2022-05-22 161 浏览
呢日同朋友去左大埔超級城食午餐,午市套餐包主菜、餐湯同熱飲~黑椒牛肉炒麵($60)冇諗過原來黑椒牛肉炒麵會係炸麵底😕,仲以為係濕炒,唔怪之得等左好耐先上到菜…呢碟炒麵牛肉片同三色椒嘅數量都算適中,唔會只淨係得麵👍🏻,但係愈食愈覺得太咸,好彩有杯熱檸水可以沖沖喉嚨😪香煎牛扒配赫蓉汁及薯菜($68)+凍奶茶($+3)香煎牛扒我哋揀左揀咗反而牛扒好快就上到菜,可惜塊扒比較韌,味道方面都係太咸😶,可能比較適合重口味嘅朋友。

黑椒牛肉炒麵($60)
黑椒牛肉炒麵

香煎牛扒配赫蓉汁及薯菜($68)+凍奶茶($+3)
香煎牛扒

2022-05-22 110 浏览
這間茶餐廳相比起一般茶餐廳座位較闊,空間感更大。星期一至日都有午餐餐牌,這次選了一個千島醬焗雞扒飯,千島醬邪惡之選,還吃得出有白汁在內,醬汁加芝士味道還好,雞扒事先亦採用了黑椒醃製煎好後才焗飯,不俗。另外,還選了一個常餐,沙嗲牛肉麵配奄列及多士,今次沒有多士換了餐包,奄列蛋包了火腿及菇,比一般只有火腿奄列多了一個層次,而且不是火腿煎好用蛋包着,有火腿融合於煎蛋中,不會蛋和餡分離。沙嗲牛肉味道不太濃,而湯底味較為特出應該是豬骨湯(?),有少少牛和豬的味道夾雜,不過麵質彈牙。整體而言茶記水平還好,但價格稍為高了一點點。

2022-05-22
2022-05-13 153 浏览
🤩下午茶最愛⁉️✌🏻二選一大對決💥🍗雞髀薯條🍟 vs 🌭熱狗沙律🥗其實樣樣都想食!🤤見到menu有雪糕雞蛋仔好吸引💕可惜賣曬了🥺希望下次再試放假行街行到攰,坐低食個tea鬆一鬆位置方便,冷氣充足🌀食物都唔錯😋👍🏻大埔超級城A區地下平時好少經過呢間店但原來好易搵🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️大埔美食下午茶職員仲好好人🥺🥺💕見我拎住大箱主動安排闊落坐位亦教我去商場洗手間沿住樓梯上去就好快到非常之方便🤗🤗飲品好多款跟餐減10蚊我飲咗朱古力奶昔忘記影相有cream有朱古力醬,整得幾靚不過製作需時,即製等得耐少少可以接受☺️☺️💯
🤩下午茶最愛⁉️✌🏻二選一大對決💥
🍗雞髀薯條🍟 vs 🌭熱狗沙律🥗
其實樣樣都想食!🤤
見到menu有雪糕雞蛋仔好吸引💕
可惜賣曬了🥺希望下次再試
放假行街行到攰,坐低食個tea鬆一鬆
位置方便,冷氣充足🌀食物都唔錯😋👍🏻
大埔超級城A區地下
飲品好多款
跟餐減10蚊
我飲咗朱古力奶昔
忘記影相
有cream有朱古力醬,整得幾靚
不過製作需時,即製等得耐少少
可以接受☺️☺️💯
呢間茶餐廳就係簡簡單單嘅茶餐廳2.0,算係開係市中心嘅一個位置,但係價格又唔算話好貴,而且味道都唔錯試咗鐵板牛扒餐同埋雜扒餐,扒嘅份量都唔細,而且可以隨心揀配意粉或者薯菜,汁唔夠嘅話都可以問店員再拎粗薯條再加上鐵板加熱,口感唔錯。意粉因為有黑椒汁,所以都唔使話怕好乾牛扒來講,本身個調味都好夠,雖然佢好厚身,但係都唔會有咬唔開嘅情況出現如果講飽肚嘅話就一定係雜扒餐飽啲喇,雞扒豬扒同埋蝦,都唔會有雪藏味,而且都大大份,食落去都幾滿足另外仲有得揀餐湯或者沙律,再加埋嘢飲,其實百零蚊都真係幾豐富㗎啦頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
等候时间
5 分钟 (堂食)
2022-01-27 505 浏览
麻甩鍾意茶餐廳,會喺返工個區搵下有咩茶餐廳好食,見到呢間叫茶餐廳2.0都幾有趣🤣千島汁焗雞扒意粉🍝除咗pizza🍕好少見用千島汁焗嘢,估唔到個汁酸酸甜甜配意粉又ok😋雞扒煎得皮香脆內嫩滑,意粉唔會煮得太淋,成個焗意粉都唔錯👍🌟成日覺得茶餐廳個齋啡☕太苦,因為本身係for加奶🥛飲,但係而家慣左飲齋啡🙈佢杯齋啡☕唔酸唔苦,啱曬我🤣其實佢裝修唔係好似茶餐廳,似西餐廳多啲,其中敗筆真係d櫈,米色可以見到好多污漬🙈

