2021-10-18 139 浏览
平時我都會買佢啲包返屋企做早餐,貪,佢新鮮又幾好食,今日下午茶時段,見到都幾多人排隊買包.唉⋯⋯都照排啦!到我時,我想買幾個包同埋最後二個荳子包,點知賣包個女人即刻夾走咗,原來係俾收銀處埋完單嗰位客人,我即刻諗,俾返個包我丫⋯⋯然係我問佢,我排緊隊架喎,佢話因為個客人係收銀落埋,要左,然後我當然好嬲啦,話甘吾駛排隊啦,我排左甘耐,一句話有order ,就可以打尖,甘我仲排黎做咩,直接入去坐,然後嗌外賣好過啦⋯⋯
2021-10-17
20 分钟 (外卖自取)
下午茶
2021-10-17 134 浏览
第二間分店開咗係上水,作為誇區居民嘅我都要遠道去試一試放假日嘅早上都要排吓隊,但半個鐘倒就有位可以入座,可接受早餐餐牌選擇大致分咗經典早餐,歐美扒餐,三文治,麵包餐諗咗一輪最後點了兩份歐美扒餐▶️薄西冷扒配 丹麥多士+茄汁焗豆+煙肉蘑菇奄列 - 薄薄一塊牛扒,生熟程度恰好,不會過韌,奄列餡料豐富,其餘焗豆同多士就正正常常▶️吉列豬扒配 丹麥多士+茄汁焗豆+煙肉蘑菇奄列 - 吉列脆漿做得好好,炸得金黃色之餘亦香脆可口▶️跟餐熱奶茶,熱檸茶 - 熱奶茶夠香滑,奶同茶嘅比例恰好。熱檸茶就相對失色,檸檬苦澀,茶底再好都被破壞咗食後感:早餐嚟講算係水準之上,價錢合理,環境還可以,服務就一般,亦可以話無咩服務可言,因為連落單都係食客各自用手機落!
第二間分店開咗係上水,作為誇區居民嘅我都要遠道去試一試

放假日嘅早上都要排吓隊,但半個鐘倒就有位可以入座,可接受

早餐餐牌選擇大致分咗經典早餐,歐美扒餐,三文治,麵包餐

諗咗一輪最後點了兩份歐美扒餐

早餐
  • 早餐 - 歐美扒餐
前幾日同朋友食夜晚飯!都有睇荳子食評!親身體驗其差冇比!叫佢地比水冇水,落單唔落!有個男的著白色衫!我估係主管叫佢幫我落單話等等!再叫女侍應佢叫我攞手機出來話要自己落單!咩事喔!我都算我自己落!落完我諗住叫杯水飲!叫左幾次個個話等一等!最終都冇飲到杯水講返食物先叫左兩個小菜十10蚊一碗白飲中式牛柳冇牛味又肉質硬!再叫左個豆腐煲不過不失!味道淡口!服務差野食一般!最後尾食到成肚氣!出去埋單諗住試個包聽日做早餐!聽講最出名係荳子包!問收銀可唔可以計埋落張單!佢話買包去個邊!我o左嘴!到我行去包個到排隊買包!我問買包個帶眼鏡的女仔:我問佢一定要埋左單再來排隊買包嗎??佢答我計落張單到都得!個女仔問我想要咩包!我話要荳子!跟著佢笑住同我講話我好好彩!最後一個都比我買到!有運行....我都笑左出來!丞你貴言我入裡面食飯比錢比得唔甘心!比錢買包返而開心比錢!希望能夠改善下員工素質!我來食野係求開心同服務。感謝呢位賣包的女仔最後的我有運行!我開心返。值得表揚
講返食物先叫左兩個小菜十10蚊一碗白飲
中式牛柳冇牛味又肉質硬!再叫左個豆腐煲
不過不失!味道淡口!
服務差野食一般!
我都笑左出來!丞你貴言
我入裡面食飯比錢比得唔甘心!比錢買包返而開心比錢!
上水新開-荳子冰室,要在門外排隊等位,剛巧今晚人不多,便決定入去試一試龍與鳳。入到餐廳,裝修是簡單俐落的冰室風格,耳邊傳來一首一首懷舊金歌曲,令人陶醉,有種時光倒流的感覺。枱面有自助點餐QR CODE讓客人自行點餐,初次光顧,見到餐牌菜色種類不少,全部都是舊冰室名物,十分吸引。主菜隨便點了咕嚕豬頸肉,椒鹽鮮魷,黑椒牛仔骨煲。另外,加錢可以配一款甜品、飲品、菜、小食或湯,簡直花多眼亂。餐廳上菜速度都算快,食物份量都合格,3款小菜味道都很好,特別喜歡黑椒牛仔骨煲,十分滋味,下飯一流。蟲草花湯上枱仍熱騰騰,好味。上湯菜心,雖然味道好普通,但是絕對是我食飯必備品。最後來一客花奶芒果布丁,成個人完全浸透在懷舊的氣氛中。回家寫食評,見到有幾篇都提到餐廳服務差,但我今晚郤十分幸運,待應服務都算合格,可能服務水平已經得到關注和改善。因為還有很多食品想試,下次一定會再去懷舊一番。

