子用😳.👏🏻:8.5/10..............................🎈 茶芝味 (葵芳)葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓B07號舖..............................#CREATINGHK黃店 #
💛茶芝味💛
幫襯完其中一間 再幫襯另一間可以有$2優惠💛
記得撐晒所有黃色小店✋🏻
~茶芝味高山綠茶 $26
首先講下個茶底 高山綠茶係好清好淡茶香嘅茶
唔鍾意太濃茶味嘅朋友可以試下!
仲有其他茶可以揀 但我就係鍾意高山綠茶夠清🍵
鍾意飲奶蓋嘅一定唔可以錯過🥰
提提大家 幫襯小店最好自備散紙💰
茶芝味好似長期唔夠散子用😳
👏🏻:8.5/10
🎈 茶芝味 (葵芳)
葵芳葵富路7號葵涌廣場1樓B07號舖
#CREATINGHK黃店 #CREATINGHK葵芳 #茶芝味
茶芝味高山綠茶
2020-03-08
茶芝味高山綠茶
2020-03-13 406 浏览
地點係葵廣1樓!唔係太起眼!!幫襯過好幾次!但都冇奶茶!!專登問店員幾時會有!!問左星期五有! 就再去買!!買左茶芝味曲奇奶茶!!曲奇碎量比得多!正正子!!個芝士奶蓋!一如既往!夠企身!唔死甜!芝士帶有點點咸!做反個平衡!!好味!!茶低就茶味夠香濃!奶又香滑!!店員話佢地個奶茶低要整一個鐘!!今日一飲!2個字!完美!!店員比杯野飲時仲會細心提醒 曲奇碎易搶喉!拌一拌佢會飲得舒服d!唯一問題就係下次唔知我仲有冇緣飲到!!!!(第三張圖係半小時後仲可以企到!冇溶化左!!)暫時評為葵廣最正飲品店!個人飲品店頭三!!!

曲奇碎量比得多!正正子!!

茶低就茶味夠香濃!奶又香滑!!
店員話佢地個奶茶低要整一個鐘!!今日一飲!
唯一問題就係下次唔知我仲有冇緣飲到!!!!

個人飲品店頭三!!!
  • 茶芝味oreo奶茶
2020-02-29 382 浏览
#Eg葵芳 #茶芝味去葵廣點會唔飲手搖飲品呀🥤Eg係好古板,淨係鍾意飲幾款口味,要少甜的!太甜就會唔開心😆今日飲左之前飲開既#茶之味。茶芝味Oreo四季春 $29👅👅👅👅👅厚厚既奶蓋配上清清的四季春,真係好舒服。平時係葵廣食太多重口味小食,配返個清茶就一流,Eg就會再加埋Oreo,多份口感🥰。茶芝味草莓雪葩$30👅👅👅草莓雪葩製作時間比較耐,飲品上都有一層厚厚的奶蓋,草莓味偏奶,似奶昔。Eg覺得鍾意士多啤梨既朋友可以一試😁。💰價錢:$59👅吃指數:4/5🤑價格:3.9/5

#Eg葵芳 #茶芝味

茶芝味Oreo四季春 $29👅👅👅👅👅

茶芝味草莓雪葩$30👅👅👅

💰價錢:$59
👅吃指數:4/5
🤑價格:3.9/5
2020-02-29
2019-10-31 554 浏览
茶芝味的芝士奶蓋幾唔錯,嗌咗個芝士宇治抺茶$29,芝士奶蓋鹹鹹地好厚身,個奶蓋好香,稠度剛剛好,宇治抺茶都幾濃,甜甜地又有少少回甘,杯野整體好好飲🤩👍🏻👍🏻
2019-10-09 383 浏览
平時都好鐘意飲啲芝士蓋嘅飲品 今次黎到葵廣掃街 掃到口渴就當然要搵下野飲啦 見到呢間茶芝味 就知係佢了! 嗌左杯芝士桂花烏龍茶 正常冰同甜度 見到好厚嘅芝士 飲落覺得好重芝士味 唔會太鹹 不過要留意飲大啖啲先可以飲到芝士同埋啲茶 個茶味都好出有桂花烏龍味 不過略甜左啲 下次嗌少甜應該會更好~
2019-07-31 448 浏览
從學生時代開始,已經很喜歡到葵涌廣場掃街,說到要喝手搖飲品,當然要先到芝士奶蓋!起初經過小店在葵涌廣場一樓的,不太起眼的,但奶蓋出乎意料地好喝!只有寫上「茶芝美」的三個字,都是奶蓋類的,當中我最喜歡「茶芝美奶茶」$26價錢可接受,當中的奶蓋很厚重,很有份量的!坊間有很多芝士奶蓋飲品,只有薄薄的芝士奶蓋,但茶芝味的奶蓋值得再試!鹹鹹的芝士味配上奶茶香味,整件上十分配合,奶蓋不會太膩!所以「茶芝味」已經成為我去葵涌廣場必去的飲品店!