千島汁焗雞扒意粉🍝

2022-01-25
用餐时段
2022-01-21 295 浏览
呢餐係10月其中一個星期日食㗎,同父母番到大埔,係唔知食乜好嘢情況下,嚟咗呢間可以用app拎飛排隊嘅cafe 2.0。呢到優點係食物選擇多,有鐵板餐,扒餐,西式鋦飯意粉,小菜,日式韓式都有,大部分餐60-80,鐵板都係100蚊,好抵食。我要咗晚市套餐嘅牛柳伴雞扒,老豆要咗咖喱雞配農夫包,阿媽就鐵板西冷牛扒。我嗰餐走咗薯條,不過有兩大塊扒,好夠食,不過食物唔夠熱,扒質素就正正常常,呢個價錢,唔呵求高質。下次叫鐵扒應該好味啲。阿媽個牛扒餐,唔錯,大大一塊,有肉味嘅。餐湯有中湯或者羅宋湯,我要咗羅宋湯,太甜,似茄汁溝水⋯。總括依然,都值得幫襯,只要選啱食物就得。
2022-01-17 253 浏览
本身今日諗住食珞桐冰室點知無開,所以求其搵間食.禁見依家嘅餐牌都係同普通冰室差唔多所以就試下…今日叫咗佢嘅沙嗲牛肉麵配法蘭克福腸專家菠蘿包飲凍咖啡,咁個沙嗲牛肉麵都幾好食嘅,個面唔太淋,都ok,二沙嗲牛肉都幾入味同埋唔會特別老啲牛。而菠蘿包同出邊嘅麵包舖差唔多,另外過法蘭克福腸,我個人認為大家樂好食過佢,同埋個炒蛋M記嘅好食啲😂😂😂最後杯嘢飲凍咖啡真心麻麻地……整體價錢都算OK,但早餐真係唔係太建議食,聽人哋講話其他嘅OK不過我未試過真係唔知
最後杯嘢飲凍咖啡真心麻麻地……
2021-12-15 389 浏览
同朋友嚟咗呢間餐廳食個晚餐每人叫咗一個晚市套餐,套餐包左餐湯、主菜、及飲品。芝士鮮茄焗豬扒飯🐷($68)非常有驚喜!第一次食焗豬扒飯係有咁大塊豬扒,連個碟度裝唔晒!掀起左塊豬扒,竟然仲有半塊豬扒喺第二層!份量非常非常大,底下嘅炒飯蛋漿非常足。味道亦不錯,豬扒非常入味,亦唔會太韌。日式溫泉蛋牛肉石鍋飯🍚($78)牛肉非常入味,亦不會太韌!不過成個飯偏乾,要拌勻啲牛肉先至有味,如果個汁可以多啲就好喇~整體來講真係抵食!店員嘅服務亦不錯,雖然人流不少,但上菜嘅速度快,而且當我地問店員攞多1把刀嘅時候,佢哋亦非常貼心咁樣順便幫我哋攞埋隻碟~所以用餐嘅時候都係享受嘅!
同朋友嚟咗呢間餐廳食個晚餐