或湯,簡直花多眼亂。

蟲草花湯上枱仍熱騰騰,好味。

因為還有很多食品想試,下次一定會再去懷舊一番

2021-10-07 167 浏览
因為沙嗲牛肉幾好食,所以員工態度差都繼續去,但真係忍無可忍,荳子西餐可以好好禮貌。唔通冰室就一定要差態度?咁唔該你哋唔好做食肆。叫妳哋比水,第一個聽完就算。第二個水比茶仲要勁西面。另外,張檯乜都冇,辣椒油其實都好基本會有嘅野,問佢拎,拎茶嗰個串到問仲有冇其他野,咁不如整個自助呀!我哋自己拎冇問題架wow 。重點嚟,2碗沙牛米,有一碗係有漂水味(懷疑過水過得唔夠)基於d人咁差就梗係唔換啦!餐廳最忌係換野。費是比人整古。個經理收野,同佢講碗米有浸味,佢就質疑態度,我話唔使換同你講聲姐,佢就對唔住都冇講,就倒咗。唔該唔好做衰荳子黃店嘅名聲。(如果有錯,請提醒。)
唔通冰室就一定要差態度?咁唔該你哋唔好做食肆。

叫妳哋比水,第一個聽完就算。
第二個水比茶仲要勁西面。

唔該唔好做衰荳子黃店嘅名聲。
(如果有錯,請提醒。)

沙嗲牛肉米
2021-10-06 91 浏览
由新開到依加每日都大排長龍 ,今日係平日Lunch時間排左15分鐘左右就有位拉,一入到去就發現有一半吉位,但職員又唔安排客人入去坐😢叫左個常餐 ,味道一般 但環境唔錯坐得舒服。⭐️ 沙爹牛肉麵 《$48》沙爹牛肉味道一般 帶少少花生味 又唔會太濃 而 面底 偏硬身⭐️ 配 煙肉蘑菇奄列 奄列味道ok,蛋好滑,但偏油️ ⭐️ 蜜糖叉燒餐包《跟餐+$5》口感鬆軟 同 甜甜地 , 加上 新鮮出爐 熱辣 好食👍🏻P.s雖然今次食lunch性價比唔高, 但下次再黎試早餐先😆
由新開到依加每日都大排長龍 ,