茶芝味奶茶
2019-06-30 379 浏览
平時真係極少飲芝士奶蓋嘅產品 今次決定搵一間試一試🤔經過葵芳商場 去咗一間專係賣芝士奶蓋嘅產品 一共叫咗兩杯試下 包括 茶芝味凍頂烏龍茶$26,另一杯係店長推介嘅 茶芝味宇治抹茶$29😋兩杯嘅芝士都好濃厚 首先講吓個奶蓋烏龍茶 鹹鹹嘅芝士 配清澈嘅烏龍茶 感覺唔太油膩 又可以食到芝士嘅味 同品嚐到烏龍茶嘅清香 都幾配合👍而第二杯芝士宇治抹茶 🍵覺得都好match 宇治抹茶係甜嘅 配上一層鹹鹹嘅芝士 平衡返有咸有甜 整體覺得成杯野 都唔會好甜嘅感覺 係一個幾好嘅配搭!個人幾鍾意芝士宇治抹茶👍鍾意飲芝士奶蓋嘅朋友 可以試一試😉
2019-06-23
2019-05-13 464 浏览
🍵茶芝味高山綠茶茶底清香 一解芝士奶蓋嘅油膩感呢個配搭真係冇得輸 已經翻飲左幾次重點係個芝士奶蓋🧀超好飲!份量一啲都唔少 45度咁飲就完美有芝士嘅咸香 又唔會好快散開絕對唔會比大陸個喜茶差不過…間店有少少臭😹😹😹
🍵茶芝味高山綠茶
茶底清香 一解芝士奶蓋嘅油膩感
呢個配搭真係冇得輸 已經翻飲左幾次
重點係個芝士奶蓋🧀超好飲!
份量一啲都唔少 45度咁飲就完美
有芝士嘅咸香 又唔會好快散開
絕對唔會比大陸個喜茶差
不過…間店有少少臭😹😹😹
2019-04-28 417 浏览
在北上時喝了喜茶的芝士金鳳茶王,回來後一直都很想再回味一下。雖然香港已經開了喜茶,但想著熱潮應該還沒過會有很多人排隊所以一直都還沒去。這個時候我就想到茶芝味,初開鋪的時候有嘗試過茶芝味的茶芝味宇治抹茶和水果茶都覺得不錯,所以就來碰運氣,沒想到這裡也有金鳳茶王,馬上就叫了一杯😄不用多久就弄好了。芝士還是像最初一樣,鹹鹹的很香濃的芝士味道,但茶味就比較淡了😯這裡的芝士確實不錯,但金鳳茶王來說有點略為失色。下次再試試別的茶種,也許會比較好呢。

不用多久就弄好了。

這裡的芝士確實不錯,但金鳳茶王來說有點略為失色。
下次再試試別的茶種,也許會比較好呢。
茶芝味金鳳茶王

外卖自取
Yum
2019-04-26 206 浏览
A very small cheese tea place that me and my friend walked by and decided to give it a try. I ordered the green tea with cheese foam and was definitely not disappointed. The cheese foam was smooth and thick, yet a right amount of saltiness was added to the flavour; paired with the creamy green tea latte. I was certainly satisfied with this drink! Would actually try their other drinks too 😊

• 芝士宇治抹茶
2019-04-12 278 浏览
所有香港出名的芝士奶茶我都飲過,叫佢第一名!如果喜茶可以紅遍中國,茶芝味都可以!又濃又厚的芝味奶蓋,當日食咗第一啖已經想叫多杯。試過佢嘅三四款清茶底都隱陣,習慣點走糖走冰,因為芝士真係好飽肚,飲兩杯真係可以當一餐飯…
  • 芝士奶蓋