每人叫咗一個晚市套餐,套餐包左餐湯、主菜、及飲品。

芝士鮮茄焗豬扒飯

芝士鮮茄焗豬扒飯🐷($68)
日式溫泉蛋牛肉石頭鍋飯

日式溫泉蛋牛肉石鍋飯🍚($78)

芝士鮮茄焗豬扒飯
2021-12-13 198 浏览
本身入到去,其實對呢間野都冇乜太大期望,因為佢個樣真係好似普通茶餐廳咁樣,只不過換咗個名,好似高級左咁樣。入到去之後,就嗌嘢食,送餐速度都幾快,我問啲侍應攞把刀嘅時候,佢哋好貼心咁樣俾埋隻碟俾我。10分友善。講返啲食物先,中湯都幾好飲,但係都飲得出係有加味精嘅,但係裏面都有一啲嘅冬瓜蘿蔔咁樣所以,整體都係OK嘅。到主食啦 ,整體來說,都係好足料嘅,佢嘅柴魚片都俾咗好多牛肉嚟講,都係好味嘅,因為啲牛肉都好又唔會太鹹但係啲飯其實係冇味嘅🥺🥺🤫👻所以記住配埋啲餸一齊食啊!
到主食啦 ,整體來說,都係好足料嘅,佢嘅柴魚片都俾咗好多
牛肉嚟講,都係好味嘅,因為啲牛肉都好
又唔會太鹹
但係啲飯其實係冇味嘅🥺🥺🤫👻

所以記住配埋啲餸一齊食啊!
石頭牛肉鍋飯
中湯
石頭牛肉鍋飯
中湯
剛剛搬到大埔住,一家三口今晚第一次幫襯,見門面都OK,叫咗西冷扒,焗豬扒飯,焗比目魚意粉。餐湯凍、五成熟西冷變柴皮、另外2碟不提也罷。厨房、樓面應該心感懷才不遇,對呢份工作絕對唔專重。標榜香港茶餐廳牌頭,食品、服務簡直垃圾,如果管理層再唔注意呢2項基本條件,好快好快比人唾棄..............................
2021-10-30 285 浏览
茶記適合食早餐,茶餐廳2.0 融合茶記同西餐風格,就算食常見嘅湯麵早餐,都仲有特別配搭。今日約去大埔等,再去多間分店啦!早餐F鮮茄牛腩公仔麵 法蘭克福腸、炒蛋、薯餅 $42牛腩分量都幾多,又唔會碎濕濕,上枱嘅時候有少少麵還麵,茄汁還茄汁,不過撈埋之後問題不大。配菜都有洋蔥同紅蘿蔔,味道豐富,都唔會好多假茄汁味,可以一試。呢間嘅炒蛋正常水準,本身唔係跟薯餅,係跟是日麵包,不過之後行山又要食麵包🍞所以改薯餅,幾香脆。茄汁未用完,可以點腸。 雜果賓治 +$20呢個唔會好多期待,不過除左罐頭雜果之外,原來唔係傳統嘅車厘子藥水糖漿,呢個味道偏橙味嘅。 餐牌 總數 $62茶餐廳2.0大埔安邦路9號大埔超級城A區地下012A舖電話: 2667 2788