叫左個常餐 ,味道一般 但環境唔錯坐得舒服。

⭐️ 沙爹牛肉麵 《$48》

⭐️ 配 煙肉蘑菇奄列
奄列味道ok,蛋好滑,但偏油

️ ⭐️ 蜜糖叉燒餐包《跟餐+$5》
口感鬆軟 同 甜甜地 , 加上 新鮮出爐 熱辣 好食👍🏻

P.s
雖然今次食lunch性價比唔高, 但下次再黎試早餐先😆
常餐
2021-09-30 112 浏览
早餐豬潤麵的豬潤 初初開業嘅時候食過兩次都ok,雖然唔算好食。但最近兩次食真係太差 上次食已經覺得好似煮咗好耐咁,又細件。諗住可能一時失手,今次再食直情又乾又硬煲湯湯渣咁,煮到咁難食都拎畀人食實在太過份!!唔識煮就唔好賣呢樣嘢啦, 一個美味嘅早餐對一日嘅心情有好大影響!!
2021-09-30
2021-09-28 156 浏览
滿心希望入去新店荳子冰室度食,揀平日lunch 去,點知都係要排隊等入座好似成日都有人排隊咁,可能因為北區真係冇咩新餐廳啦入到去既時候,原來太多人,只獲安排坐好窄既枱,都係要用QR code 自助落單,全程冇咩服務。餐廳會播舊年代既歌,令食客容易代入懷舊感。當然餐廳既裝修都偏向懷舊feel既跟其他人一樣點左個lunch set, 焗豬扒意粉,熱檸蜜,菠蘿油。焗豬扒意粉份量ok,,比某連鎖大份,味道正常,亦都唔係等左好耐就上到枱啦!熱檸蜜蜜跟lunch set 既餐飲,唔洗加錢,不過偏甜!菠蘿油原本想點紅豆菠蘿包,點知咁早都冇。就叫左菠蘿油,牛油用乾冰上,打卡一流其他食客眼金金望住可能等遲下有機會先會再去冰室,因為太多人要等位,而且款式唔多,價錢都唔平!

好似成日都有人排隊咁,可能因為北區真係冇咩新餐廳啦

焗豬扒意粉

熱檸蜜蜜
跟lunch set 既餐飲,唔洗加錢,不過偏甜!

菠蘿油

其他食客眼金金望住

假日經過有好多人排隊難得中秋正日放假就去荳子冰室試吓下午茶見到好多人叫雪糕粒粒西多士雪糕以乾冰上打卡一流但經一輪研究焦糖雞翼似乎都係佢哋一個主打小食因為全日都有得叫於是就叫左 焦糖雞翼配沙律+熱鴛鴦另外見到好多人會叫多個包於是我都唔執輸揀咗個用東洋麵粉製作嘅傳統菠蘿油首先講焦糖雞翼伴沙律焦糖雞翼表面嘅焦糖汁都幾多幾濃郁由於冷氣好大係我食完一隻之後其餘嘅雞翼焦糖已結晶沙律入面主要係罐頭菠蘿粟米水果醬汁都係偏多個人認為over左好彩個底有啲生菜撈下整體來講味道濃咗啲雖然下午茶以價錢嚟睇有少少失望但係菠蘿油好有驚喜估唔到塊牛油係用打卡用嘅乾冰碗上影相拍埋片之後塊牛油都無融菠蘿包幾大個,大過M字漢堡包一早切好放牛油嘅位唯一挑剔嘅地方係個菠蘿包唔熱但係$12個包夠大牛油夠厚又有卡打CP值滿分整體來講基本上冇服務,因為係自助落單環境同食物不過不失只係定價偏高
假日經過有好多人排隊

雖然下午茶以價錢嚟睇有少少失望
但係菠蘿油好有驚喜

估唔到塊牛油係用打卡用嘅乾冰碗上
影相拍埋片之後塊牛油都無融
菠蘿包幾大個,大過M字漢堡包
一早切好放牛油嘅位
唯一挑剔嘅地方係個菠蘿包唔熱
但係$12個包夠大
牛油夠厚
又有卡打
CP值滿分

