2018-11-05 1053 浏览
原本同老婆去食小農夫,點知食到半天吊,發現正正隔離有間餃子店,見佢門外個餐牌寫住有羊肉餃於是就入去試吓!裡面地方細細,只有5張枱仔但算整潔,真正東北人主理,招呼好親切,於是叫咗個羊肉餃(可以order煮或煎)同皮蛋豆腐,食完之後就停唔到口,接住叫多個醬骨架,竟然入口即溶味道唔會太濃啱啱好,忍唔住再要個醬牛肉(其實係牛展),佢個蒜茸醬汁好好味d肉又唔會乾曾曾,簡直冇得彈,因為份量其實唔多,所以可以試多幾款,而佢提供嘅主食有麵食同各種餡餅,但佢冇酒牌,酒精飲品欠俸!
2018-11-03
2018-11-03 1089 浏览
< 新開食店 >上海北京風格餃子店, 呢間嘢真係識開開喺百佳嘅隔離, 好難睇唔到有間新店開咗, 最鍾意食餃子,所以今日特登,過嚟試一試 嘆番個下午茶。< 餐牌 > 買嘅嘢食都係北方食物為主 < 二手枱椅 >估計由於新店嘅關係 店舖入面嘅裝修非常簡樸都係摺枱, 茶餐廳膠櫈為主, 都幾清潔乾淨企理。< 正宗 >豉油醋餐具等調味料都okay 。< 茴香餃子 十粒 > 45hkd去過咁多餐廳都只係試過有一間餐廳畀咗劣評, 你間餐廳係介孚差同ok之間, 首先,餃子皮唔新鮮只係放咗一段時間, 第二, 9 成茴香一成肉,冇香味第三, 好細隻既一口餃第四, 一人食十粒唔飽第五,冇湯水,干身<CP 低>老闆佢應該去試下荃灣區嘅餃子, 知道自己嘅水準去到邊。
< 新開食店 >

< 餐牌 >
買嘅嘢食都係北方食物為主

< 二手枱椅 >

< 正宗 >
豉油醋餐具等調味料都okay 。

< 茴香餃子 十粒 > 45hkd
首先,餃子皮唔新鮮只係放咗一段時間,
第二, 9 成茴香一成肉,冇香味
第三, 好細隻既一口餃
第四, 一人食十粒唔飽
第五,冇湯水,干身

<CP 低>
老闆佢應該去試下荃灣區嘅餃子, 知道自己嘅水準去到邊。

2018-11-01 628 浏览
今天中午本來想去小農夫食,但原來佢星期一到四是沒有午市,是哩區沒有生意還是租金好便宜。所以去了旁邊的亨通食餃,一進去,看到只擺了5張"小"方抬,坐了三張,但以位置來說,已經不錯了。奇怪是廚房很大,裡面只有一個講普通話的男廚師,所以入座後要是自助,其他客人也是一樣,拿東西,叫東西,都是自助。因為是現做,所以比較慢,除非你是叫標準的什麼豬手飯,那就很快,叫了兩碗餃子麵和青菜。西洋菜餃子吃不出西洋洋味道,但看到餡料都是切的很幼細,咬開不算乾,但皮是比較厚和不滑。韭菜餃子也是吃不到韭菜的味道,所以和西洋菜差不多。麵反而是不錯,有彈力,粗幼適中,但湯底味道比較奇怪,可能是茴香,但不太接受。青菜是小唐菜,菜是做得蠻翠綠,但醬料比較咸。論價錢絕對不比有裝修的便宜,論味道也不算比其他好,論服務,絕對吾得。

韭菜餃子也是吃不到韭菜的味道,所以和西洋菜差不多。

青菜是小唐菜,菜是做得蠻翠綠,但醬料比較咸。

2018-11-01
2018-10-27 372 浏览
偶然路過見到菜單盡然有茴香餃子!估計真係北方人開的店吧 就去試下!一聽老闆口音有d似東北人 打聽下真的是哈爾濱人 !!太期待了!基本上每一位北方人都好叻揉麵團 包餃子 做餡餅 都係好好味 茴香餃子的調味淡左d 餃子皮都係自己揉麵團包的 好有口感 試左餡餅 蔥油餅 都係即叫即整 都好正 係好正中的北方餃子同埋餡餅style 店舖細細間 好乾淨 唔會油笠笠老闆兩夫婦都好親切 好用心經營希望可以keep住做落去啦!香港真係好難可以食到真正的北方餃子!!
偶然路過見到菜單盡然有茴香餃子!
估計真係北方人開的店吧 就去試下!
基本上每一位北方人都好叻揉麵團 包餃子 做餡餅 都係好好味

• 蔥油餅
  • 豬肉韭菜餡餅
  • 牛肉餡餅
2018-08-25 527 浏览
真係未食過一間咁難食既野!早幾日路過見到開左間新野,就行入去試裝修極似大陸街邊小食店,店內只有5-6張檯2個人叫左2碗麵鮮肉韭菜餃麵&京蔥羊肉餃麵哩碗係mix左兩隻餃之後先影既麵質➡️淋餃子➡️無味 (唔係顏色有分別都食唔出邊隻打邊隻!)湯底➡️淡得個色份量➡️少 (2個人食完都唔夠飽,當晚餐既話真係要諗諗先好入去)真係無下次!
真係未食過一間咁難食既野!

早幾日路過見到開左間新野,就行入去試
裝修極似大陸街邊小食店,店內只有5-6張檯
2個人叫左2碗麵
鮮肉韭菜餃麵&京蔥羊肉餃麵

哩碗係mix左兩隻餃之後先影既

麵質➡️淋

餃子➡️無味 (唔係顏色有分別都食唔出邊隻打邊隻!)

湯底➡️淡
得個色

真係無下次!
今朝等巴士既時候發現新開左呢間店,於是就諗住放工黎試下,一試就愛上,個味好似之前喺上海、北京食到既餃子咁,然後個醬爆骨超入味,連個蔥油餅都又香又鬆軟。整體黎講,性價比高之餘,老闆同老闆娘同老闆囡都十分好客,尤其是老闆個笑容無得頂。雖然細細間,但我認為最重要係個廚會用心整,而我今次真心覺得之後會經常黎食我男朋友都話好好食,之前佢好少可會讚出面啲餐廳架,所以諗住得閒放工就過黎買個醬爆骨返studio俾佢嘆咁樣樣囉哈哈
2018-08-02