早餐F

大埔安邦路9號大埔超級城A區地下012A舖
電話: 2667 2788
2021-10-24
等候时间
1 分钟 (堂食)
$62 (早餐)
  • 鮮茄牛腩公仔麵
2021-10-06 302 浏览
6點收工之後諗住去附近解決下晚餐,見到呢間野嘅menu好吸引就入左去當時餐廳內客人唔多,得五六張台有人,入到去職員問我地拎左籌未先知原來咁空都要拎左籌先入得,ok無問題咁咪拎咯入到去諗左好耐最後嗌左個照燒雞扒咖喱蛋包飯、雜扒餐配蒜蓉汁同埋黑松露雞蛋仔照燒雞扒咖喱蛋包飯:1.咖哩同銀咖哩差唔多,價錢貴過銀咖哩2.雞扒完全同照燒無關而且雞髀肉都整到好鞋雜扒餐配蒜蓉汁:1.成份鐵板最好食嘅係蒜蓉汁,其次係炸蝦2.炸蝦好脆好香,但淋左蒜蓉汁就會即刻變軟所以要快d食3.牛扒嘅size細過手掌心,厚度薄過iphone 12 pro max仲要煎燶左,好撚鞋4.豬扒嫩過牛扒5.雞扒鞋口,仲要係雞髀肉黑松露雞蛋仔:1.一餅雞蛋仔舖平放左芝士、三色椒、蘑菇同埋黑松露醬2.入口會覺得似食緊pizza,但嚼到最後係甜嘅3.料同雞蛋仔完全唔夾,純粹呃傻仔食,係黑暗料理界有一席地位

照燒雞扒咖喱蛋包飯:

照燒雞扒咖哩蛋包飯
雜扒
2021-10-05
2021-10-04 238 浏览
呢間2.0我已經食第三次,每次都係百元內就埋單,坐得又舒服,推薦!店員都唔會好似其他茶記咁燥底,態度好好,希望可以keep到。🧙🏻‍♀️鰻魚豬扒旋風蛋包飯($62)鰻魚好彈牙,豬扒配咖哩汁唔錯,幾大塊👍🏻旋風蛋好滑,平時出面食一定要80蚊走唔甩,62仲有餐湯、嘢飲、沙律,真係好癲😂呢間餐廳先做到又多料又好味。🧙🏻‍♀️珍珠奶茶($22)母親大人背叛我,照早飲茶飲到好飽,所以唔叫嘢食,我媽咪好鍾意珍奶,佢認證珍珠係靚珍珠,唔伏,可以點。

🧙🏻‍♀️鰻魚豬扒旋風蛋包飯($62)

🧙🏻‍♀️珍珠奶茶($22)

鰻魚豬扒旋風蛋包飯
鰻魚豬扒旋風蛋包飯
2021-10-03 132 浏览
見到個門面唔錯,門口餐牌又多選擇,就去試下,等左一陣位入去,叫左兩個晚餐,包湯包飲品。😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋粟米忌㾾焗豬扒飯:豬扒好大塊,有兩塊,醃得好入味,焗飯汁好好未,好濃粟米味,成個飯熱辣辣,好飽!😀😀❤️❤️😄😄芝士蕃茄比目魚:呢個餐可選飯,意粉或薯角,魚好大塊,肉汁好滑,整得好好味,煎炸得好脆,個茄醬好香濃,但係多左骨,如果無咁多骨就好,不過咁既價都值既!😄😍

2021-10-02
用餐时段
2021-10-01 83 浏览
茶餐廳2.0!香港茶記嘅口味😝香港地嘅好野食真係太多,今日諗起炸髀同撈麵就忍唔住去咗茶餐廳2.0食😋😋 炸髀比想像中更脆!味道又岩岩好,唔會有好多炸髀出現嘅過鹹嘅問題👏🏻👏🏻 薯條亦都唔錯! 今次撈麵就叫咗蔥油撈麵加香煎雞扒😛 蔥油一定要加哂落公仔麵度先夠哂香!真係超級邪惡呀!價錢:$48 (炸髀)$46(撈麵)推薦程度:7/10抵食程度:7/10.......#グルメ#グルメ好きな人と繋がりたい #グルメ女子 #グルメな人と繋がりたい #香港地#茶餐廳2.0#cafe2.0#foodie #food #foodstagram #foodporn #foodphotography #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodies
茶餐廳2.0!

香港茶記嘅口味😝

價錢:$48 (炸髀)$46(撈麵)
推薦程度:7/10
抵食程度:7/10