整體來講
基本上冇服務,因為係自助落單
環境同食物不過不失
只係定價偏高

2021-09-18 204 浏览
好彩十點零去到,排第三,等咗十分鐘以內有得入座蕃茄午餐肉粒通粉:欣賞啲蕃茄酸酸甜甜,有返啲蕃茄味。成個通粉有埋薯仔粒,紅蘿蔔粒。通粉有得揀淋定硬,個人揀咗硬身啲,而出品確實硬身,成碗通粉係唔錯嘅磨菇奄列:稍嫌有啲油,但都算滑,餡料份量啱啱好丹麥多士:鬆化好味,假如出品可以再熱啲就好熱奶茶:茶味都夠嘅,但有啲鞋口早餐份量同味道對得住36蚊裝修幾復古,連播啲歌都係八十年代嘅歌但冷氣真係有啲唔夠有機會會再食其他早餐或其他時段
好彩十點零去到,排第三,等咗十分鐘以內有得入座

蕃茄午餐肉粒通粉:欣賞啲蕃茄酸酸甜甜,有返啲蕃茄味。

磨菇奄列:稍嫌有啲油,但都算滑,餡料份量啱啱好
丹麥多士:鬆化好味,假如出品可以再熱啲就好
熱奶茶:茶味都夠嘅,但有啲鞋口

早餐份量同味道對得住36蚊

裝修幾復古,連播啲歌都係八十年代嘅歌
但冷氣真係有啲唔夠
有機會會再食其他早餐或其他時段

2021-09-18
$36 (早餐)
未試過食個早餐食得如此屈辱,位細到擺唔到二人份食物唔再講,朝頭早同我講中央冷氣問題,熱到個個食客都出汗~咁岩我媽媽唔舒服,問多兩句想拎杯水食藥,啲侍應塊面都西到飛起⋯最過分係啲咩?病人要食藥,佢地淨係識出熱水,係滾燙既熱水,點食藥啊?跟住仲要答如果要冰既要加錢⋯坦白講野食正常過得去,但唔係特別好食,咁既然你服務差到咁咁唔歡迎客人,我以後都唔會黎!明明荳子都正正常常,估唔到開間荳子冰室出黎係咁過分既服務!
明明荳子都正正常常,估唔到開間荳子冰室出黎係咁過分既服務!
2021-09-12 109 浏览
今時今日服務員態度冷淡,近乎零溝通的過程。電子方式下單,服務員傳送食物未有進一步的溝通。有發問問題,有問未必有答。甚至乎,得到嘅答案係我唔知道。只有經理級的,會有基本上的禮貌。食物方面,質素一般、唯一可以贊美的是早餐跟餐的多士,可算是精心炮製,吃得下。門口的卡位,冷氣不足,天氣熱的時候,只能說一句。請帶備紙巾抹汗,或是帶上風扇仔,以防不時之需。假如,有機會可以在餐廳稍為入的位置進食,可能冷氣情況會有改善。但是,我相信未必可以和同行者更多的閒聊,因為餐廳內播放嘅音樂頗大。

2021-09-01 138 浏览
上水有新店,梗係要排下隊先,大概等咗20 分鐘就有得食。環境都唔錯,坐得都算舒服。叫咗個常餐,蕃茄午餐肉通粉,黑松露炒蛋,加$5換叉燒餐包,熱奶茶。通粉唔錯,屬於彈牙,係我鍾意嗰個質地。至於黑松露炒蛋,就比較失望,黑松露唔好食,炒蛋都唔好食。加咗$5嘅叉燒餐包,個包係軟熟,但係叉燒好大陣雪味。最後我係杯奶茶,都係屬於一般,比較鞋口。見到鋪頭門口買麵包都長期排隊,就買咗個菠蘿包同埋荳子包返屋企,兩個包都係正常,偏甜,冇話好好食。下次唔排隊可以試下常餐以外嘅選擇

下次唔排隊可以試下常餐以外嘅選擇
今日我同老公試下呢間冰室食個靚午餐!好多人等位!等個成接近成個鐘先到我地!入都去冇咩冷氣!熱到一個點!叫人比水叫左幾次冇人比!終於係有個好肥的女侍應(唔知叫咩名)主動比水先飲到啖水😑😑😑!講返食物係ok ge!叫左2個午市套餐一個日式雞扒飯同埋咖哩飯!個雞扒冇咩汁!干到呢!個咖哩係堅好食!我老公連汁溝飯成碟清整體來講食物ok!服務差!(唔知係咪冇人手啦!)但都會再幫襯!為碟咖哩飯
今日我同老公試下呢間冰室食個靚午餐!
2021-08-28 1933 浏览
新開張 去食嘅當日係星期四 平日附近都有其他舖頭都係因為咁條長長人龍安置左喺一間吉舖出面真係長嫁 係打蛇餅嫁!但其實冰室都唔係一個會久坐嘅地方所以其實都係排左三個字隊左右就入得去準備入去嗰陣 侍應有特登講一次今日係咩燉湯不過一如正常嘅客人 當下會左耳入右耳出( ´▽`)入到去 其實都冇啲咩好靚好有特色嘅裝修係天花板有一幅疑似好多馬騮坐埋一齊食飯嘅圖係聚餐嘅感覺啊( ´▽`)落單係自己scan個qr code嘅自助形式其實都幾多野食 價錢都係正常夜晚冰室價不過唔係張張圖都顯示到出黎本身見到懷舊鐵板餐都想試下不過一黎望到隔離枱嘅焗野好吸引二黎發現張2人枱比較細 同鄰座距離都近拎刀切野好似唔太方便所以我就揀左焗意粉焗碗長方體 但底碟係正方形( ´▽`)所以隻碗只可能打斜放熱氣騰騰 應該真係喺焗爐拎出嚟冇耐而隻焗碗係真心熱拎唔開 唯有放棄喺平面食飯但影響其實都唔大嘅?就咁睇上去都比較乾身不過都只焗限於睇到嘅位置因為其他被遮蓋嘅位置係一啲都唔乾料同意粉個量都算多個味其實ok嘅 不過係冇龍蝦汁嘅味如果唔講係龍蝦汁 會覺得係生粉 芝士 嗰款汁另一份係炒麵 炒麵都炒得脆料都好多 唔會太鹹或者太乾都係好
新開張 去食嘅當日係星期四 平日

附近都有其他舖頭
都係因為咁條長長人龍安置左喺一間吉舖出面
真係長嫁 係打蛇餅嫁!
但其實冰室都唔係一個會久坐嘅地方
所以其實都係排左三個字隊左右就入得去

準備入去嗰陣 侍應有特登講一次今日係咩燉湯
不過一如正常嘅客人 當下會左耳入右耳出( ´▽`)

入到去 其實都冇啲咩好靚好有特色嘅裝修
係天花板有一幅疑似好多馬騮坐埋一齊食飯嘅圖
係聚餐嘅感覺啊( ´▽`)

落單係自己scan個qr code嘅自助形式

二黎發現張2人枱比較細 同鄰座距離都近
拎刀切野好似唔太方便
所以我就揀左焗意粉
龍蝦汁跟蝦球意粉

焗碗長方體 但底碟係正方形( ´▽`)
所以隻碗只可能打斜放
熱氣騰騰 應該真係喺焗爐拎出嚟冇耐
而隻焗碗係真心熱拎唔開 唯有放棄喺平面食飯
但影響其實都唔大嘅?

就咁睇上去都比較乾身

但到你check out架購物車就會同你講售罄
咁唔區要 就叫返佢話有嘅燉湯
花菇圓肉燉唐排

花菇圓肉唐排
就咁望落個湯都覺得足料( ´▽`)
個賣相又幾吸引
飲落口 咁淡嘅!燉湯正常都唔多落鹽
所以其實好靠啲料本身嘅味道
可能圓肉唔夠甜 又可能係我個意粉濃味啲
我都唔知 但真係冇乜味
參鬚紅棗燉雞

個花旗參好出味 一飲就少少苦苦地 甘甘地
如果食到蔘味 會建議呢個湯多啲( ´▽`)

整體黎講 新開張喺咁多客人嘅情況下
味道係中規中矩 唔伏 但都冇驚喜